Windows Phone 7 Twitter Status Öğrenme

MertkanElpeze

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Kaynak : http://wp.me/p1dKsd-1E

Merhaba,
Bir önceki yazımızda Windows Phone 7 ile program geliştirmemiz için gerekli yüklemeyi anlatmıştım. Bu yazımızda ise ilk uygulamamızı yapacağız. İlk uygulamada “Hello Word” yazmak adetten olsada böyle ıvır kıvırlara ayıracak vaktimiz yok.

Temel olarak kodlarımızda bir web kullanıcı olusturup xml olarak twitter sayfasına statusu post edeceğiz dönüş yapan xml de istediğimiz veriler bulunacak ve bu XML’i XElement kullanarak parse edeceğiz.

Alttaki resimde göreceğiniz gibi bir Windows Phone uygulaması başlatıyoruz ;

wp71.gif

Gelen sayfanın sol tarafında tasarım kısmı sağ tarafında .XAML kodumuz bulunmakta.

wp72.gif

Sayfamıza TextBox – Button ve ListBox Ekliyoruz.

wp73.gif

Projemizin sol tarafında bulunan Solution Explorer tarafına gidip Preferences Sekmesini buluyoruz ve sağ tıklayarak Add New Preference diyoruz. Açılan listede System.Xml.Linq Seçiyoruz. ( Xml’i Parse ettikten sonra işimize yarayan verileri alırken Linq kullanacağız ) ;

wp74.gif

Artık .cs kısmıza geçebiliriz. Gerekli kodlarımızı burada yazacağız ilk olarak başlamadan preferences olarak eklediğimiz Linq bunu name space’de yazmayı unutmuyor hemen ekliyoruz ;

wp75.gif

Gene aynı gere Twitter Nesnesi oluşturacağız bu nesnemiz bize ilkili kişinin adını , attığı Tweet’i ve Profil Resmini verecek dolayısıyla Class’ımız üç item’dan oluşacak ;
wp76.gif

Yazımızın en başında dediğim gibi twitter.com a gönderip aldıgımız bir XML var bu xml’i parse edeceğiz. Dolayısıyla önce bi webClient oluşturup XML’i çekmemiz gerekmekte ;
wp77.gif

Son olarak sayfamızın .Xaml koduna gidiyoruz. Çünkü kodlardan da anlaşılacağı üzere listbox’ı bind ediyoruz. Dolayısıyla Xaml içerisinde alacağı Binding Nesnelerinide yazmamız gerekmekte listboxi aşağıdaki gibi düzenliyoruz ;

wp78.gif

İşlemimiz burada son buluyor. Projemizi çalıştırdığımızda sorunsuz bir şekilde gelecek bakalım Bill Gates ve Ben Twitter’da neler yapmışız.

wp7billgates.gif

wp7mertkanelpeze.gif

Not: Visual Studio’da windows phone emulatörü ilk defa açılıyorsa biraz beklememiz gerekebilir sabırlı olun gerekirse kapatıp tekrar açın. Emülatör açıldıktan sonra kapatmazsanız sizin yararınıza olur zira benim bilgisayarım ortalamalara yakın olduğu halde dakikalarca bekliyorum.

Gene kod yazarken karşıma gelen bir problemde kodlarımın dogru yazılmasına ragmen bazen çalışmamasıydı. Debug edin sabır edin gerekirse breakpoint koyup tetiklenip tetiklenmediğine bakabilirsiz.

Resimde gördüğünüz projeyi .zip olarak mail adresinize atabilirim bunun için buraya tıklayıp isteyebilirsiniz.

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Elime sağlık üstad.

WP7 için program geliştirmede .Net'in kullanılabilmesi büyük kolaylık. O yüzden WP7'nin elini güçlendirdiğini düşünüyorum :)

MertkanElpeze

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Elime sağlık üstad.

WP7 için program geliştirmede .Net'in kullanılabilmesi büyük kolaylık. O yüzden WP7'nin elini güçlendirdiğini düşünüyorum :)

Kesinlikle öyle...
Sonuçta microsoft tabanlı çalışan yazılımcılar herkesten daha fazla. dolayısıyla MarketPlace'de önümüzdeki yıllarda tavan yapacak :)

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
İkinci güçlü el olarak da Symbian ve Meego'nun olacağını düşünüyorum. Çünkü Qt framework kullanılıyor artık bu platformlar için uygulama geliştirmede :)

MertkanElpeze

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Symbian'dan kesinlikle umudu kestim :) çöküşlerini zevkle izleyeceğim

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Symbian 3 ile çöküşten kurtulacaklarını düşünüyorum. Çünkü symbian 3 baştan yazıldı. Daha önceki symbian versiyonları ile bağlantısı yok diyebilirim.

MertkanElpeze

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Hmm.. o zaman iyi bir araştırma yapmam gerekiyor. neymiş ne değilmiş bakalım. teşekkürler (: