Vites & Fren Kablo Ve Telleri Neden Önemlidir ?

Bu konuyu okuyanlar

spybot

Guru
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,206
Reaksiyon puanı
629
Puanları
113
Ortanın biraz üstü veya direkt olarak üst seviye diye tanımladığımız bisikletler haricinde, yekpare bir biçimde mağazadan satın aldığınız bisikletlerin hemen hemen hepsinde orta veya ortanın altı seviye kalitede kablo ve teller kullanılır. Eğer bisikletinizi uzun soluklu ama çok da özenmeyerek kullanacaksanız, kablo ve tellerinizin yıpranması söz konusu olacaktır. Pas, kırılma, pislenme vb. sorunlar yaşamaya başladıktan sonra onları yenilemeniz gerektiğini anlayacaksınız.


Bisikletin çok da önemli bir detayıymış gibi gözükmese de, hem performans hem de hissiyat açısından kaliteli tel ve kablo kullanımının yarattığı değişiklik oldukça önemlidir. Örneğin; vites ayarı sürekli bozulan bisikletlerdeki sorun, sadece arka aktarıcadan kaynaklanmıyor olabilir. Belki de kalitesiz bir tel kullandığınız için tel gerginliğiniz sürekli değişiyordur. Ya da, teli koruyan kablolar toz toprak biriktirmeye oldukça müsaittir ve hem frenleme hem de vites değiştirmede ayarsızlıklara sebep oluyordur. Bu tip şeyler bisiklet kullanma keyfini azaltan, ufak da olsa kafa meşgul eden şeylerdir. Yeni aldığınız bisikletinizdeki tel ve kablolardan bir süre faydalanıp, yıpranmaya başladıklarında kurtulmanızda fayda var. Bisikletinize para harcarken belirli yükseltmeler yapmayı kafanıza koyduysanız, tekerlek, vites parçaları, iç ve dış lastiklerin yanı sıra tel ve kablolara da özen gösteriyor olmalısınız. Yeni vites ve fren kabloları temin ederken, kullandığınız bisiklet tipine göre değişiklik gösteren kablo ve tellere yönelmeniz gerekir. Yol bisikletinin ayrı, dağ bisikletinin ayrı tipte kablolama tekniği vardır. Tellerin dayanıklılığı, kalınlığı, dizaynı ve tel başlarının tipleri ona göredir. İşin hem mühendislik hem de tasarım kısımlarını dikkate alarak tel ve kablolama işine giren firmalar, ihtiyaca yönelik ürünleri piyasa sunmuşlardır. Diğer yandan, özellikle vitesler için olan tel ve kablolardaki bazı detaylar, bisikletinizde kullandığınız vites grubunun ait olduğu markaya göre değişiklik gösterebiliyor. Bu tip bir yenileme işine girişirken, satın aldığınız mağazaya bisikletinizle ilgili bu tip detayları da vermeyi unutmayın. Böylece en doğru ürüne sahip olmuş olursunuz.



Kaliteli tel ve kablolar, kendini ilk kullanımdan itibaren belli edecektir. Bundan emin olabilirsiniz. Paslanmayan teller, kabloların içinde bulunan ve tellerin kabloların içinden geçtiği noktalardaki sürtünmeyi azaltan bazı maddeler, kolay kırılmayı önleyici dış tabaka, koruyucu iç tabaka ve toz toprak girmesini engellesin diye pakette sunulan ufak tefek önlemler sayesinde bisikletinizde bir takım değişiklikler olduğunu hemen anlayacaksınızdır. Örneğin; fren yaparken fren kolunuzun daha da yumuşak bir his verdiğini hemen fark edeceksiniz. Ya da, eğer durduğu yerde çok büyük ısı farklılıkları olmamışsa, bisikletinizi koyduğunuz yerden iki ay sonra alıp bindiğinizde göreceksiniz ki vites ayarlarınız aynen duruyor. Biraz olsun paraya kıyıp aldığınız tel ve kablolar, vites geçişlerinizde bir nebze de olsa yumuşamayı ve arka aktarıcınızın verdiği tepkilerde keskinliği beraberinde getirecektir. Ayrıca, yeni nesil kablo ve tellerde eskiye nazaran ağırlık farkları da oluşmaktadır.



Ürün gamındaki genişlik, kaliteli malzeme kullanımı ve başarılı tasarımlarıyla dikkat çeken markalardan biri olan Jagwire, gözünüz kapalı güvenebileceğiniz ürünleriyle bu pazarda büyük pay sahibidir. Aslı Bisiklet tarafından ithal edilen ürünler, hem kendi mağazalarında hem de İstanbul'daki hemen hemen tüm bisiklet mağazalarında bulunabiliyor. İnternetten sipariş verecekseniz, Bisiklet Sepeti'nin sitesine bir bakmanızda fayda var. Ürün ellerinde yoksa da getirtebiliyorlar. Arayıp bilgi alabilirsiniz. Eğer Campagnolo kullanıcısıysanız, vites grubunuzun yanında gelen Campagnolo vites ve fren tel ve kablolarını kullanmaya devam edebilirsiniz. Onlar da oldukça kalitelidir, ancak renk seçenekleri sadece kırmızı, beyaz ve siyahtan ibarettir.


[video=youtube;V5MRQ2UuX0A]http://www.youtube.com/watch?v=V5MRQ2UuX0A[/video]



http://www.dengetekeri.org/2014/09/vitesfrentelkablo.html
 
Üst