WordPress özel alan ekleme resimli anlatım

KusuraBakma

Öğrenci
Katılım
29 Mayıs 2013
Mesajlar
6
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Nasıl eklenir, nasıl kullanılır, nerelere ekleyebilirim ve ne tür web sitelerinde kullanışlı olur gibisinden sorularınıza kesin cevap alacaksınız bu konuda. Genelde program indirme sitelerini merak ederiz ve WordPress’i nasıl program indirme sitesine dönüştürebiliriz gibisinden merak ettiğimiz konular olmuştur mutlaka. İlerde bir indirme sitesi yapmayı düşünüyorum ve bu özellik benim de çok işime yarayacak. Sadece program indirme siteleri değil tabi burada öğreneceğiniz çalışmaları emlak, otomobil ve cep telefonu tanıtımı yapan sitelede de kullanabilirsiniz ha birde film siteleri de var tabi. Sanırım en iyi film siteleri örnek olur sizin için. Filmin ismi, yapım tarihi, imdb puanı, oyuncu kadrosu vs. gibi bilgilerin tamamını özel alan kullanma sayesinde kolaylıkla yazılarınıza ekleyebilirsiniz. Program indirme sitesi ve emlak sitesi benzeri bir şekilde anlatmak istiyordum ama en iyisi sinema sitesi üzerinden anlatmak olacak.
Öncelikle bu özel alanların kullanımı size veri tabanı açısından çok faydalı olacak. Örnek olarak bir film sitesinde veri tabanına kaydolması gereken bilgiler başlığı, oyuncuları, yapım yılı gibi özellikler veri tabanına kaydolması gerekir. Ama başka şekilde özel alanlara değil de tablolarıyla beraber yazı editörünün içine eklersek eğer tablonun bütün içeriği veri tabanımıza kaydolur. buda çok gereksiz ve veri tabanında defalarca tekrar eden bir saçmalıktır diyebilirim. Eskiden özel alanlardan haberim olmadığı için web sitemdeki demo, download, detail ve source butonları bütün html etiketleri ile beraber defalarca veri tabanına kaydolmuş durumda. Bunları geri almamın bir ihtimali yok şuan. bütün yaıları tek tek düzenlemem gerekiyor. Bu yüzden siz bir web sitesi açmadan önce bu tür detayları araştırın biraz.
Özel alanları kullanabilmek için öncelikle yazı yazma editörünün oluğu sayfanın sağ en üst köşesinde ‘Ekran Tercihleri’ diye bir sekme bulunuyor. Ekran Tercihlerine tıkladıktan sonra açılan panelden ‘Özel alanları’ işaretlemeniz gerek.
%C3%B6zel-alan.png


Özel alanları etkinleştirdikten sonra yazı yazma çerçevesinin altında kullanmaya hazır olacaktır. Öncelikle program indirme sitesine göre anlatacağım bunu. Daha sonra film siteleri için ayrıca bir anlatım yapacağım burada. Yeni özel alan ekle butonuna tıkladığınız zaman içinde iki tane kutunun olduğu bir çerçeve oluşacaktır. Soldaki kutu bizim mysql veri tabanından çekeceğimiz verinin yani yazımıza ait olan meta data nın ismini yazacağımız kutudur. Buraya bir defa kaydedeceğiniz meta data mysql veritabanımıza kayıt olup defalarca aynı şekilde kullanabiliriz. Yani her yazı için ayrı ayrı download, download1, download2 diye tekrar etmenize gerek kalmıyor. Sol kutucuğa eklediğiniz değerler mysql içinde her yazının yanına bir tablo şeklinde ekleniyor. Download sitesi için kullanacağınız meta data ya ’download’ olur yada ‘indir’ olur. Ben anlatımda download kelimesini kullanacağım. Ayrıca kendi sitemde kullandığım butonlara göre bir anlatım hazırlıyorum. Download, Kaynak ve Demo olmak üzere üç tane meta data ekleyeceğim özel alanlara. Bu özel alanları eklerken sırf deneme amaçlı yapmaya çalışmayın. Çünkü sol tarafta eklediğiniz her kelime mysql tabanınıza yükleniyor. Bunları hazırlarken localhostta deneme yapıyorum o yüzden herhangi bir sıkıntı yok benim için.


Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi özel alanlarımızın isimlerini ekledik ve bu isimler veritabanımıza da kayıt oldu. Sağ tarafta da download, demo ve kaynak kelimelerinin yani meta anahtarlarının açıklamalarını (link) ekledik. Sıra geldi bu verileri yazı içine çekmeye. WordPress Yönetim paneli > Görünüm > Düzenleyici adresinden temamızın tekil yazı yani single.php dosyasını açıp içine aşağıdaki kodu eklememiz gerekiyor.
Kod:
<?php if ( get_post_meta( get_the_ID(), 'Download', true ) ) : ?>    <a href="<?php echo get_post_meta( get_the_ID(), 'Download', true ) ?>" target="_blank">Download
    </a>
<?php endif; ?>


<?php if ( get_post_meta( get_the_ID(), 'Kaynak', true ) ) : ?>
    <a href="<?php echo get_post_meta( get_the_ID(), 'Kaynak', true ) ?>" target="_blank">Kaynak
    </a>
<?php endif; ?>


<?php if ( get_post_meta( get_the_ID(), 'Demo', true ) ) : ?>
    <a href="<?php echo get_post_meta( get_the_ID(), 'Demo', true ) ?>" target="_blank">Demo
    </a>

<?php endif; ?>


Özel alanlar temel olarak bu şekilde ekleniyor. Bu örnek için Css kodları, film siteleri için açıklama bölümü oluşturma, indirme siteleri için download butonları, download butonlarını sidebarda gösterme gibi özelliklerin nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorsanız yazının devamını buradan inceleyebilirsiniz.

 
Üst