Web site tasarımında dikkat edilmesi gereken şeyler

Fantoma

Profesör
Katılım
9 Ağustos 2008
Mesajlar
2,506
Reaksiyon puanı
27
Puanları
228
Dostlar,
O veya bu şekilde bir web sitesi yapmaya kafaya koyduk. İster şablon sitelerden, ister hafif hafif "Html nedir?" diye öğrenip, kodlara çalışarak, "Benim de İnternet pastasında payım olsun." amaçlı bir web sitesi yapmaya başladık.
Öncelikle dikkat etmemiz gereken bir iki hususu asla pas geçmemiz gerekir.

1 - Web sitemizin background'u yani arka planı:
Çoğu profesyonel web sitesinde kullanıldığı gibi en sade arkaplan rengi beyazdır. Beyaz rengi kullanmaktaki amaç yazılanların, fazla açık renk olmamak kaydı ile her türlü yazı tipi rengini rahatça gösterebilmesidir. Arka plana illaki değişik renkler eklenmek isteniyorsa, açık ve hatta pastel renkler tercih edilmelidir. Eğer arka plana resim eklenmek isteniyorsa yine olabildiğince düz ve açık renkli resimleri kullanmanızı öneririm. Çok karışık arka plan renkleri veya bu tür renklerden oluşmuş resimler üzerlerine yazılacak yazıları boğacağı için arka planda fazlaca kullanmak yanlış olur.
Sayfanızı ziyaret edecek kişilerin içinde renk körü veya bazı göz bozuklukları olabilecek kişilerin olabileceğini asla unutmayınız.
2 - Web sitesinin tarayıcıda açılması:
Bu işlem öncelikle yüklenen web sitesinin serverının yoğunluğu ile ilgili gibi görünse de, aslında özellikle ana sayfada çözünürlüğü çok yüksek ve büyük boyutlu resimler kullanılması ana sayfanızın çok geç açılmasına neden olacaktır. Bu tür sayfanızın geç açılmasına etki eden flash animasyonlar kimi kez tarayıcıları sayfa açarken ziyaretçilerinizin beklemesine neden olmaktadır. Herkes sizin kullandığınız web gezinti standardını kullanmak mecburiyetinde değildir. Kimileri resim, hatta flash animasyonları tarayıcılarından devre dışı bıraktırıp, çabuk ve hızlı ziyaretlerle dolaşmak isterler. Bu tür kişileri de baz alarak sitenizin özellikle ana sayfasının çabuk ve düzgün açılmasını sağlamalısınız.
3 - Web sitesinde kullanılacak yazı tipleri:
Web sitelerinde bir çok yazı tipi tercih edilmektedir. Web sitesinin karakteristiğine göre değişik ve enteresan bir çok Font, yani yazı karakteri türetilmiş, türetilmektedir. Ancak esas olan ve özellikle Windows işletim sistemi ile bilgisayarımıza yüklenen yazı tipleri, örneğin; Arial, Tahoma, Comic Sans MS, MS Sans Serif ve benzeri adlar taşıyan yapı tipleri web sitemizde kullanılması en ideal yazı tipleridir. Elbette çeşitli içerik sağlayan web sitelerinden değişik yazı karakterlerini de çekmek ve web sitemizde kullanmak isteriz. Ancak, bizim çok beğendiğimiz ve sitemize eklediğimiz değişik yazı tipleri ziyaretçilerimizin tarayıcılarında bizim eklediğimiz yazı tipi olarak görüntülenemez ve sadece ziyaretçinin tarayıcısının Default yani Geçerli yazı tipi olarak görüntülenir. Nedeni şudur. Bizim beğenip web sitemizde kullandığımız o değişik yazı tipleri, ziyaretçimizin bilkgisayarında bulunmamaktadır. Eh, web sitemize bir not ekleyip, "Web sitemin görüntülenmesi için falanca yazı karakterini indirip, bilgisayarınıza kurun." diyemeyiz.
Her ne kadar web sitelerinden beğenip indirdiğimiz ek yazı tipleri olacaksa da bunların öyle binlercesini bilgisayarınıza indirmeye çalışmayın. Bu bilgisayarınızda zaman içerisinde çökmelere dek varan sonuçlar doğurabilir.
O zaman "Eee, ben diğer yazı tiplerini ne yapacağım arkadaş?" diye soracaksınız değil mi?
Web sitelerinden indireceğiniz makul sayıda, atıyorum 200-300 yazı tipini,
Adobe Photoshop gibi yazılımlarda banner, logo, tanıtım yazısı vb. gibi hazırladıktan ve o resmi jpg, gif, bmp veya png soyadları ile yani resim dosyası olarak kaydettiğinizde, yazı karakteri, resim dosyanızın içinde gömülü olduğu için ziyaretçileriniz, sizin beğendiğiniz yazı tipini görme olanağı bulabilirler.
4 - Web sayfasının çözünürlüğü :
Web sayfaları hazırlarken sayfanın boyutunu göz ardı etmemek gerekir. Bir dönem 800X600 olan ekran çözünürlüğü, son dönemlerde üretilen bilgisayarlarda 1280X768 gibi oranlarda kullanılmaya başlandı. O zaman web sayfanızı hazırlarken bilgisayarınızın ekran çözünürlüğünü 1024X768 yapıp, web sayfalarınızı bu çözünürlükte hazırlayın ve ortalama bir ekran çözünürlüğü sağlamış olun. Web sitenizin alt taraflarına da "Web sitem 1024X768 ekran çözünürlüğünde rahat izlenir." diye bir not ekleyin ki, ziyaretçiniz küçük bir ayarla tam görüntülemeyi sağlasın.
Kolay gelsin.
 

