Video hakem uygulaması Türkiye'ye geliyor

Bu konuyu okuyanlar

fragger

Müdavim
Katılım
21 Ekim 2016
Mesajlar
9,543
Reaksiyon puanı
3,061
Puanları
113
Başarıyla uygulanan Şahin-Göz sistemi yıllar içerisinde gelişerek bir çok spor dallarında kullanılmaya başlandı. Adları değişsede mantığı aynı olan sistem Voleybol spor dalındada uygulanarak karşılaşma sırasında tartışmaya açık pozisyonlarda hakemin, anında tekrar uygulaması sayesinde doğru kararın vermesini sağladı.

FUTBOLDA İLK OLARAK ''GOL ÇİZGİSİ TEKNOLOJİSİ''

Futbolda bu tarz teknolojik hamle, ilk olarak 2012 FIFA Dünya Kulüpler Kupası'nda kullanılmaya başlanan “Gol çizgisi teknolojisi” olmuştu.

Gol çizgisi teknolojisi 2010 Dünya Kupası ikinci tur maçında Almanya-İngiltere arasında oynanan maçta Frank Lampard ceza sahası içerisinde topla buluşarak kaleye gönderdiği top üst direğe çarpıp çizgiyi geçti ve Alman kaleci Neuer top filelere temas etmeden topu kurtardı.
Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu, Video Yardımcı Hakem (VAR) uygulamasını en kısa zamanda hayata geçireceklerini söyledi.


Süper Lig hakemleri ve Süper Lig yardımcı hakemlerinin 2016-2017 Sezonu Devre Arası Semineri, Antalya'nın turizm bölgesi Belek'teki Calista Luxury Otel'de devam ediyor.

Seminerde MHK Başkanı Yusuf Namoğlu ile TFF Merkez Hakem Kurulu Hakem Danışmanı Roberto Rosetti, katılımcı hakemlere sezonun ikinci yarısındaki uygulamalar ve talimatlar ile ilgili bilgi verdi.

"GELECEKTE AYNI HATALARI YAPMAMAK İÇİN"

Yusuf Namoğlu, 16 haftalık sezona iyi başladıklarını ve ilk haftaları iyi geçirdiklerini anlattı. Bir iki spesifik hata yaşandıktan sonra yeniden toparlanıldığına değinen Namoğlu, "15'inci hafta çok iyi giden haftamızdı. 16'ncı hafta bazı hataların olduğu hafta olarak hafızalarda kaldı.

Burada yapmış olduğumuz hataları masaya yatırıp geleceğe dönük aynı hataları yapmamak için çeşitli uygulamalardan geçtik. İkinci yarıda bilgi dağarcığına koyduğumuz bu bilgilerle çok daha iyi maçlar yöneteceğimize, arkadaşlara inancım tamdır" diye konuştu.

"İNŞALLAH EN KISA ZAMANDA HAYATA GEÇİRECEĞİZ"

Namoğlu, VAR uygulaması hakkında eleştiri dozu olan bir konuya değinmek istediğini belirtti. Hakeme yardımcı olan teknolojik bir sistem olduğunu anlatan Namoğlu, "Tıpkı gol çizgisine konan gol kararı gibi.

Biz de bundan esinlenerek gözlemcilik müessesemizi, bir nevi teknolojik gözlem anlamında bir sisteme doğru Avrupa'da da olan örnekleriyle karışık hale getirip farklı bir noktaya getirme çalışmalarını yapıyoruz. İnşallah en kısa zamanda hayata geçireceğiz" dedi.

TFF Merkez Hakem Kurulu Hakem Danışmanı İtalyan Roberto Rosetti ise maçlardaki bazı pozisyonlarda oyun kuralları hakkında hakemleri bilgi verdi.

ROSETTI: HAKEMLERİN ÖNCELİĞİ OYUNU KORUMAK

Merkez Hakem Kurulu Danışmanı Roberto Rosetti, "Hakemlerin ilk önceliği oyunu korumak, oyuncuları korumak ve oyunun imajını korumak" dedi.

