Windows 7 ve Pardus 2009 (çift işletim sistemi)

BeyaZayeB

Profesör
Reaksiyon puanı
19
Arkadaşlar pardus kullanmak istiyorum ama windows 7 den vazgeçmem söz konusu değil. 7100 RC kullanıyorum. çok ama çok memnunum..
Biliyorsunuz bu aralar pardus tan çok söz ediliyor.. Denemenin bir zararı olmaz die düşünüyorum..
Daha önce Xp ile Vista Windows 7 ile vista Windows 7 ile xp yi aynı anda kullanmıştım bir sorun olmamıştı.. Şimdi kurulu bir windows 7 var zaten C: sürücüsünde. D: sürücüsünede pardusu kurmak istiyorum..

Bu konuda detaylı bir anlatım yapabilecek bir arkadaş varmı?
Eminim Bir çok SDN üyesi pardusu denemek istiyordur..

Saygılarımla..

coal

Asistan
Reaksiyon puanı
0
BU KONUDA YARDIMCI OLABİLECEK SİTELER

http://shiftdelete.net/

http://www.google.com.tr/

http://tr.wikipedia.org/wiki/Ana_Sayfa

http://tr.wikipedia.org/wiki/Pardus_(işletim_sistemi)

http://www.pardus.org.tr/

http://www.ozgurlukicin.com/

http://www.pardus-wiki.org/

http://www.pardus-linux.org/

http://gezegen.pardus-linux.org/

...

GEREKEN ARAÇLAR
kullanılan ve kullanılacak işletim sistemlerinin cdleri
varsa açılış cd si( ne olur ne olmaz )
diskte boş alan,bellek ,elektrik
fazla cd,dvd,disk gerekebilir
...

Ayrıntılar:
windows kurulduktan sonra linux kullanılacak,
disk boş alanı ve bellek yeterli olmalı,,başlamadan önce
bunlar araştırlımalı
veriler başlanmadan yedeklenmeli
ve zaman ...

pardus u xp üzerine kurmuştum,tabi bazı sorunlar da oldu,
kurulum bittiğinde bazı şeyler dışında gayet iyi çalışıyordu sistemler.
ben bu işin uzmanı değilim ,sadece yardımcı olmak amacıyla birşeyler yazıyorum

Naturel37

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ben elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım

öncelikle windowstayken hdd te 10 yada 15 gb bir bölüm ayırın bu bölüme tamamen pardus kurulacak.pardus kurulan cd yi iso olarak cd ye kaydetmiş varsayıyorum özellikle 8x te yazdırılmak DAO modunda olarak

cd yi windows kurar gibi boot edin
hdd bölümlendirmeye kadar sizi yönlendirdiği şekilde ilerleyin
hdd bölümlendirmeye gelince (burası çok önemli) hdd kendim bölümlendiricem yerini işaretleyin
daha önce 10 yada 15 gb ayırdıgınız yeri işaretleyip o bölümü gösterin pardus bu bölüme kurulacak diye
alan bölümü olan altta solda pardus zorunlu dosyalar için diye yer olacak orayı işaretleyin

uygula ve ileriye basın
MBR hdd başına diye işaretli sanırım ordaki işaret doğru olan yerde hiç birine dokunmadan ileri deyin ve kuruluma başlayabilirsiniz
15 dakika içinde kurulum tamamlanıyor

daha detaylı isterseniz alttaki linke bakın resimli kurulum tarifi var bakmanızda faydası olur sanırım
Pardus 2009 Nasıl Kurulur? - İlk Adımlar - Özgürlük için...
pardusla win.7 yi birlikte rahatlıkla kullanabilirsiniz pardus kurulumu bittikten sonra ilk PC açılışında pardus ve windows secenekleri çıkacak ordan secim yapabilirsiniz hatta otomatik seçim yaparak windowsu önce işaretleyip açılışı ilk windos açılır.bu ayarlarıda pardusta sistem ayarlarında açılış yöneticisi dosyası var orda ilk açılış pardus işaretlidir siz onu windows olarak değiştirip ilk açılış windos yaparsınız 10 saniyedir kısaltmada yapabilirsiniz ayarlardan

pardusa hoşgeldiniz

BeyaZayeB

Profesör
Reaksiyon puanı
19
Detaylı bir anladım dedim arkadaşım..

Bu sitelere bende baktım zaten..

