Windows 10 yanına Linux kurulabilir mi?

Optikiyaza

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
720
@DarkWiThCeM @EFI Shell dedikten sonra konuya giriyorum.
Windows 10 yüklü.Oyun oynadığım zaman Windows 10,oynamadığım zaman Linux kullanabilir miyim?
Sistemim:
300 gb boş yer olan ssd
600 gb boş yer olan hdd
Nvidia GeForce GTX 1070
Intel i7 7700HQ
32 GB RAM
Model: HP Omen 17 an-0xx 2017
Mesaj otomatik birleştirildi:

Optikiyaza

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
720
Bu arada SSD'ye Cyberpunk 2077 kuracağım o yüzden HDD'ye kuracağım oluyorsa Linux'u.
Evet, SSD'ye UEFI olarak kurabilirsin. Kurduktan sonra rEFInd Boot Manager kur tamamdır.
HDD'ye kursam Linux'u HDD'ye oyun kurmaya devam edebilir miyim?
Kullanırken Windows'tan Linux'a ,Linux'tan Windows'a geçmem için ne yapmam gerekir?

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,256
Bu arada SSD'ye Cyberpunk 2077 kuracağım o yüzden HDD'ye kuracağım oluyorsa Linux'u.

HDD'ye kursam Linux'u HDD'ye oyun kurmaya devam edebilir miyim?

Kullanırken Windows'tan Linux'a geçmem için ne yapmam gerekir?
HDD'ye kuracaksan kurma, partitionlar karman çorman olacak. SSD'ye kur (30-50GB arası yer ve Linux'a).

Optikiyaza

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
720
Partitonlar nedir?
Linux,Windows ve Cyberpunk aynı yerde olursa sıkıntı olmaz değil mi?

Syphex

Asistan
Reaksiyon puanı
84
Evet, dediğiniz şey Dual Boot oluyor. SSD'den 55-60 GB gibi bir alan verirseniz yeterlidir. Günlük kullanım için Linux dağıtımları uygun.

Kullanırken Windows'tan Linux'a ,Linux'tan Windows'a geçmem için ne yapmam gerekir?
Bunu grub hallediyor, yeniden başlatınca hangisine geçmek istersiniz diye soruyor.

eilhanzy

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
7,863
Windows için Linux subsystem da denenebilir fakat arayüz vs. de kullanmak isterseniz Ubuntu / Linux Mint gibi dağıtımları dual boot yapabilirsiniz.

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
ama sanırım bitlockerı kapatmak zorundasınız.. Ubuntuyu ancak öyle kurabilmiştim ben

Nurdisina

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
554
@DarkWiThCeM @EFI Shell dedikten sonra konuya giriyorum.
Windows 10 yüklü.Oyun oynadığım zaman Windows 10,oynamadığım zaman Linux kullanabilir miyim?
Sistemim:
300 gb boş yer olan ssd
600 gb boş yer olan hdd
Nvidia GeForce GTX 1070
Intel i7 7700HQ
32 GB RAM
Model: HP Omen 17 an-0xx 2017
evet kurulabilir linux kurulum aşamasında windows 10 ile beraber kur seçeneği de var :)

Optikiyaza

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
720
ama sanırım bitlockerı kapatmak zorundasınız.. Ubuntuyu ancak öyle kurabilmiştim ben
BitLocker, Windows Vista, Windows Server 2008 ve Windows 7'de kullanılan veri şifreleme ve koruma sistemidir.
Vikipedi'den alıntıdır.
Ben Windows 10'dan geçeceğim.
evet kurulabilir linux kurulum aşamasında windows 10 ile beraber kur seçeneği de var :)
SSD'ye kurarken SSD'deki verilerim silinir mi?SSD ne kadar yavaşlar?

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
Windows10 da da bitlocker var.
Eğer bitlockerı kapatırsanız ubuntu size ikinci bir partition yapar ve linuxu oraya kurar.
ssdniz yavaşlamaz.

Nurdisina

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
554
BitLocker, Windows Vista, Windows Server 2008 ve Windows 7'de kullanılan veri şifreleme ve koruma sistemidir.
Vikipedi'den alıntıdır.

çok yavaşlayacağını sanmam ayrıca verileriniz silinmez sonuçta windows 10un yanına kuru seçiyorsunuz ikisi birden yüklü olur

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,256
Vikipedi'den alıntıdır.

Silinmez.

Nurdisina

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
554
Benimde şuan linux lite iniyor oyunda +40a kadar fps alabiliyorum ayrıca günlük kullanım için muhteşem

Optikiyaza

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
720
Evet, dediğiniz şey Dual Boot oluyor. SSD'den 55-60 GB gibi bir alan verirseniz yeterlidir. Günlük kullanım için Linux dağıtımları uygun.

Bunu grub hallediyor, yeniden başlatınca hangisine geçmek istersiniz diye soruyor.
@DarkWiThCeM komik atmış yeniden başlatmada sorma olayı doğru mu?
Ssd yi böl böldüğün kısma kur linuxu
Mantıklı.Deneyeceğim.
Ben bu Linux'u kurarken veya kurduktan sonra Windows 10 sürüm yükseltmesi yapsam sorun olmaz değil mi?Eğer SSD'yi sanal olarak ikiye bölersem sorun olmaz değil mi?Diye düzelteyim.
Linux kurmadan önce C'ye formatmı (Windows ve Linux'u temiz kurulumla kurmak için) önerirsiniz yoksa direk kurayım mı?
Benimde şuan linux lite iniyor oyunda +40a kadar fps alabiliyorum ayrıca günlük kullanım için muhteşem
Hangi sürümü tavsiye edersiniz?
Sorusunun en kısa cevabı, USB aracılığıyla bilgisayar üzerinde android telefonların dosya sistemine yazmayı sağlayan bir komuttur. Android işletim sisteminin komut protokolüdür. Telefon ve tablet modeline göre fastboot moduna girme işlemi değişiklik göstermektedir.
Alıntıdır.Kaynak: nenasil.com
Android işlemini neden pcye öneriyorsunuz?
Windows10 da da bitlocker var.
Eğer bitlockerı kapatırsanız ubuntu size ikinci bir partition yapar ve linuxu oraya kurar.
ssdniz yavaşlamaz.
Bitlocker'ı kapatmazsak ne olur?
BIOS'dan herhangi bir ayar yapmak gerekir mi?

Redlonmas

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,077
komiğime gitti ondan. Efınin dediğini yap. o sana yardımcı olacaktır.

Syphex

Asistan
Reaksiyon puanı
84
@DarkWiThCeM'in Linux hakkinda bir bilgisi yok.

Karsiniza boyle bir ekran gelecektir.
435px-GRUB_menüsü.png

Syphex

Asistan
Reaksiyon puanı
84
Böyle bir ekran gelirse ne seçeceğim?Yeniden başlatırken mi geliyor?Kullandığım Windows'u bile ben kurmadım.İlk kez böyle bir şey yapıyorum.
Windows'a gecmek isterseniz Windows'u, kurdugunuz dagitimi gecmek isterseniz onu sececeksiniz.

Banamı dedin ? Daha hangi sistemin nerede stabil çalışacağını bilmiyorsun. Sana daha çok gülerler dostum.
2 GB'li bir sisteme Ubuntu oneren birisiyle tartisacak degilim.

Optikiyaza

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
720
Windows'a gecmek isterseniz Windows'u, kurdugunuz dagitimi gecmek isterseniz onu sececeksiniz.

Kurulan dağıtım ne demek?Hiç işletim kurmadığım için iyi bilmiyorum.
Soruyor Linuxun kendi Başlatıcısı Var. Yani GRUB onu kullanarak deneyebilirsin ama @EFI Shell in dediğine göre yap.
İkide bir bunu diyorsun ama EFI sadece bunu dedi:
Evet, SSD'ye UEFI olarak kurabilirsin. Kurduktan sonra rEFInd Boot Manager kur tamamdır.
Ben de diyorum ki iki sistem arasında geçerken ne olur vs EFI'nin dediği şey kurarken yapılması gereken şey.

Redlonmas

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,077

KUR ve gör be ne halin varsa göre sizler sadece klavye delikanlılığı yapmayı bilirsiniz ŞAHSEN ben 2 gb ram 2 çekirdek işlemcili aptopu kurulum yaptım. 5 aydır kullanılıyor (babam)
Siz burada neden bahsediyorsunuz Sistem gereksinimlerinde 4 gb yazıyor diye İnternette örneği çok. Lafta değil hakikatte durun.

Kurulan dağıtım ne demek?Hiç işletim kurmadığım için iyi bilmiyorum.

