Wireless İnternet Caiz midir?

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
Popüler haber sitelerinde yayınlanan ve bazılarında da çaktırmadan kaldırılan bir haber vardı; "Sakın wireless kullanmayın". Bize malzeme çıktı. Hanım, laptop'u getir...

Haberin başlığı gerçekten de böyleydi. Hatta bu içerik, bazı haber sitelerinde yayınlanmaya devam ediyor. Haberin içeriği, Sanal Banka Mağdurları Derneği Başkanı Cem Polatoğlu'nun Yeni Şafak'a yaptığı bir açıklamasından ibaret. Kendisine hafta sonu ulaşamadık. Aklıma nereden geldi bilmiyorum ama yayın yönetmenimiz Berkin Bozdoğan'ın MSN durum iletiisnde geçen bir ücmle vardı; "Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir. Tekdir ile uslanmayanın hakkı rokettir". Eğer dedikleri doğru olsaydı, unvanına bundan sonra "SDN Editörleri Mağduru" etiketini de verelim diye düşündük ama sonradan vazgeçtik.

Ne Söylenmişti?

Şimdi sinirlerimize hakim olup, açıklamayı olduğu gibi verelim;

"Başta anti-virüs, anti-spyware, firewall, site erişim filtresi, anti-spam lisanslı programlarını bilgisayarınızda bulundurun ve sürekli güncelleyin. Kopya program kullanmayın, internette kırık program dağıtan sitelere itibar etmeyin. Sık kullanılanlar bölümünü kullanmayın. Wireless internetten kaçının. Başkalarının bilgisayarlarından işlem yapmayın. Gerekirse bankada birbiri ile ilişkisi olmayan ve internet bankacılığında gözükmeyen 2. bir hesap açtırın ve ana mevduatınızı orada saklayın"

"Wireless internetten kaçının" cümlesi, beni benden almaya yetti. Diğer maddeleri bir bir sıralarken gayet güzel gidiyordu ancak kablosuz ağlar için söylediği bu cümle, mağdur başkanımızın çuvallamasına yetti.

Ne Yapmasını Beklerdik?

Polatoğlu'nun bu talihsiz açıklamasında, kablosuz ağları öcü, kaka olarak göstermesi yerine, kablosuz ağların şifrelenmesini ve güvenli hale getirilmesi konusunda öneriler sunmasını beklerdik.

Kablosuz ağlarda 256 bit şifrelenmiş veri paketlerini de çözebilen bir hacker'ın, elinde dizüstü bilgisayarı ile sokak sokak dolaşıp bizim asgari ücretli bir ADSL modem kullanıcısının banka hesabını kullanmasını beklemesine gerek yok.

Alacağı paranın 10 katını güvenlik yazılım şirketleri kendisine vermeye hazır zaten.

Sivil toplum kuruluşlarının önemi, gün geçtikçe artıyor. Bilişim alanındaki STK'lar ise daha yeni. Her yeni doğan STK'nın günahsız olarak dünyaya geldiğini düşünüyoruz.

Ancak, bilirkişilere danışmadan "onu yapma, bunu etme, cıs" gibi açıklamalardan sonra, bu STK'lara kimsenin itibar etmeyeceği de ortada.

:: Kablosuz ağların güvenliği konusunda neler düşünüyorsunuz? Forumda paylaşın.

Hakkı Alkan / ShiftDelete.Net

mila12

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
255
Wireless internet iyidir güzeldir ama senin wireless'a girip suç işlerlerse kabusa dönüşebilir :)

titanyum

Profesör
Reaksiyon puanı
7
konunun ismini görünce güldüm ama hakkaten tehlikeli bir şey

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
ne yani :D

siz de mi başkan gibi düşünüyorsunuz? şifreledikten sonra kim ne edebilir?

mila12

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
255
Troy dedi ki:
ne yani :D

siz de mi başkan gibi düşünüyorsunuz? şifreledikten sonra kim ne edebilir?

ama şifreledikten sonra Türkiyede baya bir şifresiz kullanan var.

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Şimdi bizim Troy yazıyı yazarken ben de biraz teknik bilgimi tazeleyeyim dedim. açtım Vikipedi'yi okudum.

Artık WEP diye birşey kalmadı. WPA/WPA2 konusunda da şifreli ağlarda bulunan TKIP tekniği ile sürekli olarak yenilenen bir şifre söz konusu. Ayrıca her giden paket farklı bir şekilde anahtarlanıyor. Oldukça güvenli.

Okumak isterseniz bağlantılar burada:

WPA - Wi-Fi Protected Access
TKIP - Temporal Key Integrity Protocol

Daha birşey demiyorum. Bilinçlendirmek yerine korkutmak kültürüyle çocuk yetiştiriyoruz. Sonra o çocuklar bizim geleceğimiz oluyor. Aman diyeyim.

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
o nedenle biz öncü kullanıcılar olarak, şifrelemeyi tavsiye etmeliyiz. kablosuz internet güzeldir ;)

emelden

Dekan
Reaksiyon puanı
8
Evet, koblosuz internet iyidir, hoştur, belki de lükstür kimine göre. Ama neden bilmem bana çekici gelmiyor. Şifresiz kullananlar neden şifresiz kullanırlar? Bilmedikleri için mi? Yoksa arkasında başka şeyler mi yatıyor?

"Sakın wireless kullanmayın" açıklaması saçma olmuş bu kadar korkularınız varsa o zaman özellikle evde internet kullanmayın. :D

lucifer

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Ben kablosuz internet kullanıyorum ve şimdi baktım da bende de wpa-tkip ikilisi var herhalde :)
Çoğu kişi saçma ve güvensiz görüyor olabilir ama bunlar biraz "sanal batıllar" oarak kaldı bence :]

Bu arada gireceğimiz şifrenin uzunluğu ve karışıklığıda güvenliği kat be kat arttırıyor değil mi?

muratcanberber

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Hatta bilgisayarı da açmayalım virüs girmesin diye :D

Çözüm yolları bulmaktansa kaçmayı yeğleyen bir başkanın sözü...

fish

Profesör
Reaksiyon puanı
4
ben bugün kablosuz ağların şifrelerinin nasıl kırldığına dair bir yazı okudum...ve aslında o kadar da güvenli olmadığını anlatan bir yazıydı...ayaküstü okuduğum için nerde yazıordu tam hatırlamıyorum bakıp sölerim kaynağı ....başkanımız da bunu kastedmiş olmasın söylemin de...yani kullanmayın demek saçma tabiii ama belki de o kadar çok ağzı yandı ki bu işten kısa ve kesin yolu tercih etmiş gibi :*

ne de olsa bir mağdur o :D anlayşlı olmak lasım (A) :P

dogann007

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ya madem kullanılmayacak neden var o zaman kötü niyetli olmadıktan sonra bence çok ta iyi

BoSS

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Wirless kullanıyorum içim rahat 256bit ile şifrelenmiş bir ağa kim ne yapabilirki (WPA kullanıyorum) bunu kırmak için hacker aylarca uğraşması gerekiyor ve ayda bir şifreyi değiştirdiğimi düşünürsek kırılması mümkün değil hiç takmıyorum böyle şeyleri sonuçta benim işime yarıyor evin her köşesinde internete girebiliyorum Tuvalette bile :D