"Ya Türk'tür ya Alman"

Bu konuyu okuyanlar

leylak

Doçent
Katılım
26 Mayıs 2008
Mesajlar
558
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
Bayern Münih'te forma giyen Hamit Altıntop, Almanya Milli Takımı'nı seçen Mesut Özil'e tepki gösterdi.

"Hoşgörülü bir insanım ama Almanya’yı tercih eden Türk oyuncuları anlamakta zorluk çekiyorum. Bir insan ya Türk ya Alman’dır. Bu tercihi yapan oyuncuların düşünceleri nedir, büyüdükleri ortamlar nasıldır bilemiyorum."

Hamit Altıntop'un, Tam Saha Dergisi'nden Türker Tozar'a verdği röportaj şöyle:

Her daim Türkiye’deki takımların transfer gündemindesin. Peki, senin gündeminde yakın gelecekte Türkiye’de oynamak gibi bir plan var mı?
Şu an gündemimde transfer değil sadece bugünü yaşamak var. Çünkü Bayern Münih’le 2010 yılına kadar mukavelem bulunuyor. Çok iyi bir ortamda futbol oynadığıma inanıyorum. Bayern Münih’te öğrendiklerimi, orada yakaladığım havayı Türk Milli Takımı’na da yansıtıyorum. Bir anlamda orada öğrendikleri Milli Takım’da uyguluyorum. Özellikle Avrupa Şampiyonası elemeleri ve finalleri sırasındaki performansım bunun için iyi bir örnekti. Bu nedenle şu an gündemimde başka bir takıma transfer olmak gibi bir düşünce yok. Benim düşüncem Bayern Münih’le devam etmek yönünde.
Bayern Münih Almanya’da sadece Bayernlilerin sevdiği, diğerlerinin ise sevmemenin ötesinde duygular beslediği bir takım. Bu da Bayern’in bir yerde, diğerlerinin başka bir yerde durduğunu ve kulübün büyüklüğünü gösteriyor. Bayern Münih oyuncusu olmak sana neler kattı, kariyerinde neleri değiştirdi?
Bayern Münih gerçekten son 15-20 yıldır çok büyük bir aşama yaptı ve diğer takımların da örnek aldığı bir kulüp haline geldi. Sadece saha içi başarılarıyla değil, hem ekonomik gücü hem de medyatik tarafıyla imrenilen bir konumda. Bayern Münih futbolcusu olmama gelince, bunun bana büyük faydaları oldu. Sadece internet sitesini ele alırsak, beş dilde yayın yapan bir site ve yılda 55 milyon kişi o siteyi tıklıyor. İnsanlar o siteyi tıkladığında “Hamit iyileşti, Hamit sakatlandı, Hamit gol attı” gibi benimle ilgili haberleri de görüyor. Bayern Münih’te ve üstüne bir de Milli Takım’da oynayan bir oyuncu olarak gündemden hiç düşmüyorsunuz. Milli Takım’daki performansımızla ilgili haberler de sitede yer alıyor çünkü.
"Bayern’in antrenman maçları lig maçlarından daha ağır"
Prestiji bir yana, oyununu geliştirme anlamında Bayern’in sana ne gibi katkıları oldu?
Hedefleri büyük olduğu için bir futbolcunun bonservisine yüksek bedeller ödeyebiliyorlar. Geçtiğimiz sezon transfere 100 milyon dolar harcadılar. Dolayısıyla çok kaliteli oyunculardan oluşan bir kadronun içinde yer alıyorsunuz. Biraz havalı gibi olacak ama bazı antrenman maçlarımız bile lig maçlarından daha ağır ve yorucu geçiyor. Böyle bir kadronun içinde yer alabilmek ve oynayabilmek için her gün üst düzeyde bir performans göstermeniz gerekiyor.
Takım arkadaşın Ribery ile hiç Galatasaray sohbeti yapıyor musun?
İlk geldiğinde bir ara o konu açılmıştı. Ribery Galatasaray’la ilgili hep olumlu şeylerden bahsetti. Bazen “Nasılsın, ne yapıyorsun?” gibi Türkçe kelimeler de kullanıyor. Galatasaray’da oynamış olmasını da kişisel gelişimi açısından büyük bir adım olarak görüyor.
