Yeni sistem(yardım)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ozan02
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ozan02

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhaba arkadaslar iyi akşamlar,
ben yeni bir sistem toplamaya karar verdim ve sizlerinde fikrinizi almak istedim,
benim suanki sistemim şu sekilde,
MSI - KA790GX anakart ---> http://www.gigatek.com.tr/urun.php?id=2442
OCZ 2 gb ram
amd athlon x2 3.1 ghz dual-core / 1mb total l2 cache / socket am2 işlemci

sistemimi şu şekilde yenilemek istiyorum,

ekran kartı;
radeon hd 6850 => http://www.vatanbilgisayar.com/sapp...11-ekran-karti/productdetails.aspx?I_ID=50187

güç kaynağı;
thermaltake 550W => http://www.vatanbilgisayar.com/ther...ikart-kablolu)/productdetails.aspx?I_ID=43206

ram;
kingston 4gb(2x2) => http://www.vatanbilgisayar.com/king...066mhz-cl5-ram/productdetails.aspx?I_ID=34451

ve ekstra olarak yeni bir kasa; => http://www.hepsiburada.com/Liste/ProductDetails.aspx?CategoryID=1013&ProductID=bd100752

sizce uzun süre beni idare edermi, ve parçalar birbirleri ve kasa ile uyumlu acaba yardımcı olursanız çok sevinirim..

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
yeni sistem için seçtiğin parçalar güzel. işlemcin seni şimdilik idare eder ama uzun süre götürmez. en azından Phenom II x4 veya x6 olmalı. ama acelen yoksa bekle. bu hafta amd yeni fx serisi işlemcileri çıkıyor. piyasadaki amd işlemciler sene sonuna kadar rafa kalkacak. :)

ozan02

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Teşekkür ederim, evet işlemci için biraz daha beklemeyi düşünüyorum, peki, sizce uyum sorunu yaşarmıyım, yoksa uyumlu olan parçaları seçebilmişmiyim.

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
yeni nesil amd işlemci alacaksan anakartı da değişmen faydalı olabilir. mevcut am3 anakartların yeni bulldozer işlemcilere tam destek verip vermeyeceği henüz kesin değil. verse bile hangi modellere verilecek? bunu işlemciler çıktıktan sonra görücez. ancak bu kadar masraf yapıp tüm parçaları değişiyorken, en önemli bileşen olan anakartı değişmemek çok mantıklı gelmiyor bana. :)

aceleciburak

Asistan
Reaksiyon puanı
3
açıkçası şuan için pc toplamak çok mantıklı değil hem dolar kuru yüksek hemde öyle bi ara dönemki merakla beklenen bulldozer eylül ayına kadar gelecek hemde Phenom II lerin yerini alması beklenen Fusion APU lar gelecek. AMD 2 soket tipi ile artık piyasada olacak entegre grafik işlemcili Fusion Apu birimi mevcut Phenom II lerin elden geçirilmiş 32 nm ye indirilmiş ve içerisine Radeon Gpusu konulmuş hali 905 pin Soket FM1 forumda gelecek şuan için A75 chipset mevcut olacak doğal USB desteği 1866+ ram desteği ile gelecek özellkle Fusion A8 3850 ( 2.9 ghz ve Radeon HD 6550D 600 mhz gpu) ve A75 anakart intelde Z68+i3 sandybrigde ve bazı i5 modellerine rakip olacaktır HD 6550D 400 paralel işlemcisiyle orta seviye oyun performansına yakın bi seviye verecektir kısacası A75 işlemci ve anakart alıp sistem kurmak mümkün olacak bide gelecek sene Fusion II lerin buldozer temmelli çıkacağını düşünürsek yüksek ihtimalle AMD A75 soketini öksüz bırakmaz mutlaka orta segmenti 905 pin olacak şekilde yönlendirecek

