Vista sırları açığa çıkıyor. Peki Vista gerçekten o kadar kötü mü?

yarışçı

Profesör
Reaksiyon puanı
9
Windows XP’ nin yerini almak için piyasaya sürülen ve kullanıcıların acımasız yorumlarına maruz kalan Vista hakkındaki gerçekleri açıklıyoruz…

Windows Vista piyasaya sürüldüğünde, onun ne kadar etkileyici bir işletim sistemi olduğu hakkındaki ilk görüşler çok kısa süre içerisinde ne kadar kötü performanslı, uyumluluk problemleri olan,sistem çökmelerine neden olan bir işletim sistemi olduğu gibi acımasız görüşlere dönüştü. Ama şuanda bu problemlerin pek çoğu geride kaldı..

WindowsVistaUltimateDVDCover300dpif.png

Tabii ki de 5-6 yaşındaki işletim sistemi Windows XP üzerinde çalışan tüm sistemlerin hepsinin Vista altında performanslı bir şekilde çalışması beklenilen bir şey değildi. (Tabii ki de her yeni işletim sistemi biraz daha yüksek minimum sistem gereksinimlerine ihtiyaç duyar. Windows 98 den XP’ ye geçtiğimiz zaman olduğu gibi.)Fakat hiçbirimizin aksini iddia edemeyeceği üzere Vista’nın bu kötü ününü destekleyen bazı kötü özellikleri de elbette vardı.

Şu ana kadar ki tüm Vista güncelleştirmelerini ve donanım sürücülerini içeren Vista Service Pack 1 çoktan piyasaya sürüldü. Ve bazı eksiklikler kapatıldı. Bunların en büyüğü bana göre dosya kopyalama süresinin yanlış hesaplanmasının düzeltilmiş olması ve superfetch readyboost gibi özelliklerin daha performanslı çalışmaya başlamış olması oldu.Bunun dışında işletim sisteminin açılma süresinde de büyük bir değişiklik söz konusu.Ancak tabiî ki de hiçbir zaman XP kadar hızlı açılacağını beklememek lazım.

vista-sp1.png

Ancak şunu da belirtmeliyim ki, 5 yıldır XP kullanan ben bilgisayarımı en fazla 2 ay format atmadan kullanabilirdim. Windows Vista kullanmaya başladıktan sonra ilk formatımı 5,5 ay sonra attım.Bu 5,5 ay sonra gelen yeniden işletim sistemi yükleme isteğimin sebebi ise Vista’nın kullanılamaz yada şişmiş bir işletim sistemi haline gelmesi değildi.Vista Service Pack 1’i temiz kurulum yapılmış bir işletim sistemi üzerine kurmak istememdi. Hala Vista kötü bir işletim sistemi mi?

Kısa cevabım: Hayır. Özelliklede yeni bir notebook ya da PC almak üzereyseniz kesinlikle Vista lisanslı olanlardan köşe bucak kaçmanıza gerek yok. (Lisans ücreti ödemek istemezseniz o ayrı tabii). Teknik servislerde çalışmış biri olarak söyleyebilirim ki şu an üzerine herhangi bir çift çekirdek işlemci ve 1 gb ram bulunan makina Vista altında gayet sağlıklı çalışabilir.

Madem ki Ram’den bahsettik hemen gelelim şu “Vista Çok Ram Kullanıyor” olayına…
Yıllardır XP kullandığınız makinanıza Vista yüklediniz ve O da ne?Sistem boştayken 350 mb ram kullanan bilgisayarınız artık 800-900 mb ram kullanıyor.
\
thumb_1.jpg

Ve ardından ilk yorumunuz “Bu Vista ne böyle kardeşim bilgisayarı ne kadar kasıyor haa.Bu ne, neredeyse 1gb ram kullanacak insafsız.Bir de oyun oynasak Dreamweaver,Photoshop kullansak ne olacak?” .Ve ardından XP’ye downgrade!!.
İtiraf etmeliyim ben de yaptım hemen hemen aynı şeyleri.Ancak ne yazık ki aslında işler bizim sandığımız gibi işlemiyor.

Vista’da ki Ram Kullanım Mantığının altında Superfetch teknolojisi yatıyor.Superfetch’in mantığı ise:Kullanılmayan RAM, ziyan edilmiş RAM’dir.Yani gerçek hayatta ki kullanılmayan zeka gereksizdir mantığına yakın bir mantık.Çok zeki bir kişi bu zekasını kullanmadığı zaman nasıl o kişiye bir fayda sağlamıyorsa,4gb ram’li makinanızın 3,7 gb ram’inin boş durması da size bir fayda sağlamaz.Superfetch kullandığınız programların normalde sabit disk üzerinden yüklenmesi gereken dosyaları ram’e yüklüyor ve bu sayede sabit diskten çok daha hızlı olan ram teknolojisini kullanarak siz bir program exesine çift tıklayarak açılmasını istediğinizde programınız bir nevi ram üzerinden çalışarak daha hızlı açılması sağlanıyor.Bu sayede de gigabaytlarce raminiz boş boş durmamış oluyor. Hız açısından: RAM > USB 2.0 > Sabit Disk olduğundan iyi bir performans artışı sağlıyorsunuz..

