Windows XP nizin Performansını Arttırın!

Bu konuyu okuyanlar

ozersworld

Müdavim
Katılım
24 Şubat 2009
Mesajlar
3,294
Reaksiyon puanı
14
Puanları
38
Yaş
37
Arkadaşlar rami işlemcisi düşük olup xp sini hızlandırmak isteyenler arşivimden bi çalışmayı sunuyorum eskiden bu yazdıklarımıuygulayarak sistemi azda olsa hızlandırıyordum paylasmak istedim verildiyse özür.

1.Windows XP'nin varsayılan görsel ayarları göze hoş gelebilir. Ancak güçlü bir donanıma sahip değilseniz bu ayarlar sistem performansınızı azaltabilir.

Talimatlar - "Başlat, "Ayarlar", "Denetim Masası", "Sistem", "Gelişmiş" tabında "Performans" menüsünde "Ayarlar" butonuna tıklayın. Sadece aşağıdaki öğeler işaretli olsun.

? Menü altında gölge göster
? Fare işaretçisi altında gölge göster
? Yarı saydam seçim dikdörtgeni göster
? Masaüstündeki simge öğelerinde bırakma gölgesi kullan
? Pencere ve düğmelerde görsel stil kullan

Daha sonra "Uygula" ve "Tamam" butonlarına tıklayın.

2. Takas Dosyası (Page File) Optimizasyonu
"Sanal Bellek Windows tarafından RAM gibi kullanılan sabit disk üzerindeki alan olarak tanımlanır. Takas Dosyası (Pagefile.sys) verilerin ve kodların depolandığı geçici saklama alanıdır.

Talimatlar - "Başlat >"Ayarlar" >"Denetim Masası" > "Sistem" > "Gelişmiş" tabında "Performans" menüsünde "Ayarlar" butonuna tıklayın. "Gelişmiş" tabına tıklayın ve "Sanal Bellek" menüsünde "Değiştir" tabına tıklayın.

- Başlangıç boyutu (MB): Takas Dosyası için başlangıç boyutu
- En büyük boyut (MB): Sisteminizdeki RAM toplamı (Takas Dosyası Limiti = 4095 MB)

Daha sonra "Ayarla" ve "Tamam" butonlarına tıklayarak sisteminizi yeniden başlatın.

Uyarı : Takas Dosyası için gireceğiniz değerler sistem performansınızı etkileyeceğinden bu işlemi yapmadan önce sisteminizde kaç mb fiziksel bellek olduğunu tespit edin.

3. Dizin Oluşturma Hizmetini Kapatın
Windows XP Dizin Arama Hizmeti ile sabit diskinizdeki dosyaları arama sürenizi kısaltmayı hedeflemiştir. Ancak bu servis sistem performansınızı olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca kompleks aramalar dışında fazla katkısı yoktur.

Talimatlar - "Bilgisayarım"simgesine çift tıklayın. Tüm disk bölümlerine sırayla sağ tıklayın ve "Özellikler" menüsüne sol tıklayın. "Hızlı arama için Dizin Oluşturma Hizmet bu diski dizinlesin" seçeneğindeki işareti kaldırın.

4. Windows XP Ses Efektlerini Kapatın
Windows XP de yaptığınız işlemler sırasında sık sık duyduğunuz çeşitli ses efektleri sistem performansınızı olumsuz yönde etkiler. Bu etkiyi en çok sistem başlatılması ve kapatılması işlemlerinde görürüz..

Talimatlar - "Başlat" > "Ayarlar" > "Denetim Masası" > "Ses Efekti ve Ses Aygıtları" menüsünde "Ses Efekti" tabında "Ses Düzeni" bölümünde "Sessiz" seçimini yaparsanız. Windows XP ses efektlerini pasif konuma getirebilirsiniz.

5. Gereksiz Windows Bileşenlerini Kaldırın
Windows XP kurulum sırasında bazı gereksiz bileşenler yükler. Bu bileşenlere ihtiyacınız olmadığını düşünüyorsanız sisteminizden kaldırabilirsiniz.

Talimatlar - "Başlat" > "Ayarlar" > "Denetim Masası" > "Program Ekle Kaldır" menüsünde "Windows Bileşenlerini Ekle/Kaldır" butonuna tıklayın ve aşağıdaki seçeneklerin önündeki işareti kaldırın.

