Windows Kurulumu,UEFI ve GRUB Önyükleyicisi Hakkında Yardım Eder Misiniz?

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Merhabalar.Biliyorsunuz ki mavi ekran hatasıyla uğraşıyorum.Bilgisayarımda hem Kubuntu hem de Windows 7 Home Premium var.Bilgisayarımda Kubuntu yani Linux işletim sistemlerinden biri yüklü olduğu için GRUB önyükleyicisi de yüklü.Nasıl bu GRUB önyükleyicisini kaldırabilirim ve Windows önyükleyicisini aktif edebilirim.
Diyelim ki format atıp Windows kurmak istiyorum.Rufus adlı programı kullanarak UEFI olarak mı USB belleğime iso dosyasını yazdırayım?UEFI olarak yüklersem sorunlarla karşılaşır mıyım?UEFI olarak format atmanın diğer türlü format atmaya göre avantajı veya dezavantajı nedir?
@Ben Kenobi @eronis @f.krtl1 @__kadıköyRAP__ @Yeşil Okçu @Mrtaltg

küheylanTR

Doçent
Reaksiyon puanı
1,067
Hocam Uefi olayını anlatıcam ama ondan önce GRUB nasıl kaldırılır onunla ilgili bazı ss'ler atıcam Easy BCD programını kullancaz ben indiriyim ss alayım ondan sonra geri döneyim :)

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Hocam Uefi olayını anlatıcam ama ondan önce GRUB nasıl kaldırılır onunla ilgili bazı ss'ler atıcam Easy BCD programını kullancaz ben indiriyim ss alayım ondan sonra geri döneyim :)
Tamam bekliyorum.İlgi ve alakanız için bir kez daha teşekkür ediyorum.

küheylanTR

Doçent
Reaksiyon puanı
1,067
Aşağıdaki resimde GRUB önyükleyicisini kaldırmayı gösterdim bunun için Easy BCD programını kullandık.Şimdi gelelim UEFİ'ye UEFİ güvenlik amaçlı yapılan yeni bir BİOS tipi yani tek bir işletim sistemine izin normal BİOS'tan az bir şey hızlıdır açılış hızı yani ama çok fark yoktur avantajı dezavantajı budur CD'ye veya USB'ye işletim sistemini yazarken UEFİ diye bir seçenek yok onu çıkarın kafanızdan yazacağınız işletim sisteminin UEFİ uyumluluğu vardır zaten İSO indirecekseniz görürsünüz işletim sistemiyle ilgili hiç bir şey değişmez bu tamamen BİOS'la alakalıdır zaten birçok işletim sistemi kullanacaksanız UEFİ'yi kapatmanız gerekir.

Ekli dosyalar

• 1.JPG
    1.JPG
    504.8 KB · Görüntüleme: 778

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Grub'u silersen zaten linux'u açamazsın. Grub varsayılan iken Windows'u açabilirsin. Madem linux kullanmak istemiyorsun neden kurdun ?

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Grub'u silersen zaten linux'u açamazsın. Grub varsayılan iken Windows'u açabilirsin. Madem linux kullanmak istemiyorsun neden kurdun ?
Denemek amaçlı Kubuntu kurmuştum.Ama Linux Mint 17.3 Mate daha güzel geldi bana.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Mate'ye geçmek için grub'u silmene gerek yok ki. Sadece kubuntu'nun bölümünü sil, Mint'i kur, kendisi ayarlar.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Mate'ye geçmek için grub'u silmene gerek yok ki. Sadece kubuntu'nun bölümünü sil, Mint'i kur, kendisi ayarlar.
Bir ara ne olduysa çok karışık şeyler oldu.Windows'u tekrar kurmak zorunda kalmıştım.

küheylanTR

Doçent
Reaksiyon puanı
1,067
Olmaz önyükleyici işletim sistemi bulamaz tekrar başlatınca Windows'uda seçemeyeceği için PC açılmaz tehlikeli hareketler bunlar :)

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Olmaz önyükleyici işletim sistemi bulamaz tekrar başlatınca Windows'uda seçemeyeceği için PC açılmaz tehlikeli hareketler bunlar :)
Sen GNU/Linux dağıtımlarını kullanıyor musun ?
Mint'in diskini taktık, kuruluma girdik, ileri dedik, güncellemeleri ve codec'leri yükle seçeneklerini seçtik, UEFI ile ilgili bir uyarı geldi ise evet dedik, manuel (Elle) bölümleme seçeneğini seçtik, / dizini, /home dizini ve istiyorsak swap alanını da sildik, sonra sıfırdan bilgisayarımızdaki ram'in 2 katı kadar swap oluşturduk, kalan alanı zevkimize göre / alanı olarak tek alana yada 30GB / alanı ve kalanı /home dizinine vererek paylaştırdık. İleri dedik, evet dedik, kurulum başladı, adımızı girdik, kullanıcı adımızı, şifremizi vs. girdik, slayt şovu başladı. Kendi kendine ayarlamaları yapacak. Bitince yeniden başlat dedik ve iki sistemi de görüyor.