Merkez Hakem Kurulu Danışmanı Roberto Rosetti, ilk olarak mücadeleler, el ve kolların kural dışı kulllanımı, profesyonel fauller, elle oynamalar, ofsayt, itirazlar adı altında 6 başlığı video yoluyla hakemlere görsel olarak anlattı. Rosetti, sunum öncesi yaptığı konuşmasında ise, "Fatih Terim'e video hakemlik ve değerli fikirlerini bizimle paylaştığı için teşekkür ediyorum" dedi.

"AYNI DİLİ KULLANMAK ZORUNDAYIZ"

Mental ve teknik açıdan yüz görüntü üzerinde pozisyon izleyerek hazırlandıklarını ifade eden Rosetti, "Sonuç olarak futbol her zaman hızlanarak devam ediyor. Çok fazla çalışarak hazırlık yapmamız gerekiyor.

Futbol uluslararası dil kullanıyor ve Türkiye'de UEFA'da ve Dünya'da da aynı dili kullanmak zorundayız. UEFA'dan gelen görüntülere göre kendi çizgimizi açıklayacağız. Hakemlerin ilk önceliği oyunu korumak, oyuncuları korumak ve oyunun imajını korumak" diye konuştu.

Rosetti video ile pozisyonlarla ilişkin yapılan görsel anlatımda özellikle ikili mücadeleler sırasında futbolcuların birbirlerine arkadan yaptığı sert ve sakatlanmaya yönelik hareketlerin kırmızı kart ile cezalandırılması konusunda hakemlere uyarılarda bulundu.

Video Hakem nedir?

Son zamanlarda ismini çok fazla duyarak deneme amaçlı özel karşılaşmalarda kullanılan Video Yardımcı Hakem (VAR) sistemini yakından irdeleyelim.

Son zamanlarda ismini çok fazla duyduğumuz ''Video Yardımcı Hakem Sistemi'' uygulaması aslında çok yeni bir şey değil. 2001 yılnda Dr. Paul Hawkins tarafından geliştirilen ''Hawk-Eye'' yani ''Şahin-Göz'' birçok spor karşılaşmasında TV kanalları tarafından kullanılmaya başlanmıştı.

Bu teknoloji uzun tartışmaların ardından ilk olarak 2006 yılında Miami Masters Tenis Turnuvasında denenerek başarılı bir performans sergileyerek öncesinde oynanan karşılaşmayı yavaşlatacağına ve oyunu soğutacağı yönündeki olumsuz yorumları unutturmayı sağladı.

Aynı yıl içerisinde Amerika Açık Tenis Turnuvası’nda kullanılmaya başlanarak aktif olarak Tenis müsabakalarında kullanılmaya başlandı. Tenis ile özdeşleşmiş olan Şahin-Göz sistemi, Kriket spor dalında da kullanılmaya devam ediyor.

Başarıyla uygulanan Şahin-Göz sistemi yıllar içerisinde gelişerek bir çok spor dallarında kullanılmaya başlandı. Adları değişsede mantığı aynı olan sistem Voleybol spor dalındada uygulanarak karşılaşma sırasında tartışmaya açık pozisyonlarda hakemin, anında tekrar uygulaması sayesinde doğru kararın vermesini sağladı.

FUTBOLDA İLK OLARAK ''GOL ÇİZGİSİ TEKNOLOJİSİ''

Futbolda bu tarz teknolojik hamle, ilk olarak 2012 FIFA Dünya Kulüpler Kupası'nda kullanılmaya başlanan “Gol çizgisi teknolojisi” olmuştu.

Gol çizgisi teknolojisi 2010 Dünya Kupası ikinci tur maçında Almanya-İngiltere arasında oynanan maçta Frank Lampard ceza sahası içerisinde topla buluşarak kaleye gönderdiği top üst direğe çarpıp çizgiyi geçti ve Alman kaleci Neuer top filelere temas etmeden topu kurtardı.