Galatasaray Ribery’yi kaybetmekle neler kaybetti?
Futbolcular gelir gider, bu çok önemli değil. Ribery veya bir başkası… Ama benim düşüncem, kadrodaki futbolcuların hepsine aynı muamele yapılmalı. İnsan insandır çünkü. Kaliteli sporcu olabilir ama önemli olan bir sistem kurmak ve bu sisteme herkesin ayak uydurması. Tabii yıldızlar camiasında bu tip oyuncuların bazı avantajları olacak. Çünkü bu özellikleri yıllar boyu çalışarak kazanmışlar. Ama bugün Ribery’dir, yarın başka bir futbolcu olur. Önemli olan adam gibi çalışmaktır.
Ribery nasıl bir insan, nasıl bir oyuncu?
Ribery ile çok yakınız. İşini çok iyi yapıyor ve devamlılığı var. İnsanın böyle bir devamlılığı ve inancı varsa, saha içinde de fantastik bir futbol oynuyorsa bu saha dışına da olumlu yansıyor.
Lig de Milli Takım’ın seviyesine yükselmeli
Türk Milli Takımı’nın dünya futbolunda artık önemli bir yeri var. Ancak Türk futbolcular Milli Takım’la paralel bir popülerliğe sahip değil. İspanyol, Fransız, Hollandalı, Çek, Brezilyalı, Arjantinli çok sayıda oyuncu kendi liglerinin dışında önemli takımlarda oynuyor ama Türk oyuncular için aynı şey söz konusu değil. Sence bunun sebepleri neler?
Unutmamak gerekir ki biz yeni yeni bazı şeyleri kavrıyor ve uygulamaya çalışıyoruz. Türk futbolu 10-15 yıl önce Avrupa futbolunun 20-30 yıl gerisindeydi. Şimdi o yılları kapatmaya çalışıyoruz. Gençlerimize örnek olmaya çalışıyoruz. Böyle devam edersek, Avrupa Şampiyonaları ve Dünya Kupalarında bu performansı sergilersek, gelecek 5-10 yılda genç oyuncularımız bugünkünden çok daha fazla sayıda Avrupa takımlarında boy gösterebilecek. Ama dediğim gibi hâlâ bazı eksiklerimiz var. Sadece Milli Takım’la elde edilen başarılar yeterli değil. Çünkü sadece Milli Takım maçları değil, lig maçları da izleniyor. Dilerim o platformda da kendimizi geliştirir ve kısa zamanda mesafe alırız.
Beşiktaş’ın transfer ettiği Fabian Ernst yakından tanıdığın bir oyuncu. Hem karakteri hem de oyunculuğu hakkında neler söyleyebilirsin?
Bence Ernst iyi bir transfer. Devamlılığı olan bir futbolcu. Çok basit oynayan ve hem saha içinde hem de saha dışında zeki bir oyuncu. Göbekte çok iyi işler yapacağına inanıyorum. Futbolseverler bunu gelecek aylarda da yakından görebilecek.
UEFA seni mevkiinin en iyi üç oyuncundan biri seçti. Bu seçim kariyerin açısından önemli bir adım sayılabilir mi?
Ben böyle düşünmüyorum. Çünkü o da geçmişte kaldı. Ondan sonra bir sakatlık yaşadım ve gündemden uzak kaldım. Sonrasında yeni şeyler yaşandı. Böyle şeyler güzel, hoş ancak çok da önemli olduğuna inanmıyorum.
"Sakatlığın da zevkini çıkardım"
Sakatlık nedeniyle Milli Takım’dan uzak kalmak seni nasıl etkiledi?
Fazla etkilemedi. Ben futbolu seviyorum ama futbolsuz da bir hayat olduğunu biliyorum. Elbette arkadaşlarımla beraber olmayı isterdim, çünkü dışarıdan seyretmek zor. Ama ben futbolda Avrupa Şampiyonası’ndaki olumlu şeyler bulunduğu gibi ters tarafında olumsuz şeyler olduğunu da biliyorum. Dolayısıyla sakatlık beni hiç etkilemedi. O zamanı farklı bir biçimde kullandım. Ruhumun da bazı şeyleri algılaması gerekiyordu. Bugünü o kadar hızlı yaşıyoruz ki, insan ruhu aynı tempoyu tutamıyor ve algılaması geride kalıyor. Dolayısıyla yeri geldiğinde o algıyı değerlendiremiyor. Onun için sakatlık dönemim de güzeldi. Sakatlığımın da zevkini çıkardım.