Soket AM3+ ise AMD nin yüksek segment pc platformu olacaktır 990FX,990X gibi chipsetlerle daha verimli kullanılacaktır

kişisel yorumum bu tarz alternatiflerin göz önüne alınarak sistem seçilmesi Fusion işlemciler 30 haziran itibariyle tamamen duyrulmuştur ve 4 temmuzdan itibaren global olarak kademeli şekilde teknoloji marketlerle satışa sunulacaktır tahminime göre Temmuz 15 ten sonra A75 anakartları ve Fusion A8 ve A6 işlemcileri piyasada görmeye başlarız.

ozan02

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Anladım aceleciburak, teşekkürler, bi süre daha beklemek en iyisi ozaman, peki sadece şimdilik ağustos ayı bası gibi ekran kartı ile güç kaynağımı yukarda belirttiğim şekilde yenilemem ileride sorun yaratırmı acaba ?

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
sorun yaratmaz ama beklemekte fayda var. zaman geçtikçe fiyatlar ucuzlar. hepsini bir almak daha mantıklı olur. :)

ozan02

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
teşekkür ederim yardımınız için, son bir kac sorum daha olacak,

bu ekran kartı ve http://www.vatanbilgisayar.com/xfx-...11-ekran-karti/productdetails.aspx?I_ID=53154

kasa olarak da güç kaynağı dahil http://www.hepsiburada.com/Liste/ae...tails.aspx?productId=bd130292&categoryId=1013 bu kasayı önplana aldım, yüzde 79 verimlilikle çalışıyormuş.

sistemin diğer özelliklerine bakınca,sadece bu ekran kartı değişimi ile, oyunları diğer parçaları değişene kadar(1 yıl) sıkıntısız 1920*1080 de oynayabilirmiyim acaba ?

anakartımın pci 2.0 yada 2.1 destekleyip desteklememesi, çalıştırmama gibi bir şey söz konusu olabilirmi yada nasıl etkiler performansı ?

ve son olarak anakartım kasa için uygunmu acaba ? tavsiyeleriniz neler ?

belki çok soru sordum cahillliğimi bağışlayın ama uzun süredir donanım piyasasından uzak kaldım, yardımcı olursanız çok sevinirim

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
seçtiğin parçalar uyumlu. sorun yok. 1 senden daha fazla da gider. anakartının pci 2.0 desteklememesi sorun olmaz. sonuçta pci ekran kartı girişin var. 1.0 veya 2.0 sorun değil. işlemcin de şimdilik oyunlar için yeterli. sadece ram takviyesi yapabilirsin. 2 gb ram daha alıp 4 gb yaparsan iyi olur.

ozan02

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Anladım, çok teşekkürler bora yardımcı olduğun için,
güç kaynağından çıkan kabloların pinleriyle anakartımdakiler uyumludur sanırım değilmi, sonradan bir kablo almam gerekmez, bir kontrol yöntemi varmı acaba ?

edit: onboard hd3300 var, bunu bios dan kapatabilirmiyim acaba veya kapatmam gereklimi :)

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
Anladım, çok teşekkürler bora yardımcı olduğun için,
güç kaynağından çıkan kabloların pinleriyle anakartımdakiler uyumludur sanırım değilmi, sonradan bir kablo almam gerekmez, bir kontrol yöntemi varmı acaba ?

edit: onboard hd3300 var, bunu bios dan kapatabilirmiyim acaba veya kapatmam gereklimi :)
kablodan bir sorun çıkacağını sanmıyorum. sadece elinde eski model IDE harddisk yada dvd yazıcı gibi bileşenlerden fazlaca varsa ide girişleri az gelebilir. eski güç kaynaklarında sata girişi azdı artık ide girişi az. birkaç tane ide kalanı sata girişi oluyor.

o/b ekran kartını kapatmaya gerek yok. harici ekran kartını takınca otomatik devre dışı kalması lazım. yine de biosa girip onboard vga: disabled yapabilrsin.

ozan02

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
kablodan bir sorun çıkacağını sanmıyorum. sadece elinde eski model IDE harddisk yada dvd yazıcı gibi bileşenlerden fazlaca varsa ide girişleri az gelebilir. eski güç kaynaklarında sata girişi azdı artık ide girişi az. birkaç tane ide kalanı sata girişi oluyor.

o/b ekran kartını kapatmaya gerek yok. harici ekran kartını takınca otomatik devre dışı kalması lazım. yine de biosa girip onboard vga: disabled yapabilrsin.