Hakemin pozisyonu gol olarak saymaması üzerine maç devam etti. Ve Futbol tarihinde unutulmayacak bir an kalarak, Almanya maçı 4-1'lik skorla kazandı ve çeyrek finale yükseldi.

Bu hatadan sonra futbol otoriteleri tarafından açıkca tartışılmaya başlanan bu durumdan sonra 2011'den itibaren gerekli çalışmalar başladı.

FIFA, Gol Çizgisi Teknolojisi olarak bilinen sistemi ilk olarak 2012 Kulüpler Dünya Kupası esnasında kullandı. Ve uygulamanın başarıyla sonuçlanması üzerine İngiltere Futbol Federasyonu bu uygulamayı 2013 yılında devreye soktu. Almanya ise bu sezondan itibaren Bundesliga'da bu sistemi lige entegre etti.

Sonrasında futbolu teknolojiye iyice adapte etme ve karşılaşma esnasında hataların minimize etmek amacıyla ortaya ''Video Yardımcı Hakem Sistemi''konuşulmaya başlandı.

Video Yardımcı Hakem Sistemi ofsayt, penaltı, kırmızı kart gibi oyunun kaderini değiştirebilecek olaylarda tartışmaya açık pozisyonlarda hakeme yardımcı olarak bu konuda en doğru kararı vermeye çalışan bir sistem olarak ortaya atıldı.

VİDEO YARDIMCI HAKEM SİSTEMİ (VAR) UYGULAMASI KONUŞULMAYA BAŞLANIYOR

Spor dallarındaki teknoloji devrimiyle bu sistemin Dünya üzerinde en çok takip edilen spor dalı olan futbola nasıl entegre edilebilinir konuşmaları eski Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Başkanı Michel Platini döneminde başlamıştı.

PLATİNİ: MAÇLARDA VİDEO TEKNOLOJİSİNE KARŞIYIM

Mıchel Platini bu tarz uygulamaların futbolun ruhuna ters olduğu karşılaşmaların heyecanını kaçıracağı yönünde görüş belirtmesi futbolun için teknolojik imkanların kullanmasına olumsuz oy kullanmıştı.

Michel Platini, France Football dergisine verdiği röportajda, maçlarda video teknolojisinin kullanılmasına karşı olduğunu ifade etti.

Platini, ''Hakem sayısını artırıp artırmayacağımıza ilişkin tartışmalar devam ediyor. Şimdilik UEFA Avrupa Ligi'nde artı 2 hakem deniyoruz. Uluslararası kurulda karara varırsak, 5 hakem sistemini hemen Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde ve 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde devreye sokacağız'' bilgisini verdi.

Dünya Kupası elemelerinde İrlanda ile yapılan maçta, Fransız Thierry Henry'nin eliyle düzelttiği topun gole çevrilmesiyle ilgili, video görüntülerinin yardımcı olabileceğinin hatırlatılması üzerine ise

Platini, ''Thierry Henry olayı bir aldatma ise hepimiz dolandırıcıyız. Futbolu korumak zorundayız ve yeni teknolojilerin, futbola yarayacağını düşünmüyorum. Fransa'da daha popüler olmak istesem, videoyu desteklediğimi söylerdim, ancak buna inanmıyorum. Video, futbolu öldürür'' ifadelerini kullandı.

Ancak eski UEFA başkanı Mıchel Platini hakkında açılan dava sonucu futboldan men edilerek UEFA başkanlığını bıraktıktan sonra, FIFA başkanı Blatter'dan koltuğu devralan genel sekreter olan Gianni Infantino'nun FIFA başkanlığına gelmesi futbolda yeniliklerin kapısının aralandığının göstergesi oldu.

INFANTINO, VİDEO YARDIMCI HAKEM SİSTEMİ (VAR) SİSTEMİNİ DESTEKLİYOR

26 Şubat'ta göreve gelen Infantino yaptığı açıklamalarla eski gelenekçi futbolun bırakılacağının izlerini göstermeye başlamıştı.