Peki diyelim ki 1 gb raminiz var ve şu anda 950 mb ram kulanılıyor.COD4 oynayacaksınız.Nasıl oluyor? Açılan uygulamaya yeterli belleği sağlayabilmek için kullanım sıklığınızla orantılı kısımları RAM’inizden harddiskinize (veya ReadyBoost kullanıyorsanız, SuperFetch dosyasına) yavaşça aktarıp, açılmak istenen uygulamayı RAM’e doldurmaya başlıyor. Uygulamanın istediği RAM miktarı düşünce, yine düşük öncelikli bir işlem olarak RAM’deki dengelemeyi sağlamak için yedeklediği ön belleği RAM’inize yüklüyor. Kısaca RAM’inizde sürekli olarak bir balans ayarı mevcut ve harddiskinizi mümkün olan en az şekilde kullanma telaşı yaşanıyor.Yani dolu görünsede sisteminize ram’in yetmemesi gibi bir durum oluşmuyor.

Buna rağmen “Ben Performans İstemiyorum RAM’im boş gözüksün” diyorsanız: Kayıt defterinden HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management \ PrefetchParameters içindeki Enable SuperFetch anahtarındaki değeri 0 yapıp Superfetch’i kapatabilirsiniz.(Not:Tecrübeli değilseniz kayıt defterini fazla kurcalamamanızı öneririm.)
SuperFetch’in yıllardır Linux sistemler tarafından kullanılan bir teknoloji olduğunu da söylemeliyim.Yani Vista’nın bir diğer kopya yanı da bu yanı…

267096311_e348eeefcc_o.jpg

Vista’nın belki de XP’ye sağladığı en büyük üstünlük donanım sürücüleri konusunda.Vista XP’ye göre yeni donanımlara daha çabuk adapte oluyor.Bunun dışında eğer ki teknik serviste çalışan ya da arkadaşlarınızın bilgisayarlarına bedava servis vermek zorunda kalan birisi iseniz en çok uğraştığınız şey donanım sürücülerini bulmaktır.Özellikle doğru sürücüyü bulmak oldukça uğraştırıcı bir iştir.XP’de yanlış donanım sürücülerini yüklemeye çalıştığınızda yüklenir gibi gözüküp ardından sistemin mavi ekranlar vermesi yada açılmaması durumlarıyla karşılaşmışsınızdır.Ve böyle bir durumun ardından muhtemelen yeniden sistem kurmak zorunda kalmışsınızdır.Vista da yanlış bir sürücü yüklemeniz zor bir ihtimal ama olurda yanlış sürücüyü yüklerseniz bile sistemi yeniden bile başlatmadan bu sürücüyü kaldırıp yerine yenisini yükleyebiliyorsunuz.Bunun dışında Windows Vista’nın internetten driver bulma özelliği XP’ye göre çok daha iyi yapılandırılmış.Ben şu ana kadar Vista’da internet üzerinden driver aratıp da bulamamam gibi bir durumla neredeyse hiç karşılaşmadım.Bunun dışında XP de driver tanıtırken driver cdlerinizin içinde ki doğru klasörü seçmeniz gerekirken Vista’da bu durum içinde bir kolaylık sağlanmış.İsterseniz içerisinde çeşitli donanım sürücülerinin bulunduğu 1 terabaytlık harici diskinizin sürücü harfini girin isterseniz sadece cd/dvd rom sürücünüzün harfini yol olarak gösterin eğer doğru sürücü bu medyaların içerisinde mevcut ise Vista bunu bulup yükleyecektir.
Bu özellik büyük kolaylık sağlıyor...

Win_Vista_Games1.jpg

Vista ilk kurulduğunda sürüme göre değişiklik göstermekle beraber yaklaşık 8-12 gb arası bir yer kaplıyor.Günümüzde herkesin en az 80-120 gb harddiske sahip olduğunu düşündüğümüzde bu durumu sorun edecek çok az kişi olduğunu düşünüyorum.
\

Belki de Vista kullanmak için en önemli sebep Directx 10.Çünkü ben bu yazıyı hazırladığımda XP’de Directx 10 çalıştırmayı beceren biriyle karşılaşmamıştım.

