Rehber Web Sitesi Açarken ve Optimize Ederken Nelere Dikkat Etmeli?

Bu konuyu okuyanlar

Alfred Adler

Öğrenci
Katılım
25 Eylül 2021
Mesajlar
17
Reaksiyon puanı
5
Puanları
3
İnternet siteleri, günümüzün kitapları gibidir. Bu nedenle dijital ortamlarda kalıcı bir iz bırakmak istiyorsanız web sitesi açmanız gerekir. Fakat günümüzde her konuda sayısız web sitesi açılmış durumda. Bu yüzden optimizasyonu iyi yapıp diğer sitelerin arasından sıyrılmak gerekir. Bu konuda tecrübelerime dayanarak bazı kriterlere azami dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunları şöyle sıralayabilirim:

İlk Husus: Domain ve Hosting Seçimi​

Web sitesi açarken dikkat etmeniz gereken en önemli kriterlerin başında alan adı (domain) ve hosting gelir. Alan adınız, web sitenizin konusuyla alakalı ve arama hacmi yüksek bir kelime olursa tadından yenmez. Böylece aramalarda en başta çıkma ihtimaliniz artar. Hatta direkt anahtar kelimeye domain düşürebilirseniz işlek caddede işyeri kiralamış kadar avantajlı olursunuz. Hosting için yapmanız gereken, en iyi hosting firmasıyla iletişime geçmektir. Bu konuda pek çok iyi firma var fakat isim vermek doğru olmaz.

Sonra: Yazılım​

Alan adı ve hosting seçiminden sonra dikkat edeceğiniz konu, sitenin yazılımıdır. Yazılım binanın temelidir ve optimizasyonun da en önemli parçalarından biridir. Bu konuda acemiyseniz hazır paketlerden faydalanabilirsiniz. Hazır yazılımların başında da WordPress, Joomla, MyBB ve SMF gibi yazılımlar yer alır. Bunlardan en iyisi ve en çok kullanılanı ise Wordpress’tir. Oluşturması kolaydır ve uzmanlık gerektirmez ki bunu herkes bilir. Hiçbir şey bilmeden dahi otomatik olarak kurabilirsiniz ya da hosting sağlayıcınızla iletişime geçerek ek ücrete tabi tutulmaksızın kurulmasını isteyebilirsiniz. İlk sitemi bundan 8 yıl önce tek bir kod bilgisi olmadan kurmuştum ve ekmeğini de uzun yıllar yedim.

Gözden Kaçan Detay: Backlink​

Bu konuda herkesin bir fikri var. Kimine göre işe yaramıyor kimine göre içerikten daha değerli kimine göreyse makul ölçüde ve alakalı yerlerden alınması şart. Gözlemlerime göre yamyamlık yapmadan backlink almak kısa vadede faydalı. Fakat bu konuda üç kriter var: Kalite, süreklilik ve çeşitlilik. Tek bir alandan sayısız link alacağınıza karşılıklı paylaşım yapın daha iyi. Hatta rakip sitelerinize yazarak onlarla yardımlaşabilirsiniz bir sitemde bunu denedim geneli kabul etmedi fakat edenler de oldu. Sonuçta karşılıklı bir fayda var ve para ödemenize gerek yok.

En Son: İçerik​

İçerik optimizasyonun altın kısmıdır. Sitenizi en hızlı hostingden alın, en iyi domaini bulun ve en güzel yazılımı seçin fakat içerik yoksa veya iyi değilse nafile. Web sitenizin yüksek erişim alabilmesi için özgün ve belirli aralıklarla içerik girmeniz gerekir. Bu içerikler SEO uyumlu olmalı ve aynı zamanda alanınızla uygun olmalıdır. Yani psikoloji alanıyla ilgili bir sitede astronomi yazılarının yer alması kullanıcıların ilgisini çekmeyecektir. Sitenize özgün, konuyla alakalı ve düzenli içerik girerseniz birkaç ayda meyvesini alabilirsiniz. Yapay zeka içerikleri tavsiye etmem çünkü hem kullanıcıyı cezbedemez hem de arama motorlarının gözüne giremezsiniz. Tamamen yapay zeka içerik yazdırıp da meyvesini alan görmedim şahsen. Eğer varsa beni de yeşillendirebilir tabii.

SEO uyumlu içerik yazarken tavsiye edebileceğim bazı üstatlar ve makaleler var, bunlara göz atarak "gerçekten" iyi içerikler çıkarabilirsiniz.
1- SEO Uyumlu İçerik Oluşturma Kılavuzu -Ayhan Karaman
2- Adım Adım Kaliteli Backlink Alma Kılavuzu
3- En İyi Chat GPT Komutları (İçeriğin yapay zekayla yazılmasını tavsiye etmesem de işe yarayan bazı komutlar var rehber olabilecek)
 
Üst