Çok teşekkür ederim, sıkılmadan yardımcı olduğun için.

ozan02

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Yardımlarınızla sistemimi az çok toparladım sayılır, şimdide ram almak istiyorum ve ilk mesajımdada belirttiğim gibi http://www.vatanbilgisayar.com/king...066mhz-cl5-ram/productdetails.aspx?I_ID=34451 bu rami düşünüyorum, şuan bilgisayarımda, OCZ pc 6400 dual 2x1 400mhz ram ler takılı, bu ramleri takarsam uyumlu olurmu veya 6gb lık sorunsuz bir performans alabilirmiyim veya sizinde önerebileceğiniz ram varmı ?

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
anakartın MSI - KA790GX ddr2 ram destekliyor. max 1066 mhz takabilirsin. 1066 mhz için de am2 işlemci takılı olması lazım. işlemcin AMD Athlon x2 AM3 soketli. dolayısıyla max 800 mhz ram kullanabilirsin. o yüzden ddr2 ramlere yönelmen lazım.

6 gb olarak ram kullanabilmen için 64 bit windows kullanman lazım. 32 bit kullanırsan 4 gb olarak görür.

ozan02

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bora bey ancak cevap verebiliyorum, öncelikle aklıma takılan bir nokta var, yazdığınız mesajda işlemcimin AM3 soketli olduğunu ancak işlemci paketimin üzerinde am2 socket yazıyor bu nokta kafamı karıştırdı.
Ayrıca internette bir kac yerde ram markalarının farklı olmasında performans sorunları yaşatabildiğini, hatalar alındığı yazılmış bu konu hakkında fikrinizi alabilirmiyim
ve son eksenbilgisayarda konustuğum görevliye işlemci olarak amd x4 955 b.e düşündüğümü söyledim, oda yakın zamanda bulldozerler cıkıcak bekle fiyatları oldukca düşer dedi, bulldozerler eylül ayında cıkıcakmıs, sizce bu düşüş fiyatlarda beklemeye değecek bir düşüş yasatırmı ?
yukardaki konular hakkında bilgisi olan diğer arkadaşlarda yardımcı olabilirlerse sevinirim..

YellowRed

Rektör
Reaksiyon puanı
27
amd athlon x2 3.1 ghz dual-core / 1mb total l2 cache / socket am2 işlemci
pardon, ilk mesajında yazmışsın am2 diye. aynı işlemcinin am3 versiyonu da var piyasada. aklım oraya gitmiş. :)

evet ramlerin farklı olması performans kaybı, sistem kararsızlığı gibi sorunlara yol açabilir. en kesin çözüm aynı özellikli (hatta mümkünse aynı marka/model) ram kullanmak. ama tabi bu sadece bir risk. kesin olacak diye birşey yok.

bulldozer işlemciler gelen son haberlere göre ekim ayında çıkacak. türkiyede satışa çıkması da kasım ayını bulur. tabiki o zaman eski model athlon ve phenom işlemcilerin de fiyatları düşer. ancak o saatten sonra yeni nesil bulldozer işlemci alırsın zaten. bulldozerler her fiyat kategorisinde çıkacak. sadece üst seviye pahalı modelleri olmayacak. phenom 2 955 düzeyi işlemciler de olacak.

eğer 2-3 ay kadar (hatta belki yılbaşına kadar) bekleyebiliyorsan bekle derim. daha uzun vadeli bir sistem kurmuş olursun. ancak yeni işlemcilerin tüm modellerinin çıkması ve piyasada satılmaya başlanması sene sonunu bulabilir. acelen yoksa bekle bence. :)

hasanozen

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0