8xvltw.jpg

Tüm yapmanız gereken önyargılarımızı kırıp biraz da alışmaya istekli olarak en az 1-2 ay Vista kullanmak.Bu süreden sonra eminim i pek çok kişi Vista da ki bazı özelliklere kısa süre de alışacak ve XP de bunların yokluğunu hissedecek.Benim XP kullanırken eksikliğini hissettiğim en önemli kısım:Vistanıın indeksleme özelliği özellikle başlat menüsünde ve arama kutusunda.Bu özelliklerin bazı 3ncü parti yazılımlarla XP’ye de eklenebileceğini ben de biliyorum ama gereksiz buluyorum.

işlevsiz ama şık!!!
229709775_47c9571c33.jpg

Bu kadar açıklamaya rağmen hala ikna olmadıysanız.Olaya bir de başka yönden yaklaşayım.
Microsoft’un yeni pazarlama stratejisi Mojave Experiment’i duymayanınız yoktur diye düşünüyorum.Belki pazarlama açısından Microsoft’un bu yaptığı pek hoş bir şey olmayabilir ama insanların önyargılarının nelere sebep olduğunu göstermek açısından önemli bir çalışma.
Kimse beni Microsoft’un pazarlamacısı yada reklam çığırtkanı sanmasın.Çünkü şu an da XP ve Vista’yı beraber kullanmakla beraber Prdus kurma ve bundan sonra da Padus kullanma gibi bir niyetim de var.Yani kısacası Vista delisi değilim…Vista’nın bir geçiş işletim sistemi olduğu ve Windows Seven’ın Vista’nın tamamlanmış hali olacağı söylense de şu an için elimizde Windows Seven olmadığına göre Microsoft cephesinde pek fazla bir alternatifimiz de kalmıyor açıkcası..

Artık Vista İçin Doğru Zaman...
xp.jpeg

Evet Vista kötü bir üne sahip ve herkes tarafından kötü bir işletim sistemi olarak anılıyor.Ama şurası su götürmez bir gerçek ki Vista bu kötülemelerin tamamını hak etmiyor.Bu kadar kötülümeye rağmen artık sizde bu olaya farklı bir açıdan bakın ve “Vista Deneyimi” ni yaşayın.Emin olun sadece denemek size bir şey kaybettirmez.
Vista’ya karşı olan önyargıları az da olsa kırabildiysem ne mutlu bana.

Yazan:Salih BAYDAN

efe24

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bence vista harika ben de xp ye döndüm ama benim dönüş sebebim fm nin türkçesinin vistada çalışmıyor olması :d

eF.E

Profesör
Reaksiyon puanı
31
güzel bir yazı olmuş..
vista hakında aklıma takılan bir kaç soruya da cevap bulmuş oldum..

yarışçı

Profesör
Reaksiyon puanı
9
microsoft'un windows vista hakkında atıp tutulanların bir çoğunun kulaktan dolma bilgiler olduğunu göstermek için yaptığı "deney".

deneklere önce niye vista kullanmadıkları soruluyor, bir cogu çöktüğünden, problemli oldugundan, çirkin oldugundan kötü eleştiriler duyduklarından vs gibi şeylerden bahsediyor ve deneklere arayüzü değiştirilmiş vista, bir sonraki windows ( kod adı mojave)olarak tanıtılıyor

tahmin edilebilecegi üzere kullananların bir çoğunluğu yeni işletim sistemini begeniyorlar, ve kullandıkları işletim sisteminin aslında vista oldugunu ogrendiklerinde önyargılı olduklarını kabul ediyorlar.
demo'da kullanılan bilgisayar standart bir hp laptop imiş.

http://www.mojaveexperiment.com/

HapS

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
63
2000 çiktiğinda ona kötü diyenler xp çiktiğinda 2000 i övüp xp ye kötü dediler sonra vista çikti xp iyi oldu vista kötü windows7 çiktiğinda tabiki kötü olacak bu gudubet kullanıcılar için çünkü onlar alışkanlıklarını değiştirmekten korkan yeniliklere kapalı kullanıcılar, onların bu gun kullanması gereken işletim sistemi beos 5 veya reaktos dur :D o keser onları

