Varank: Yerli otomobil 2022 sonunda yollarda olacak

Hafiyye-iAbdülhamid-iSani

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,130
Üzgünüm ama çoğunluğun inandığı din en önemli değildir. Herkesin inanç, düşünce sistemi eşit derecede çok önemlidir ve insanların birbirine saygı duyması gerekir. Bir insan heykel yapıyorsa sadece Atatürk içinde değil her hangi bir konu için(sanat mesela) buna saygı duymalısın.
Çoğunluğu dini değil Türkiye ondan öncede müslüman idi. Anadolu Selçuklu olsun, Osmanlı olsun yani bu topraklar müslüman topraklar gidip Yunanistana kilise yapma diyemezsin burada da Müslümanlık önemli ki en doğru dindir. Çoğu benimsediği için değil önemli olduğu için önemlidir İslam dini

aegeanfisk

Asistan
Reaksiyon puanı
106
İşin özü: bir tarafta heykel yapmaktan öteye gidemeyenler bir tarafa ülkeyi kalkındırmak isteyenler. Adam halen daha heykel yapcaz diyor. Eleştirdiğim konu bu. İşin trajikomik yönü destekçileri de beğenmiyor bu yapılan şeyleri.
Ben beğenmiyorum demedim umuyorumki yerli otomobili yollarda görürüz dedim üstüne ekledim yazılımda sanayidede gelişmemizi isterim dedim. Ve bu ülkede evet sanat için heykelde yapılmaya devam edilecek.

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Çoğunluğu dini değil Türkiye ondan öncede müslüman idi. Anadolu Selçuklu olsun, Osmanlı olsun yani bu topraklar müslüman topraklar gidip Yunanistana kilise yapma diyemezsin burada da Müslümanlık önemli ki en doğru dindir. Çoğu benimsediği için değil önemli olduğu için önemlidir İslam dini
Doğru söze bir şey diyemeyiz ama onlarda kendi içinde bir çok mezhep dil din ırkı temsil ediyorlardı. İslam hoşgörü dinidir.Benim sadece kızdığım tek nokta şu heykel çok önemli değil benim için heykelleri çok abartarak tapmak çok saçmadır eski zamanlarda heykelleri insanlar "tanrı" niyetiyle yaparlarmış o yüzden hadislerde yıkın demişlerdir.yapan varsa yıkalım ne olur.

Daha önceden dediğim gibi dinimiz hoşgörü dinidir bize bir zararı olamadıkça karışmayalım herkesin dini kendinedir sonuçta. :)

Tony Stark

Profesör
Reaksiyon puanı
1,315
Vites topuzu yorumu ve heykeli put sanmak. Gerçekten bir insanı yüzünden tanıyamam ama yazdığı yorumdan hangi siyasi partinin destekçisi olduğunu çok rahatlıkla anlayabilirim.
Ben görüşümün ve tarafımın arkasındayım.Fikirlerim net.
He ben put olduğundan bahsetmedim farkettiysen kurulan yanlış bir cümle vardı onun doğrusunu izah ettim.Aksini iddia edecek belgen varsa buyur.

aegeanfisk

Asistan
Reaksiyon puanı
106
Üzgünüm herkesin inancı benim için eşit şekilde önemli. Herkesinde inancına saygı duyarım kimin inancına saygısızlık edilirse ona destek çıkarım İslama inanan sünni,alevi kardeşlerim içinde geçerli her görüş için.

one way

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
64
Ben beğenmiyorum demedim umuyorumki yerli otomobili yollarda görürüz dedim üstüne ekledim yazılımda sanayidede gelişmemizi isterim dedim. Ve bu ülkede evet sanat için heykelde yapılmaya devam edilecek.
Güzel dostum sana değildi sırf hükümete düşman olmak için böyle ülkeyi geliştirmek adına yapılan projeleri desteklemeyenler için söyledim. Put meselesi de şurdan çıktı, bunların desteklediği adam dedi ya fsm nin heykelini yapıcaz, bu adamla diğer tarafı bir tutamayız komik olur dedim (hani adamı kurtarıcı görüyorlar felan filan) Kendi şahsi ve bir açıdan gerçek bir yorumdu. Teşekkürler.

