Virüsler ve linux

Bu konuyu okuyanlar

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
113
En çok bilinen Linux solucanı Slapper 5 yaşında.En çok 2002'de patlama yapan Slapper'ın yıldönümü Linux'ta virüs olayını tekrar düşündürmeye başladı.

Slapper'dan öncede Linux için virüsler yazılmıştı.İlk olarak 1997'de çıkan Bliss,Linux'tada virüs tehditi olabileceğini gösterdi.Bliss bu furyanın kapısını açtı ve daha değişik malware çeşitleri onu izledi.

Çoğu Linux virüsleri ELF (Executable and Linkable Format) dosyalarını etkiler(en çok kullanılan linux dosyaları).Fakat bu tek yöntem değil,bazı virüsler Unix Shell(kabuk) scriptlerini kullanır.Nedeni bunun en güçlü ve yazılması en kolay yöntem olması ayrıca birçok linux dağıtımıda bunu destekliyor.Mesela The Ramen solucanı bilinenen sistem exploitlerini kullanarak bir linux serverında yönetici yetkisine ulaşır.Bundan sonra shell scriptleri ve ELF binarylerini kullanarak diğer serverlara yayılır.

Linux için bu tehditlerin gelişimi çok yavaş oluyor.Fakat bu gelişim sürecinde yapılanlar gerçekten çok kompleks yapılar oluyor ve büyük belalar yaratabiliyor.Mesela Multi.Etapux çok biçimli bir virüs windows 32 dosyalarını etkilediği gibi Linux ELF dosyalarınada etki edebiliyor.Gene aynı şekilde Slapper solucanını ele alırsak;Open SSL kütüphanelerini kullanarak Apache serverlarını etkiliyebiliyor.Bunun gibi yazılan hemen hemen tüm virüsler gerçekten çok etkili olabiliyor.

Linux virüs yazarları içinde bunları yazmak çok kolay değil.Mesela ELF binarylerini modifiye etmek için yönetici haklarına sahip olmaları gerekir.Ayrıca linux dağıtımları arasında bazı sistem farklılıkları olduğu için tek bir virüsle tüm dağıtımlarda etkili olmak mümkün değil.Fakat bununda üstesinden gelebildiler.Virüs yazılırken bağımlı olduğu sistem dosya sayısını azaltmaları virüsleri daha etkili ve yaygın olmasını sağladı.Mesela Slapper kendini tanımlanmayan bir kaynak dosyası olarak upload ediyor.Daha sonra kendini ELF binarysine yazdırıp linux'u kendi istediği şekle dönüştürüyor.

Yani windows için yazılan virüsler kadar linux'tada etkili virüsler yazılabilinir.Fakat neden çok fazla kötü niyetli linux virüsü yok ?Bunun cevabı tabiki windows hakimiyeti.Virüs yazarları yaptıklarını dünyaya yaymak için en yaygın olan işletim sistemini kullanmak zorundalar.Linux şuan için böyle bir yaygınlığa sahip değil.Şuanda linux tüm dünyada gelişmekte.Gelişen güçlü dağıtımlar (redhat,suse gibi) linux yaygınlığını dahada arttırıyor.Buda doğal olarak linux virüslerindede artmaya yol açıyor.Şuanda bilinen 712 tane linux'ı etkileyen malware bulunmakta.Bu sayının artması tamamen linux'ın popüleritesine bağlı.