balcis

Doçent
Reaksiyon puanı
0
windows'un bu gereksiz deneye inanmamızı istemesi de başka bir deney olsa gerek. bilgisayar konusunda bilgisiz veya az bilgili kimi insanlar rüzgarın yönüne kapılıp vista kötü diyor olabilirler ancak bu olumsuz rüzgarların niye çıktığına bakmanız gerek. vista'da çalışan kimi servisler o kadar dengesiz çalışıyor ki kimi zaman işlemciyi kimi zaman sabit diskimi kilitleyecek düzeye geliyorlar. savunma hemen hazır, ya benim donanımım kötüdür ya da "gereksiz servisleri kapatırsanız bıdı bıdı". birincisi donanımım hiç fena değil ve vista dahil normal işlermleri gayet iyi yapabiliyorum, ikincisi ben de biliyorum gereksiz servisleri kapamayı ve hatta kapadım da. ancak mevcut servisler içinde gerekli olanların da ne yapacağı belli olmuyor. örneğin geçen sefer sp1 yükledikten sonra makina durup dururken kilitlenmeye başladı, donanım sorunu olma ihtimaline karşı bu makinede 3 farklı diskim bulunduğunu, kurulumu çeşitli disklerde yaptığımı, vista hariç bu makinada en az 4-5 tane linux ve daha önce de bir kaç kere kurulmuş windows xp'lerin tamamen sorunsuz çalıştığını belirtmeliyim.

format meselesine gelince, nasıl ki bilgisiz kullanıcılar ms'in saçma deneyinde vista kötü dediler diye vista iyi bir sistem olmuyorsa, siz xp'ye iki ayda bir format atıyorsanız sorun xp'de de olabilir ancak bu kesin değildir. zira ben xp'yi bir kurdum mu en son ne zaman kurduğumu unutuyordum, sadece sp'lerde temiz sistem amacıyla baştan kurardım, hoşuma giderdi sıfırdan sistem kurmak. vista'da ise ne yazık ki sp1'den sonra kilitlenme (bildiğin çatır çutur mavi ekran) sorunu yüzünden mecburen format atar oldum.

siz siz olun insanların yaşadığı sorunlar uyarınca konuştuğunu göz ardı etmeyin. kimse tıkır tıkır çalıştıktan sonra vista'ya çamur atmak için can atmıyor emin olun.

dipnot: he bu arada evet gudubet kullanıcıyım, hep bu yüzeysellikte yaklaşın olaylara ne olur.

yuureii

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Daha vista çıkmamışken bilgisayarıma 2-3 ayda bir format atıyordum. Xp gün geçtikçe yavaşlıyor, hatalar artıyordu. Şu anda ikinci kurduğum vistayı kullanıyorum. (ilkini deneme amaçlı kurmuştum) Yaklaşık 7-8 ay oldu ve hemen hemen ilk kurduğum zamanki gibi hızlı çalışıyor. Format atmaya da hiç niyetim yok. Zararlı yazılımlara karşı da çok iyi.
Sonuç olarak Vista ile benim Microsoft'a güvenim arttı.

quazar

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Vista'yı kullanarak nefret edenlerdenim! İlk olarak şu Mojave deneyinden bahsetmek istiyorum.

Deneyde bundan önce hiç Vista kullanmamış kişiler seçildi ve bir büro ortamında önlerine bilgisayar konularak kurcala denildi. Haliyle Vista'nın ilk görüntüsü (Mojave) hoşlarına gittiki bu halen geçerli bir durum.
Ancak o deneye tabii olanlar; UAC ile boğuşacak bir program kurulumu yapmadılar sadece mevcut sistemi kullandılar. Neydi kullandıkları AERO, Oyunlar, İndexing, parıltılı menüler o kadar. Zaten deneyde konuşanlara bakınca yurtdışında yaşayan biri olarak ve bütün müşterileri bu tip insanlar olan biri olarak bilgi ve analiz yetenekleri böyle bir deney için yeterli değildir.
Zaten Vista'dan nefret edilme kampanyasını başlatanlar bilgisayar kullanmayı bilmeyenler değildi, aksine uzman seviyesinde kişilerdi veya bilgisayarı aktif olarak kullananlardı. Vistayı övenlere sorsak bilgisayar kullanımından anladıkları şeyler, internette sörf, wordü aç film seyret oyun oyna dan öteye geçmez!!!

Yukarıda bir arkadaşım Vista harika demiş ve ardından eklemiş, XPye geçtim çünkü falanca programımın Türkçe versiyonu çalışmadı!!! İşte millette bu yüzden nefret etti. Sende o program bende başka bir şeyler çalışmadı veya sorun çıkardı. Adamın eski 3-5 yaşında printeri veya scanneri güme gitti! Neden? Çünkü Vista öyle buyurdu. Elbette Vistanın avantajları var buna kimsenin bir şey dediği yok. Ama o belkide hiç kullanılmayacak avantajlar için veya pratikte elzem olmayan şeyler için beraberinde gelen problemlere katlanmak akıl karı değildir. Eğer öyle olsaydı Intel firmalarındaki mevcut binlerce bilgisayar için Vistaya geçmeyeceklerini ilan etmezdi! Ya DELL, Toshiba veya diğer firmalar. Şu an bilgisayar satarken Downgrade to XP'yi parlak ve yıldızlı logo olarak koyup fiyat farkı alıyorlar!!! Ne yani bunlardan bilgisayar alanların hiçmi biligsayar bilgisi yok! veya hepsimi başkalarından duydukları ile hareket ediyorlar.

sersiler

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Belki alışamadık biliyorum ama bana göre hala vista sorunlu,xp ye devam...

