Soru Üstü küflenmiş salça yenir mi?

Methet2000

Öğrenci
Katılım
18 Ocak 2021
Mesajlar
30
Reaksiyon puanı
8
Puanları
8
Yaş
27
Merhaba, Karnım aç ve Dolaptan Dün Gece Salça Çıkarmıştım Ve Üzeri Küflüydü Küflü Bölgenin Biraz Altından Küfleri Çıkardım Ve Salçayı Kapağı Kapalı Olacak Şekilde +4 Derecede Buzdolabında saklıyorum salçayı yemem sağlığıma zarar verir'mi?
 

karpuzlumidye

Öğrenci
Katılım
28 Haziran 2024
Mesajlar
4
Reaksiyon puanı
5
Puanları
3
Konum
Türkiye
Küf kimi yiyeceklerde yararlı kimisinde ise zararlı olabiliyor.
Söz konusu bahsettiğin salça mikotoksin yayılımına yatkın bir üründür yani gözle görülmeyecek şekilde her yere yayılabilir.
Fazla tüketimi hastalıklara ve hatta vefat durumuna dahi yol açabilir. Küflü salça tüketiminden kaçının.
Sağlıklı günler
 

Graveworm

Profesör
Cezalı
Katılım
17 Haziran 2012
Mesajlar
2,445
Çözümler
10
Reaksiyon puanı
1,414
Puanları
658
Yaş
37
Sıyırıp yiyebilirsin hocam. Aklında bulunsun.
 

Methet2000

Öğrenci
Katılım
18 Ocak 2021
Mesajlar
30
Reaksiyon puanı
8
Puanları
8
Yaş
27
Küf kimi yiyeceklerde yararlı kimisinde ise zararlı olabiliyor.
Söz konusu bahsettiğin salça mikotoksin yayılımına yatkın bir üründür yani gözle görülmeyecek şekilde her yere yayılabilir.
Fazla tüketimi hastalıklara ve hatta vefat durumuna dahi yol açabilir. Küflü salça tüketiminden kaçının.
Sağlıklı günler
Peki azcık yersem dahi etkileri olabilirmi? ve bu salçayı yemekte pişirerek kullanılırsa yine zehirli etkisi devam eder'mi?
Sıyırıp yiyebilirsin hocam. Aklında bulunsun.
Zaten küfü sıyırmıştım konuda yazıyor
 

Yahya Furkan

contravolta
Süper Moderatör
İçerik Ekibi
Katılım
29 Şubat 2020
Mesajlar
4,299
Çözümler
14
Reaksiyon puanı
4,869
Puanları
658
Konum
İstanbul

karpuzlumidye

Öğrenci
Katılım
28 Haziran 2024
Mesajlar
4
Reaksiyon puanı
5
Puanları
3
Konum
Türkiye
Peki azcık yersem dahi etkileri olabilirmi? ve bu salçayı yemekte pişirerek kullanılırsa yine zehirli etkisi devam eder'mi?

Zaten küfü sıyırmıştım konuda yazıyor
Azıcık yemekten bir şey olmayacaktır ama hastalığa davet çıkarmaya lüzum da yok.
Tüketim sonrası ev yapımı ya da hazır salça üzerini kaplayacak kadar zeytinyağı/sıvıyağı ekleyerek hava ile temasını keserek muhafaza etmeniz küflenmesine karşı önlem olacaktır.
 

Graveworm

Profesör
Cezalı
Katılım
17 Haziran 2012
Mesajlar
2,445
Çözümler
10
Reaksiyon puanı
1,414
Puanları
658
Yaş
37
Görünmeyen yerlere de yayılmış oluyor küf. Tüketilmemeli.
Mesaj otomatik birleştirildi:


Zehirlenmezsin. Hasta etmeyecek kadar olsa da yine zararlı tabii.

