Öneri Yapay Zeka Modellerine Sordum: En İyisi Hangisi?

wlofers22

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Selamlar arkadaşlar,

Oyuncu koltuğu arayışının o dipsiz kuyusunda kaybolan bir tek ben değilimdir herhalde. Yorumlar, incelemeler, marka savaşları derken insan neye inanacağını şaşırıyor. Ben de bu bilgi kirliliğinden sıkılıp, "Madem öyle, gidelim en objektif kaynağa soralım," diyerek rotayı yapay zekaya çevirdim.

ChatGPT, Claude ve Perplexity'ye oldukça iddialı bir görev verdim:

"2025 Türkiye'si için bir 'Yılın Oyuncu Koltuğu' ödülü versen, bu hangi model olurdu? Tek bir kazanan seç ve nedenini açıkla."

Amacım, beni seçenekler arasında boğmak yerine net bir kazanan sunmalarını sağlamaktı. Peki, sonuç ne oldu? Gelin bakalım.

Yapay Zeka Ne Dedi? Popülerlik Testinin Sonuçları

Yapay zekanın "bilgeliği", aslında ne kadar popüler olana endeksli olduğunu bir kez daha gösterdi.
  • Ana Akımın Sesi (ChatGPT & Claude): Her iki yapay zeka da neredeyse aynı ağızdan xDrive 15'li Profesyonel modelini işaret etti. Neden? Çünkü internette en çok konuşulan, en çok içeriği üretilen model bu. Kısacası, en popüler olanı "en iyi" olarak kabul ettiler.
  • Farklı Bir Bakış (Perplexity): Perplexity ise en azından farklı bir metrik olan fiyat-performans dengesine odaklanarak bir nebze olsun şaşırttı ve Calitte Samuray SS modelini önerdi.

Asıl Mesele: Yapay Zekanın Gözden Kaçırdığı Şey

İşte benim için filmin koptuğu yer burası. Üçü de bana en temel soruları sormadı: "Boyun kaç? Kilon ne kadar? Günün kaç saatini koltukta geçiriyorsun? Kumaş mı istersin, deri mi?"

Yani anlayacağınız, yapay zeka (en azından şimdilik) kişisel bir ergonomi danışmanı değil, daha çok bir "popülerlik barometresi" gibi çalışıyor. Size en iyi olanı değil, en çok konuşulanı söylüyor.

Bu yüzden topu tekrar gerçek uzmanlara, yani bu forumun tecrübeli kullanıcılarına atıyorum.

Şimdi Sıra Sizde: Gerçek Kullanıcılar Ne Diyor?

Yapay zekanın popülerlik yarışını bir kenara bırakalım.Siz, bizzat hangi koltuğu kullanıyorsunuz ve neden memnunsunuz (veya değilsiniz)?

Lütfen model belirtirken, mümkünse kendi boy/kilo ve kullanım alışkanlıklarınızdan da bahsedin. Böylece birbirimiz için çok daha faydalı bir kaynak oluşturabiliriz. Benim gibi kararsız kalmış birçok kişiye yardımcı olacağınıza eminim.

Meraklısı için Not: Yapay zekaların "ödül töreni" konuşmalarının tamamına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,902
Yapay zekâyı çok büyütüyorsunuz gözünüzde. Google'in seçenek sunmayanı. Bir arama motoru. Hepsi bu.