yumluanarsist

Rektör
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
12,009
Reaksiyon puanı
280
Puanları
0
Bu işlerden nefret ediyorum / hiç anlamıyorum ya.

Bana güzel gelen tasarım, bir başkasına güzel gelmez ki? Çıkıntıyımdır ben. :D
 

Fantoma

Profesör
Katılım
9 Ağustos 2008
Mesajlar
2,506
Reaksiyon puanı
27
Puanları
228
Jea,
Sitenin sana güzel gelmesi yetmez. İlk yapacağın şey sadelik, ikincisi anlaşılabilirlik ve üçüncü kolay dolaşım. Bu tür bir web sitesi her zaman daha yoğun ziyaretçi alır.
Şunu şöyle düşün, pırıl pırıl bir web sitesi, adamlar ne demek istediklerini abartmadan yazmışlar ve gayet anlaşılır bir dili var ve atıyorum sekiz, on sayfa dolaşmışsın ama her sayfadan kolayca ana sayfaya, ileri, geri hatta 2 sayfa önce baktığın sayfaya hemen dönebiliyorsun. Web sitesine notun ne olurdu?
Bir de bir web sitesi düşün, açılış flash intro, açılmasını 10 saniye bekliyorsun, ki intro'da "Çık" tuşu bile yok, üstte güzel flashlı menüler, ama bir sayfada girip baktıktan sonra tarayıcının geri tuşu ile ana sayfaya, oradan ikinci bir sayfaya geçmek zorundasın.
Bu web sitesine notun ne olurdu?
Sana bir örnek vereyim.
Demin bedava kontör veriyor diye pepsi aldım. Şişe üzerinde web sitesinde açıklama var diyor. Girdim web sitesine, 3 boyutlu bir site güzel hoş. Hoş'da kapaktaki şifreyi hangi numaraya mesaj atacağım. Dolaş, dolaş, meğerse ana sayfada reklama tıklıyorsun, açılan sayfada altta kampanya koşullarını okuyorsun vb. Bu mudur yani?
Değil 3 boyutlu, benim işimi acilen göremedikten sonra 4 boyutlu olsa ne olur?
Yanlış mıyım?
Sevgiler.
 
Üst