Galler'in başkenti Cardiff'te gerçekleştirilen IFAB toplantısında alınan karar gereği maçlarda video teknolojisi kullanımı denemelerinin iki yıl içinde başlayacağı belirtilerek sistemin deneme sürecine 12 lig yönetimi ve bir konfederasyonun talip olduğu bildirildi.

Maç esnasında pozisyon tekrarlarının izlenmesi için video yardımcı hakemi görevlendirilmesinin planlandığı, bu hakemin yalnızca gol, penaltı, kırmızı kart ve yanlış oyuncuya kart gösterilmesi gibi sonucu etkileyebilecek durumlarda devreye gireceği ifade edildi.

FIFA'nın yeni başkanı Gianni Infantino, konuyla ilgili yaptığı konuşmada; "Futbol için tarihi bir gün. Tartışmaları durdurmak yerine tartışmalara yön veriyoruz. Futbolu ve futbolun ihtiyaçlarını dinliyoruz." dedi.

İLK OLARAK FRANSA-İTALYA MAÇINDA SİSTEM DENENDİ

Fransa-İtalya arasında oynanan hazırlık maçında FIFA'nın yeni ''Video Yardımcı Hakem Sistemi'' ilk defa bu karşılaşmada denendi. İtalyan futbolcular, Fransız defans oyuncusu Layvin Kurzawa’nın ceza sahası içinde topu elle oynadığı için penaltı itirazında bulundu.


Hollandalı hakem Björn Kuipers karşılaşmayı durdurdu ve saha kenarında videodan pozisyon tekrarını izleyip penaltı olmadığına karar verdi.

Böylelikle yeni uygulamaya konulan sistem futbol otoriteleri tarafından başarılı olarak görülerek ''Video Yardımcı Hakem Sistemi'' görevini başarıyla yerine getirmişti.

INFANTINO: FUTBOLDA DEVRİM

İlk kez uluslararası bir maçta kullanılan videolu sistemi "futbolda devrim"olarak niteleyen FIFA Başkanı Gianni Infantino, "video hakemi" Rusya’da düzenlenecek 2018 FIFA Dünya Kupası’nda kullanmayı düşündüklerini söyledi.

DÜNYA KULÜPLER ŞAMPİYONASINDA İLK KEZ PENALTI KARARI VERİLDİ

Libertadores Kupası'nın şampiyonu Kolombiya ekibi Atletico Nacional ile ev sahibi kontenjanından turnuvaya katılan Japonya Birinci Ligi şampiyonu Kashima Antlers karşılaştı.

Osaka kentindeki Suita Stadı'nda oynanan karşılaşmanın 31. dakikasında hakem Viktor Kassai, Atletico Nacional ceza sahasında yaşanan pozisyonu, FIFA organizasyonlarında ilk kez kullanılan video hakem sistemi sayesinde yeniden izledi ve penaltıya hükmetti.


This year's #ClubWC in Japan is the latest testing ground for the Video Assistant Referees project #VAR Video Assistant Referees to be tested at FIFA Club World Cup Japan 2016pic.twitter.com/nGKXGqu3XR

— FIFA.com (@FIFAcom) 9 Aralık 2016
Kashima Antlers, Shoma Doi'nin 33. dakikadaki penaltı atışını gole çevirmesiyle soyunma odasına 1-0 önde gitti.


Yasushi Endo'nun 83 ve Yuma Suzuki'nin 85. dakikada attığı gollerle sahadan 3-0 galip ayrıldı. Bu maçta 31.dakikada yaşanan olay futbol tarihi açısından bir kilometre taşı oldu.

REAL MADRİD MAÇINDA VİDEO HAKEM ANLAŞMAZLIĞI

Japonya'da düzenlenen 13. FIFA Kulüpler Dünya Kupası'ndaki yarı final maçında, Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu Şampiyonlar Ligi'nin kazananı Meksika'dan Club America ile UEFA Şampiyonlar Ligi kupasının sahibi İspanyol ekibi Real Madrid karşılaştı.

