Ultrapixel Teknolojisini Anlayalım

hasanistan44

Profesör
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
1,478
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Emegine saglik, cok guzel bir yazi olmus. Bu ozellikler guzel guzel olmasina da, htc bir seyden kaybediyor, snap dragon 805 cikacak ama one max'te s.d. 600 islemcisi kullanildi. Htc one'nin satis grafigini etkilememek icin boyle yaptik diyorlar ama bu sefer de one maxin satis grafigini dusurduler.

Aslında amaç satışını engellemek için değil, amiral telefona saygı gibisinden, yani One da ki işlemciden daha iyi bir işlemci kullansaydı One kullanıcıları üzülecekti. Kullanıcılarını da düşünmüş bu konuda hTC. :)
 

goodtornado

Profesör
Katılım
6 Temmuz 2012
Mesajlar
1,546
Reaksiyon puanı
4
Puanları
0
Aslında amaç satışını engellemek için değil, amiral telefona saygı gibisinden, yani One da ki işlemciden daha iyi bir işlemci kullansaydı One kullanıcıları üzülecekti. Kullanıcılarını da düşünmüş bu konuda hTC. :)


Soylediklerine katiliyorum. Bir dusuncem de, one serisinin donanimini ayni tutmak istemelerinden dolayi one maxde de snap dragon 600 u kullanmislar.
 

hasanistan44

Profesör
Katılım
26 Ocak 2013
Mesajlar
1,478
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Soylediklerine katiliyorum. Bir dusuncem de, one serisinin donanimini ayni tutmak istemelerinden dolayi one maxde de snap dragon 600 u kullanmislar.

Aynen öyle, bütün One lar aynı donanımla üretildi. Bakalım yeni amiral telefon hangi işlemci hangi özelliklerle gelecek. Bence yeni amiralin adı Two olacak :D
 

smnfrkn

Profesör
Katılım
11 Temmuz 2012
Mesajlar
1,283
Reaksiyon puanı
11
Puanları
218
htc one kamedada yazılımdan kazanıyor ben htc kullandım vakti zamanında tasarım olarak çok beğenirim fakat 4mp çözünürlüğü ile limialardan dahamı iyi karanlık performansı üstüne üstük crop yapma olayı yalan olur bu çözünürlükte. 1.8f diyafram aralığı olsaydı belki kurtarabilirdi ama bence fazla gitmez bu teknoloji çözünürlük çok düşük nekadar az ışıklı ortamlarda başarılıda olsa..

Düşük çözünürlük olmasının sebebi UltraPixel olan piksellerin boyutunun yüksek olması ve dolayısıyla çok yer kaplaması. Bunu çözmek gibi bir durum söz konusu değil maalesef. Örneğin 8 Mpx UltraPixel bir kamera aşağı yukarı 32 Mpx bir sıradan kamera boyutunda lense sahip olacak
 

kadirirdem

Müdavim
Müdavim
Katılım
23 Mayıs 2013
Mesajlar
6,217
Reaksiyon puanı
708
Puanları
1,293
merhaba arkadaşlar,

malum şubat 19'da htc one modelini tanıttığında mobil dünyaya bomba gibi düşen bir detayı cihaza eklemişti: ultrapixel. üzerine çok şey yazıldı çizildi, 1 ultrapixel 4 mpx'e denk denildi. Sağda solda benim gibi standart kullanıcılara çince gibi gelen teknik yazılar yazıldı. Biz bugün farklı bir şey yapacağız, ultrapixeli anlayacağız. :) yazıyı üstün bir fotoğrafçılık bilgisiyle ya da günlerce yapılmış bir araştırma ile yazmadığımı belirtmem gerek. Beklentilerinizi en alt seviyeye çekerek okumanızı tavsiye ediyorum.