Teşekkürler yinede

BeyaZayeB

Profesör
Reaksiyon puanı
19
ben elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım

öncelikle windowstayken hdd te 10 yada 15 gb bir bölüm ayırın bu bölüme tamamen pardus kurulacak.pardus kurulan cd yi iso olarak cd ye kaydetmiş varsayıyorum özellikle 8x te yazdırılmak DAO modunda olarak

cd yi windows kurar gibi boot edin
hdd bölümlendirmeye kadar sizi yönlendirdiği şekilde ilerleyin
hdd bölümlendirmeye gelince (burası çok önemli) hdd kendim bölümlendiricem yerini işaretleyin
daha önce 10 yada 15 gb ayırdıgınız yeri işaretleyip o bölümü gösterin pardus bu bölüme kurulacak diye
alan bölümü olan altta solda pardus zorunlu dosyalar için diye yer olacak orayı işaretleyin

uygula ve ileriye basın
MBR hdd başına diye işaretli sanırım ordaki işaret doğru olan yerde hiç birine dokunmadan ileri deyin ve kuruluma başlayabilirsiniz
15 dakika içinde kurulum tamamlanıyor

daha detaylı isterseniz alttaki linke bakın resimli kurulum tarifi var bakmanızda faydası olur sanırım
Pardus 2009 Nasıl Kurulur? - İlk Adımlar - Özgürlük için...

pardusa hoşgeldiniz

Teşekkür ederim bu güzel oldu

Şimdi indirdim cd ye yazırıyorum 1 saat içinde kuruluma başlayacağım..

coal

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Detaylı bir anladım dedim arkadaşım..

Bu sitelere bende baktım zaten..

Teşekkürler yinede

ben sadece yeni başlayabilecek herkes için birşeyler paylaştım,
iyi bilen bir arkadaş iyi ve detaylı bir anlatım yapabilir,
belki sdn birşeyler yapar

MeLankoLia

Profesör
Reaksiyon puanı
1
daha önceki konularda bu soruya cevap vverilmişti oradan alıntı:

http://tr.pardus-wiki.org/Aynı_bilgisayara_Windows_ve_Pardus_kurulması
burada ayrıntılı olarak anlatılmış.resimli olarak her neyse bir de ben anlatayım bi zararı olmaz sonuçta ;)
şimdi xp hiçbir sorumluluk almıyor burda :P tabiki bu güzel bir şey en azından güzel bir önyükleme ekranın olacak :D
en az 4 gblik bir disk alanı oluştur 10 gb önerilir.pardus'u indir.tak cd'yi kuruluma başla.biraz ilerledikten sonra disk bölümlendirme ekranı gelecek orada diski kendim bölümlendireceğimi tıkla.ileri de.sonra windows yüklü alana ve dosyalrının yüklü olduğu alana dokunmadan pardus için bölümlendirdiğin alanın üzerine tıkla.yani c d ve e var diyelim.c de windows xp veya vista veya 7 her neyse var.ona elleme.d de de dosyaların var diyelim ona da dokunma.e yi de pardus için oluşturduğuu varsayarsak bizim işimiz e sürücüsü ile pardus her ne kadar bu e sürücüsü demesede:D.e sürücüsünü yani pardus için oluşturduğun alanı seç.altta bi alan var oradaki seçenekleri düzenlememiz gerekiyor şimdi.bu alanı biçimlendire bir çentik at.sonra ext4 dosya sistemini seç.sonra da pardus dosyaları için zorunluyu seç.biraz tersten gittik ama :d.daha sonrasında zaten kuruluma başlıyor.pc her açıldığında GRUB gelecek ve senden işletim sistemini seçmeni isteyecek.bu kadar :turned:http://tr.pardus-wiki.org/Aynı_bilgisayara_Windows_ve_Pardus_kurulması

YoungClever

Profesör
Reaksiyon puanı
2
sisteminiz güçlü ise, sanallaştırma yazılımları kullanarak yüklemenizi tavsiye ederim.. mesela sun virtual box ücretsiz ve oldukça fonksiyonel bir program.. sanal makineye kurup fikir edindikten sonra hdd nize kurmanızı tavsiye ederim.. çünkü pardus'u silince grub da gidiyor, dolayısıyla windows'un mbr sini onarmak gerekebiliyor..

BeyaZayeB

Profesör
Reaksiyon puanı
19
sisteminiz güçlü ise, sanallaştırma yazılımları kullanarak yüklemenizi tavsiye ederim.. mesela sun virtual box ücretsiz ve oldukça fonksiyonel bir program.. sanal makineye kurup fikir edindikten sonra hdd nize kurmanızı tavsiye ederim.. çünkü pardus'u silince grub da gidiyor, dolayısıyla windows'un mbr sini onarmak gerekebiliyor..