Alıntı
Virüsler,Linux için bir problem mi? - PCnet

Asıl problem, virüsler neden bu kadar çoklar, hızlılar, windows bunlara neden engel olamıyor ve linux altında neden çoğalamıyorlar?
Windows 9x serisi (95,98,ME) ve önceki işletim sistemleri tek kullanıcılı işletim sistemleridir. Farklı kullanıcılar için farklı haklar tanımlanamadığı için bilgisayarı kullanan herhangi bir kişi virüslü dosyayı çalıştırdığında virüs hiçbir engel olmadan işlerini yapabilmektedir. Bu işler herşey olabilir. Kişisel dosyalara zarar vermekten işletim sisteminin açılış dosyalarına ve sistem dosyalarına bulaşabilir. Böyle bir durumda virüsler artık bir çift tıklama işlemine ihtiyaç olmadan bilgisayar yeniden başlatıldığında işletim sistemi ile birlikte aktif olabilmektedirler. Burada virüsün başka dosyalara bulaşmasının önünde bir engelin olmaması cok kolay yayılmalarına neden olmaktadır. Windows NT serisi işletim sistemleri ise çok kullanıcılı işletim sistemleridir (Windows NT 4.0, Windows 2000 ve Windows XP) Bu işletim sistemlerinde farklı kullanıcılara farklı haklar verilebilmekte ve kullanıcılar değişik noktalarda kısıtlanabilmektedir. Fakat Windows XP kurulumu sırasında genelde Administrator şifresinin ne olduğu kullanıcılar tarafından tam olarak bilinmediğinden boş geçilmektedir. Daha önemli olan konu windows altında program kurmak, kaldırmak, sürücü yüklemek gibi işler için Administrator kullanıcı haklarına ihtiyaç olduğu için Windows XP kurulumu sonrasında oluşturulan kullanıcı hesapları hem şifreleri boş hem de tam yetkili Administrators grubunun bir üyesi olarak oluşturulurlar. Bu durumda hem boş şifreler hem de kullanıcını tam yetkili olması Windows XP işletim sistemini güvenlik açısından Windows 98 haline getirmektedir. Saydığım ihtiyaçlar nedeniyle kullanıcı için kısıtlı bir hesap oluşturulmamaktadır. Aksi durumda bu ihtiyaçlar için oturumu kapatıp Administrator hesabı ile oturum açmak gerekecektir. Bu durumda Windows XP ile bu yayılmaya bir çözüm bulunanamaktadır. Ayrıca virüsler windows işletim sistemindeki çeşitli uygulamalardaki ciddi açıkları da kullanmaktadır. Bu tamamen Microsoft'un faydalı olacağını umarak uygulamalar ile bütünleştirdiği değişik desteklerin diğer zararlı yazılımlar tarafından da tüm nimetleriyle kullanması sonucu ortaya çıkmaktadır.
Peki Linux altında işler nasıl işliyor? Söyle: Linux altında kullanıcı için tam yetkiye sahip olmayan normal bir hesap oluşturulur. Kullanıcı bu hakları ile kendisini ilgilendiren tüm işleri yapabilir. Sadece program kurup kaldıramaz, önemli programları çalıştıramaz ve önemli ayarları değiştiremez. Bu nedenle bir virüslü dosya bu kullanıcı tarafından çalıştırıldığında sadece kullanıcını ev dizini altındaki dosyalara zarar verebilir yada bulaşabilir. Bunu dışındaki hiçbir dizine virüs zarar veremez. Başka bir ayrıntı daha mevcuttur. Linux altında sadece patika (path) yolları altında bulunan dizinlerdeki programlar çift tıklanarak çalıştırılabilir. Kullanıcını masaüstündeki bir uygulama çift tıklanarak çalıştırılamaz. (Bir betik dosya hariç, zaten bunlar için çalıştır/görüntüle tarzı seçim ekrana gelmektedir.) Bir uygulamanın kurulması gerektiğinde yazılım yöneticisi root kullanıcı şifresini (root Linux altındaki sistem yöneticisinin hesabıdır.) sorar ve şifre doğru ise ekrana gelen pencere artık root kullanıcı haklarına sahiptir. Kullanıcı işlemlerini yapar ve programı kapatır. Yada bir konsol altından su - komutu ile root haklarına sahip olur. İşlerini yapar (yazılım kurmak, kaldırmak...) ve daha sonra çıkar. Yani sadece gerekli olduğu zaman root kullanıcı hesabı heryerden erişilebilmektedir. Bunlar dışında ise, kullanıcılar genelde dağıtımların paketlediği dosyaları kurmaktadırlar. Bunlar açık kaynak kodlu olduklarından hem açıklar denetlenebilir düzeydedir, hem de arka kapılar yada zararlı işlevler bulunmamaktadır. Kimin yazdığı belli olmayan bir uygulamanın kaynak kodlarını internetten indirip derlemek ve kurmak ve virüse maruz kalmak çok zor bir durumdur. Linux altında tam yetkiye sahip olsanız bile Linux altındaki bazı dizin yapılarını farklı bir disk bölümündeki bir alana taşıyabilir ve bu bölümü sadece okunabilir (read-only) olarak sisteme bağlar ve kullanabilirsiniz. Bu yöntem ile haklarınız ne olursa olsun o bölüme yazma yapılamaz. Bu anlattığım bazı farklılıklar nedeniyle casusu yazılımlar (spyware) da Linux altında bulunmazlar. Açık kaynak kodlu sistemlerde yamalar çok hızlı hazırlandıkları için bir açığı kullanarak zararlı bir yazılımın çoğalıp yayılması çok zordur. Çünkü yama birkaç saat sonra hazır olur.

Windows kullanıcılarının en güzel bahanesi "Windows çok kullanılıyor onun için bu kadar çok virüs yazılmakta. Bir gün Linux da yaygınlaşırsa onun için de virüsler yazılacaktır. Windows çok kullanıcıya sahip olduğu için bu kadar çok saldırıya maruz kalmaktadır." şeklindedir. Yukarıda anlattıklarım gösteriyor ki bu böyle değildir, Linux virüslerin yayılamayacağı doğal bir savunma mekanizmasına sahiptir.


