minell1313
Öğrenci
- Katılım
- 2 Ocak 2021
- Mesajlar
- 4
- Reaksiyon puanı
- 7
- Puanları
- 3
Wordpress Nedir? Ne için Kullanılır?
Wordpress, MySql ve Php ile geliştirilmiş açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Wordpress ne işe yarar, Wordpress sayesinde haber, emlak, e-ticaret, blog, ilan sitesi ve daha nice işinizi görecek bir web sitesi yapmanıza yardımcı olmaktadır. Wordpress'in en güzel yanı ise derin bir kodlama bilgisine ihtiyacınızın olmaması.Genel olarak sayfa oluşturma ve yazı yazma sistemi ile çalışmaktadır. Bu kolaylık sayesinde anında içeriklerinizi oluşturup, kategorileştirip yayınlayabilirsiniz. Menü kısmını oluşturmak çok kolaydır tek yapmanız gereken görünüm>Menüler> Menüyü düzenle sekmesine gitmektir. Buraya giderek sayfanız için Hakkımızda, Blog, İletişim, Sıkça Sorulan Sorular şeklinde yeni sayfalar ekleyebilirsiniz. Ayrıca Wordpress içinde ortam kütüphanesi bulunmaktadır. Sitenizde kullanacağınız görseller, videolar, belge vs bunların hepsini orada görebilirsiniz. Burada bahsettiğim özellikler Wordpress' i kurduğunuzda gelen temel özelliklerdir. Wordpress'i, Wordpress yapan içine kurduğunuz doğru tema ve eklentilerdir.
Wordpress için yazılmış eklentiler ve temayı kurarak yapmak istediğiniz siteye uygulayabilirsiniz. Örneğin e ticaret sitesi yapmak istiyorsanız buna uygun bir tema ve eklentiler seçmek hayal ettiğiniz web siteyi mükemmel bir şekilde yapmanıza yardımcı olacaktır.
Wordpress'i Nasıl Kurabilirim?
Wordpress kurulumu yapmak için muhakkak bir hosting ve domain almanız gerekmektedir. Hosting ve domain nedir bilmiyorsanız buradan ulaşabilirsiniz.
cPanel Softaculous Üzerinden WordPress Kurulumu
Softaculous' ı kullanarak Wordpress kurabilmek için ilk olarak Cpanel e giriş yapmanız gerekmektedir. Cpanel sayfasında yazılım ksımında bulunan Softaculous Apps Installer kısmına tıklamalısınız.
- Daha sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir sayfa gelecektir. Buradan Wordpress'i seçiniz.
- Wordpress'i seçtikten sonra yükle butonu çıkacaktır buraya tıklayarak yüklemeye başlayabilirsiniz.
- Kurulum bittikten sonra aşağıdaki gibi bir ekran açılacaktır.
- Protokol seçiniz: Burada web sitenizin uzantısı ne olsun bunu belirliyorsunuz. Burada Wordpress size 4 seçenek sunmaktadır.
- http://
- http://www.
- https://
- https://www.
- Domain seçin: Bu kısımda ise ilk seçenekte seçtiğiniz protokol ile web sitenizin ismini birleştiriyoruz. Örneğin, Kişiye Özel Spotify Şarkı Kodlu Ürünler (Cocolungo) şeklinde görünecektir.
- Site ayarları: Site ayarlarına geldiğiniz zaman, site ismi kısmına kurmuş olduğunuz sitenin adını yazmalısınız.
- Site Sloganı Ayarlama: Site sloganınız varsa ikinci sıraya onu yazabilirsiniz. Yoksa ve sonradan oluşturacaksınız yazmak zorunda değilsiniz Wordpress'i kurduktan sonra değiştirebilir veya ekleyebilirsiniz.
- Kullanıcı adı ve şifre: Yükleme yaptığınız zaman varsayılan olarak admin ismiyle kurulmaktadır. Bunu değiştirmeniz gerekmektedir. Şifrenizi ise bulunması zor olacak bir şey seçmeniz çok daha iyi olacaktır.
- Site Mail Adresi: Hosting'te kurduğunuzda kullandığınız mail adresinizi burada resmi mail adresi olarak belirtebilirsiniz. Bunu değil de siteme özel bir mail adresim var diyorsanız onu da bırakabilirsiniz.
- Veri Tabanı Adı: Veri tabanınızın ismini değiştirebilirsiniz ama size önerim varsayılan veri tabanı isminin kalması.
- Select Theme: Bu seçeneği atlayabilirsiniz. Çünkü Wordpress kurulumu bittikten sonra istediğiniz temayı seçebilirsiniz.
Neden WordPress Tercih Etmeliyiz?
- Kullanımı oldukça basittir,
- Güvenli bir sistemdir,
- Hızlı çalışır,
- SEO yapmak isterseniz işlerinizi oldukça kolaylaştıracaktır,
- Açık kaynak kodlu olduğu için değiştirmek istediğiniz yerleri değiştirip, geliştirebilirsiniz.
WordPress Eklentileri Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanabilirim?
Wordpress eklentileri web sitenizi güzelleştirip yapacağınız işleri kolaylaştırmaktadır. Örneğin bir e ticaret sitesi kullanıyorsanız canlı destek sistemine ihtiyacınız olacaktır bunun için eklenti kurmanız gerekmektedir.
Eklenti Nasıl Kurulur?
Sol tarafta bulunan panel kısmında eklentiler bölümünün üstüne gelince üç tane alt alta sayfa önerisi gelecek. Yeni eklenti, yüklü eklentiler ve eklenti düzenleyici şeklinde. Yeni eklenti kuracağınız zaman yeni eklenti ekle sayfasına girmeniz doğru olacaktır.
Karşınıza gelen bu ekrandan eklenti ara kısmına tıklayarak web sitenize uygun olan eklentileri kurabilirsiniz.
Wordpress nedir, ne işe yarar, nasıl kurulur sorularına Cocolungo web sitesini örnek kullanarak anlattım. Umarım sizler içinde yararlı olur.