Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Tırnak içinde olmayan alıntı cümlelerinden sonra konur: "Atatürk, 'Yurtta sulh, cihanda sulh.' dedi."
Hitaplardan sonra konur: "Sevgili Arkadaşlar,"
Ara sözleri veya ara cümleleri ayırmak için kullanılır: "Bu kitap, (umarım beğenirsiniz) çok güzel."
3. Noktalı Virgül (
Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya takımları ayırmak için kullanılır: "Erkek çocuklarına Ali, Can, Mehmet; kız çocuklarına ise Ayşe, Fatma, Zeynep adlarını verdik."
Cümleleri bağlamak için kullanılır (ama, fakat, çünkü gibi bağlaçlar yerine): "Herkes gitmiş; ben kalmıştım."
4. İki Nokta )
Kendinden sonra örnek verilecek cümlenin sonuna konur: "Marketten şunları aldım: süt, ekmek, yumurta."
Karşılıklı konuşmalarda konuşan kişiyi belirten sözden sonra konur:
"Ali: Nereye gidiyorsun?
Ayşe: Eve gidiyorum."
Açıklama yapılacak cümlenin sonuna konur: "Bu kararın tek bir sebebi var: başarısızlık."
5. Üç Nokta (...)
Tamamlanmamış cümlelerin sonuna konur: "Söyleyecek çok şey var ama..."
Benzer örneklerin sürdüğünü göstermek için kullanılır: "Manavdan elma, armut, portakal..."
Alıntılarda atlanan yerleri belirtmek için kullanılır: "Şu dünyada...insanlar vardır."
6. Soru İşareti (?)
Soru cümlelerinin sonuna konur: "Ne zaman geleceksin?"
Bilinmeyen, kesin olmayan durumları belirtmek için kullanılır: "Doğum tarihi: 1980 (?)"
7. Ünlem İşareti (!)
Sevinç, şaşkınlık, korku gibi duyguları belirten cümlelerin sonuna konur: "Yaşasın!", "Eyvah!", "Ne kadar güzel!"
Seslenme ve emir cümlelerinin sonuna konur: "Dur!", "Sus!"
8. Tırnak İşareti (" ")
Başka birinden alınan sözleri belirtmek için kullanılır: "Atatürk, 'Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır.' dedi."
Vurgulanmak istenen kelimeleri belirtmek için kullanılır: "Bu bir 'başyapıt' sayılır."
9. Tek Tırnak İşareti (' ')
Tırnak içinde verilen bir alıntının içinde tekrar tırnak kullanılması gerektiğinde kullanılır: "Yazar, 'Şairin "Bana yaklaşma!" dizesi çok etkileyiciydi.' dedi."
10. Kısa Çizgi (-)
Satıra sığmayan kelimeleri bölmek için kullanılır: "kitap- lık"
Kelime kökleri ve ekleri ayırmak için kullanılır: "gel-ecek"
Ara sözleri veya ara cümleleri ayırmak için kullanılır (parantez yerine de kullanılabilir): "Bu olay -hepimizi çok üzdü- unutulmaz."
11. Uzun Çizgi (—)
Konuşmalarda konuşan kişiyi belirtmek için kullanılır:
"— Nereye gidiyorsun?
— Eve gidiyorum."
12. Eğik Çizgi (/)
Yan yana yazılması gereken durumlarda kelimeleri ayırmak için kullanılır: "t.c./kimlik no", "Adres: Ankara/Türkiye"
Şiir dizelerini yan yana yazmak için kullanılır: "Ölmek güzel şey / Yaşamaksa daha güzel"
13. Ters Eğik Çizgi (\)
Bilgisayar programlamasında ve bazı teknik alanlarda kullanılır.
14. Parantez ( )
Cümle içindeki açıklamaları belirtmek için kullanılır: "Atatürk (1881-1938), Türk milletinin önderidir."
Tiyatro metinlerinde hareketleri belirtmek için kullanılır: "(Gülerek) Çok komik."
15. Köşeli Ayraç ([ ])
Parantez içinde ek bir açıklama gerektiğinde kullanılır: "Bu eser [şiirler] çok beğenildi."
Alıntılarda değiştirilen veya eklenen yerleri belirtmek için kullanılır: "Yazar, 'Bu [roman] çok etkileyiciydi.' dedi."
Bu noktalama işaretlerinin doğru ve etkili kullanımı, yazılı anlatımın anlaşılırlığını ve akıcılığını artırır.