Alıntı:
Linux'ta Virüsler Neden Tehdit Değildir

Benim ağızımdan
Burada objetif olacağım linux çok kulanılan bir iletişim sistemi değil o yüzden linux eksili artılı bir şey taşıyor.Windowsda narin bir iletişim sistemi bir virüs hayatını maffeder.Ancak linuxa virüs girdiğinde giren hesep parçalanır yeniden bir hesap açarsınız tabi root parçalanırsa o sistem yok olmuş gibidir sudolar yok olur x çöker falan filan onun için sudo kulanmanızı tavsiye ediyorum rootla internete girilmez bile:turned: Windows koruması windows updite ve anti-virüslere bağlı ne kadar iyi ant-virüs varsa o kadar iyi koruma ama can sıkıcı olabilir bir linux eksisi ise açık kaynak:windows kapalı olduğundan kırmak falan çok zordur o kadar zordurki giriş kapısı bulamazsınız linux zaten açık olduğundan virüs dağılıyor çıkıyor ne hikmetse 77050 civarında windows virüsü var:razz:
 

DorukC

Asistan
Katılım
2 Ocak 2009
Mesajlar
227
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Tabi ki virus her sistem icin yazilabilir ama makalede de bahsedildigi gibi onemli olan O.S. un popularitesi ;)

Tesekkurler finix.
 

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
11,527
Reaksiyon puanı
2,285
Puanları
113
Bir şey değil
 

modras

Öğrenci
Katılım
27 Ocak 2010
Mesajlar
19
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
EKSİK BİLGİLER,
YANLIŞ YORUMLAR..
OKUYUN..
LINUX'A VIRUS YAZMAK DA ZORDUR ETKI ETMESI DE...PEKI NEDEN? POPULARITEDEN DEGIL... OKUYUN...

Bilgisayar virüsü kavramını eminim hepimiz bir şekilde duymuşuzdur. Windows kullanıcıları kimi zaman geri döndürülemeyecek şekilde verilerini, emeklerini ve asla geri gelmeyecek zamanlarını bilgisayar virüsleri nedeniyle kaybederler. Elden ele dolaşan disketler zamanımızda yerini internetin geniş bant trafiğine bırakmışlardır. Böylece bir solucan kıtalar arası yolculuğunu birkaç saniyede yapabilmektedir. Kimi zaman güvenli olduğunu sandığınız bir makinanın başka birileri tarafından kontrol edildiğine de şahit olmuş olabilirsiniz.

Bir windows kullanıcısının başına gelmiş veya gelme ihtimali yüksek bu olayları önce açıklayıp daha sonra işleyiş mekanizmalarına göz atalım. Daha sonra da işlerin Linux altında nasıl halledildiğini ve Linux’un neden virüsler için bir yaşam alanı olmadığını öğrenelim.

Bilgisayar Virüsleri : Bir bilgisayar virüsü aslında işletim sisteminiz altında çalışan herhangi bir uygulamadan çok farklı değildir. Temelde bir yazılımdır ve bir programcı tarafından yazılmışlardır. Bir yazılım için geçerli tüm kurallar bunlar için de geçerlidir. ( Bellek, işlemci ve disk kullanımı gibi) Ayrıca windows için yazılmış bir virüs sadece windows altında etkili olur, Linux altında çalışmaları mümkün değildir. (Tersi de doğrudur.) Virüslerin ortak bir özelliği vardır: Çoğalmak. Virüs kendi kendini erişebildiği bazı dosyalara bulaştırarak çoğaltır. Her virüslü dosya çalıştırıldığında virüs yazılımı aktif olur ve programcı tarafından daha önceden programlanmış işleri yapmaya başlar. Başka dosyalara bulaşır, bazı dosyalara zarar verebilir, bazı ayarları değiştirebilir. Tüm bu işlemleri kısa sürede tamamlar ve üzerine bulaştığı programın çalışmasını başlatabilir, bir hata mesajı verebilir * ya da hiçbir işlem yapmaz. Bundan sonra bellekte kalıcı olarak yerleşebilir. Virüs bir exe uzantılı çalıştırılabilir dosyanın genelde sonuna kendi kodunu yazar ve baş bölümdeki başlangıç kodunun bir kısmını kendi bölümünü gösterecek şekilde değiştirir. Böylece dosya çalıştırılmadan önce virüsün kodu çalışacak ve sonlandıktan sonra gerçek uygulama ekrana gelecektir. Bu yöntem ile bazen orjinal dosya ciddi zarar görebilmektedir. Virüslerin çoğalma işlemi onlar için hayatidir. Bu işlem dışında yapılması düşünülen zararlı işler tamamen programcının tekelindedir. İstenirse bios yakılabilir, dosyalar silinebilir...