öncelikle teknik detayları hakkında ufak bir alıntı yapalım:

"cihazın en çok merak edilen özelliği kuşkusuz 4.3 mp ultrapiksel olarak isimlendirilen kamera. bu kamera ultrapiksel adını almasının nedeni ise piyasada bulunan telefonlarda kullanılan kameralara göre sensör ve piksel boyutunun oldukça büyük olması. Bunun neticesinde de cihaz standart akıllı telefon kameralarına göre 3 kata kadar daha fazla ışık alabiliyor ve ışığın az olduğu ortamlarda daha net fotoğraflar çekebiliyor. Kamera ayrıca, htc imagechip 2’yi barındırıyor, diyafram aralığı f2.0 olan optik görüntü sabitleyicisi ile hdr formatında video ve fotoğraf çekimi de gerçekleştirebiliyor."
alıntılanan konuya ait link
htcmore-light1.jpg


teknik detayı kameranın kısaca bu, biraz daha açıklayacak olursak; cisim, cisimden gelen ışık ve sırasıyla kameranın içinde takip ettiği lens, diyafram ışığı süzen bir süzgeç olarak adlandırılabilecek filtremiz ve ışığı algılayan çip. Yine detaya girmeden üzerinden geçiyorum. Burada bahsetmemiz gereken bir konu; bu parçaların her birinin kaliteli olması gerektiği. örneğin sony'nin dijital fotoğraf makinlerine bakarsanız çok benzer 2 ürün arasında 150 tl gibi fiyat farklılıkları oluşabildiğini göreceksinizdir. Bir daha dikkatle bakarsanız pahalı olan makine muhtemelen, nokia'nın da telefonlarında kullandığı carl zeiss lense sahiptir.

lensi dış görüntüyü toplayıp içeri aktaran organ olarak görebiliriz, tahminimce kameraların aldığı görüntünün açısının da lens ile alakası mevcut. Daha sonra diyafram geliyor, içeriye alınacak ışık miktarını belirlemek için belirli genişliklere sahip organı kameranın. Genişliği arttıkça içeriye aldığı ışık miktarı ve kameranın gece performansı artmakta. Buradan da geçen ışık, huniden geçip süzgece gelmiş oluyor. Filtre olarak adlandırdığım alandan süzülerek geçiyor ve çipe yansıyor. çip de aldığı ışığı görüntü olarak kaydediyor.

Kameralara, halihazırda çoğu insan için en önemli kalite göstergesi olan mpx değerini veren parça, bahsettiğimiz bu ışık filtresi. örneğin 16 mpx bir kamerada 16 milyon adet deliği bulunan bir süzgeçten bahsediyoruz, mpx değeri arttıkça delik sayısı artıyor. Bu da aynı puzzle gibi, ışığın daha çok parça halinde çipe yansımasını ve fotoğrafımızın daha keskin bir görüntü almasını sağlıyor. Dolayısıyla temelde ne kadar yüksek mpx değeri o kadar iyi bir fotoğraf makinesi deneyimi diyebiliriz.

Ancak bu durum mobil dünyalarımız olan akıllı cep telefonlarında da böyle mi?

Mobil cihazlarda güçlü kameralara olan ihtiyaçla birlikte, firmalar dar alana yüksek çözünürlüklü kameralar sığdırmak adına ciddi bir rekabete girdi. örneğin son dönemde 13 mpx neredeyse piyasa standardı haline geldi. Fakat artan mpx değeri kameranın yüzeysel olarak büyümesini beraberinde getirmek zorunda zira artan piksel sayısı filtremizde büyümelere yol açmakta. Ama çoğu kullanıcı hala, çok büyük olarak nitelendirilebilecek 5 inç üzeri cihazlara sıcak bakmıyor, üstüne üstlük büyüyen kamerayı korumak için büyüyecek koruma camı kırılma ve çizilmelere daha müsait hale geliyor. Bu durumda çözümü firmalar piksellerin botunu düşürmekte buluyor. Böylece 13 mpx olan bir telefon kamerasının merceği, neredeyse mercimek boyutunda yer kaplarken, 10 mpxlik bir dijital fotoğraf makinesinin merceği aşağı yukarı kayısı çekirdeği boyunda oluyor.

