Yağ Çekmeyen Çiğ Börek (Çi Börek) Tarifi

Creative

Rektör
Emektar
Müdavim
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,896
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,390
Puanları
4,958
Yaş
41
111.jpg

Sevgili SDN Forum sakinler sabah sabah sizin biraz iştahınızı açayım. Açıkçası daha kahvaltı etmedim ama canım çekmedi değil.. :)

Tatarlar'ın bize en güzel armağanlarından biri çi börek. Çiğ börek adıyla da bilinen bu lezzet özellikle Eskişehir'in her köşesinde yapılan ve çok sevilerek yenen bir güzellik üstelik. Böreğin özelliği olarak kıymalı harcı çiğden konuluyor. İncecik açılmış hamurun içerisine konup kızgın yağda hızlı bir şekilde pişiyor.

Hamuru yağda kızartırken yaşanılan en büyük sorun ise çok yağ çekiyor olması. Bunun önüne geçmek için hamurun içerisine sirke koyuyor hem de kabarmasını sağlıyoruz. Puf puf kabaran ve çıtır çıtır olan çi böreğin sırrı buradan geçiyor. İçinin de tam kıvamında olması ve pişerken harcın bir noktada toplanmaması için de su ilave ediyoruz.

Öyleyse yanına bir bardak ayranla afiyetle çiğ börek yemeye davetlisiniz.


Hamuru için:
3 su bardağı un
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke

Kıymalı iç için:
300 gram kıyma
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı tuz
3/4 çay bardağı su

Kızartmak için:
3/4 su bardağı sıvı yağ

Püf Noktası
Hamurun içerisine konan sirke daha az yağ çekmesini sağlıyor. İç harcı sulu olmazsa kıymalar bir yerde küme halde kalır. Bu nedenle sulu olmasına özen gösterin.

Nasıl Yapılır?
  1. Derin bir kabın içerisine unu aktarın. Sirke ve tuzu ekleyin. Azar azar suyunu ekleyerek güzelce yoğurun.
  2. Yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bir bez yardımıyla kapatın.
  3. Soğanı çok ince ve minik bir şekilde doğrayın.
  4. Derin bir kabın içerisine kıyma, tuz, soğanı alın ve güzelce yoğurun.
  5. Ardından suyu ilave edin ve yoğurun. Sulu bir harç elde edin.
  6. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler elde edin ve unlanmış tezgahın üzerinde orta büyüklükteki bir tabak boyutunda açın.
  7. Bir kısmına iç harçtan koyun ve kapatın. Kenarlarına güzelce bastırın.
  8. Derin bir tavaya yağı alın ve kızdırın. Kızan yağa börekleri alın ve kızartın. Çıkarıp fazla yağını süzdürerek afiyetle tüketin.
 

Emir Timur

Doçent
Katılım
24 Şubat 2017
Mesajlar
988
Reaksiyon puanı
445
Puanları
263
Olsa da mam mam mam gum gum gum yesek.
 

sifirbakiye

Müdavim
Müdavim
Katılım
16 Şubat 2016
Mesajlar
1,664
Reaksiyon puanı
436
Puanları
263
Eskişehir de yiyeceksin bu çiğ böreği
 

Gökçe Asena

Profesör
Katılım
10 Aralık 2017
Mesajlar
1,462
Reaksiyon puanı
2,127
Puanları
293
Daha öncede duymuştum Eskişehir çok sözettirdi bu lezzetten.
 

Death Mark

Guru
Emektar
Müdavim
Katılım
16 Ocak 2017
Mesajlar
23,430
Reaksiyon puanı
15,467
Puanları
8,958
Annemler arada yapardı. Tadı çok güzel. :)
 

Dora

Dekan
Emektar
Müdavim
Katılım
26 Ocak 2018
Mesajlar
5,744
Reaksiyon puanı
9,805
Puanları
1,708
Yaş
32
Diyetteyken böyle bir tarif okumak midemi kazıdı :) Pazar günü deneyebilirim.
 

Boyga TV

Doçent
Katılım
8 Ekim 2018
Mesajlar
603
Reaksiyon puanı
275
Puanları
63
Yaş
36
Arkadaş spor yapıyoruz 1 dilim ekmek 5 zeytin kibrit kutusu kadar peynir yiyoruz sabahları. Yapılır mı bu be insana? Akşam senin yüzünden spor sonrası çiğ börek yiyeceğim :oops:
 

Creative

Rektör
Emektar
Müdavim
Katılım
12 Eylül 2009
Mesajlar
13,896
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
17,390
Puanları
4,958
Yaş
41
Bu aralar ben dikkat edemiyorum. Nedense potansiyel olarak güzel yiyorum.. :)
Arkadaş spor yapıyoruz 1 dilim ekmek 5 zeytin kibrit kutusu kadar peynir yiyoruz sabahları. Yapılır mı bu be insana? Akşam senin yüzünden spor sonrası çiğ börek yiyeceğim :oops:
 

Boyga TV

Doçent
Katılım
8 Ekim 2018
Mesajlar
603
Reaksiyon puanı
275
Puanları
63
Yaş
36
Bu aralar ben dikkat edemiyorum. Nedense potansiyel olarak güzel yiyorum.. :)

Keşke ben seni etkileseydim diyeceğim de 1 dilim ekmek, 5 zeytin, kibrit kutusu kadar peynir nedir ya??? Gömeceğim abi böreği akşam potansiyelli-potansiyelsiz en az 5 :D
 

crow88

İçerik Ekibi
İçerik Ekibi
Katılım
1 Aralık 2010
Mesajlar
6,953
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
3,358
Puanları
1,358
Yaş
60
Hay ALLAH işe bak, ben bunu içine peynirli oldumu çok severım. hafifçe soğuduğunda daha güzel oluyor. kıymalısıda iyi ama peynirli kadar tat vermiyor. Gece saat 23:30 canım çekti. yanındada Çay. Eskişehir'de her yerde yapılsada evdeki tadı vermez. ama o an için İnsanın nefsini sakinleştirir çiğ börek. haşhaşlı lokur, bükme, katmer böyle olursa diyete ne gerek.
 
Son düzenleyen moderatör:

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Katılım
8 Ekim 2011
Mesajlar
53,870
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
16,126
Puanları
8,958
Kemeraltı'nda bir yerde yerdim güzel oluyor...
 
Üst