Peki bir bilgisayar virüsünden nasıl korunabiliriz? Bunun tek bir bilinen kolay yolu yoktur. Her bilgisayar virüsü programlayanın zekası ile birleşince herbiri bambaşka yazılımlar olurlar. Herbirinin bulaşma yöntemi ve yaptıkları işlemler farklıdır. En etkili yöntem herhalde dışarıya karşı izole edilmiş bir pc sahibi olmak ve hiçbir şekilde dosya alışverişi yapmamaktır. Aksi durumda bir antivirüs yazılımına sahip olmanız gerekecek. Bir antivirüs yazılımı o virüse özel bazı kodları bünyesinde bulunduran bir programdır. Bu kodları sizin taranmasını istediğiniz tüm dosyalarda arar ve bulduğunda temizleme işlemini başlatır. Aynı zamanda işletim sistemi ile entegre olarak dosyalar belleğe yüklenmeden * ya da çalıştırılmadan önce onları tarayabilir. Tabii ki bu işlemler beraberinde kısmen bir yavaşlamayı da getirecektir. Günümüzde bilgisayar virüsleri sadece exe dosyalar ile bulaşmazlar. Bir windows batch script, mirc script, visual basic script uygulaması * ya da microsoft office makro tanımlamaları olabilir. Hatta bu script uygulamacıkları normalde çalışmamaları gereken durumlarda programların ve kullanıcıların bazı açıklarından yararlanabilirler. Örneğin windows ilk ayarlar ile dosya uzantısını gizler. Bu durumda resim.jpg.exe dosyası resim.jpg şeklinde görüneceğinden ve simgesi de resim dosyası gibi düzenlendiğinde çalıştırılması çok kolay bir hal alır. Microsoft, windows için geliştirdiği birçok yöntemde olası güvenlik problemlerini genelde görmezden gelmiştir. ActiveX internet explorer ile Windows Update işlemi yapılarak işletim sisteminin güncellenmesine yardımcı olur. Diğer yandan ise uyarı mesajlarını okumadan evet diyen kullanıcıların bilgisayarlarına sızmak için en kolay yoldur! Bir başka sık kullanılan yöntem ise microsoft outlook altından elektronik posta ekinde bulunan zararlı yazılımların çalıştırılması sonucu bulaşmadır.

Solucanlar : Bu yazılımlar yerel ağda * ya da internet üzerinde bilgisayardan diğer bir bilgisayara bulaşırlar. Genelde virüsler kadar zararlı değildirler. Daha çok bulaştıkları makinaları hizmet dışı bırakmak * ya da sunucuların trafiklerini artırmak gibi sonuçları olur. Bu tür yazılımların ortaya çıkmaları için işletim sistemi altında * ya da bir internet servisinde ciddi bir açığın bulunması gereklidir. Çok sık rastlanmazlar.

Truva Atları : Bu tür yazılımlar genelde bilgisayarları uzaktan yönetmek amacıyla kullanılırlar. Genelde bir sistem yöneticisi birçok makinayı yerinden kalkmadan yönetmek için bunları kullanır. Bazıları ise sizin haberiniz olmadan makinanıza yüklenmiş olabilir. Bu durumda güvenliğiniz tehdit altında olacaktır. Kişisel dosyalarınız çalınabilir, uzaktan makinanız kapatılabilir... Şu anda birçoğu casusluk amaçlı kullanıldıklarından antivirüs yazılımları tarafından yakalanmaktalar.



Asıl problem, virüsler neden bu kadar çoklar, hızlılar, windows bunlara neden engel olamıyor ve linux altında neden çoğalamıyorlar?
Windows 9x serisi (95,98,ME) ve önceki işletim sistemleri tek kullanıcılı işletim sistemleridir. Farklı kullanıcılar için farklı haklar tanımlanamadığı için bilgisayarı kullanan herhangi bir kişi virüslü dosyayı çalıştırdığında virüs hiçbir engel olmadan işlerini yapabilmektedir. Bu işler * her şey olabilir. Kişisel dosyalara zarar vermekten işletim sisteminin açılış dosyalarına ve sistem dosyalarına bulaşabilir. Böyle bir durumda virüsler artık bir çift tıklama işlemine ihtiyaç olmadan bilgisayar yeniden başlatıldığında işletim sistemi ile birlikte aktif olabilmektedirler. Burada virüsün başka dosyalara bulaşmasının önünde bir engelin olmaması cok kolay yayılmalarına neden olmaktadır. Windows NT serisi işletim sistemleri ise çok kullanıcılı işletim sistemleridir (Windows NT 4.0, Windows 2000 ve Windows XP) Bu işletim sistemlerinde farklı kullanıcılara farklı haklar verilebilmekte ve kullanıcılar değişik noktalarda kısıtlanabilmektedir. Fakat Windows XP kurulumu sırasında genelde Administrator şifresinin ne olduğu kullanıcılar tarafından tam olarak bilinmediğinden boş geçilmektedir. Daha önemli olan konu windows altında program kurmak, kaldırmak, sürücü yüklemek gibi işler için Administrator kullanıcı haklarına ihtiyaç olduğu için Windows XP kurulumu sonrasında oluşturulan kullanıcı hesapları hem şifreleri boş hem de tam yetkili Administrators grubunun bir üyesi olarak oluşturulurlar. Bu durumda hem boş şifreler hem de kullanıcını tam yetkili olması Windows XP işletim sistemini güvenlik açısından Windows 98 haline getirmektedir. Saydığım ihtiyaçlar nedeniyle kullanıcı için kısıtlı bir hesap oluşturulmamaktadır. Aksi durumda bu ihtiyaçlar için oturumu kapatıp Administrator hesabı ile oturum açmak gerekecektir. Bu durumda Windows XP ile bu yayılmaya bir çözüm bulunanamaktadır. Ayrıca virüsler windows işletim sistemindeki çeşitli uygulamalardaki ciddi açıkları da kullanmaktadır. Bu tamamen Microsoft’un faydalı olacağını umarak uygulamalar ile bütünleştirdiği değişik desteklerin diğer zararlı yazılımlar tarafından da tüm nimetleriyle kullanması sonucu ortaya çıkmaktadır.