Son düzenleme:

aegeanfisk

Asistan
Reaksiyon puanı
106
Bu ülkede heykellere yapılan harcamalar 14 trilyon'u aşıyor diye biliyorum.Hangi yıllar arası veya aşağı yukarı detayını hatırlamıyorum fakat bu çok çok büyük bir miktar.Yapıla da bilir buna diyecek sözüm yok fakat şu dediğin yanlış;Atatürk istemese de demişsin.1930'lu yıllarda halktan para toplanıp Almanya'dan,İngiltere'den halk taksitlere bağlanarak oldukça yüksek meblalarda heykeller sipariş edilmiştir.Bak o fakir halkın parasıyla yapılıyor bunlar.Bu dediklerim de uydurulmuş şeyler değil çok daha fazlası başbakanlık arşivleriyle sabit.Yine de Mustafa Kemal Paşa'nın kararına diyecek sözüm yok tabi:)
Ben onu Atatürk'ün 'yıkın heykellerimi' dediği sözünden yola çıkarak dedim. Atatürk'den sonrada bir çok Atatürk'ün heykeli yapılmıştır. Ben zaten her okula her yere heykelinin isaraflı bir şekilde yapılmasına da karşıyım, isteyenlerin onu o şekilde anması için cüzi miktarda yapılmalı.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Güzel dostum sana değildi sırf hükümete düşman olmak için böyle ülkeyi geliştirmek adına yapılan projeleri desteklemeyenler için söyledim. Put meselesi de şurdan çıktı, bunların desteklediği adam dedi ya fsm nin heykelini yapıcaz, bu adamla diğer tarafı bir tutamayız komik olur dedim (hani adamı kurtarıcı görüyorlar felan filan) Kendi şahsi ve bir açıdan gerçek bir yorumdu. Teşekkürler.
Anladım kardeşim gereksiz üstüme alınmışım kusura bakma. :)

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Güzel dostum sana değildi sırf hükümete düşman olmak için böyle ülkeyi geliştirmek adına yapılan projeleri desteklemeyenler için söyledim. Put meselesi de şurdan çıktı, bunların desteklediği adam dedi ya fsm nin heykelini yapıcaz, bu adamla diğer tarafı bir tutamayız komik olur dedim (hadi adamı kurtarıcı görüyorlar felan filan) Kendi şahsi ve bir açıdan gerçek bir yorumdu. Teşekkürler.
Her görüşe saygımız sonsuz Fatihin heykeli yapılabiliymidi orası muamme olsada olmasada olabilirdi herhalde amacı ölümsüzletirmek olurdu.

günümüzde partizancılık çok fazla A partisinin yaptıklarını B beyenmiyor B'nin yaptıklarını ne yazık ki A beyenmiyor sonra ne yazık ki bir hiç boşuna birbirimizi yiyoruz olan bizlere oluyor...

keşke günümüzde akıllı güzel bir biçimde münazara yapıp konularımızı güzel bir şekilde anlatsak senin ki şuarada doğru şurada yanlış diye bilsek ama ne azık ki olmuyor yok benim partim en doğrusunu bilir aklı var herkesde işte bu çok yanlış bir düşünce.Umarım seçmenlerimiz gün geçtikçe hatalarını fark ederler.

Tony Stark

Profesör
Reaksiyon puanı
1,315
Ben onu Atatürk'ün 'yıkın heykellerimi' dediği sözünden yola çıkarak dedim. Atatürk'den sonrada bir çok Atatürk'ün heykeli yapılmıştır. Ben zaten her okula her yere heykelinin isaraflı bir şekilde yapılmasına da karşıyım, isteyenlerin onu o şekilde anması için cüzi miktarda yapılmalı.