NecronomicoN

Profesör
Reaksiyon puanı
12
arkadaşlar UAC nin ne olduğunu biliyosanız onu nasıl kapatıcağınızı da biliyosunuzdur neden herkes bu kadar büyütüyo ki bu özelliği..

vista konusunda ise şöyle bi cevap veriyim. 10dk önce masaüstü pc'me home premium yükledim ve şuan sp1'in yüklenmesini bekliyorum. (upgrade from XP)Nedendir bilmiyorum ama vistadan xp ye geçme sebebim daha fazla performans almayı ummam ve piyasadaki en güçlü oyunları çalmıştırmamdı fakat performans artışı beklerken büyük bi kayıp yaşadım.

ve dedikleri gibi sp1den sonra kitlenme vs vs şimdiye kadar ne kurduğum makinelerde ne de kendi makinelerimde böyle bi sorun yaşadım.

yazıcı konusuna gelirsek te o 3 yıllık yazıcısı giden arkadaşa söyle lütfen 10yıllık deskjet 695c 'm vistada tıkır tıkır çalışıyo.

OkN

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Vistanın görüntüsü muhteşem ona lafımız yok ama arkadaşın vistası vardı (xp ye döndü) çıldırıyorduk çift çekirdek 1 gb ram vardı ama performans alamıyordu çocuk ... geliyordu biraz tek çekirdek 512 ram pc daha hızlı işliyordu çocuk xp ye döndü diyorki bilgisayarım bugatti veyron gibi oldu :)

yaramazca

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Vistaya hiç geçmedim. Sadece müşterilerimde vardı kullandım ve nefret ettim. güvenlik politikası adı altında yapılan işkenceler ve daha neler neler. Hiçbir zaman da gecmek istemiyorum. İster geri kafalı deyin isterse salak ama ben bir işletim sisteminin çalışması için bir ferrarinin harcanması gerektiğini düşünmeyenlerdenim. Neymiş Vistaya uyum için bilgisayarımızı update edeceğiz. RAM takacagız, güzel bir ekran kartı alacağız ve fazlası. Oldu başka. Ne güzel XP işimizi görüyor. Haa yakında XP ye desteği keser mecbur zorlarsa bende Ubuntu'ya geçerim olur biter. Zaten az kaldı Google bu işe de el atacak. O zaman görsün bakalım o zorlamaları...

Görmüşsünüzdür MS reklam kampanyalarına başladı. İhtiyacı mı vardı sizce? Neden başladı? Tabi ki birşeylerin korkusu sarmaya başladı da ondan. Bu zamana kadar son kullanıcıyı sömürdüler ve imparatorluk kurdular. Hatta işi daha da zorlayıp son kullanıcı memnuniyetini bir kenera itip dayatmayalara gittiler. Şimdi yavaş yavaş anlıyorlar ama artık çok geç. İsteseler de o dinamikliği yakalayamazlar.

erol_1982

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Sistemi yetersiz olupta vistadan üstün performans bekleyen arkadaşlara diyecek bişi bulamıyorum.

Sizin yaptığınız tofaş şahinden, ferrari performansı beklemek gibi bişi.