Pikselleri küçültmek alandan kazanmak için başarılı bir çözüm ancak bu durumda cihaz ışık süzme yeteneğinden bir miktar feragat etmek durumunda kalıyor. Tabi ki de bu mercekten geçip çipe kadar rahatlıkla ulaşabilecek güçte olan ışıkları süzerken değil daha zayıf ve az yoğunluktaki ya da aşırı güçlü ve yoğun ışıkları süzerken oluyor. çünkü ya zayıf olan ışık filtrenin dar olan deliklerinden tamamen ya da kısmen geçemiyor ki bu durumda düşük ışığı algılamaya çalışan makine noise denilen renkli noktalar üretiyor fotoğrafın üzerinde ya da çok kuvvetli olan ışık çipe yoğun olarak geldiği için pikselleri ayıran bölmeler diyelim, ışığın gücüne kurban gidiyor ve çip renkleri veya detayları doğru olarak seçmekte zorlanıyor ve parlama ya da ren dengesizliği sunuyor; buna en canlı örnek olarak göz ve güneş'i verebiliriz. Kafanızı kaldırıp güneş'e baktığınız takdirde sadece bir ışık hüzmesi göreceksiniz, çünkü gözünüz yoğun gelen ışığı süzemeyecek ve güneş'in şeklini ya da arada geçmekte olan bir uçağı algılayamayacak.

peki nedir bu ultrapixel?

bu kadar ara sıcak sunduktan sonra, yazının da başlığında değindiğimiz ana yemeğimize, yani ultrapixel'i anlama kısmına geçiş yapıyoruz. Nedir bu ultrapixel?

Tutmayacağını da düşünen çok oldu, devrim gibi gören de. Her modelde kullanılacağını tahmin etmiyorduk ancak sanırım artık htc için kameraları ultrapixel ile birlikte sunma zamanı geldi. Duyurulan ya da sızdırılan her yeni orta-üst ve üst segment modelde ultrapiksel'den bahsedilliyor neredeyse.

Işin açıkçası ismi çok havalı, ancak baktığınız zaman megapikselden farkı yok. Lens, diyafram, filtre ve çipten oluşuyor yine. (bazı yerlerde 2 ve ya 3 filtreden bahsedenler olmuş bu konuda net bir bilgi yok yeri gelmişken belirteyim.) ancak htc'nin bu işleyişin içine kattığı esas detay mobil dünyanın dar alanlara sıkıştırdığı piksellere rahat yüzü göstermek. Kabaca baktığınız zaman aynı boyuttaki bir filtreyi daha az parçaya bölüyor. Bu da güçsüz ışıkların filtreye takılıp çipe ulaşamamasını önlerken, güçlü ışıkların yaptığı parlamayı ve renk bozma etkisini daha aza indiriyor. Ancak normal ışıkta az olan bölme sayısı rahatsız edici bir hal alabiliyor.

örneğe dökersek, aynı kalınlıkta parçalar ile bir pencereyi böleceğinizi düşünün. Yüksek sayıda bölme oluşturmak aynı yüksek miktarda gölge oluşturmak demektir ama daha az bölme oluşturursanız, daha az ışığı kesmiş olursunuz ama birinde pencereye yaklaşsanız dahi çok sayıda bölme olduğu için bölmelerin varlığı yokluğu belli bile olmazken (otobüslerin üzerine kaplanan reklamlar gibi) diğerinde pencereye yaklaştığınız takdirde bölmeleri görebilir net şekilde hatta sayabilirsiniz.

htc'nin yaptığı şey sadece pikselin bir kenarını yaklaşık 2 katına çıkarıp alanını yine yaklaşık olarak 4 katına çıkararak, normalin 4 katı daha iyi ışık yakalayabilen bir filtre oluşturmak.