Peki Linux altında işler nasıl işliyor? Söyle: Linux altında kullanıcı için tam yetkiye sahip olmayan normal bir hesap oluşturulur. Kullanıcı bu hakları ile kendisini ilgilendiren tüm işleri yapabilir. Sadece program kurup kaldıramaz, önemli programları çalıştıramaz ve önemli ayarları değiştiremez. Bu nedenle bir virüslü dosya bu kullanıcı tarafından çalıştırıldığında sadece kullanıcını ev dizini altındaki dosyalara zarar verebilir * ya da bulaşabilir. Bunu dışındaki hiçbir dizine virüs zarar veremez. Başka bir ayrıntı daha mevcuttur. Linux altında sadece patika (path) yolları altında bulunan dizinlerdeki programlar çift tıklanarak çalıştırılabilir. Kullanıcını masaüstündeki bir uygulama çift tıklanarak çalıştırılamaz. (Bir betik dosya hariç, zaten bunlar için çalıştır/görüntüle tarzı seçim ekrana gelmektedir.) Bir uygulamanın kurulması gerektiğinde yazılım yöneticisi root kullanıcı şifresini (root Linux altındaki sistem yöneticisinin hesabıdır.) sorar ve şifre doğru ise ekrana gelen pencere artık root kullanıcı haklarına sahiptir. Kullanıcı işlemlerini yapar ve programı kapatır. * ya da bir konsol altından su - komutu ile root haklarına sahip olur. İşlerini yapar (yazılım kurmak, kaldırmak...) ve daha sonra çıkar. Yani sadece gerekli olduğu zaman root kullanıcı hesabı heryerden erişilebilmektedir. Bunlar dışında ise, kullanıcılar genelde dağıtımların paketlediği dosyaları kurmaktadırlar. Bunlar açık kaynak kodlu olduklarından hem açıklar denetlenebilir düzeydedir, hem de arka kapılar * ya da zararlı işlevler bulunmamaktadır. Kimin yazdığı belli olmayan bir uygulamanın kaynak kodlarını internetten indirip derlemek ve kurmak ve virüse maruz kalmak çok zor bir durumdur. Linux altında tam yetkiye sahip olsanız bile Linux altındaki bazı dizin yapılarını farklı bir disk bölümündeki bir alana taşıyabilir ve bu bölümü sadece okunabilir (read-only) olarak sisteme bağlar ve kullanabilirsiniz. Bu yöntem ile haklarınız ne olursa olsun o bölüme yazma yapılamaz. Bu anlattığım bazı farklılıklar nedeniyle casusu yazılımlar (spyware) da Linux altında bulunmazlar. Açık kaynak kodlu sistemlerde yamalar çok hızlı hazırlandıkları için bir açığı kullanarak zararlı bir yazılımın çoğalıp yayılması çok zordur. Çünkü yama birkaç saat sonra hazır olur.

Windows kullanıcılarının en güzel bahanesi "Windows çok kullanılıyor onun için bu kadar çok virüs yazılmakta. Bir gün Linux da yaygınlaşırsa onun için de virüsler yazılacaktır. Windows çok kullanıcıya sahip olduğu için bu kadar çok saldırıya maruz kalmaktadır." şeklindedir. Yukarıda anlattıklarım gösteriyor ki bu böyle değildir, Linux virüslerin yayılamayacağı doğal bir savunma mekanizmasına sahiptir.
 