_ Dizin Oluşturma Hizmeti
_ MSN Explorer ( ISP firmanız MSN ise bu bölümde değişiklik yapmayın)

Daha sonra "İleri" ve "Son" butonlarına tıklayın.

6. Geri Dönüşüm Kutusu Kullanım Alanı
Windows XP işletim sistemi varsayılan olarak Geri Dönüşüm Kutusunun disk alanının sonuna kadar kullanılmasına izin verir. Ancak bu kapasitenin tamamının kullanıldığını göz önüne alırsak bu miktarın yüksek olduğunu düşünebiliriz. Geri dönüşüm kutusunu sık sık temizleyen kullanıcılar için bu bir problem olarak gözükmese bile; bu temizlik işlemini unutan kullanışlar için ilerleyen günlerde problem oluşturacaktır.

Talimatlar - "Geri Dönüşüm Kutusu" simgesine sağ-tıklayın ve "Özellikler" menüsüne sol-tıklayın. "Genel" tabında "Tüm sürücüler için tek ayar kullan" seçeneğini işaretleyin ve indikatörü %3'e getirin.

7. Sistem Geri Yükleme Disk Alanı
Sistem Geri Yükleme kritik sistem dosyalarının peryodik olarak (snapshot) görüntüsünü alır (kayıt defteri kayıtları, COM veritabanı, kullanıcı profilleri vb) ve bu görüntüleri "Geri Yükleme Noktası" adını verdiğimiz lokasyonlarda saklar. Sisteminizle ilgili bir sorun yaşadığınızda bir "Geri Yükleme Noktası" seçerek o tarihe geri dönüş yapabilirsiniz. Sistem Geri Yükleme fonksiyonunun varsayılan boyutu gereğinden fazla büyük olanbilir.

Talimatlar - "Başlat" > "Ayarlar" > "Denetim Masası" > "Sistem" > "Sistem Geri Yükleme" tabını seçin. Her disk bölümü için "Ayarlar" menüsüne tıklayın ve "Kullanılacak Disk Alanı" sekmesinde Sistem Geri Yükleme için kabaca %5 lik bir değer belirtin veya 1000 MB olarak ayarlayın. Daha sonra "Tamam" butonuna tıklayın.

8. Fare İşaretçisinin Hızını Arttırın
Windows varsayılan olarak fare işaretçisinin hızını ortalama bir değer olarak belirler. Bu değeri optimize ederek daha az fare fareketi ile daha çok performans elde edebilirsiniz.

Talimatlar - "Başlat" > "Ayarlar" > "Denetim Masası" > "Fare" > "İşaretçi Seçenekleri" tabında "Hareket" menüsü altındaki indikatörü "Hızlı" ya doğru getirin. Daha sonra "Tamam" butonuna tıklayın.

Not - Bu bölümdeki tercihler kullanıcıdan kullanıcıya değişir. Sizin için en uygun olan hız değerini kullanın. Ayrıca üçüncü parti donanım yazılımları bu değeri arttırabilir ya da azaltabilir. Windows işletim sistemini kullanmaya yeni başlayan kullanıcılar için bu değer çok yüksek tutulmamalıdır. Optik Fare kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

9. Windows Prefetching
Windows XP ile birlikte gelen, uygulamaların kullanıma hazır hale gelmesini sağlayan önyükleme işlemini çabuklaştıran özelliktir. Windows XP tarafından otomatik olarak konfigüre edilmiştir. Ancak bazı arkadaşlar forumlarda bu servisin kapatılmasını tavsiye etmiştir. Bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Sisteminizdeki fonksiyonun çalıştığından emin olmak için aşağıdaki servisin doğru olarak yapılandırıldığından emin olun.

- Görev Zamanlayıcı - Otomatik

Daha sonra Windows Explorer ile C:\WINDOWS\Prefetch klasörüne göz atın. 3 ya da daha fazla kez çalıştırdığınız ve kullandığınız uygulamalara ait dosyaları bu klasörde görebilirsiniz. Asla bu klasörü temizlemeyin. Bu klasörü temizlemek size performans kaybından başka bir şey getirmeyecektir.

Notunu aldığım özellikleri yazmaya XP yi hızlandırmaya yönelik yazıları yazmaya devam ediyorum. Vistayı sevmiyorum Windows 7 tamamen çıkana kadar Xp kullanmak istiyorum diyenler için.
 
Üst