Anladım kardeşim gereksiz üstüme alınmışım kusura bakma. :)
Yıkın Heykelerimi sözü ismini hatırlamıyoum fakat bir şairin şiirinde geçer dostum Mustafa Kemal'e ait değil.Ama yine söylüyorum benim yapılan işe söz söyleme hakkım yok.

(Şairin ismi Süleyman Apaydın'mış bu arada)

aegeanfisk

Asistan
Reaksiyon puanı
106
Her görüşe saygımız sonsuz Fatihin heykeli yapılabiliymidi orası muamme olsada olmasada olabilirdi herhalde amacı ölümsüzletirmek olurdu.

günümüzde partizancılık çok fazla A partisinin yaptıklarını B beyenmiyor B'nin yaptıklarını ne yazık ki A beyenmiyor sonra ne yazık ki bir hiç boşuna birbirimizi yiyoruz olan bizlere oluyor...

keşke günümüzde akıllı güzel bir biçimde münazara yapıp konularımızı güzel bir şekilde anlatsak senin ki şuarada doğru şurada yanlış diye bilsek ama ne azık ki olmuyor yok benim partim en doğrusunu bilir aklı var herkes de işte bu çok yanlış bir düşünce. Umarım seçmenlerimiz gün geçtikçe hatalarını fark ederler.
Bu konuda çok katılıyorum bide herkes kendi partisini kendi eleştirince o partiden çıkacağını zannediyor. Bence kendi görüşüne mensup oy verdiğin bir partiyi eleştirmek seni o partiden çıkarmaz aksine o partiyi daha güçlü yapar umuyorum ki ilerde bunları aşarız.

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Bu konuda çok katılıyorum bide herkes kendi partisini kendi eleştirince o partiden çıkacağını zannediyor. Bence kendi görüşüne mensup oy verdiğin bir partiyi eleştirmek seni o partiden çıkarmaz aksine o partiyi daha güçlü yapar umuyorum ki ilerde bunları aşarız.
İnşallah ne diyelim.Sonuçta A,B,C... partileri bu ülkeyi yönetmeyi hedefliyor hatalarını doğrularını görmekte bize düşüyor.

aegeanfisk

Asistan
Reaksiyon puanı
106
Yıkın Heykelerimi sözü ismini hatırlamıyoum fakat bir şairin şiirinde geçer dostum Mustafa Kemal'e ait değil.Ama yine söylüyorum benim yapılan işe söz söyleme hakkım yok.
Bence kardeşim yanlış bir şey varsa orda eleştirmek en doğal hakkınızdır. Eğer dediğiniz gibi bu kadar israf edildiyse gerçekten çok yanlış. Anılması için cüzi miktar yapılması taraftarıyım.

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Bence kardeşim yanlış bir şey varsa orda eleştirmek en doğal hakkınızdır. Eğer dediğiniz gibi bu kadar israf edildiyse gerçekten çok yanlış. Anılması için cüzi miktar yapılması taraftarıyım.
Tabii haklısınız sonuçta israftan kaçınılmalıyız.O israf parasıyla ülkemize daha faydalı şeyler için harcanılabilir.
Her şeyin hayırlısı istemek bize düşüyor anlaşılan başka çaremiz yok :)

aegeanfisk

Asistan
Reaksiyon puanı
106
Bu arada araştırdım haklıymışsınız bir şairin şiiri verdiğim yanlış bilgi için özür dilerim ama heykele bukadar harcama Atatürk den sonra daha çok yapılmış Atatürk zamanında da yapılmış bir miktar.

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Bu arada araştırdım haklıymışsınız bir şairin şiiri verdiğim yanlış bilgi için özür dilerim ama heykele bukadar harcama Atatürk den sonra daha çok yapılmış Atatürk zamanında da yapılmış bir miktar.
Bence Atatürk bu konuyu eleştirirdi.Atatürk hepimiz için değerli belki dünya için ama emin olun ki bence de Atatürk bu kadar heykel yapılmasını istemezdi.Onun yerine fakir kişilere geçinimi zor olanlara versek daha iyi olurdu.

