Yardım yazım noktalama

EAyyıldız

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Arkadaşlar bu yıl yks'ye gireceğim ve ben bu yazım noktalamayı bir türlü yapamıyorum.Nasıl çalışmam lazım , neler yapmam lazım?

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,925
Nefes alma beklemesinde virgül, cümle sonunda nokta.

Sefa Akbudak

Profesör
Yönetici
Emektar
Reaksiyon puanı
657
Arkadaşlar bu yıl yks'ye gireceğim ve ben bu yazım noktalamayı bir türlü yapamıyorum.Nasıl çalışmam lazım , neler yapmam lazım?

Türkçe Noktalama İşaretleri ve Kullanımı​

İşte Türkçe'de yaygın olarak kullanılan noktalama işaretleri ve kullanım şekilleri:

1. Nokta (.)

• Cümlenin sonuna konur: "Bugün hava çok güzel."
  • Bazı kısaltmaların sonuna konur: "Dr. (Doktor), Prof. (Profesör)"
  • Sayıları ayırmak için kullanılır (saat, tarih): "Saat 14.30'da buluşalım.", "29.05.1453"
2. Virgül (,)

• Cümle içinde eş görevli kelime veya kelime gruplarını ayırır: "Elma, armut, portakal aldım."
  • Sıralı cümleleri ayırır: "Geldim, gördüm, yendim."
  • Tırnak içinde olmayan alıntı cümlelerinden sonra konur: "Atatürk, 'Yurtta sulh, cihanda sulh.' dedi."
  • Hitaplardan sonra konur: "Sevgili Arkadaşlar,"
  • Ara sözleri veya ara cümleleri ayırmak için kullanılır: "Bu kitap, (umarım beğenirsiniz) çok güzel."
3. Noktalı Virgül (;)

• Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya takımları ayırmak için kullanılır: "Erkek çocuklarına Ali, Can, Mehmet; kız çocuklarına ise Ayşe, Fatma, Zeynep adlarını verdik."
  • Cümleleri bağlamak için kullanılır (ama, fakat, çünkü gibi bağlaçlar yerine): "Herkes gitmiş; ben kalmıştım."
4. İki Nokta (:)

• Kendinden sonra örnek verilecek cümlenin sonuna konur: "Marketten şunları aldım: süt, ekmek, yumurta."
  • Karşılıklı konuşmalarda konuşan kişiyi belirten sözden sonra konur:
    • "Ali: Nereye gidiyorsun?
    • Ayşe: Eve gidiyorum."
  • Açıklama yapılacak cümlenin sonuna konur: "Bu kararın tek bir sebebi var: başarısızlık."
5. Üç Nokta (...)

• Tamamlanmamış cümlelerin sonuna konur: "Söyleyecek çok şey var ama..."
  • Benzer örneklerin sürdüğünü göstermek için kullanılır: "Manavdan elma, armut, portakal..."
  • Alıntılarda atlanan yerleri belirtmek için kullanılır: "Şu dünyada...insanlar vardır."
6. Soru İşareti (?)

• Soru cümlelerinin sonuna konur: "Ne zaman geleceksin?"
  • Bilinmeyen, kesin olmayan durumları belirtmek için kullanılır: "Doğum tarihi: 1980 (?)"
7. Ünlem İşareti (!)

• Sevinç, şaşkınlık, korku gibi duyguları belirten cümlelerin sonuna konur: "Yaşasın!", "Eyvah!", "Ne kadar güzel!"
  • Seslenme ve emir cümlelerinin sonuna konur: "Dur!", "Sus!"
8. Tırnak İşareti (" ")

• Başka birinden alınan sözleri belirtmek için kullanılır: "Atatürk, 'Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır.' dedi."
  • Vurgulanmak istenen kelimeleri belirtmek için kullanılır: "Bu bir 'başyapıt' sayılır."
9. Tek Tırnak İşareti (' ')

• Tırnak içinde verilen bir alıntının içinde tekrar tırnak kullanılması gerektiğinde kullanılır: "Yazar, 'Şairin "Bana yaklaşma!" dizesi çok etkileyiciydi.' dedi."
10. Kısa Çizgi (-)

• Satıra sığmayan kelimeleri bölmek için kullanılır: "kitap- lık"
  • Kelime kökleri ve ekleri ayırmak için kullanılır: "gel-ecek"
  • Ara sözleri veya ara cümleleri ayırmak için kullanılır (parantez yerine de kullanılabilir): "Bu olay -hepimizi çok üzdü- unutulmaz."
11. Uzun Çizgi (—)

• Konuşmalarda konuşan kişiyi belirtmek için kullanılır:
    • "— Nereye gidiyorsun?
    • — Eve gidiyorum."
12. Eğik Çizgi (/)

• Yan yana yazılması gereken durumlarda kelimeleri ayırmak için kullanılır: "t.c./kimlik no", "Adres: Ankara/Türkiye"
  • Şiir dizelerini yan yana yazmak için kullanılır: "Ölmek güzel şey / Yaşamaksa daha güzel"
13. Ters Eğik Çizgi (\)

• Bilgisayar programlamasında ve bazı teknik alanlarda kullanılır.
14. Parantez ( )

• Cümle içindeki açıklamaları belirtmek için kullanılır: "Atatürk (1881-1938), Türk milletinin önderidir."
  • Tiyatro metinlerinde hareketleri belirtmek için kullanılır: "(Gülerek) Çok komik."
15. Köşeli Ayraç ([ ])

• Parantez içinde ek bir açıklama gerektiğinde kullanılır: "Bu eser [şiirler] çok beğenildi."
  • Alıntılarda değiştirilen veya eklenen yerleri belirtmek için kullanılır: "Yazar, 'Bu [roman] çok etkileyiciydi.' dedi."
Bu noktalama işaretlerinin doğru ve etkili kullanımı, yazılı anlatımın anlaşılırlığını ve akıcılığını artırır.

Sefa Akbudak

Profesör
Yönetici
Emektar
Reaksiyon puanı
657
Bazıları emojiye dönmüş başında hangi noktalama işareti oldugu yazıyor.