Üniversitelere Kürtçe bölümü!

Bu konuyu okuyanlar

eray045

Müdavim
Emektar
Katılım
12 Nisan 2008
Mesajlar
12,600
Reaksiyon puanı
250
Puanları
63
fft16_mf163141.Jpeg
TRT'nin Kürtçe açılımından sonra YÖK de hazırlıklara başladı. 4-5 ay içinde üniversitelerde Kürt Dili ve Eğitimi bölümü açılıyor.


YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversitelerde Kütçe eğitimin 4-5 ay içinde uygulanabileceğini belirterek, "Biz Dil ve Edebiyat bölümünde bir şeyler yapmayı planlıyorduk. Biliyorsunuz TRT 6 kanalı açıldıktan sonra işi hızlandırdık." dedi.

Özcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversitelerde Kütçe eğitim konusunda bilgi verdi.

3-4 AY İÇİNDE HOCALAR HAZIR OLUR
Kürtçe bilen ama ana dili Türkçe olan 4 öğretim üyesinin YÖK'e mail yollayarak böyle bir göreve hazır olduklarını belirttiklerini ifade eden Özcan, "Erbil'de bir üniversite rektörü de elemana ihtiyaç duyduğumuzda eleman verebileceklerini söyledi. Onların yardımı ile çok sıkıştığımız takdirde Fransa'daki Türkoloji Enstitüsü'ndeki Türk asıllı hocalardan birer ikişer faydalanmak suretiyle bir şeyler yapabiliriz. Bunu yaparsak zannediyorum 3-4 ay içinde hocalar ders müfredatını hazırlar. İki üniversitemize böyle yapmak mümkün olur." şeklinde konuştu.

AFFA KARŞIYIM
Öğrenci affı çıkmasına rağmen affa karşı olduğunu belirten Özcan, şunları söyledi: "1995 yılından bugüne kadar tüm suçlar affediliyor. Ben karşıyım öğrenci affına. Yeni bir düzenleme ile okuldan atılmayı dolayısıyla da öğrenci affını ortadan kaldıracak bir proje üzerinde çalışıyoruz. Böylece af gibi bir problemimiz olmaz. Modern ve çağdaş ülkelerde yapılan o zaten Amerika gibi ülkelerde, ne okuldan atılma var ne de af var. Öğrenci istediği zaman okuldan ayrılıyor, şartlar müsait olduğunda geri geliyor. Yalnız geri geldiğinde, biz bunu çokta teşvik etmemek için, hani okuldan ayrılmayı, ikinci geldiğinde ücretlerde bir yükselterek önlem almayı düşünüyoruz."

http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/...ate=12.01.2009&b=Universitelere Kurtce bolumu
 

winstoncash

Müdavim
Katılım
18 Ağustos 2008
Mesajlar
1,201
Reaksiyon puanı
18
Puanları
0
Kürt Dili ve Edebiyatı açılması konusunda fikirlerimi başka bir başlıkta belirtmiştim.Öğrenci affı konusunda ise tamamen katılıyorum YÖK Başkanına.Gelişmiş ülkelerin sistemlerini ülkemize uyarladığımızda sorun ortadan kalkacaktır.Hem eğitim özgürlüğünden bahsedip hem de üniversiteden öğrenci atmak çok medenice bir uygulama değil bana kalırsa.Üniversitelerimiz maalesef Avrupa standartlarının çok gerisinde.O seviyeyi yakalamak eğitim konusunda ilk hedefimiz olmalı.İnşallah güzel adımlar atılır bu konuda.
 

leylak

Doçent
Katılım
26 Mayıs 2008
Mesajlar
558
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
kürtce bölümünün ilerliyen zamanlarda uygulanmasi aslinda
hic fena bi fikir degil ama bi sartla!
bence mutlaka erkeklerin kürtce dersini görmeleri gerekiyor sonucta onlar bi gün asker ocagina gidiyor..! Arti böle bisey uygulaniyorsa tesettürlü kizlarda kapali bi sekilde derste
yer almalarina izin verilmelidir.. vatana millete hayirli olsun !!!
 

quasimodo

Müdavim
Katılım
20 Aralık 2008
Mesajlar
1,929
Reaksiyon puanı
57
Puanları
0
aynı konu açılmıştı tartışma başka yöne çekiliyor bu iki konunun birleştirilmesi gerekir
isteyen ana dilini üniversitelerde ek olarak öğrenebilmeli
gerek kürtlerin gerek türk boylarının ve gerekse ülkemizde yaşayan zımmilerinde böyle hakkı vardır
ben türküm ve istanbul türkçesini mükemmel konuşurum ama bu özelliğe sahib olmam ailemden gelir ama bir kişi karslı ise o şivede erzurumluysa başka zazaysa başka pomaksada başkadır bunları hazmetmek lazımdır yoktur demekle bir yere varamazsınız
 

antilove

Müdavim
Katılım
7 Ocak 2009
Mesajlar
3,580
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
yok daha neler
bana kalırsa bu oluştulacak bölüm bir iki seferden fazla öğrenci bulamayacaktır
hatırlayın bir zamanalr ard arda kürtçe kurslar açıldı
önceleri hep doluydu ama bir kaç dönem sonra o kursların esamesi bile okunmadı
bu bölümlerinde sonu budur
bir de şu açıdan abakalım
buradam mezun olacak kişiler nerede iş bulacaklardır
türk dili edebiyatı mezunları bile iş bulamzken bunlar iş bulacakalr
resmi dili türkçe olan bir ülkeden kürtçe yazılan kaç kitap varki edebiyatı olsun
saygılarrr
 
Üst