Karşılaşmada Ronaldo'nun topu filelerle buluşturduğu 90+3'üncü dakikada ilginç bir olay yaşandı. Golü veren hakem Enrique Caceres, video hakem sisteminden gelen uyarıyla pozisyonun ofsayt olduğunu işaret etti.

Club Americalı futbolcuların serbest vuruşuyla yeniden başlayan oyunu gelen uyarıyla durduran Caceres, yeniden gol kararı verdi.

MODRİC: FUTBOL BU DEĞİL

Son olarak Club America ile karşılaşan Real Madrid'in tecrübeli futbolcusu Luka Modric ''Video Hakem'' uygulaması hakkında olumsuz görüş belirtti.

Maçtan sonra pozisyonla ilgili görüşü sorulan Real Madrid'in Hırvat orta sahası Luka Modric, FIFA tarafından Kulüpler Dünya Kupası'nda denenen yeni teknolojinin destekçisi olmadığı ifade etti.

Luka Modric: ''Yeni bir buluş ama dürüst olmak gerekirse uygulamayı beğenmedim. Kafa karışıklığına sebep oluyor. Bu uygulamanın devam etmemesini umuyorum çünkü bunun futbol olmadığını düşünüyorum.''

IFAB ( ULUSLARARASI FUTBOL BİRLİĞİ)

Want to know more about the trials with Video Assistant Referees? Check out this video. International Football Association Board | IFAB #ClubWC #VAR #videoarbitrajepic.twitter.com/bNCWlftgkj

— The IFAB (@TheIFAB) 15 Aralık 2016
VİDEO YARDIMCI HAKEM SİSTEMİ VE SÜPER LİG

Video Hakem uygulaması halen deneme aşamasındayken Türkiye cephesinde bir çok spor otoriteleri tarafından bilinen spor adamları yeni sisteme destekte bulundular.

OLUMLU GÖRÜŞLER

Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ın teknik direktörleri video hakem uygulamasının futbola fayda sağlayacağına inandıklarını ifade ettiler.

Fenerbahçe Teknik Direktörü Dick Advocaat, test aşamasındaki uygulamanın iyi sonuç verebileceğini aktararak, "Futbolda yardımı, katkısı olabilecek her şey iyi olur, çünkü hakem olmak zor bir iş." dedi.

Galatasaray Teknik Direktörü Jan Olde Riekerink de uygulamanın hakemlerin işini kolaylaştıracağını anlatarak, "Hakemlerin işi çok zor. Video hakem uygulaması başlatılırsa, bu onların da çok faydasına olacaktır." şeklinde görüş belirtti.

Beşikaş Teknik Direktörü Şenol Güneş ise video hakem uygulamasın kullanılabileceğini kaydetti.

Spor Toto Süper Lig'de lider Medipol Başakşehir'in teknik direktörü Abdullah Avcı, "Oyunun bugünkü gerçeklerine bakıldığında sanki futbolun içinde olması gereken bir durum gibi duruyor." yorumunu yaptı.

Kardemir Karabükspor Teknik Direktörü Igor Tudor söz konusu uygulamayla ilgili, "Bu tarz hakemler için çok iyi olacak." derken, Kasımpaşa Teknik Direktörü Kemal Özdeş video hakemin faydalı olacağını dile getirdi.

Antalyaspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay ise video hakem uygulamasının denenip görülmesi gerektiğini söyledi.

Çaykur Rizespor Teknik Direktörü Hikmet Karaman, Aytemiz Alanyaspor Teknik Direktörü Hüseyin Kalpar, Gençlerbirliği Teknik Direktörü Ümit Özat ve Bursaspor Teknik Direktörü Hamza Hamzaoğlu, video hakem uygulamasını savunan çalıştırıcılar oldu.

