Yarından itibaren sona eriyor!

-Beneficence-

Müdavim
Müdavim
Katılım
10 Ocak 2012
Mesajlar
7,841
Reaksiyon puanı
31
Puanları
228
Çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerinde, farklı hayvan türleri karıştırılması uygulaması yarından itibaren son buluyor. Yürürlüğe girecek Tebliğ kapsamında yer alan çiğ kırmızı et, kıyma ve hazırlanmış kırmızı et karışımlarının üretiminde de yine kemik, kıkırdak ve sakatat kullanılamayacak. Sakatat sadece sakatat olarak piyasaya arz edilecek.

pt2q14P.jpg


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Et Ve Et Ürünleri Tebliği yarın yürürlüğe giriyor. Tebliğ ile çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerinin tekniğine uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması ve piyasaya arzına ilişkin hususları belirlenirken Tebliğ, çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerini kapsıyor. Tebliğ, et özütleri, eritilmiş hayvansal yağ, donyağı tortusu, jelatin, tuzlanmış veya kurutulmuş kan, tuzlanmış veya kurutulmuş kan plazmasını ise kapsamıyor.

-BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ETLERİ BİRBİRİNE KARIŞTIRILABİLECEK-
Tebliğ ile çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerinde farklı hayvan türlerine ait etlerin karıştırılarak elde edilmesine yönelik genel hükümler de belirlendi. Buna göre büyükbaş ve küçükbaş hayvan etleri birbirleriyle karıştırılabilecek. Kanatlı hayvan türlerinden elde edilen etler birbirleriyle karıştırılabilecek. Bu durumlar dışında farklı hayvan türlerine ait etler birbirleriyle karıştırılamayacak. Ancak sadece üretim teknolojisi gereği kanatlı eti ürünlerine kırmızı et veya yağı karıştırılabilecek. Bu Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etler kullanılamayacak.

-DÖNER ÇEŞİTLERE AYRILACAK-
Döner piyasaya sunuluş şekline göre; yaprak döner, kıyma döner ve karışık döner olarak sınıflandırılacak. Yaprak döner, üretiminde kırmızı et olarak sadece yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı etin kullanıldığı döneri; kıyma döner, üretiminde kırmızı et olarak en çok yüzde 90 oranında kıymanın ve en az yüzde 10 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı etin kullanıldığı döneri; karışık döner, üretiminde kırmızı et olarak en az yüzde 60 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kırmızı et ve en çok yüzde 40 oranında kıymanın kullanıldığı döneri ifade edecek.
Kanatlı eti döneri, piyasaya sunuluş şekline göre üretiminde kanatlı eti olarak sadece yaprak haline getirilmiş çiğ kanatlı etinin kullanıldığı döneri "yaprak kanatlı eti döneri" ile üretiminde kanatlı eti olarak en az yüzde 60 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kanatlı etinin ve en çok yüzde 40 oranında kanatlı kıymanın kullanıldığı "karışık kanatlı eti döneri" olarak ikiye ayrılacak.

-ET VE ET ÜRÜNLERİNE BOZULMAYI BASKILAYACAK İŞLEM VE MADDE UYULANMAYACAK-
Tebliğ ile çiğ kırmızı et, çiğ kanatlı eti, kıyma, hindi kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları ürün özellikleri de belirlendi. Çiğ kırmızı et, çiğ kanatlı eti, kıyma, hindi kıyması, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları, Gıda Hijyeni Yönetmeliği ve Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğinde yer alan kurallara uygun olarak elde edilecek. Bozulmuş olmayacak, bozulmayı baskılayacak herhangi bir işlem veya madde uygulanmayacak.
Perakende işletmede son tüketiciye satış aşamasında kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları üretimlerini takiben doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilerek günlük olarak satışa sunulacak. Çiğ kırmızı etler ve çiğ kanatlı etleri ise asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ne uygun olarak satışa sunulabilecek.
Tebliğ kapsamında yer alan çiğ kırmızı et, çiğ kanatlı eti, kıyma, hindi kıyması, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı eti karışımlarını üreten veya satan işyerlerinde farklı hayvan türlerine ait etler birbirinden ve diğer gıdalardan ayrı olarak üretilecek ve ayrı olarak satışa sunulacak.

-KEMİK, KIKIRDAK VE SAKATAT KATILAMAYACAK-
Tebliğ kapsamında yer alan çiğ kırmızı et, kıyma ve hazırlanmış kırmızı et karışımlarının üretiminde kemik, kıkırdak ve sakatat katılamayacak. Sakatat sadece sakatat olarak piyasaya arz edilecek.