Hocam yıllardır öyle kullanırız. Bjzim buzdolabı çok soğutmuyor, o yüzden her türlü küfleniyor biraz. Üst katmanını alıyoruz sonra devam
 

Lord Erenify

Müdavim
Müdavim
Katılım
11 Mart 2023
Mesajlar
1,236
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
643
Puanları
293
Yaş
18
Konum
Deutschland
Küflenmiş salçayı yemek sağlınıza ciddi şekilde zarar verebilir. Bu arada küf sadece yüzeye değil, tüm salçaya yayılmış olabilir ve mikotoksin adı verilen zararlı maddeler üretilmiş olabilir. Yememenizi öneririm.
 

Constantin87

Müdavim
Müdavim
Katılım
1 Aralık 2013
Mesajlar
3,515
Reaksiyon puanı
1,973
Puanları
358
Sağlığa zararlı olduğunu biliyorum ancak ben küflenen yeri kaşık ile sıyırıp kullanmaya devam ediyordum. Sonrasında bir videoya denk geldim salçayı kullanmaya başladığınızda içine biraz zeytinyağı eklerseniz küflenme sorunu kalmıyor ve kurumuyor.
 

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Katılım
20 Haziran 2020
Mesajlar
3,226
Reaksiyon puanı
2,779
Puanları
358
Yaş
52
eğer bir bölgede yüzeysel küf varsa o kısım sıyrılıp tüketilebilir. Ancak yoğun küflenme varsa tüketiminden kaçınmak gerekir.
 

murat zorluu

İçerik Ekibi
İçerik Ekibi
Top Poster Of Month
Katılım
17 Mayıs 2017
Mesajlar
3,761
Çözümler
2
Reaksiyon puanı
1,323
Puanları
358
Konum
İstanbul/Kartal
Valla benim 20 yerde hatta italya’da dahi evim var çoğunda salça küfleniyor…

Eşimde annem de sıyırıp alıyorlar

Daha birley olmadı 😁
 

EMRE YONAT

Müdavim
Müdavim
Katılım
4 Aralık 2017
Mesajlar
6,491
Reaksiyon puanı
5,460
Puanları
1,708
Yaş
30
Konum
☛ ☾★ ☚ İZMİR
Merhaba, Karnım aç ve Dolaptan Dün Gece Salça Çıkarmıştım Ve Üzeri Küflüydü Küflü Bölgenin Biraz Altından Küfleri Çıkardım Ve Salçayı Kapağı Kapalı Olacak Şekilde +4 Derecede Buzdolabında saklıyorum salçayı yemem sağlığıma zarar verir'mi?
Çok sağlıklı değil aslında, küflenen ürünlerin tüketilmesi pek tavsiye edilmiyor.
 

EMRE YONAT

Müdavim
Müdavim
Katılım
4 Aralık 2017
Mesajlar
6,491
Reaksiyon puanı
5,460
Puanları
1,708
Yaş
30
Konum
☛ ☾★ ☚ İZMİR
Lütfen rokfor peyniri tüketmek sağlıksız mı şimdi :)
Rokfor peyniri kavuniçi renginde, ince kabuklu, içi beyaz küf damarlı olan, tereyağı yumuşaklığında ve tadındadır. Rokfor peyniri diğer peynirlere oranla dayanıklı bir peynirdir. :) Salça için durum maalesef farklı. :)
 

Methet2000

Öğrenci
Katılım
18 Ocak 2021
Mesajlar
30
Reaksiyon puanı
8
Puanları
8
Yaş
27
Bahsettiğim salçayı yedim ve 1 kere şu ana kadar ishal hariç belki devam ediyordur zaman gösterecek bir sorun olmadı ama uzun vadede bana zarar verebilir risk aldım yapmanızı katiyyen önermem hele bağışıklığınız zayıfsa benimki güçlü ama yinede ne olacak allah kerim deneyimlerim bu şekilde cevap veren herkese çok teşekkür ederim.
 
Üst