OLUMSUZ GÖRÜŞLER

Video hakem uygulamasına Trabzonspor, Gaziantepspor, Osmanlıspor ve Kayserispor cephelerinden ise olumsuz görüşler geldi.

Trabzonspor Teknik Direktörü Ersun Yanal, video hakem uygulamasının futbolun doğasına aykırı olduğunu iddia ederek, "Video uygulamasına, oyunun durmasına karşıyım. Birbirimize güvenmeliyiz.

Birbirimizi baskı atına alıp futbol iklimini kirletmemeliyiz. 'Top çizgiyi geçti mi geçmedi mi?', gibi bir takım küçük uygulamalar yapılabilir ama video uygulamasını futbolun doğasına aykırı buluyorum."

Osmanlıspor Teknik Direktörü Mustafa Reşit Akçay da Yanal gibi uygulamanın futbolun ruhuna aykırı olduğunu ve buna sıcak bakmadığını vurguladı.

Gaziantepspor Teknik Direktörü İbrahim Üzülmez ve Kayserispor Teknik Sorumlusu Ertuğrul Seçme, uygulamaya olumsuz bakan diğer teknik adamlar oldu.

GÖKSEL GÜMÜŞDAĞ

Kulüpler Birliği Başkanı Göksel Gümüşdağ ilk olarak Türkiye Süper Lig'de ''Video Yardımcı Hakem Sistemi'' getirilmesini bunu futbola entegre edilmesi yönünde görüş belirtti.

Ritz Carlton Otel'de gerçekleştirilen "Sports&Business Summit"te düzenlenen panelde konuşan Gümüşdağ, hakem hatası nedeniyle bir takımın şampiyon olabileceğinin ya da ligden düşebileceğinin altını çizerek, şunları söyledi:

"Video hakem konusunu Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Bey ile gündeme getireceğiz. Teknoloji bu kadar gelişmişken, Süper Lig'de video hakemliğinin kesinlikle denenmesi gerektiğine inanıyorum.

Orta hakemin dışarıdan bir video bağlantısı ile saniyesinde göremediği alanı istişare edebileceği bir saniye süresi var. Bu konuyla ilgili başvurumuzu TFF'ye de UEFA'ya da FIFA'ya da yaparız. Çünkü bir yanlış görmüyoruz. Mutlaka ama mutlaka videolu hakemliği denememiz gerekiyor."

RIDVAN DİLMEN

Rıdvan Dilmen, Galatasaray maçının ardından yayınlanan televizyon programında, "Yusuf Namoğlu yurt dışına gitmiş. Bu video hakem uygulaması için. Sanki 2018'de bu videodan bakılma kullanılabilir. Bu uygulama doğru olur mu olmaz mı bilmiyorum." dedi.

KARDEMİR KARABÜKSPOR BAŞKANI HİKMET FERUDUN TANKUT

Tankut, gazetecilere yaptığı açıklamada, hakem hatalarının sık sık yaşandığını ve bu nedenle puanların kaybedildiğini söyledi.

Teknolojinin çok geliştiğini ve video hakemliğine geçilmesi gerektiğini anlatan Tankut, şöyle devam etti:

"İstanbul'daki Kulüpler Birliği toplantılarında bu konu çok net konuşulmaya başlandı. Kulüp başkanlarının hemen hemen hepsi video hakemliği konusunda hemfikir.

TFF video hakem sistemi konusunda çalışmaya başladı. FIFA Dünya Kulüpler Kupası'nda bu sistem uygulandı ve birçok ülkede uygulanma yolunda.

Milyar dolarların konuşulduğu futbol sektöründe artık hakemlerin düdüğü ile 'penaltıydı, değildi' veya 'goldü, değildi' tartışmalarının ötesine çıkılması gerekiyor.

Basketbol, voleybol ve teniste bunlar uygulanıyor. Bu uygulamanın zorluğu da yok. İstenirse uygulanır ve ona göre dizayn yapılır. O nedenle kaybettiğimiz puanlara üzülüyoruz. Video hakemliğine geçilmesi gerekiyor"

TFF'DEN ''VİDEO YARDIMCI HAKEM'' AÇIKLAMASI

Türkiye Futbol Federasyonu, Video Yardımcı Hakem (VAR) sistemiyle ilgili olarak resmi internet sitesinden açıklama yayınladı.