Tony Stark

Profesör
Reaksiyon puanı
1,315
Estağfurullah olur öyle yanlışlar.

Bence Atatürk bu konuyu eleştirirdi.Atatürk hepimiz için değerli belki dünya için ama emin olun ki bence de Atatürk bu kadar heykel yapılmasını istemezdi.Onun yerine fakir kişilere geçinimi zor olanlara versek daha iyi olurdu.
Dostum hani diyoruz ya hatasız kul olmaz diye.Bu heykel siparişleri ve parasız halk mevzusu da Mustafa Kemal ve devamında gelenlerin yanlışlarıydı yapacak bir şey yok.

Dilara Kaya

Profesör
Reaksiyon puanı
3,756
Ülkemiz ve gelişimi için güzel bir adım olur umarım gerçekleşir ve daha nicelerini görürüz üreten toplum oluruz artık

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Estağfurullah olur öyle yanlışlar.

Dostum hani diyoruz ya hatasız kul olmaz diye.Bu heykel siparişleri ve parasız halk mevzusu da Mustafa Kemal ve devamında gelenlerin yanlışlarıydı yapacak bir şey yok.
hiç bir insan kusursuz değildir hataları ve doğruları olmuştur tarihte.Geçmişe dönüp düzeltemeyiz artık...

Hafiyye-iAbdülhamid-iSani

Doçent
Cezalı
Reaksiyon puanı
1,130
Doğru söze bir şey diyemeyiz ama onlarda kendi içinde bir çok mezhep dil din ırkı temsil ediyorlardı. İslam hoşgörü dinidir.Benim sadece kızdığım tek nokta şu heykel çok önemli değil benim için heykelleri çok abartarak tapmak çok saçmadır eski zamanlarda heykelleri insanlar "tanrı" niyetiyle yaparlarmış o yüzden hadislerde yıkın demişlerdir.yapan varsa yıkalım ne olur.

Daha önceden dediğim gibi dinimiz hoşgörü dinidir bize bir zararı olamadıkça karışmayalım herkesin dini kendinedir sonuçta. :)
Senin için öyle başkaları için öyle değil İslam hoşgörü dini ama insanlar bunu helede ki belirli zihniyet bunu özellikle çoğaltmaya çalışıyor

Üzgünüm herkesin inancı benim için eşit şekilde önemli. Herkesinde inancına saygı duyarım kimin inancına saygısızlık edilirse ona destek çıkarım İslama inanan sünni,alevi kardeşlerim içinde geçerli her görüş için.
Herkesin inancı sadece senin için eşit. İslam'da diğer inandıklarina karışmayiniz diyor zaten. Benim kızdığım nokta heykeli islamlaştırmaya çalışan zihniyete

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Senin için öyle başkaları için öyle değil İslam hoşgörü dini ama insanlar bunu helede ki belirli zihniyet bunu özellikle çoğaltmaya çalışıyor

Herkesin inancı sadece senin için eşit. İslam'da diğer inandıklarina karışmayiniz diyor zaten. Benim kızdığım nokta heykeli islamlaştırmaya çalışan zihniyete
Bu konuda hak veriyorum bazıları varki heykellere tapıyorlar onlarla itibar etmeyiniz Kuran da cahillerle konuşmayın demiş zaten.. :)

aegeanfisk

Asistan
Reaksiyon puanı
106
Bu konuda hak veriyorum bazıları varki heykellere tapıyorlar onlarla itibar etmeyiniz Kuran da cahillerle konuşmayın demiş zaten.. :)
Niye bir budistle konuşmayalım mı o zaman :smile: Bu arada heykele tapılma gibi bir şey yok islamdan öncede orda ki putlar aracı budizmde de onların inancındaki gerçek tanrıyla konuşurken sembolik bir işaret :)

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Niye bir budistle konuşmayalım mı o zaman :smile: Bu arada heykele tapılma gibi bir şey yok islamdan öncede orda ki putlar aracı budizmde de onların inancındaki gerçek tanrıyla konuşurken sempolik bir işaret :)
Budisttin ayrı bir şey ben örnek verdim kuran ayetleriyle.

herife anlatırsın o anlamazsa konuşmazsın.Ben heykelin yapılışına karşı değilim yapabilir sevgi duymak ölümsüzleştirmek amacıdır.Ama günümüzde artık insanlar heykel yapımında bazı negatif düşünceler yüzünden tapılacak hissi veriyorlar buda kargaşaya neden oluyor.