Süper Lig’de oynanan futbolun kalitesini nasıl buluyorsun? Anadolu takımlarının yükselişini nasıl yorumluyorsun?
Sivasspor olsun, Gaziantepspor olsun elde ettikleri başarıyı tebrik etmek lâzım. Ancak önemli olan bu grafiğin inişli-çıkışlı olmak yerine süreklilik kazanması. Bir yandan da gerçekçi olmak gerekiyor. Mesela İstanbul’da Galatasaray-Beşiktaş derbisini izledim ve çok üst düzeyde bir futbol göremedim. Bunu sadece bir örnek olarak söylüyorum. Türkiye’deki en büyük sorun, bütün hataların bir hakem hatasıyla kapatılmak istenmesi. Gerçekçi olmamız ve sadece bugünü değil, yarını da düşünmemiz lâzım.
Türkiye Ligi’nde hangi oyuncuları beğeniyorsun?
Ligde çok kaliteli futbolcular var. Milli Takım’daki arkadaşlarımızın hiçbirinin oyunculuk kalitesi tartışılmaz. Yabancılardan Fabian Ernst’i beğeniyorum. Tello iyi futbolcu. Alex’in başardıkları da tartışılmaz.
Türk gençlerinin, senin dönemindeki gibi Türk Milli Takımı’nı seçmesinin kolay olmadığını görüyoruz. Bunda Alman hükümetinin aldığı kararların da etkisi var. Son örnek Mesut Özil. Gurbetteki Türk gençlerini Türkiye yerine Almanya’yı tercih etmeye iten sebep nedir?
Ben hoşgörülü bir insan olduğuma inanıyorum ama bu konuda o kişileri anlamakta zorluk çekiyorum. Bir insan ya Türk ya Alman’dır. Tabii ki Almanlar'ın hakkını yememek lâzım. Onların okullarında eğitim aldık. Ancak bu tercihi yapan oyuncuları anlayamıyorum. Düşünceleri nedir, büyüdükleri ortamlar nasıldır bilemiyorum.
Sen de Almanya’da doğdun ve orada yetiştin ama Türkiye’ye karşı aidiyet duyuyorsun. Onlarsa “Biz Almanya’da doğduk ve oranın kültürüyle büyüdük” gibi bir argümanı öne sürüyor.
Bu argüman onlar için yeterliyse bence kolay bir açıklama olur. Tabii ki bu onların tercihi ve insanların kişisel kararlarına saygı göstermek gerekiyor. İnşallah bu kararlarından pişman olmazlar.
 

Rapchy

Müdavim
Emektar
Katılım
3 Ağustos 2008
Mesajlar
10,758
Reaksiyon puanı
120
Puanları
63
Hamit ve Arda hem futbolculugunu hemde insanlıgını sevdigim iki futbolcu
 

AliA

Müdavim
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
527
Puanları
0
Ne kadar insanların düşüncelerine saygı göstersek de "Ne Mutlu Türküm Diyene" o kadar!

Bizi istemeyenin bizim yanımızda zaten işi olamaz.
 

leylak

Doçent
Katılım
26 Mayıs 2008
Mesajlar
558
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
iki dogru söze ne denilir ki ;)
 

malatya

Müdavim
Katılım
2 Aralık 2007
Mesajlar
2,183
Reaksiyon puanı
6
Puanları
38
Yaş
39
kişiliğiyle her zaman takdir ettigim bir insandır..İnşallah dahada başarılı olur..Aslen Malatyalı olan Hamit ve Halil Altıntopa başarılar dilerim..
 

antilove

Müdavim
Katılım
7 Ocak 2009
Mesajlar
3,580
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
hocam sizden ricam bu yazıları kısa tutun okuyamıyoruz tamamını
isteyen istediği yerde oynamalı bence
 
Üst