Sistem:
Intel core 2 duo cpu T7500 2.20 ghz
2gb ram
Ati hd 2600 ekran kartı

Sanal sürücüye kurmayı düşünmüyorum..
sorun olursa mbr yi onarırım inşallah:)
Zaten halen windows 7 7100 rc kullanıyorum windows 7 rtm yi kurarım olmazsa:)

İlgilendiğin için teşekkür ederim

sivaspor

Profesör
Reaksiyon puanı
2

+1

Ben sanal pc'de bir sorun yasamadim cok da hizli calisiyor ustelik 256 bellek yetiyor.:yes:

:w00t:/|sDn|
/▌
/ \

beyazad

Profesör
Reaksiyon puanı
22
Bende şu an Laptopta XP-Vista-Pardus 2009 ve Win 7 kurulu. Walla canım hangisini kullanmak istiyorsa onu kullanıyorum. :D

BeyaZayeB

Profesör
Reaksiyon puanı
19
+1

Ben sanal pc'de bir sorun yasamadim cok da hizli calisiyor ustelik 256 bellek yetiyor.:yes:

/▌
/ \

Sanal ı hiç düşünmedim beğenmezsem kaldırırım sivaspor abi..

Kurulum başladı hatta % 20 de şu anda..
Bakalım pardus nasılmış
20 gb alan ayırdım pardusa
hdd 3 bölüm C: windows 7 D: pardus E:depo

Eğer pardusun performansı ve kullanılabilirliği hoşuma giderse windows 7 ile beraber kullanmayı düşünüyorum

sivaspor

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Sanal ı hiç düşünmedim beğenmezsem kaldırırım sivaspor abi..

Kurulum başladı hatta % 20 de şu anda..
Bakalım pardus nasılmış
20 gb alan ayırdım pardusa
hdd 3 bölüm C: windows 7 D: pardus E:depo

Eğer pardusun performansı ve kullanılabilirliği hoşuma giderse windows 7 ile beraber kullanmayı düşünüyorum

Sanal'in guzelligi ne biliyormusun.
Istedigin zaman geciyorsun Linux'a ve hic kastirmiyor.
Yeniden baslatma falan derdi yok, internette gezinirsin, isini gorursun tekrar gercek dunyaya donersin :D

/▌
/ \

BeyaZayeB

Profesör
Reaksiyon puanı
19
Sanal'in guzelligi ne biliyormusun.
Istedigin zaman geciyorsun Linux'a ve hic kastirmiyor.
Yeniden baslatma falan derdi yok, internette gezinirsin, isini gorursun tekrar gercek dunyaya donersin :D

/▌
/ \

Sanal güzelliği ne biliyormusun abi windowsun gümlemiyor:)

Galiba benim windows 7 gümledi:)
Kurulum % 25 te kaldı ilerlemiyor cd room da ses yok seda yok öylece kaldı:)

Pardus henüz kurulum aşamasında bana yamuk yaptı galiba:)
Ben şimdi ne suya düşüm derler erzurumda
( ben ne yapacağım şimdi):)

sivaspor

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Sanal güzelliği ne biliyormusun abi windowsun gümlemiyor:)

Galiba benim windows 7 gümledi:)
Kurulum % 25 te kaldı ilerlemiyor cd room da ses yok seda yok öylece kaldı:)

Pardus henüz kurulum aşamasında bana yamuk yaptı galiba:)
Ben şimdi ne suya düşüm derler erzurumda
( ben ne yapacağım şimdi):)

Yahu yapmayin etmeyin,
Deli dedirtiyorsunuz adama ya kendi kendimize kahkaha atiyoruz burada.:w00t::hammer::4:

Su an pardus kuruluyor, birazdan ekran goruntulerini isinlarim.

/▌
/ \

BeyaZayeB

Profesör
Reaksiyon puanı
19
Yahu yapmayin etmeyin,
Deli dedirtiyorsunuz adama ya kendi kendimize kahkaha atiyoruz burada.:w00t::hammer::4:

Su an pardus kuruluyor, birazdan ekran goruntulerini isinlarim.

/▌
/ \

Suçlu ben oldum yine:)

Pardus un hiçmi suçu yok:)
Pardus çu arkadaşlar gerçekten kurulum hala 25 te.
Ne yapayım bir öneriniz varmı?

BeyaZayeB

Profesör
Reaksiyon puanı
19
Galiba cd de sorun varmış dvd ye yazdırdım şimdi kurulum devam ediyor sorunsuz..
sonuçları paylaşırım..

BeyaZayeB

Profesör
Reaksiyon puanı
19
sonuçları paylaşıyorum:)

kurulum sorunsuz bitti..
Sadece windows 7 açılıyor karşılama ekranı felan görünmüyor:)

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Arkadaşım lafın kısası şu bence:

Linux denemek istiyorsan Ubuntu ile başla bir süre kullandıktan sonra kimseye bir şey sormaya ihtiyacın olmayacak.

Pardus ile başlamak en kötüsü hatta 2009 hiç olmaz.