Stone

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
10
Her Seferinde yazdığım gibi bi sefer daha yazıyorum , Windows Vista , Windows XP kernelinden geliştirildi , dolayısıyla Windows XP'den hiç bir eksikliği yok.Çalışmayan yazılımlar yada Driver'ların Sorumlusu Microsoft Şirketi değildir.Bu Yazılım Şirketlerinin kendilerini güncellemesinden kaynalanıyor.Driver Desteğine Gelince Windows Update'de binlerce Driver var ve Windows Çoğu driver'ı kendisi bulup yükleyebiliyor.Windows Vista'nın adının kirlenmesindeki en büyük Etken UAC (User Account Control) Sistemidir.Çoğu Kullanıcı Güvenliği Görmezden gelip UAC'ın bilgisayar'ı yavaşlattığını Söyler.1 Click Yapmak ne kadar insanı yavaşlatır bilemem Ama UAC'ın kapatıldığı unutulmamalıdır.Fazla Donanım istiyor diye birşey yok.Windows Vista'nın tüm görselliği kapatabilir bu kesinlikle unutulmamalıdır.Ram'i çok harcıyor diye birşey yok Windows Vista Ram'i önbellekler , SuperFetch Servisi ile Sürekl kullandığınız Yazılımlar tanınır ve böylece Siz onları Çalıştırmasanız bile Windows Vista onları Önbelleğe alır böylece Yazılımların açılma hızı gözle görülür şekilde artar.Windows Vista Bu özellikleri Doğru şekilde anlaşılmadı.Çoğu kişi "KULLANMADAN" Windows Vista hakkında yorumlar yaptı ki buda Doğal olarak Windows Vista'nın adının kirletti. Sonuç Olarak Windows Vista Daha önceki Windows Sürümlerinden kat kat daha performanslı ve kat kat daha kullanışlı bir işletim sistemidir.Tekrar Ediyorum herhangi Çalışmayan yazılımların Sorumlusu Kesinlikle Microsoft Şirketi değildir.Zaten bunlar Windows Vista'yı kurarken hiç Okunmadan onaylanan EULA (End User Lisance Agreements) içinde Yer alıyor ve siz bunları kabul ederek Windows Vista'yı kuruyorsunuz.!

Chester Merve

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Her Seferinde yazdığım gibi bi sefer daha yazıyorum , Windows Vista , Windows XP kernelinden geliştirildi , dolayısıyla Windows XP'den hiç bir eksikliği yok.Çalışmayan yazılımlar yada Driver'ların Sorumlusu Microsoft Şirketi değildir.Bu Yazılım Şirketlerinin kendilerini güncellemesinden kaynalanıyor.Driver Desteğine Gelince Windows Update'de binlerce Driver var ve Windows Çoğu driver'ı kendisi bulup yükleyebiliyor.Windows Vista'nın adının kirlenmesindeki en büyük Etken UAC (User Account Control) Sistemidir.Çoğu Kullanıcı Güvenliği Görmezden gelip UAC'ın bilgisayar'ı yavaşlattığını Söyler.1 Click Yapmak ne kadar insanı yavaşlatır bilemem Ama UAC'ın kapatıldığı unutulmamalıdır.Fazla Donanım istiyor diye birşey yok.Windows Vista'nın tüm görselliği kapatabilir bu kesinlikle unutulmamalıdır.Ram'i çok harcıyor diye birşey yok Windows Vista Ram'i önbellekler , SuperFetch Servisi ile Sürekl kullandığınız Yazılımlar tanınır ve böylece Siz onları Çalıştırmasanız bile Windows Vista onları Önbelleğe alır böylece Yazılımların açılma hızı gözle görülür şekilde artar.Windows Vista Bu özellikleri Doğru şekilde anlaşılmadı.Çoğu kişi "KULLANMADAN" Windows Vista hakkında yorumlar yaptı ki buda Doğal olarak Windows Vista'nın adının kirletti. Sonuç Olarak Windows Vista Daha önceki Windows Sürümlerinden kat kat daha performanslı ve kat kat daha kullanışlı bir işletim sistemidir.Tekrar Ediyorum herhangi Çalışmayan yazılımların Sorumlusu Kesinlikle Microsoft Şirketi değildir.Zaten bunlar Windows Vista'yı kurarken hiç Okunmadan onaylanan EULA (End User Lisance Agreements) içinde Yer alıyor ve siz bunları kabul ederek Windows Vista'yı kuruyorsunuz.!

Tamam bebiş sakin ol yahu, ne kızıyorsun? :angry::D:D:happy:

Stone

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
10
ASabiyim ben kızarım öyle bebiş :D

izbewhp

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
dostum ben vista, xp, win.serv2003, linux v.s. birçok işletim sistemi kullandım ve ben bilgisayarımı kurduktan sonra başlangıçtan bilgim dışında program çalışmasını yada vistanın yaptığı gibi yaptığı gibi yazılımları önbelleklemesini istemiyorum. çünkü ben çalışmasını istediğim programa tıklarım ve açılır vistanın bu konuda çok da performans artışı yaptğına hiç şahit olmadım desem yeridir. ayrıca her bilgisayarıma tıkladığımda explorerın çökmesi gibi bir hata da alıyorsam şu kadarını söyleyebilirim fiyat performans çok kötü ayrıca unutmayın ki linux (wine) bile vistadan daha fazla xp programı destekliyor ha bunun sebebi ise şu xp üzerinde çalışmadığından mecbur bazı yeni programlar için vista kullanmak zorunda kaliyorsunuz. bu arada bir program yada donanım test ederken yeterince zayıf donanımlarda çalışıp çalışmamasına bakılır o zaman o sistemin gerçek performansını anlarsınız.

driver tanıması yada bir dosyanın adını değiştirirken uzantı yerine sadece adı seçmesi gerçekten hoş şeyler ama bütün bunlar vistanın altında yatan yeni programları istemesi ve sizi yeni donanım almaya yada sistem yükseltmesi istemesi gerçekten çok kötü bir durum ya vista kullan yada bilgisayar kullanma gibi bir kısıtlama bence değil microsoft hiçbir şirketin cürret etmemesi gereken birşeydi ki vista bunu yaptı hala bana vistayı övüyorsanız....

