Windowsun Yanına Linux Kurulmalımı

pc_manyak

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Arkadaşlar Sizce Windowsdun Yanına Pardus Ubuntu Veya Mandriva Kurmalımıyım veya bu şekilde linux ve windows kullanan var mı ?

serkan94

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
22
Win7 +ubuntu 10.10 kullanıyorum bence ubuntu'dan başla hem basit hem kullanıcı dostu.İlk başlangıç için ideal :D

ilahiyatci

Doçent
Reaksiyon puanı
10
ben de ubuntu türü bir şeyler kullanmak istiyorum pardus ta olabilir ama dosyalarımı berbat edecek olursa hiçbir işe yaramaz. tamamen güvenli bir yolu var mı bu işin acaba.

Reaksiyon puanı
189
Hard diskinde yerin varsa neden olmasın ki? Deneyip farklı sistemlerde deneyim kazanırsın.

LWMP

Doçent
Reaksiyon puanı
3
internetıne baglı, sınırsız 1mb ınternetın varsa ındır yamaları daha ıyı bende 15kb ınternet var mecbur windows yanında kullanıyom

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Windows'un yanına kullanıcı dostu (Ubuntu,Pardus,Mandriva veya Fedora) herhangi bir dağıtım kurabilirsin. Tek dikkat etmen gereken nokta harddiskinde 2. veya 3. bir alanın olması.

Eğer varsa oraya kurabilirsin. Eğer yoksa önce güvenli şekilde win üzerinden alanlarını oluştur. İş kurulum kısmına geldiğinde canlı cd (Live cd) ile kurulumu oluşturduğunda anlamadığın yerleri foruma sorarak adım adım kurulum yapabilirsin.

tolga3589

Asistan
Reaksiyon puanı
8
Başlangıç seviyesinde isen ubuntuyu öneriyorum.. Pardus kullanmanı önermiyorum;Ubuntunun bütün modüllerini editleyerek bir yere gelinmeyeceğini ne zaman anlayacaklar merak ediyorum.

shakal

Profesör
Reaksiyon puanı
29
su an pardus 2011 kullaniyorum ve söyle anlatayim windows 7 ile arasinda cok benzerlik var hatta daha kolay bir kullanimi var eger kullanacaksan ya pardus 2011 kullan yada ubuntu gerci pardus 2011 suan beta ama 25 sinde rc cikacak ben bile su an betasiyla huzurlu ve mutluyum öyle bir sorunla karsilasmadim ,ubuntu cok kisitli bazi yapmak istedigin islerde bilgi sahibin olmasi lazim bilginize sunarim,yada ubuntu tabanli zorin os var onu kullan ,bence ilk etap pardusa el at sahsen ben pardusdan baska bir dagitimla icim pek isinmiyor yani gönlüm hep pardusda,birde pardus önerisi yapmayanlar pardus kullanmamis kisilerdir , bunuda dikkatinize alin ,pardus kullanan kisilerde pardus fanatiklik yapar ben hepsini kullandim ubuntu kubuntu opensuse mandiriva elivelinux linuxmin debian en kullanici dostu pardus olarak karar kildim

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
VirtualBox Kullan Hepsini Kur Çokda iyi Oluyor

TBM

Dekan
Reaksiyon puanı
359
pardus 2009.2 kurucamda live cd ne demek ? linux u hiç kullanmadım desem yeridir,internet hızı linux tamı daha avantajlı kullanılır win7 de mi ?

karcx

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Kardeş windowsun yanına yüklenebilecek işletim sistemi henüz yapamadılar:):)
Windows gibi bir işletim sistemi henüz yok...
Ancak yinede denemek istersen vmware ile kur vede biraz kurcala zaten hemen uçurursun..
Ayrıca pardus iyi seçim...Pardus 2011 bekle istersen:):)

serkans1

Asistan
Reaksiyon puanı
13
Arkadaşlar Sizce Windowsdun Yanına Pardus Ubuntu Veya Mandriva Kurmalımıyım veya bu şekilde linux ve windows kullanan var mı ?

kesinlikle kurmalısın, benim bilgisayarımda windows7 + ubuntu 10.10 ve pardus 2011 beta kurulu.

yalnız kurulumdan önce harddiskinde kuracağın linux için boş bir alan ayır ve kurulumu oraya yap, yoksa windows'u uçurabilirsin. sadece bölümleme alanında dikkatli olman gerek. pardus live cd ile cd'den başlatarak pardusu deneyebilirsin sadece, eğer bilgisayarına kalıcı olarak kurmak istiyorsan pardus kurulan cd indirmen gerekiyor.
http://www.pardus.org.tr/indir/