MaviAteş

Doçent
Katılım
16 Ağustos 2009
Mesajlar
629
Reaksiyon puanı
24
Puanları
0

Benim ağızımdan
Burada objetif olacağım linux çok kulanılan bir iletişim sistemi değil o yüzden linux eksili artılı bir şey taşıyor.Windowsda narin bir iletişim sistemi bir virüs hayatını maffeder.Ancak linuxa virüs girdiğinde giren hesep parçalanır yeniden bir hesap açarsınız tabi root parçalanırsa o sistem yok olmuş gibidir sudolar yok olur x çöker falan filan onun için sudo kulanmanızı tavsiye ediyorum rootla internete girilmez bile:turned: Windows koruması windows updite ve anti-virüslere bağlı ne kadar iyi ant-virüs varsa o kadar iyi koruma ama can sıkıcı olabilir bir linux eksisi ise açık kaynak:windows kapalı olduğundan kırmak falan çok zordur o kadar zordurki giriş kapısı bulamazsınız linux zaten açık olduğundan virüs dağılıyor çıkıyor ne hikmetse 77050 civarında windows virüsü var:razz:

"Asıl problem" diye başlayan paragraf sizin kişisel düşüncelerinize cevap niteliği taşıyor. Bence orada yazılanları anlamamışsınız. Sadece hızlı bir şekilde okuyup aklınıza gelen fikirleri yazmışsınız.

Aslında sadece okuyup anlamakta yeterli olmayacaktır. Bilgisayarınızda aynı anda iki işletim sistemi yükleme özelliğinden faydalanarak özellikle internet ile ilgili işlemlerinizi bir Linux dağıtımı kullanarak yapmanızı öneriyorum.

Linux'un neden daha güvenli olduğunu, büyük firmalar tarafından sunucu bilgisayarlarda neden tercih edildiğini daha iyi anlayacaksınız.
 

penguin

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
bir linux eksisi ise açık kaynak:windows kapalı olduğundan kırmak falan çok zordur o kadar zordurki giriş kapısı bulamazsınız linux zaten açık olduğundan virüs dağılıyor çıkıyor ne hikmetse 77050 civarında windows virüsü var:razz:
Burada açık kaynak, kapıları açık kalmış kale, kapalı kaynak ise kapıları kapalı tutulan kale gibi birşey değil ki. Ve üstüne üstlük gerçekte söylediğin şeyin tam tersi geçerli. Linux açık kaynaktır ama açığı yok denecek kadar azdır. Windows ise kapalı kaynaktır ama içi-dışı açık doludur. Bir yazılımın açık kaynak olması ile onda herhangi bir açık bulunup bulunmaması aynı şey değildir. İkisi birbirinden farklı şeylerdir.

Evet, Linux açık kaynaktır. Belki bir takım insanlar Linux ün açıklarını görüp saldırabilir. Ama gözden kaçırdığınız önemli bir husus var !? Saldırmayı düşünen insan sayısından çok daha fazlası, bu açıkları görüp en kısa sürede kapatılmasını da sağlar.
 

Miroğlu

Müdavim
Katılım
25 Aralık 2007
Mesajlar
7,530
Reaksiyon puanı
31
Puanları
0
Virüslerin çoğu genelde windows için yapılyor...
 

ALMİ

Müdavim
Katılım
9 Eylül 2009
Mesajlar
3,354
Reaksiyon puanı
60
Puanları
0
Burada açık kaynak, kapıları açık kalmış kale, kapalı kaynak ise kapıları kapalı tutulan kale gibi birşey değil ki. Ve üstüne üstlük gerçekte söylediğin şeyin tam tersi geçerli. Linux açık kaynaktır ama açığı yok denecek kadar azdır. Windows ise kapalı kaynaktır ama içi-dışı açık doludur. Bir yazılımın açık kaynak olması ile onda herhangi bir açık bulunup bulunmaması aynı şey değildir. İkisi birbirinden farklı şeylerdir.

Evet, Linux açık kaynaktır. Belki bir takım insanlar Linux ün açıklarını görüp saldırabilir. Ama gözden kaçırdığınız önemli bir husus var !? Saldırmayı düşünen insan sayısından çok daha fazlası, bu açıkları görüp en kısa sürede kapatılmasını da sağlar.
Zararlı yazalımlar çok daha kolay üretilebilir penguin ve Linux'ta da açık olabilir fakat hiç kimse üzerine gitmediğinden haberimiz yok bu konuda

Elin Hacker'ı neden pazar payı %1 olan malla uğraşsın ki? felsefe bu işte.
 

penguin

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
Zararlı yazalımlar çok daha kolay üretilebilir penguin ve Linux'ta da açık olabilir fakat hiç kimse üzerine gitmediğinden haberimiz yok bu konuda

Elin Hacker'ı neden pazar payı %1 olan malla uğraşsın ki? felsefe bu işte.
Masaüstünde ki payı %1, sunucu (server) piyasasında ki payı %85. Hacker dediğimiz kişilerin (lamer yada cracker demiyorum) birinci hedefi de sunucu sistemlerdir.
 