Htc, ultrapixel adını verdiği bu ultra büyüklükteki megapikseller ile şöyle bir deneyim amaçladığını söylemişti: "artık insanlar fotoğrafları sosyal medyada paylaşmak için çekiyor, istediğiniz kadar büyük çekseniz de yükleme esnasında fotoğraf küçültülüp yükleniyor. Dolayısıyla artık kameranın çözünürlüğü değil sunduğu kalite ön plana çıkıyor."


sensor2.png


htc one'ın piksel boyutu

sensor3.png

piyasadaki bazı cihazların piksel boyutlarını gösteren tablo

peki neden 8 mpx değil de 4 mpx?

çok mantıklı bir soru olarak zihninizin bir köşesinde yer etmiş olabilir. Alışılagelmiş, kesmeye ve ya yeniden boyutlandırmaya uygun bir 8 mpx varken neden 4.3 mpx? Açıkçası nasıl hesapladılar da normalin 4 katı bir piksele ultrapixel dediler bilmiyorum, 8 mpx olmamasının önündeki en mantıklı engel 4 mpx haliyle 13 mpx boyutunda olan yapı gibi gözüküyor. Biraz daha büyüdüğü takdirde başta dediğimiz gibi hem korumak zorlaşacak hem de cihazın içinde kapladığı yer. Dolayısıyla inatla 4.3 ultrapixel seçmelerinin en büyük sebebi bu olabilir ama aşılamayacak bir sıkıntı değil, tahminim de o yönde ki; seneye 8 ultrapixellik bir cihaz sunabilir htc.

kişisel görüş
one kullanıcısıyım ve kamera performansından memnunum çünkü zaten one x ve butterfly gibi cihazlardan kalitesini bildiğimiz htc'nin image chip'i, one'daki ultra megapikseller ile birleşince başarılı bir kondisyonu tutturuyor cihaz. Fotoğrafa yakınlaştırmadan bakınca güzel hatta odağın olduğu kısımda fotoğraf inanılmaz keskin gözüküyor, ancak 2-3 metreden çekilmiş bir insanın fotoğrafında yüzüne doğru biraz yaklaşayım derseniz hayal kırılığına uğrarsınız. Benim fotoğrafları kesip biçmek gibi bir işim olmadığından yan etkisini yaşamıyorum ama alacak olanlar akıllarının bir köşesine yazsın. Cihazın tonlamadaki başarısı rakipsiz olarak kabul ediliyor çoğu otorite tarafından da artık kameranın genel başarısı, sizin 4 mpx'in yanına koyduğunuz eksinin boyutuna bağlı. :)

gecenin köründe @hasanistan44 ile konuşurken aklıma düştüğü için biraz olsun aydınlatıcı olur diyerek başladığım yazımı, 6:30 itibariyle bitirdim. Hepinize günaydın, iyi forumla;, bana da iyi uykular. :)


saygılarımla, smnfrkn​
htc one in kamerasi video alaninda sinirlari belirleyen telefon olmuştur ama iş fotograf a geldiginde ise yerlerde gezer(düşük) one in rakibi olarak gördügümüz s4 fotograf konusunda çok daha iyi ama oda videoda one dan biraz daha geride....
 

semih61

Profesör
Katılım
26 Ekim 2011
Mesajlar
1,456
Reaksiyon puanı
43
Puanları
228
Düşük çözünürlük olmasının sebebi UltraPixel olan piksellerin boyutunun yüksek olması ve dolayısıyla çok yer kaplaması. Bunu çözmek gibi bir durum söz konusu değil maalesef. Örneğin 8 Mpx UltraPixel bir kamera aşağı yukarı 32 Mpx bir sıradan kamera boyutunda lense sahip olacak
meselede o zaten şuanda işlemciler nasıl 28 nanometre ve zamanında bu boyutun 100 katı byüklüğündeyse bu teknolojiyide yapacaksan çözünürlük gibi fotografın kalitesinde bence %30 etki yapan crop ta tamamiyle bununla alakalı olan bir teknolojiyide küçük lense sığdırmalılar
.tabiki htc sensör üreticisi değil ama bunu yapacak teknolojin yoksa böyle maceralar hüsran getirir.
 