İkide bir bunu diyorsun ama EFI sadece bunu dedi:

Ben de diyorum ki iki sistem arasında geçerken ne olur vs EFI'nin dediği şey kurarken yapılması gereken şey.
Şu bana bilgin yok diyen şahsiyetin dediği gibi bir menü çıkıyor. oradan hangi sisteme gireceğini seçiyorsun çok basit bir işlem diğer arkadaşın dediği gibi GRUBdanda yapabilirsin. ben hata aldım genelde Sizde hata alırsınız fln diye düşünüp o arkadaşa komik attım gıcığına gitti diye beni haksız duruma düşürmeye çalışıyor size yardımcı olmaya çalışıyorum amacım boş konuşup laf dalaşına girmek değil. ama olmuyor.

Alıntıdır:
Ubuntu'yu bilgisayarınıza kurmak için Ubuntu'ya ayırabileceğiniz ayrı bir disk bölümünüzün olması gereklidir. Yani nasıl ki Windows işletim sistemi genellikle “Yerel Disk (C:)” isimli disk bölümü içinde yer alıyorsa Ubuntu için de bunun gibi ayrı bir disk bölümüne ihtiyaç vardır. Halihazırda Ubuntu için kullanabileceğiniz ayrı bir bölümünüz olmasa bile anlatacağımız bu 1. kurulum yönteminde, Ubuntu için disk bölümü ayırma işlemi otomatik olarak yapılacaktır. Bu yöntem, deneyimsiz kullanıcıların Windows'u kaldırmadan kolayca Ubuntu kurmasını sağlar. Bununla birlikte bu yöntemin dezavantajı, kullanıcının disk bölümlerini tercihleri doğrultusunda daha esnek bir şekilde yapılandırmasına imkan vermemesidir.

İşlemlere başlamak için Ubuntu Linux kurulum rehberi'nde de anlatıldığı gibi Ubuntu kurulum adımlarını gerçekleştirmeye başlayın. Alttaki resimde görülen Kurulum türü belirleme ekranına geldiğinizde buradaki "Ubuntu dağıtımını Windows işletim sisteminin yanına kur" seçeneğini işaretleyerek devam edin.

Kurulum 03-1.png
Devam ettiğinizde Ubuntu, sabit diskimizdeki tüm bölümleri tarayacak ve içinde yeterli boş olan bulunan bir disk bölümünü tespit ettiğinde o disk bölümünün içindeki verilere ya da işletim sistemi dosyalarına zarara vermeden ikiye bölmek üzere alttaki gibi bize sunacaktır.

Otomatik disk bölümü ayırma.png
Burada ikiye bölünecek disk bölümünde parçaların hangi boyutlarda olacağını belirlemek için fare imleci ile iki bölüm arasındaki ayracı tutup sağa ya da sola doğru hareket ettirebilirsiniz.

"Şimdi Yükle" düğmesine tıklayarak devam edin. Ardından yerel saat seçimi, klavye düzeni seçimi, kullanıcı adı tanımlama gibi aşamaları geçerek kurulumu tamamlayabilirsiniz.

2.yöntem

2. Yöntem​

Eğer sabit diskinizi kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda elle bölümlendirmek ve bu şekilde Ubuntu için bir bölüm hazırlamak istiyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Planlama​

Örnek disk yapısı.png
Diski elle bölümlendirme işlemine geçmeden önce diski kaç parçaya böleceğimiz konusunda küçük bir planlama yapmamız gerekli. Sabit diskinizi aşağıda anlatıldığı gibi üç parçalı olacak şekilde yapılandırmanızı tavsiye ederiz.

(I) Windows bölümü: Windows işletim sisteminin kurulu olduğu-olacağı disk bölümüdür. Windows üzerinde (C:) olarak görüntülenen bölümdür. (Bir disk bölümü içine sadece bir işletim sistemi kurulabilir. Dolayısıyla Ubuntu'yu Windows ile aynı disk bölümüne kurmak mümkün olmadığından Ubuntu için aşağıda anlatıldığı gibi ayrı bir disk bölümü oluşturmak zorundayız.)

(II) Ubuntu‘yu kuracağımız bölüm: Bu bölüm en az 25 GB boyutunda olmalıdır.(kaynak) Ancak Ubuntu'ya sonradan kurabileceğiniz programları, oyunları göz önüne alarak mümkünse 40-50 GB'lık bir yer ayırmanızda fayda var. Bu bölüm Ubuntu kurulumu sırasında ext4 dosya sistemi ile biçimlendirilecektir, önceden biçimlendirmenizin bir gereği yoktur (mahsuru da yoktur).