ALMİ

Müdavim
Katılım
9 Eylül 2009
Mesajlar
3,354
Reaksiyon puanı
60
Puanları
0
Masaüstünde ki payı %1, sunucu (server) piyasasında ki payı %85. Hacker dediğimiz kişilerin (lamer yada cracker demiyorum) birinci hedefi de sunucu sistemlerdir.
Sunucu için ben Linux çekirdeğine laf etmedim:D:D Açık sadece çekirdekte olmaz biliyorsun.

Fakat Linux kullanan sunucu sistemlerde bizzat sunucu kullanan şirket kendine özel Linux geliştiriyor ve burda açık olacağını sanmıyorsun herhalde:D:D Yani gidip Ubuntu kullanmıyorlar:D:D

Fakat Ubuntu.Mandriva,Open SUSE .... bu gibi türevler açık kaynıyor fakat uğraşan yok
 

penguin

Müdavim
Katılım
11 Haziran 2009
Mesajlar
3,494
Reaksiyon puanı
201
Puanları
63
Sunucu için ben Linux çekirdeğine laf etmedim:D:D Açık sadece çekirdekte olmaz biliyorsun.

Fakat Linux kullanan sunucu sistemlerde bizzat sunucu kullanan şirket kendine özel Linux geliştiriyor ve burda açık olacağını sanmıyorsun herhalde:D:D Yani gidip Ubuntu kullanmıyorlar:D:D

Fakat Ubuntu.Mandriva,Open SUSE .... bu gibi türevler açık kaynıyor fakat uğraşan yok

Sunucu kullanan şirketler ağırlıklı olarak CentOS, Arch, Gentoo, Debian ve RedHat gibi Linux dağıtımlarını kullanıyor.

Bu arada bir kaç sorum olacak sana. Hangi şirket sırf kendisi için hangi özel Linux ü geliştirmiştir? Ubuntu, Mandriva ve OpenSUSE de kaynadığını iddia ettiğin açıklar nelerdir?
 

keyloger

Müdavim
Katılım
4 Ocak 2008
Mesajlar
13,268
Reaksiyon puanı
233
Puanları
63
Sunucu kullanan şirketler ağırlıklı olarak CentOS, Arch, Gentoo, Debian ve RedHat gibi Linux dağıtımlarını kullanıyor.

Bu arada bir kaç sorum olacak sana. Hangi şirket sırf kendisi için hangi özel Linux ü geliştirmiştir? Ubuntu, Mandriva ve OpenSUSE de kaynadığını iddia ettiğin açıklar nelerdir?

Buna artı olarak Ubuntu ve Fedora kullanıldığını bildiğim bir sunucu firması var...
 

EnziM

Doçent
Katılım
13 Ocak 2009
Mesajlar
789
Reaksiyon puanı
17
Puanları
0
Sunucu için ben Linux çekirdeğine laf etmedim:D:D Açık sadece çekirdekte olmaz biliyorsun.

Fakat Linux kullanan sunucu sistemlerde bizzat sunucu kullanan şirket kendine özel Linux geliştiriyor ve burda açık olacağını sanmıyorsun herhalde:D:D Yani gidip Ubuntu kullanmıyorlar:D:D

Fakat Ubuntu.Mandriva,Open SUSE .... bu gibi türevler açık kaynıyor fakat uğraşan yok

Debianda sunucu olarak sorun yaşadıktan sonra Ubuntu Server kuran PcLabs var ve hiç bir şikayetleri sıkıntılarıda yok.

http://www.pclabs.com.tr/

Sen neye dayanarak böyle birşey söyledin merak ediyorum...
 

ALMİ

Müdavim
Katılım
9 Eylül 2009
Mesajlar
3,354
Reaksiyon puanı
60
Puanları
0
Arkadaşlar şuan bana gösterdiğiniz örnekler iki taraflı bir bakıma doğru fakat bir bakıma yanlış.

Red Hat örneği çok yanlış.Çünkü Red Hat sadece bir dağıtım ismi değil aynı zamanda bir şirkettir...

Ubuntu Server'a gelince, Ubuntu'nun ev sürümü ile Server sürümünün bir arada geliştirilmediğini biliyoruz....

Pardus'un asıl amacı ev kullanıcıları değil zaten.Hedef son kullanıcı olsaydı zaten TübiTak reklam yapardı Pardus hakkında fakat Tübitak'ın hedefi devlet dairelerine girmek....

Not=Dağıtımların geliştirilme amacını düşünmüyorsunuz herhalde. Buda bu konu hakkında son mesajım.Anlamayana anlatılmaz......
 

MaviAteş

Doçent
Katılım
16 Ağustos 2009
Mesajlar
629
Reaksiyon puanı
24
Puanları
0
Fakat Linux kullanan sunucu sistemlerde bizzat sunucu kullanan şirket kendine özel Linux geliştiriyor ve burda açık olacağını sanmıyorsun herhalde:D:D Yani gidip Ubuntu kullanmıyorlar:D:D

Fakat Ubuntu.Mandriva,Open SUSE .... bu gibi türevler açık kaynıyor fakat uğraşan yok

Bilmeden sallayıp duruyorsun.