smnfrkn

Profesör
Katılım
11 Temmuz 2012
Mesajlar
1,283
Reaksiyon puanı
11
Puanları
218
htc one in kamerasi video alaninda sinirlari belirleyen telefon olmuştur ama iş fotograf a geldiginde ise yerlerde gezer(düşük) one in rakibi olarak gördügümüz s4 fotograf konusunda çok daha iyi ama oda videoda one dan biraz daha geride....
Kesinlikle katılmıyorum. İyi fotoğraf çeken bir telefonun kamerası flaş patlattığı zaman yeşil renk tonlarında fotoğraf çekmez. Arkadaşımın S4'ü gece çektiğimiz fotoğraflarda uzaylı yaptı bizi :D Bilmiyorum 4.3 güncellemesinden sonra kaç kişi kamerayı gördü ama One'ın kamerası şu anda bariz şekilde Android ekosisteminde tepede bence. :)
 

kadirirdem

Müdavim
Müdavim
Katılım
23 Mayıs 2013
Mesajlar
6,217
Reaksiyon puanı
708
Puanları
1,293
Kesinlikle katılmıyorum. İyi fotoğraf çeken bir telefonun kamerası flaş patlattığı zaman yeşil renk tonlarında fotoğraf çekmez. Arkadaşımın S4'ü gece çektiğimiz fotoğraflarda uzaylı yaptı bizi :D Bilmiyorum 4.3 güncellemesinden sonra kaç kişi kamerayı gördü ama One'ın kamerası şu anda bariz şekilde Android ekosisteminde tepede bence. :)
video konusunda evet android konusunda tepede ama fotografta s4 ve lg g2nin gerisinde... ben s4 le oneın fotografını kendim bizzat karşılaştırtım normal bakınca aynı gibi duruyor ama fotoda zum yapınca one çok bozuyor fotoyu s4 de bozuyor ama one dan daha iyi derecede...
 

smnfrkn

Profesör
Katılım
11 Temmuz 2012
Mesajlar
1,283
Reaksiyon puanı
11
Puanları
218
video konusunda evet android konusunda tepede ama fotografta s4 ve lg g2nin gerisinde... ben s4 le oneın fotografını kendim bizzat karşılaştırtım normal bakınca aynı gibi duruyor ama fotoda zum yapınca one çok bozuyor fotoyu s4 de bozuyor ama one dan daha iyi derecede...
hocam bu dediğinizin sebebi One'ın 4.3, S4 ve G2nin 13 mpx olmasıdır. Eğer kamera kalitesini fotoğrafta zoom yapınca ne lear bozduğuyla ölçeceksek is çok farklı boyutlara gider. Kalite konusunda bence S4, S3'ten kat kat iyidir ama bir One değil. :)
 

kadirirdem

Müdavim
Müdavim
Katılım
23 Mayıs 2013
Mesajlar
6,217
Reaksiyon puanı
708
Puanları
1,293
hocam bu dediğinizin sebebi One'ın 4.3, S4 ve G2nin 13 mpx olmasıdır. Eğer kamera kalitesini fotoğrafta zoom yapınca ne lear bozduğuyla ölçeceksek is çok farklı boyutlara gider. Kalite konusunda bence S4, S3'ten kat kat iyidir ama bir One değil. :)
tamam işte sen bile kendin demişsin one daki sensör 4 mp oldugu için ne kadar fazlada ışık alsa ne kadar mikron sayısı falada olsa bir 13 mp kameranın çektigi fotolarla yarışamıyor fotografın kaliteside çekilen fotografın netligi derinligi ve zumdaki halidir bu haliylede one s4 ve g2 nin gerisinde kalıyor artık anla bunu daha one böyle şöyle diye savunma htc de övdü ultrapiksel diye noldu karşılaştırmalarda gördük gir youtubeye bak karşılaştırmalara fotografta bir s4 yada lgg2 değil....ayrıca one ın rakipleri s4 xperia z ve belki lg g2 sayılır (kamera konusunda) o yüzdende kamerada bu telefonlarla kıyaslanır tutupta bana onlar 13 mp bu 4 mp ondan deme rakibi oldugu için böyle kıyaslamak zorundayız ;)

not: inş HTC yeni amiral telefonlarına adam gibi bir kamera koyar da böyle ultrapikselmiş filan ugraşmayız......
 