"Türkiye Futbol Federasyonu, Video Yardımcı Hakem (VAR) sistemiyle ilgili olarak, geçtiğimiz yıldan beri FIFA, UEFA ve IFAB (Uluslararası Futbol Birliği Kurulu) ile iletişim halinde olup, bu kurumlarla koordine inceleme ve çalışmalarını yürütmektedir.

Bu inceleme ve çalışmalara örnek olarak; geçtiğimiz yıl TFF Genel Sekreteri Kadir Kardaş ve MHK temsilcileri, Video Yardımcı Hakem Sistemi'nin denendiği Heracles Almelo-FC Utrecht Hollanda Ligi Play-Off Ligi maçını yerinde takip ederek, sistem ile ilgili inceleme yapmışlardır.''

Açıklamanın tam metni için:

TFF'den açıklama: TFF'den açıklama - TFF Haberleri TFF

— TFF (@TFF_Org) 10 Kasım 2016
TFF'nin ''Video Yardımcı Hakem Sistemi' uygulaması için gerekli çalışmaların yapılacağını belirttikten sonra Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu'nun yeni sistemin tanıtımının yapılacağı programa katılacağı açıklandı.

MHK Başkanı Namoğlu, VAR (Video Yardımcı Hakem) tanıtım programına katılacak: MHK Başkanı Namoğlu, VAR tanıtım programına katıldı - Hakemler Detay Sayfası TFF

— TFF (@TFF_Org) 2 Aralık 2016
FUTBOLSEVERLER ''VİDEO YARDIMCI HAKEM SİSTEMİ'' LİGE ENTEGRESİ HAKKINDA NELER SÖYLEDİ?

Süper Lig'e ''Video Yardımcı Hakem'' sisteminin gelmesi hakkında futbolseverler ikiye bölünmüş durumda bir kısım uygulamanın futbola daha adaletli bir yapı getireceğine bir kısım da uygulamanın futbolu yavaşlatacağına, uygulamanın gereksiz bir sistem olduğu görüşünde.

#sporgecesi futbol hakem hatalariyla güzel gol cizgisi tamamda video hakem oyunun akışını ciddi derecede bozar

— Andre Çetin (@AliBJK235) 15 Aralık 2016
#sporgecesi abi video hakem insanı futboldan soğutuyor

— mustafa adlığ (@mstymyp) 15 Aralık 2016
Video hakem uygulaması futbolun katili olur. Pozisyonları Videoda izleyipte herkesin farklı düşündüğü bir ortamda yanlış uygulama. Tutmaz

— ali izmirli (@ali__izmirli) 15 Aralık 2016
Video Hakem istemiyorum futbolun doğasına aykırı.

— Oğuzhan üstün (@oziyyy_1903) 15 Aralık 2016
Faul bile olsa penaltı değildi de bu hakemlerinizin ne alıp veremediği var bizle. Video hakem şart bu lige. Hakemler art niyetli. @TFF_Org

— Emin Ceylan (@eminceylan16) 15 Aralık 2016
Video hakem sistemi devreye giriyormuş. Hakemler kritik kararları artık izleyebilecek. İnşallah kısa sürede sistem başlar

— MURAT ÖZEN (@Muratozen1903) 10 Aralık 2016

Haber10
 

okinkurt

Müdavim
Katılım
30 Eylül 2013
Mesajlar
3,813
Reaksiyon puanı
1,233
Puanları
113
Yaş
32
Bence gelmeli hakemler rezalet durumda düzelecekleride yok .
 

fragger

Müdavim
Katılım
21 Ekim 2016
Mesajlar
9,543
Reaksiyon puanı
3,061
Puanları
113
Hakemler belki gelişir...
 
Üst