Redhat Linux çekirdeğini alıp kendi dağıtımı oluşturdu ve bu dağıtımı kullananlara teknik destek hizmetini satarak para kazanıyor.

Bu süreç içerisinde hem masaüstü ortamına hemde çekirdek tarafına tabi ki kod yazıyor ve bu kodlarında hepsi açık kaynaklı.

Çünkü Açık kaynak kodlu olmak zorunda. GNU GPL denen şey, bunun için var.
Birileri hazırın üstüne konmasın, beleşten para kazanmasın, başkasının emeğini çalmasın diye.
 

ALMİ

Müdavim
Katılım
9 Eylül 2009
Mesajlar
3,354
Reaksiyon puanı
60
Puanları
0
@MaviAteş

Biz açık kaynak tartışması yapmıyoruz :D Ve en son yorumun benimkine cevap niteliği taşıyabiliyor mu tekrar okuduktan sonra karar ver...

Anlaşılan hiç şirket ortamı görmediniz.Bir gün uğrayında bir yere fikir sahibi olun.

Şuan yapılan Linux dağıtımlarının %80 i ev kullanıcısına hitap etmiyor....
 

Alex1024

Asistan
Katılım
13 Ekim 2007
Mesajlar
388
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
Bir işletim sistemi ne kadar yaygın kullanılırsa, o işletim sisteminde virüs ve trojanların sayısı da artar elbette. Ama Linux'ta açıklar hemen bulunup kapatılıyor. Microsoft'un son Çin-Google olayındaki gibi çok uzun süreden açığı bilmesine rağmen kapatmaması gibi değil (burada birde ABD nin bir arka kapısı olması üzerinde duruluyor, vede çinliler bundan faydalanmış diye... ama bu başka bir konu). Tabiki güncel olmayan bir Linux sistemi de aynı Windows gibi Virüslere açık olabilir. Önemli olan hangi işletim sistemi kullanırsanız kullanın, güncel olmasını sağlayın. Tabi Windows bu durumda aylarca geriden takip etmekte olduğu için "bence" artık güvenli bir işletim sistemi sayılmaz.
 

realmanager

Müdavim
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
Hacker'ların çoğu Linux kullanıyor.(Gerçek üstadlardan bahsediyorum msn hackleyen lamerlerden değil)
Bu bile tek başına Linux'un daha güvenli olduğunun kanıtı
Öyle ya da böyle
Sonuç: Linux çok daha güvenli
 

MaviAteş

Doçent
Katılım
16 Ağustos 2009
Mesajlar
629
Reaksiyon puanı
24
Puanları
0
@MaviAteş

Biz açık kaynak tartışması yapmıyoruz :D Ve en son yorumun benimkine cevap niteliği taşıyabiliyor mu tekrar okuduktan sonra karar ver...

Anlaşılan hiç şirket ortamı görmediniz.Bir gün uğrayında bir yere fikir sahibi olun.

Şuan yapılan Linux dağıtımlarının %80 i ev kullanıcısına hitap etmiyor....

Senin dünyadaki tüm konular hakkında sonsuz bilgi sahibi olduğun kanısına vardım. Seninle tartışmaya gerek.

Mümkünse sende bu bilgilerini forumda bizlerle paylaşmak yerine bilime falan harca.
 

ALMİ

Müdavim
Katılım
9 Eylül 2009
Mesajlar
3,354
Reaksiyon puanı
60
Puanları
0
Senin dünyadaki tüm konular hakkında sonsuz bilgi sahibi olduğun kanısına vardım. Seninle tartışmaya gerek.

Mümkünse sende bu bilgilerini forumda bizlerle paylaşmak yerine bilime falan harca.
O şekilde bir bilgim olsaydı forumda vakit harcamazdım :D

Fakat konuştuğumuz iki konu var.Dağıtım ve amaç.

Dağtımları bilme problemimiz yok karşılıklı olarak fakat karşımdaki hangi dağıtımın hangi amaç için hizmete sunulduğunu anlayamıyor....
 

MaviAteş

Doçent
Katılım
16 Ağustos 2009
Mesajlar
629
Reaksiyon puanı
24
Puanları
0
O şekilde bir bilgim olsaydı forumda vakit harcamazdım :D
Hayatında 1 defa Linux kullandın ama Linux ile ilgili her şeyi biliyorsun.

Ben üniversitede bitirme tezimi C++ ve QT ile Linux'ta program geliştirme üzerine yaptım, 2 senedir iki bilgisayarımda da sadece Linux kullanıyorum ama senin kadar Linux bilgim yok maalesef.
 
Üst