-DÖNERİN YAĞ ORANI YÜZDE 25 OLACAK-
Kıymadan elde edilen hazırlanmış kırmızı et karışımlarının içerdiği yağ oranı kütlece en çok yüzde 25 ve tuz oranı kütlece en çok yüzde 2 olacak. Dönerin içerdiği yağ oranı kütlece en çok yüzde 25, tuz oranı kütlece en çok yüzde 2 olarak uygulanacak. Döner üretiminde hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri kullanılamayacak. Ancak baharat kaynaklı nişasta ve bitkisel protein miktarının toplamda yüzde 1’i aşmaması gerekecek.
Dönerin raf ömrü pişirilme süresi dahil en fazla 24 saat, dondurulmuş dönerin raf ömrü en fazla 6 ay olacak.

-KANATLI ETİ KARIŞIMLARINDA YAĞ MİKTARI KÜTLECE EN ÇOK YÜZDE 15 OLACAK-
Çiğ kanatlı eti, hindi kıyma ve hazırlanmış kanatlı eti karışımlarına ait özel ürün özellikleri ise şöyle olacak:
“Bu Tebliğ kapsamında yer alan çiğ kanatlı eti, hindi kıyma ve hazırlanmış kanatlı eti karışımlarının üretiminde kemik, kıkırdak ve sakatat katılamaz. Sakatat sadece sakatat olarak piyasaya arz edilecek. Hazırlanmış kanatlı eti karışımlarının üretiminde farklı türlere ait kanatlı etleri birbirine karıştırılabilecek. Hazırlanmış kanatlı eti karışımlarında yağ miktarı kütlece en çok yüzde 15 ve bağ doku miktarı kütlece en çok yüzde10 olacak. Kanatlı eti dönerinin içerdiği yağ oranı kütlece en çok yüzde 15, tuz oranı kütlece en çok yüzde 2 olarak uygulanacak. Kanatlı eti dönerinin üretiminde hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri kullanılamayacak. Ancak baharat kaynaklı nişasta ve bitkisel protein miktarının toplamda yüzde 1’i aşmaması gerekecek. Kanatlı eti dönerinin raf ömrü pişirilme süresi dahil en fazla 24 saat, dondurulmuş kanatlı eti dönerinin raf ömrü en fazla 6 ay olacak. Kanatlı kıyma sadece kemiklerinden ayrılmış çiğ hindi etinden üretilecek. Hindi kıymanın bileşiminin Ek-1’de belirtilen özelliklere uygun olması gerekecek. Hindi kıyma üretiminde diğer kanatlı hayvanlara ait etler kullanılamayacak. Hindi kıyma sadece dondurulmuş olarak piyasaya arz edilecek. Hindi kıymada kalsiyum oranı en çok 100 gr’da 14 mg düzeyinde olacak. Çiğ olarak üretilecek hazırlanmış kanatlı eti karışımlarında kanatlı kıyma olarak sadece çiğ hindi kıyma kullanılacak ve dondurulmuş olarak piyasaya arz edilecek. Kanatlı köftede hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta, soya ve soya ürünleri kullanılamaz. Ancak baharat, ekmek ve galeta unu kaynaklı nişasta ve bitkisel protein miktarının toplamda yüzde 5’i aşmaması gerekecek.”

-SUCUĞA, PASTIRMAYA ET KAYNAKLI OLMAYAN PROTEİN KATILAMAYACAK-
Fermente sucuğa, ısıl işlem görmüş sucuğa ve pastırmaya et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri katılamayacak. Ancak baharat kaynaklı nişasta ve bitkisel protein miktarının toplamı kütlece yüzde 1’i aşamayacak. Döner ve kanatlı eti döneri üretiminde hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri kullanılamayacak. Ancak baharat kaynaklı nişasta ve bitkisel protein miktarının toplamda yüzde1’i aşmaması gerekecek. Köftede ve kanatlı köftede hayvansal kaynaklı olmayan proteinler, nişasta, soya ve soya ürünleri kullanılamayacak. Ancak baharat, ekmek ve galeta unu kaynaklı nişasta ve bitkisel protein miktarının toplamda yüzde 5’i aşmaması gerekecek.

Milliyet.com.tr
 

karacaerc

Profesör
Katılım
14 Haziran 2009
Mesajlar
2,506
Reaksiyon puanı
18
Puanları
218
Kadıköyde 1,5 liraya yarım ekmek tavuk(?) yerken onun bu kural çerçevesinde ne kadar ileri görüşlü olduğunu görüyoruz. Adamlar tavuk eti ile başka bişiyi karıştırmıyor direk martı eti veriyorlar!!! Sağlıklı yiyecek konusunda bir adım ileri gidemeyiz üzgünüm :/
 

friendly

Müdavim
Müdavim
Katılım
19 Mart 2009
Mesajlar
11,873
Reaksiyon puanı
671
Puanları
3,293
Konum
İstanbul
Benim yurdum insanı gene bulur bi yolunu yedirir bize... :)
 

Genero

Profesör
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
2,011
Reaksiyon puanı
1
Puanları
218
yasanın pek bağlayıcı olmayacağını düşünüyorum. malesef insan sağlığı çıkarlardan daha önemsiz ülkemizde.. 3-5 kuruşun hesabı yapılıp ne olduğu belli olmayan yerlerden yenilmemeli
 