küheylanTR

Doçent
Reaksiyon puanı
1,067
Sen GNU/Linux dağıtımlarını kullanıyor musun ?
Mint'in diskini taktık, kuruluma girdik, ileri dedik, güncellemeleri ve codec'leri yükle seçeneklerini seçtik, UEFI ile ilgili bir uyarı geldi ise evet dedik, manuel (Elle) bölümleme seçeneğini seçtik, / dizini, /home dizini ve istiyorsak swap alanını da sildik, sonra sıfırdan bilgisayarımızdaki ram'in 2 katı kadar swap oluşturduk, kalan alanı zevkimize göre / alanı olarak tek alana yada 30GB / alanı ve kalanı /home dizinine vererek paylaştırdık. İleri dedik, evet dedik, kurulum başladı, adımızı girdik, kullanıcı adımızı, şifremizi vs. girdik, slayt şovu başladı. Kendi kendine ayarlamaları yapacak. Bitince yeniden başlat dedik ve iki sistemi de görüyor.
Bir zamanlar Mint falan kullandım.Şimdi şöyle bir şey var örneğin bu arkadaş Kubuntu'yu sildi ama Grub Önyükleyicisi duruyor Pc'yi yeniden başlatınca bu önyükleyici bir işletim sistemi bulamıyor ve PC açılmıyor Windows DVD'sini takarak düzeltebileceğimiz bir sorun neden @Halktan Biri ⒽⓊⓁⓀ uğraşsın ki PC'yi yeniden başlatmadan başka bir Linux dağıtımı kurarsa mantıken sıkıntı olmaz hiç denemedim ama arkadaşı sıkıntıya sokmaya gerek yok silsin bir daha kurulur bir şey olmaz.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Bir zamanlar Mint falan kullandım.Şimdi şöyle bir şey var örneğin bu arkadaş Kubuntu'yu sildi ama Grub Önyükleyicisi duruyor Pc'yi yeniden başlatınca bu önyükleyici bir işletim sistemi bulamıyor ve PC açılmıyor Windows DVD'sini takarak düzeltebileceğimiz bir sorun neden @Halktan Biri ⒽⓊⓁⓀ uğraşsın ki PC'yi yeniden başlatmadan başka bir Linux dağıtımı kurarsa mantıken sıkıntı olmaz hiç denemedim ama arkadaşı sıkıntıya sokmaya gerek yok silsin bir daha kurulur bir şey olmaz.
Zaten ben diski takmadan önce sil demedim ki :D Kurulum diskiden bölüm silimi yapılabilir.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@f.krtl1 Mesaja birisini etiketlemek için @ işaretinden sonra etiketlemek istediğiniz kişinin forumdaki kullanıcı adını yazın.
Örneğin abc kişisini etiketleyecekseniz @abc yazmanız yeterli.
Sağ olun yardımınız için.Kubuntu'yu sildim.Önyükleyiciyi de Windows kurulum DVD'sini takarak onarım seçeneğinden hallettim.Yani GRUB önyükleyicisini kaldırdım.

küheylanTR

Doçent
Reaksiyon puanı
1,067
@f.krtl1 Mesaja birisini etiketlemek için @ işaretinden sonra etiketlemek istediğiniz kişinin forumdaki kullanıcı adını yazın.
Örneğin abc kişisini etiketleyecekseniz @abc yazmanız yeterli.
Sağ olun yardımınız için.Kubuntu'yu sildim.Önyükleyiciyi de Windows kurulum DVD'sini takarak onarım seçeneğinden hallettim.Yani GRUB önyükleyicisini kaldırdım.
Tebrikler hiç bir sıkıntı yok o zaman forumda yeniyim buda ilk katıldığım forum ama yanlış mı yaptım etiket işini anlamadım ki :)

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Tebrikler hiç bir sıkıntı yok o zaman forumda yeniyim buda ilk katıldığım forum ama yanlış mı yaptım etiket işini anlamadım ki :)
Bir mesajınızda beni etiketlemek yerine kullanıcı adımı yazmışsınız.Ondan etiketlemeyi açıkladım.Yardımınız için teşekkürler.Bu arada unutmuşum.Biraz geç söylemiş olsam da foruma hoş geldiniz.

küheylanTR

Doçent
Reaksiyon puanı
1,067
Eğer uykun varsa biraz uyu, yoksa okuduğunu anlama, cümlede anlam konularına biraz ağırlık ver :D Sanırım üniversite hazırlıksın ?
Çok uykum var :D Çift dikiş oldum yaramazlıktan seneye hazırlanıcam inşallah :D