(III) Belgelik bölüm: Bilgisayarınızda hangi işletim sistemlerini kullanırsanız kullanın, belgelerinizi (resim, müzik, belge, vb.) işletim sistemlerinin kurulu olduğu disk bölümleri dışında ayrı bir bölüm içinde kullanmanız daima yararınıza olacaktır. Belgelerinizi Windows'un ya da Ubuntu'nun kurulu olduğu bölümler dışında sadece belge depolama amaçlı bir bölümde tutmanız iki önemli faydası vardır:

1. Verilerinizin güvenliği açısından önemlidir. Böylece, herhangi bir sebepten dolayı Windows ya da Ubuntu'nun çökmesi halinde verilerinize zarar vermeden bu işletim sistemlerini yeniden yükleyebilirsiniz.2. Erişim kolaylığı sağlar. Belgelerinize hem Windows'ta çalışırken hem de Ubuntu'da çalışırken ulaşabilmeniz için belgelerinizi ya Windows'un kurulu olduğu NTFS biçimli disk bölümü içerisinde ya da NTFS biçimli bir başka disk bölümünde depolamak zorundasınız. Eğer belgelerinizi Ubuntu'nun yüklü olduğu disk bölümünde tutarsanız, Windows üzerinden belgelerinize ulaşamazsınız. Çünkü Windows, Ubuntu'nun(Linux) kullandığı ext4 biçimili dosya sistemini görebilme özelliğine sahip değildir.

Bölümlendirme​

Aslında Ubuntu'nun kurulumu esnasında, Ubuntu'nun kendi disk bölümlendirme özelliği kullanılarak disk bölümlendirme işlemleri gerçekleştirilebilir, ancak disk bölümlendirme gibi kritik bir işi kurulumu öncesinde tamamlayıp Ubuntu'yu daha rahat bir şekilde kurmanızı önemle tavsiye ederiz. Bu nedenle sabit diskinizi ihtiyaçlarınız doğrultusunda bölümlere ayırmak için Ubuntu kurulumu öncesinde Windows'un kendi disk bölümlendirme aracını kullanabilirsiniz (bu araç Windows XP sürümünde bulunmayıp sonraki tüm sürümlerde mevcuttur) ya da özgür ve ücretsiz GParted yazılımını kullanabilirsiniz.

Dialog-warning (32px).png
Disk bölümlendirme araçlarını kullanırken yaptığınız işlemlere dikkat ediniz. İşlemlere başlamadan önce tüm belgelerinizi harici bir ortama yedeklemenizi önemle tavsiye ederiz.
Windows disk yönetim aracını açmak için sol alt köşedeki Windows düğmesine girip bilgisayar yönetimi yazarak Bilgisayar Yönetimi aracını bulun. Bu aracın simgesine sağ tıklayıp açılan menüdeki Yönetici olarak çalıştır (ya da Yönet yazabilir) seçeneğine tıklayın. Bilgisayar Yönetimi arayüzünü açtıktan sonra pencerenin sol tarafında yer alan Disk Yönetimi seçeneğine tıklayın.

"Bilgisayar Yönetimi"'ne ters tıklama seçenekleri

Windows ve Ubuntu yüklü bir bilgisayarda Disk Yönetimi aracından bir görüntü
Disk bölümlendirme işlemleri genel hatlarıyla şu şekilde yapılır: Disk Yönetimi arayüzünde mevcut disk bölümlerine sağ tıklanıp önce Birimi Sil ve Birimi Küçült seçenekleri kullanılır. Bu şeklide elde edilen tanımsız (ham) alan daha sonra Yeni Birim Oluştur seçeneği kullanılarak tanımlı hale getirilir. Burada "Birimi Küçült" seçeneği, bölüm içindeki mevcut verilere zarar vermeden bölümün sonunda kullanılabilecek boş bir alan belirleyerek bölümü ikiye ayırır. "Birimi Sil" seçeneği ise o bölüm içeriğini tamamen siler ve böylece kullanıcının o bölümü daha esnek bir şekilde istediği noktadan ikiye ayırmasına imkan verir.

Tüm bu işlemler konusunda iki örnek senaryo üzerinden ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz Windows ortamında disk bölümlendirme sayfasına bakabilirsiniz.

