Yasa meclis'te, bir çocuk daha cezaevinde

Guest Part

Profesör
Katılım
5 Haziran 2009
Mesajlar
1,475
Reaksiyon puanı
42
Puanları
0
Taş atan çocuklarla ilgili düzenleme komisyona sevkedilirken, bir çocuk daha polise taş attığı için 10 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

100622-tashaber.hlarge.jpg


ŞANLIURFA - Şanlıurfa'da 2008 yılının Ekim ayında terörist Abdullah Öcalan'ın cezaevinde sözde fiziki işkenceye maruz kaldığı iddiasıyla düzenlenen izinsiz gösterilere katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan 1'i çocuk 6 sanığın yargılandığı davanın karar duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı.
Duruşmada, tutuklu sanıklar Salih Sağış, İbrahim Halil Çelikdemir, Velit Yıldızoğulları, Erkan Gümüştaş, Muhittin Beyazıt ile suç tarihinde 17 yaşında olan M.B. hazır bulundu.
Sanıklar, son savunmalarında, atılı suçlamaları kabul etmeyerek beraat talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, suç tarihinde 17 yaşında olan sanık M.B'yi Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme'' suçunu içeren 314/2. maddesi uyarınca 4 yıl 2 ay, Terörle Mücadele Kanunu'nun ''terör örgütünün propagandasını yapma'' suçundan 6 ay ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 33/c maddesinde yer alan ''dağılma sırasında silah veya araçlarla mukavemet etme'' suçundan 2 yıl 9 ay, ''izinsiz patlayıcı madde bulundurma'' suçundan 2 yıl 10 ay ve ''mala zarar verme'' suçundan 5 ay olmak üzere toplam 10 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.
Mahkeme heyeti, sanıklardan, kapatılan DTP'nin Merkez İlçe Başkanı Sağış ve Muhittin Beyazıt'ı da TCK'nın ilgili maddeleri uyarınca 20'şer yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırdı.





Mahkeme heyeti, verilen cezada ''atılı suça çocukları azmettirdikleri'' gerekçesiyle 1/3 oranında artırım yapıldığını bildirdi.
Diğer sanıklar İbrahim Halil Çelikdemir ve Velit Yıldızoğulları 16'şar yıl, Erkan Gümüştaş 15 yıl 5 ay hapisle cezalandırıldı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, suç tarihinde 17 yaşında olan sanık M.B'nin 2008 yılının ekim ayında yapılan izinsiz gösteriden yaklaşık 1 ay sonra bir işyerine molotofkokteyli atılması eyleminde gözaltına alındığı belirtildi.
M.B'nin ifadesinde izinsiz gösteriye yüzü kapalı olarak katıldığını ve güvenlik güçlerine taş attığını itiraf ettiği ifade edilen iddianamede, ''M.B, Şanlıurfa'da 2008 yılının ekim ayında terör örgütü adına araç yakılması suçlarına azmettiren kişilerin, şüphelilerden Salih Sağış, Muhittin Beyazıt ile Necmi Maç olduğunu, bu kişilerin talimatları doğrultusunda araçların yakıldığı, olayları azmettiren şahısların bu üç şüpheli olduğunu anlatmıştır'' denildi.


Kaynak
 

SwateR

Müdavim
Müdavim
Katılım
19 Nisan 2009
Mesajlar
10,200
Reaksiyon puanı
662
Puanları
3,293
Bunun önüne geçmek için bu farz oldu.Artık anne ve babalarda anlasın onlara destek vermenin ne demek olduğunu.Salıveriyorlar çocuğu.Akşama kadar ne yaparsa yapsın.

Eskiden çocuklar diye hiçbirşey yapamıyorlardı ama iş değişti.Umarım bu formül işe yarar.
 

6.burhan

Profesör
Katılım
16 Mart 2010
Mesajlar
1,287
Reaksiyon puanı
27
Puanları
0
Taş atan çocukların altından bu çıktı!


Hükümetin sert tartışmalara rağmen Adalet Komisyonu'ndan geçirdiği "Taş Atan Çocuklar" yasa tasarısının altından Abdullah Öcalan'a yeni bir "hak" daha çıktı!


Hükümetin sert tartışmalara rağmen Adalet Komisyonu'ndan geçirdiği "Taş Atan Çocuklar" yasa tasarısının altından Abdullah Öcalan'a yeni bir "hak" daha çıktı!

Taş atan çocuklar düzenlemesinde, disiplin cezalarına karşı yapılan şikayet üzerine infaz hakimi gerekli görürse, hükümlü veya tutukluların savunmasını bulundukları ceza infaz kurumunda da alabilecek.

TBMM Adalet Komisyonu’ndan geçen ve tatil öncesinde Meclis’te yasalaştırılması düşünülen taş atan çocuklar düzenlemesi kapsamında, cezaevlerindeki disiplin cezalarına karşı yapılan şikayetlere ilişkin İnfaz Hakimliği Kanunu’nda yapılan değişiklik ile aralarında Öcalan’ın da yer aldığı “disiplin cezası” almış tutuklu ve hükümlülere, bulundukları yerde infaz hakimiyle yüz yüze görüşme yolu da açılıyor.

Teklifin aynen yasalaşması durumunda, disiplin cezalarına karşı yapılan şikayet üzerine infaz hakiminin takdirine bağlı olarak, hakim şikayetçi hükümlü veya tutukluların savunmalarını bulundukları ceza infaz kurumunda alabilecek. Teklifte daha önceki hükümet tasarısında yer alan ve İnfaz Hakimliği Kanunu’nda değişiklik öngören hükme de yer verildi. Bu çerçevede, cezaevlerindeki disiplin cezalarına karşı yapılan şikayet üzerine, infaz hakimleri artık hükümlü ve tutuklunun sözlü olarak savunmasını alacak, talep edilen delilleri toplayıp değerlendirdikten sonra karar verecek.

Hükümlü veya tutuklu, savunmasını, hazır bulunmak ve vekaletnamesini ibraz etmek koşuluyla avukatı ile birlikte veya avukatı aracılığıyla yapabilecek. İnfaz hakiminin gerekli görmesi durumunda, hükümlü veya tutuklunun savunması ceza infaz kurumunda da alınabilecek. Teklif ile ayrıca, İnfaz Hakimliği kanunu’nun, 2. maddesinde yer alan “İnfaz hâkimlikleri, kuruldukları yer adliye binasında görev yapar” fıkrası da yürürlükten kaldırılıyor. Teklif ile yürürlükteki TCK uyarınca 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası öngörülen Göçmen Kaçakçılığı suçuna ilişkin yaptırımlar da ağırlaştırılıyor. Teklif yasalaştığında, göçmen kaçakçılığı suçu teşebbüs aşamasında dahi kalsa, organizatörlere suç işlenmiş gibi ceza verilecek. Mağdurların hayatının tehlikeye düşmesi, onur kırıcı muameleye maruz bırakılmaları durumunda da verilecek ceza üste iki oranında artırılacak.

Gazete5
 
Üst