Nasıl:Pardus 2009 Kurulumu

http://www.pardus-linux.org/indir adresinden Pardus 2009 Kurulan CD'yi indirdikten sonra Pardus CD'si Yazmak makalesini okuyarak Pardus Kurulum CD'nizi oluşturun. Ardından bilgisayarı CD'den başlatın.
Resimi büyütmek için buraya tıklayın
Pardus 2009 Kurulumuna hoş geldiniz.
Yukarıdaki resimden de anlaşılacağı gibi, bu kurulum belgesi Pardus 2009 Alfa ile hazırlanmıştır. Kararlı sürüm ile bir değişikliğe gidilmeyeceğini düşünerek rahatça okuyabilirsiniz.
Bilgisayar CD'den açıldıktan sonra karşılaşılan GRUB ekranında yukarıdaki gibi 4 seçenek bulunmakta. Bu seçenekler :
Pardus 2009 Kurulum adımlarına başlar
Kurtarma Sistemi Sistem açılmıyorsa, GRUB bozulmuş ya da silinmişse onarmak için kullanılır.
Sistemi Sabit Diskten Aç Bilgisayarı sabit sürücüden başlatır
Bellek Testi Kurulum için belleği denetler
Donanım Bilgisi Bilgisayarın donanımlarını denetleyip listeler
Pardus 2009 kurulumu için ilk seçeneği seçip yola devam ediyoruz.

Yukarıdaki ekran kullanıcıdan lisans şartlarını kabul etmesini ister. Lisans şartlarını kabul edip ilerledikten sonra aşağıdaki ekran kullanıcıyı karşılar.
Burada, kuruluma başlamadan önce CD'nin doğru yazılıp yazılmadığı denetlenebilir. Kurulumun yarıda kalmaması için CD doğruluğunun denetlenmesi ve CD doğru yazılmışsa kuruluma devam edilmesi tavsiye edilir.
Ardından klavye ayarlarına geçilir. Bu bölümden kullandığınız klavye türünü seçebilir ve doğru çalışıp çalışmadığını denetleyebilirsiniz.
Saat ve tarih ayarları yapılır.
Yukarıdaki ekrandan kullanıcı ekleme işlemleri yapılır. Pardus 2009 ile gelen yeni bir özellikle kullanıcılara şifre sorma/sormama özelliği bu bölümden ayarlanabilmekte. Ayrıca bu bölümden kullanıcılara yönetici yetkisi verilebilmekte.
Bilgisayar açılırken doğrudan bir kullanıcının hesabının açılması istenirse, kullanıcı eklendikten sonra yukarıdaki gibi otomatik giriş kullanıcısına oluşturulan kullanıcı eklenir.
Bu bölümden bilgisayarın yönetici şifresi ve bilgisayarın adı ayarlanır. Yönetici yani root kullanıcısı bilgisayarda her türlü işlemi yapabilmektedir.
Ardından sabit sürücünün bölümlendirilmesi / biçimlendirilmesi aşamasına geçilir. Bu bölümde otomatik biçimlendirme seçilirse Pardus 2009 kendiliğinden biçimlendirme işlemine geçer.
Eğer elle biçimlendirme seçilirse, kullanıcı sabit sürücüsünü çeşitli bölümlere ayırabilir. Bu bölümler :
Takas(Swap) Alanı Takas alanı, bilgisayar kullanımında Ram yetmediği durumlarda sabit sürücünün bir bölümünün Ram gibi davranmasını sağlar. Sabit sürücünün başına kurulması hız açısından tavsiye edilir.
Pardus Sistem Dosyaları Pardus sistem dosyalarının kurulacağı bölümdür.
Pardus Kullanıcı Dosyaları İstenirse kullanıcı dosyalarının sistem dosyalarının bulunmayacağı ayrı bir sabit sürücü bölümünde saklanması için kullanılır. Windowsçası C: sürücüsünde sistem dosyaları varken D: sürücüsünde belgeleri saklamak gibidir. Bu bölümde kullanıcının tüm bilgisayar ayarları tutulur ve silinmesi durumunda sistem zarar görmez.
Genel Veri Saklama Bölümü Genel veri saklamak için kullanılır.
Bu ekrandan ayrıca dosya sistemi seçilebilmektedir.
Önyükleyici, bilgisayar açılırken işletim sistemlerinin başlatılmasını sağlar. GRUB adı verilen bu yazılım işletim sisteminin başlatılmasının yanında açılışta işletim sistemi seçmek için de kullanılır. İşletim sisteminin açılması için mutlaka bir önyükleyicinin olması gerektiğini hatırlatarak, ne yaptığınızı bilmiyorsanız önerilen olarak sabit sürücünün başına kurmasını işaretleyebilirsiniz.
Tüm işlemler bittikten sonra kurulum özeti ekrana yansıtılır ve olası hatalara karşı kullanıcı tarafından bu özet denetlenir. Herşey tamamsa kuruluma başlanır.
Yaklaşık 20-25 dakika sonra Pardus 2009'unuz hazır ;)

kaynak: http://wiki.pardus-linux.org/index.p..._2009_Kurulumu

windows ve pardus beraber kullanacaksan aşağıdaki resimdeki bölümde hayır diskimi kendim bölümlendireceğim işaretleyip, kurmak için ayırdığın harddiski seçip pardusu kurman gerekli
wol_error.gif
800px-Pardus2009-Kurulumu-10.png