Ubuntu’nun kurulması​

Eğer sabit diskinizi yukarıda açıklandığı gibi elle bölümlere ayırarak Ubuntu için bir disk bölümü oluşturduysanız şimdi Ubuntu kurulumuna geçebilirsiniz. Ubuntu'nun kurulum aşamaları Ubuntu Linux kurulum rehberinde anlatılmıştır. Biz burada sadece Kurulum Türü belirleme aşamasına değineceğiz.

Ubuntu kurulumunda disk bölümlendirme ile ilgili olarak, ilk önce alttakine benzer bir görüntüyle karşılaşırsınız.

Kurulum 03-1.png
Burada "Başka bir şey" seçeneğini kullanarak devam etmelisiniz. Ardından alttaki gibi tüm disk bölümlerinizin listelendiği gelişmiş disk bölümleri tablosu karşınıza gelir.

Disk bölümleri tablosunda Windows’un C, D, ... disk bölümleri C, D harfleri ile karşınıza gelmeyecektir! Burada tüm disk bölümlerinin boyutları, dosya sistemleri hakkında bilgiler verilecektir, siz bu bilgilere bakarak hangisinin C olduğunu, hangisini D olduğunu anlayabilirsiniz.

Gelişmiş disk bölümlendirme 01.png
Listeden, Ubuntu kurmayı planladığınız bölüme çift tıklayın. Karşınıza yandaki gibi bir pencere gelecektir. Burada;

Gelişmiş disk bölümlendirme 02.png
"Boyut" kısmına söz konusu disk bölümünün tüm boyutunu girin.

"Nasıl kullanılacağı" kısmında Ext4 seçeneğini işaretleyin.

"Bağlama noktası" olarak da "/" işaretini seçin (bu işaret, kök dizin anlamındadır ve Linux dosya sistemi hiyerarşisi ile ilgilidir...) ve Okey tuşuna basarak pencereyi kapatın.

Şimdi disk bölümleri tablosunda, Ubuntu'yu kurmak istediğimiz alana tıklayın, Şimdi Yükle düğmesine tıklayarak kuruluma devam edin. Ardından yerel saat seçimi, klavye düzeni seçimi, kullanıcı adı tanımlama gibi aşamaları geçerek kurulumu tamamlayabilirsiniz.

Detaylı bilgi: Windows'un yanına Ubuntu kurmak - Ubuntu Türkiye Wiki

İnsanlar 2 gb rame Windows 10 64 bit kuruyor. Siz daha 2 gb ram ile ubuntu olmayacağını söylüyorsunuz. Gidip biraz araştırma yapın deneyin. lafta kalmayın.

Son düzenleme:

Nurdisina

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
554
@DarkWiThCeM komik atmış yeniden başlatmada sorma olayı doğru mu?

Mantıklı.Deneyeceğim.
Ben bu Linux'u kurarken veya kurduktan sonra Windows 10 sürüm yükseltmesi yapsam sorun olmaz değil mi?Eğer SSD'yi sanal olarak ikiye bölersem sorun olmaz değil mi?Diye düzelteyim.
Linux kurmadan önce C'ye formatmı (Windows ve Linux'u temiz kurulumla kurmak için) önerirsiniz yoksa direk kurayım mı?

Hangi sürümü tavsiye edersiniz?

Sorusunun en kısa cevabı, USB aracılığıyla bilgisayar üzerinde android telefonların dosya sistemine yazmayı sağlayan bir komuttur. Android işletim sisteminin komut protokolüdür. Telefon ve tablet modeline göre fastboot moduna girme işlemi değişiklik göstermektedir.
Alıntıdır.Kaynak: nenasil.com
Android işlemini neden pcye öneriyorsunuz?

Bitlocker'ı kapatmazsak ne olur?
BIOS'dan herhangi bir ayar yapmak gerekir mi?
linux lite

@DarkWiThCeM birazdan O KODOR SOYFOLOK KONO OLDO YOPOMODONOZ felan derse şaşırmıyoruz

Optikiyaza

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
720
Bir tane Linux var yanda görev çubuğu gibi bir şey var onun adı ne?

Redlonmas

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,077
linux lite

@DarkWiThCeM birazdan O KODOR SOYFOLOK KONO OLDO YOPOMODONOZ felan derse şaşırmıyoruz
sen yapamadın ben elimden geldiğimce yardımcı olmaya çalıştım. Lütfen kusuruma bakma sana yardımcı olmaya çalıştım sende yapamayınca o kadar anlattık boşunamı bu kesin bilmiyor dedim oysa yanılmışım özür dilerim dostum :)