(eklemeden yapamıyacam vista çekirdek koruma adında yaptığı şeylede birçok virüs programına da yaptığı uyumsuzluk bu firmaların tepkisine yok açmıştı )

vista + mcafee = physical memory + mavi ekran ;)

Reaksiyon puanı
189
vistadan performans alamayan arkadaşlara vistayı windows puanı 5.9 olan bir pc de kullanmalarını tavsiye ediyorum. (neden 6 değil diyeceksiniz ama daha 6 ya çıkan bir pc görmedim :D)

ayrıca çalıştıramadığınız programların vista versiyonları da çıkmaktadır takip ederseniz görürsünüz...

hellmarch

Profesör
Reaksiyon puanı
20
vistadan performans alamayan arkadaşlara vistayı windows puanı 5.9 olan bir pc de kullanmalarını tavsiye ediyorum. (neden 6 değil diyeceksiniz ama daha 6 ya çıkan bir pc görmedim :D)

ayrıca çalıştıramadığınız programların vista versiyonları da çıkmaktadır takip ederseniz görürsünüz...

5.6'da kullanmıştım bi ara ama xp alışkanlık olmuş bizde :p

yaramazca

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Program sahipleri haklılar vista uyumlu yazmamakta. Hiçbir zamanda yazmasınlar. Bu program Xp de çalışır Vista'da çalışmaz ibaresi koysunlar. Bu ne ya. İnsan biraz geriye dönük birşeyler toplayarak gider ki son kullanıcıyı memnun etsin. Ben tamamen yeni işletim sistemi yaptım program sahipleri sizde bana uyun ve bana uyumlu tekrar yazın. Ey microsoft bir program dediğin kadar kolay mı cıkıyor. derleniyor. Herseyi cok basite indirgemişsin. O kadar biliyorsan gel kendin yaz deme sırası geliyor. Driverlerin de Vista versiyonları cıkmasın bence. Onlar geriye dönük uyumu sağlamadıgı surece kaybetmeye mahkumlar. Biz zamanında gerekeni yapmısız ve hiçbir şey yapmadan bir sonraki versiyonunda da sorunsuz çalışması lazım. Çalışmıyorsa benim beceriksizliğim değil onların beceriksizliğidir. Madem yenilik getireceksin eskiden de miras al götür ama nerde.. Çok biliyorlar ya hemen herkes benimseyecek ve ona uyum sağlamaya çalışacak. Al işte sonuç. Umarım daha kötüsü de olur. Microsoft bunu hakediyor...

Stone

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
10
Program sahipleri haklılar vista uyumlu yazmamakta. Hiçbir zamanda yazmasınlar. Bu program Xp de çalışır Vista'da çalışmaz ibaresi koysunlar. Bu ne ya. İnsan biraz geriye dönük birşeyler toplayarak gider ki son kullanıcıyı memnun etsin. Ben tamamen yeni işletim sistemi yaptım program sahipleri sizde bana uyun ve bana uyumlu tekrar yazın. Ey microsoft bir program dediğin kadar kolay mı cıkıyor. derleniyor. Herseyi cok basite indirgemişsin. O kadar biliyorsan gel kendin yaz deme sırası geliyor. Driverlerin de Vista versiyonları cıkmasın bence. Onlar geriye dönük uyumu sağlamadıgı surece kaybetmeye mahkumlar. Biz zamanında gerekeni yapmısız ve hiçbir şey yapmadan bir sonraki versiyonunda da sorunsuz çalışması lazım. Çalışmıyorsa benim beceriksizliğim değil onların beceriksizliğidir. Madem yenilik getireceksin eskiden de miras al götür ama nerde.. Çok biliyorlar ya hemen herkes benimseyecek ve ona uyum sağlamaya çalışacak. Al işte sonuç. Umarım daha kötüsü de olur. Microsoft bunu hakediyor...

Mantığa bak Süper......... Tamam arkadaşlar Tamamen geriye dönük çalışacaz DOS'a dönüyoruz.!

yaramazca

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sen dön DOS'a ben Google'dan işletim sistemi bekliyorum. Olmadı Linux var paşalar gibi neyime yetmiyor. Hem az istekle çok iş yapıyor. Çok şey isteyipte birşey yapamayan işletim sistemleri utansın...