Naaa

Profesör
Katılım
15 Mart 2008
Mesajlar
2,220
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
en nefret ettiğim konudur belkide.. umarım uygulanır kurallar !
 

northpower

Asistan
Katılım
22 Ocak 2013
Mesajlar
239
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
valla başka bir mantıkta şudur. 2 tl ye tavuk döner olmaz. tavuk etinin kilosu kaç para ki 2 tl ye döneri olmuyor anlamış değilim. 50 gr tavuk eti yarım ekmeğe koyup veriyorlar 10 tl mi vercez acaba? tamam denetlensin de kim denetleyecek. bizlerin takipçi olması lazım bu işle. fiyatı yüksek ya da düşük diye olmaz bu işler. ikea avrupa mağazalarında isveç köftesinde at eti çıktı. çok mu ucuz hayır ee. demek ki anlayış takip denetim beraber gerekiyor.
 

leonfrt

Doçent
Katılım
27 Ocak 2013
Mesajlar
543
Reaksiyon puanı
1
Puanları
16
Sona mı eriyor güldürmeyin beni bu tür uygulamaları çıkarırlar ama denetleme sıfır..
 

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
630
Puanları
7,293
Tabi yersen ..:D
 

friendly

Müdavim
Müdavim
Katılım
19 Mart 2009
Mesajlar
11,873
Reaksiyon puanı
671
Puanları
3,293
Konum
İstanbul
Şu haberi şimdi gene gördümde canım döner çekti. Şöle ucuz bi dönerci bulayımda yiyeyim gari :)
 
Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,200
Reaksiyon puanı
10,315
Puanları
293
İstanbul'daki sucuk denetiminde ceza yağdı


188521.jpg



Gıda ekipleri, 39 ilçede denetim yaptı. Çok sayıda iş yerine ceza kesildi.


İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gıda kontrol ekipleri, 39 ilçede denetime çıktı. Yeni mevzuata uygun ürünler satılıp satılmadığının tespit edilmeye çalışıldığı denetimlerde çok sayıda iş yerine ceza kesildi.

O TEBLİĞ KAĞITTA KALMADI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca etle et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla hazırlanan ‘Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği'nde ilgili firmalara verilen 3 aylık süre sona erdi.

İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri de bu kapsamda denetime çıktı. 39 ilçede 500 personelle gerçekleştirilen denetimlerde mevzuata uymayan iş yerlerine ve üretici firmalara ceza kesildi.

KRİTERLERE UYMAYAN İŞ YERLERİNE CEZA YAĞDI
Üsküdar’da da ekipler et ve et ürünleri satan yerleri gezdi. Özellikle etiket, üretimde kullanılan hammadde, üretim araçlarının özellikleri gibi konular titizlikle araştırıldı.

Kriterlere uymayan iş yerlerine ceza yağdı.
Denetimlerle ilgili açıklama yapan Veteriner Azmi Yüksel, 500’den fazla personelle denetime çıktıklarını hatırlattı. Yüksel, “Kontrollerde, yeni düzenlemelere uyum gösterip göstermediği kontrol ediyoruz. Yürürlüğe giren mevzuata uygun olamayan ürünlerin tespit edilmesi durumunda hem üretim yerlerine hem satış yerlerine ayrı ayrı 12 bin 800 lira para cezası uygulanıyor.” dedi.

Denetimlerde bazı olumsuzluklarla karşılaşıldığını anlatan Yüksel, “İçerik bilgileri etikette yer almalı. Menşeinin hangi ülke olduğu bulunması gerekiyor. Yağ oranıyla, alerjen varsa etikette bildirilmesi gerekiyor. Artık kıymaya ve köfteye soya türevleri yok. Kırmızı et ürünlerine kanatlı et ürünlerinin katılması söz konusu değil. Ancak kanatlı ete belli uygulamalarla kırmızı et katılabilecek.” İfadelerini kullandı.

Yüksel, tüketicilerin de her hangi bir olumsuzlukla karşılaşılması durumunda ilgili kurumlara ve Alo 174’e şikayette bulunmasını istedi.


kaynak
 

221BSHERLOCK

Dekan
Katılım
23 Kasım 2010
Mesajlar
6,781
Reaksiyon puanı
23
Puanları
218
Vatandaşın sağlığıyla oynamak kimsenin haddi değil. Denetim hiç yok neredeyse, sıklaştırılmalı. Kurallara uymayan üreticilere, iş yerlerine imtiyazsız bir şekilde ceza kesilmeli.
 

Hafiye

Profesör
Katılım
30 Nisan 2009
Mesajlar
2,092
Reaksiyon puanı
14
Puanları
218
Bir kanun çıkar, akabinde iki gün denetim, sonra sen sağ ben selamet...
 
Üst