smnfrkn

Profesör
Katılım
11 Temmuz 2012
Mesajlar
1,283
Reaksiyon puanı
11
Puanları
218
tamam işte sen bile kendin demişsin one daki sensör 4 mp oldugu için ne kadar fazlada ışık alsa ne kadar mikron sayısı falada olsa bir 13 mp kameranın çektigi fotolarla yarışamıyor fotografın kaliteside çekilen fotografın netligi derinligi ve zumdaki halidir bu haliylede one s4 ve g2 nin gerisinde kalıyor artık anla bunu daha one böyle şöyle diye savunma htc de övdü ultrapiksel diye noldu karşılaştırmalarda gördük gir youtubeye bak karşılaştırmalara fotografta bir s4 yada lgg2 değil....ayrıca one ın rakipleri s4 xperia z ve belki lg g2 sayılır (kamera konusunda) o yüzdende kamerada bu telefonlarla kıyaslanır tutupta bana onlar 13 mp bu 4 mp ondan deme rakibi oldugu için böyle kıyaslamak zorundayız ;)

not: inş HTC yeni amiral telefonlarına adam gibi bir kamera koyar da böyle ultrapikselmiş filan ugraşmayız......

Tamam hocam tamam sen haklısın.
 

LittleMonster

Profesör
Katılım
23 Ağustos 2013
Mesajlar
3,230
Reaksiyon puanı
33
Puanları
228
HTC ONE ın kamerası renk vermekte kullandığı sensörlerden dolayı üst segment diğer cihazlara göre daha başarısız bunun nedeni zaten f/2.0 diyaframı olan bir kameraya 3 kat daha fazla piksel genişliği açılmış fakat bu geniş piksel aralığını HTC iyi optimize edememiş dolayısıyla renk vermede sıkıntıları var en azından bir s4 veya xperia z kadar renk veremiyor renk veremiyor dediğim yanlış anlaşılmasın gerçekliğe yakın veremiyor kullananlar az çok anlar biraz daha beyazımsı tonlarını verir genelde kamerası.
Bunun yanısıra çözünürlüğü artırmak fotoğrafların kaliteli çıkmasını sağlamak değil ama kameranın çözünürlüğü ne kadar yüksek olursa elde edilen fotoğrafın çözünürlüğü düşürülürken hatalar daha rahat giderilir.
HTC bence 4 mp kamera yerine 8mp çözünürlüklü bir kamerada bu yeni Ultrapixel teknolojisini deneseydi bu kadar eleştirilmezdi en azından çözünürlük sıkıntısı olmazdı.
Şimdi hem çözünürlüğü hem verdiği renk eleştiriliyor. Tamam gece çekimi iyide gündüzü ne yapıcaz?
Gündüz mü daha çok foto çekiyoruz gece mi ? Tabiki gündüz o yüzden öncelik gündüz olmalı . Gündüz iyi çekerken buna artı olarak gece çekimi geliştirilmeli HTC işe tersten başladığı için tutturamadı.
Bide işin kullanıcı tarafı var tamam Zoe falan güzel kullanışlı özellikler ama bu mor-pembe çeken kamera sorunu olan cihazlara bu kadar güncellemeye rağmen çözüm bulabilmiş değil büyük kısmına.
HTC akıllı telefonlarda Sony den sonra en beğendim marka ama yanlışları da yok değil ama bence bir sonraki amiral gemisinde düzeltecek gibi geliyor bana
 
Üst