Stone

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
10
Bir kaç şirket Yazılım geliştiremedi diye koskoca işletim sistemini çöpe attın ya helal Olsun Ne diyim. Zaten Kimseye silah zoruyla Windows Vista kullandırmıyorlar istemiyorsan almazsın yüklemezsin , kötülemenin bir anlamı yok.Ayrıca hiç bir zaman okunmadan oynaylanan ve "LİSAN SÖZLEŞMESİNİ KABUL EDİYORUM" Seçeneğini seçen arkadaşlar bir kerecikte o uzunnnnnn ama her konuya değinen EULA (End User Lisance Sgreements)'yı okusaydınız okumadığnız halde kabul ettiğiniz şeyleri görürdünüz.Microsoft diğer yazılım şirketlerinden bağımsızdır bir kaç yazılım şirketi teknolojiye ayak uyduramadı diye işletim sistemi kötülenmez.!

gmduncanidaho

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kullanmayı biliyorsan düzgün çalışır, bilmiyorsan sorun çıkarır.
Bu hem XP hem de Vista için geçerli.

Stone

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
10
Her işletim sistemi için geçerli Neye ön yargılı bakarsan o şekilde kullanırsın zaten ;)

izbewhp

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
size neden uyumsuz olduğunu söylüyeyim şuan dünya üzerinde en çok kullanılan işletim sistemi windows sebebi de kapalı kaynak kodlu bir işletim sistemi olması ve yazılım şirketlerinin para kazanabilmek için windows kullanmak zorunda kalması şimdi bill kardeşin de bundan haberi var ve bunu sonuna kadar kullanmak istiyor.

ilk olarak donanım firmaları ile bir anlaşma yapıyor malum donanımların artık pek xp driverları çıkarmıyor sebebi ise yeni alınacak makinenin vista istemesi. bak sana başımdan geçen birşeyi anlatim ev arkadaşım "HP Pavilion dv2725tx" marka laptopu var ve bana makine yavaş diye getirdi vista varmış autocad ve netcad çalıştırabilmek için xp kurmak zorunda kalmışlar buraya kadar sorun yok yavaş dedikleri ise makinenin açılışta çalıştırdığı uygulamalardan kaynaklanıyordu. makineye usb disk taktık ve makine bir anda ekran kartı driverın görmez oldu sonra her yeniden başladığında başka bir yada birkaç driverı görmez oldu. ilk olarak flash diskte virüs olduğu gibi bir düşünceye kapıldım tüm uğraşlarıma rağmen driver sorunu düzelmedi. yeniden format attım driverları kurdum mouseyi (yine usb) kullanınca sorunun usb den kaynaklandığını gördüm başka arkadaşa götürdüm ve söylediğim gibi o da usb den kaynaklı bir problem olduğu sonucuna vardı şimdi bana ne yapmam yada nasıl düşünmem gerektiğini söyleyin vista kuramıyoruz çünkü kullandığı programlar vistaya uyumlu değil xp kullanamıyoruz çünkü bill amca planlarını yapmış ve uygun donanım sürücüsü çıkarttırmamış.

ayrıca her ne kadar kapatılıyor bile olsa insanlara salak muamelesi yapan aptal sorguların da çok mantıksız ve aşağılayıcı birşey olduğunu düşünüyorum. herkese kolay gelsin iyi paylaşımlar....

yaramazca

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
İşte bende bundan bahsediyorum. Dayatmayla birşeyi sevdirmeye çalılşıyorlar millete. Madem herkes özgür neden XP driverleri yok. Madem isteyen geçecek neden makineler XP ile gelip yükseltilmiyor.

Çok kişi tanıyorum Vista lisansı ile gelen makinesine format atıp XP kuran. Ona da engel bulalım diyenler oturup düşünmüş ve çözüm bulmuşlar. Neymiş XP driveri yokmuş. Ne işe yaradı o makine programlarda çalışmıyor. Çöp oldu.

Sen milleti enayi yerine koy ondan sonra da aslında ben öyle yapmak istemedim bizim işletim sistemimiz çok uyumlu de. Yemezler artık. Bu millet koyun gibi kullanılmaktan bıktı. Senden farklı şeyler istiyor. O farklı şeyleri de bu zamandan sonra Microsoft yapamaz. Ne zaman açık kaynağa döner o zaman kazanır artık. Hiç boşuna reklam da vermesin. Millet neyin ne oldugunu çok iyi anlayabilecek durumda :)

Chester Merve

Profesör
Reaksiyon puanı
1
:D Abi 3. Dünya Savaşı çıkarsa bu xP ve AstalaVista yüzünden çıkar. :D:D