BeyaZayeB

Profesör
Reaksiyon puanı
19
sonunda açmayıda başardım:)
ama gerçekten çok karışıkmış pardus

Pardus kafa yormak lazım biraz uğraşmadan öğrenmek olmuyor..

bedri59

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar bilgisayarımda xp ve pardus2008 yüklü.pardus 2008 format çekip 2009u defalarca kurmama rağmen herseferinde kullanıcı adı şifreyi doğru yazmama rağmen açılmıyor.bütün kurulum ayarlarını düzenli yaptım ve bir yıldan beridir pardus 2008 kullanıyorum.yardımcı olabilirmisiniz.teşekürler

BeyaZayeB

Profesör
Reaksiyon puanı
19
pardusun windows un yanına yaklaşması söz konusu değil gördüğüm kadarı ile.. pardus çok ama çok karışık ve performansıda yeterli değil.. çok ısınıyor bilgisayar , arada donmalar oluyor..
Şu ana kadar kullandığım en iyisi sistem windows 7 7100
Yinede kaldırmayacağım pardusu hergün 1 saat uğraşsam bişeyler öğrenirim..

Naturel37

Asistan
Reaksiyon puanı
0
pardusu ilk kullandığımda hani 8 yaşında ilk kez bilgisayarla tanışan çocuk gibi hissettim kendimi ama hiç pes etmedim hala kurcalaya kurcalaya bişeyler öğreniyorum

gercekten ilk tanışan kişi için zor geliyor ama uğraştıkça çok hoşunuz gidecek eminim
performans konusunda win.7 den aşağı kalır yanı yok internet sörf te benim görüşüm
ama hep ilk alışkanlığımız ve el alışkanlığımız windows olduğu için zor gelebilir

zamanla bu zorluklar aşılıyor yeterki isteyin

BeyaZayeB

Profesör
Reaksiyon puanı
19
pardusu ilk kullandığımda hani 8 yaşında ilk kez bilgisayarla tanışan çocuk gibi hissettim kendimi ama hiç pes etmedim hala kurcalaya kurcalaya bişeyler öğreniyorum

gercekten ilk tanışan kişi için zor geliyor ama uğraştıkça çok hoşunuz gidecek eminim
performans konusunda win.7 den aşağı kalır yanı yok internet sörf te benim görüşüm
ama hep ilk alışkanlığımız ve el alışkanlığımız windows olduğu için zor gelebilir

zamanla bu zorluklar aşılıyor yeterki isteyin

Evet dediğin gibi biraz garip oldum değişiklik yaptığım ayarı tekrar düzeltemiyorum...
Pardusla uğraşırken babamın windows başında maus la savaşıyor halini görüyorum kendimde:)
ama internet konusunda hızlı pardus surf yapmak keyifli..
hangi programlar pardusla uyumlu araştırmak lazım biraz.. aimp i bulamadım mesela müzik player olarak
gom player yada kmplayer ı video oynatıcısı olarak kullanmak güzel olurdu..

Son olarak pencere görünümü hiç hoşuma gitmedi sanki windows klasik teması gibi..

EvrenWeb

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Konuyu biraz hortlatmış gibi oluyorum kusura bakmayın ama son cümleyi görünce dayanamdım :)

Performans konusunda pardus windowstan daha iyidir. İnternette dolanmak gözle görülür derecede daha hızlıdır.

Pardusa yeni geçen birisi olarak illaki zorlanacaksınız, zorlanıyoruz ama mantıklı düşünün, windows ile ilk karşılaştığınızda regedit de ayar mı yapıyorsunuz, açılış hizmetlerini mi denetliyordunuz ? İllaki zorlanacaksınız, siz pardusla daha yeni tanışıyorsunuz, zamanında windows ile tanıştığınız gibi, tanıştığımız gibi.

Müzik oynatıcı olarak aMarok güzeldir? Pek çok alternatif de karşınıza çıkar zaten.

Pencere görünümü olarak da pek çok tema bulabilirsiniz ? İlginizi çekicek şeyleri de bulacağınıza eminim. Birde, Compiz Fusion'a bakın, araştırın. Eğlencelidir ;)

yigilmaz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
benim bilgisayarda win 7 vardı. bir başka bölümde pardus kurdum. açılışta pardus temalı bir seçme kısmı görünüyor. win 7 mi pardus mu diye. ama herhangi şekilde tercih yapılmazsa ilgili sürede, pardus otomatik başlatıyor. ben tam tersini istiyorum. tercih yapmasam bile süre sonunda win 7 açılsın.
hani bilgisayarı açar mutfağa telefona çıkarız bazen. beklemeyiz açılırken. böyle bir durumda misal win 7 ile başlasın istiyorum. nasıl olacak. bir yardım please...
(not: bu arada pardus 2011 i çok beğendim. alışmak biraz vakit alabilir belki ama hakikaten milli bir yazılım için desteklenmesi gereken bir çözüm bence.)
smiley_clap.gif
smiley_nuke.gif

Mta

Profesör
Reaksiyon puanı
6
[MENTION=168809]yigilmaz[/MENTION] bide forum kurallarını okumak senin açındanda çözüm olabilir