Dediğimiz gibi heykel önemli bir kişiyi anmak sevgimizi göstermek için yapılır zaten.Ama taplacak kadar da değil.Şu an varmıdır günümüzde aşırı bir sevgi duyan heykellere var bir gazeteci tanıyordum.O mesala kitabım nutuk deyip tapıyordu Atatürk'e.Çok severim ama tapılacak kadar sevmem orası bir gerçektir.

aegeanfisk

Asistan
Reaksiyon puanı
106
Budisttin ayrı bir şey ben örnek verdim kuran ayetleriyle.

herife anlatırsın o anlamazsa konuşmazsın.Ben heykelin yapılışına karşı değilim yapabilir sevgi duymak ölümsüzleştirmek amacıdır.Ama günümüzde artık insanlar heykel yapımında bazı negatif düşünceler yüzünden tapılacak hissi veriyorlar buda kargaşaya neden oluyor.

Dediğimiz gibi heykel önemli bir kişiyi anmak sevgimizi göstermek için yapılır zaten.Ama taplacak kadar da değil.Şu an varmıdır günümüzde aşırı bir sevgi duyan heykellere var bir gazeteci tanıyordum.O mesala kitabım nutuk deyip tapıyordu Atatürk'e.Çok severim ama tapılacak kadar sevmem orası bir gerçektir.
Yani sonuçta budistler, eski putperestler bile sembolik aracı kullanıyorlardı heykele tapmıyolardı. Bende kimseyi tapılacak kadar sevmem.

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Yani sonuçta budistler, eski putperestler bile sembolik aracı kullanıyorlardı sonuçta heykele tapmıyolardı. Bende kimseyi tapılacak kadar sevmem.
İşte günümüzde bu düşünce negatifleşerek tapmaya yönelmiş durumda.Gönül ister ki sevgiden ibaret olsun ama ne yazık ki bazıları var ki tapıyorlar efendim.

Heykel yapılabilir saygı minnet göstermek için ama tapılmak için değil..

aegeanfisk

Asistan
Reaksiyon puanı
106

Kardeşim malesef Atatürk, Din , Kültür her parti tarafından siyasi malzeme olarak kullanılacak bir heykel bence de sunulucaksa en azından en azından kültürel veya sanat olarak gösterilmeli.

İşte günümüzde bu düşünce negatifleşerek tapmaya yönelmiş durumda.Gönül ister ki sevgiden ibaret olsun ama ne yazık ki bazıları var ki tapıyorlar efendim.

Heykel yapılabilir saygı minnet göstermek için ama tapılmak için değil..
Malesef buda bir müddet değişmeyecek kardeşim insanlar heykellere, kişilere , türbelere tapmaya devam edecek. Millette uzaya starlink gönderip bize internet satacak :smile:

Ebussuud Efendi

Asistan
Reaksiyon puanı
130
Kardeşim malesef Atatürk, Din , Kültür her parti tarafından siyasi malzeme olarak kullanılacak bir heykel bence de sunulucaksa en azından en azından kültürel veya sanat olarak gösterilmeli.

Malesef buda bir müddet değişmeyecek kardeşim insanlar heykellere, kişilere , türbelere tapmaya devam edecek. Millette uzaya starlink gönderip bize internet satacak :smile:
Öyle gözüküyor.Onlar uçarken biz öküzün trene baktığı gibi bakacaz anlaşılan