Ülkeden gitmek için geçerli sebepler

errno

Doçent
Reaksiyon puanı
567
Merhaba,

yurtdışına bile gitmek para. Almanya için dil isteniyor. Artık B1 seviyesinde diliniz olmaz ise oturma izini de alamıyorsunuz. A1 seviyesinde Türkiye'de kursa gidip ecel teri döktüren sınavı geçemezseniz çıkış yapamıyorsunuz. Oturma izini olmadığı için iş vermeyen de çok. Hadi iş buldunuz ev ne olacak ? Ev buldunuz ya araba nasıl alacaksınız ? Burada her 30 saniyede bir otobüs veya dolmuş geçmiyor yoldan. Saatte 1 (yaklaşık olarak) ve belirli güzergahlardan kalkan minibüsler ve otobüsler var. Çok zor arkadaşlar. Ehliyetini bile sadece 6 ay kullanabiliyorsunuz Avrupa'da. Yeni ehliyet 2000 euro civarında. Yalnız o ehliyeti alabilmek için zorlu bir sınav ve zorlu bir sürüş sınavınız var. Adam anında hayır vermiyorum diyebiliyor. Ve herşey boşa..

Dil yok, para az.. Yabancılar dairesinde bir işim vardı ve orada 25/26 yaşları civarında bir Türk ve yeni tanıştığı bayanla evlenmek istediğini bile anlatamayan birini gördük ve izlemeye başladık. Almancası neredeyse hiç yok. Ancak müşteri temsilcilerine anlatmaya çalışıyordu. Nihayetinde zorla anlaşılabildi. Adamların arka tarafta nasıl güldüklerini gördüm. Nasıl arkasından konuşulduğunu duydum. Aşağılayıcı konuşulmadı ama; "Daha dili yok, kalacak yeri yok, prosedürleri bilmiyor ve evlenmek istiyormuş.. Bu kadar olmaz ama.." diyerek giden cümleler. Haksızlar mı ?..

Ailenizden aldığınız veya kıt kanaat biriktirdiğiniz para ile yürüyecek işler değil arkadaşlar bunlar. Hatırı sayılır bir para ile geliyorsanız onu bilemem. Zaten o kadar paranız varsa buralara geleceğinizi de sanmıyorum. Elinde 100 bin YTL ile geldiğini düşün. Burada o para pula dönüyor. 33 bin euro civarında. 3/4 bin euro ya araba alsanız.. Aylık bir ev tutsan 500 euro + yan ücretleri + yemek + benzin giderlerinle aylık net 1000 ile 1500 euro arasında giderin var. Yani o para sani 1,5 yıla yakın idare eder. Hiç ekstra harcama yapmadan..!

Güneş yok, akraba yok, arkadaş yok.. Komşuluk sıfır denecek kadar. Nereye gidiyorsun çile çekmeye mi ? 10 tane üniversite bitirsen burada seni takan olmayacak. Nedeni de kendi üniversitelerinden mezun olmadığın için. Sorun her yerde sorun arkadaşlar.

Çözüm lazım bize. Gelecek nesil aklı başında ve adaletli olacak buna inanıyorum. Bu sıkıntılarla yetişen nesil, ileride bunları nasıl aşacağını da bilecektir sanıyorum.

Saygılarımla

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,918
Okumak için yurt dışına gidilebilir. Gelişmiş ülkelerde eğitim bizden daha kaliteli ve nitelikli. Bunun için Toefle adında bir puanlama sınavını kazanmış ve bilinen Üniversiteler için yüksek puanınız olması gerekiyor. (Kıbrıs ta paralı okuma imkanı da var tabii ki)

kadirirdem

Dekan
Reaksiyon puanı
708
Kimseyi zorla tutan
Ben herkese cahil demedim. Fakat çoğunluk öyle. Tabii ki bizim de oldukça kültürlü ve bilimsel çalışmalarla uğraşan veya takip eden insanlarımız var. Ama azınlık. Keşke biraz daha çok olsa.
Kime göre neye göre Cahil ? çoğunluk veya azınlık fark etmez birilerine Cahil diyorsan neye dayanarak diyorsun.

kmurat

Dekan
Reaksiyon puanı
3,918
Cahil bilgisiz değil. Amacı kötü olan.
Amacı kötü olan bir kişi, benim gözlemlerime göre, her duyduğunu ve okuduğunu değil, kendi işine yarayanı aklında tutar. Bu nedenle cahil kelimesi bizde bilgisiz veya bilinçsiz anlamında algılanıyor. Bir insan bilgisiz olabilir ama yine de akıllı olabilir. Akıl, mantık yürütebilme kabiliyeti, Zeka ise bilgi birikimi.
Bilgi birikimi için herkesin olanağı olmayabilir. Veya her konuda herkes yeterli bir bilgi birikimine sahip olmayabilir.
Bizim ülkemizde genelde kendilerini Aristokrat veya seçilmiş veya bir akıma üye görenler, halkın diğer kesimini (kendilerinden olmayanları) bilinçsiz çoğunluk yada cahil olarak görürler.