Uçak gemisine yolcu uçağı acil bir durumda indirilebilirmi ?

OceanDestiny

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
[video=youtube;hhXTJ77LtQ8]http://www.youtube.com/watch?v=hhXTJ77LtQ8[/video]

bu videodaki gibi misal boeing bir yolcu ucağının , uçak gemisine indirilebilmesi mümkünmüdür ? sadece merak :glare:

blackdown

Profesör
Reaksiyon puanı
1
uçak gemisinde çalışan bir tanıdık yok ki bilelim

oslun

Dekan
Reaksiyon puanı
33
Pek mümkün değil tabi ama çok zor şartlarda iniş yapılabilir. Şöyle bir örnek vereyim,

Okyanus üstünde 3 motoru yanmış, tek motorla uçmak zorunda kalan bir 747'nin en yakın merkez havaalanına yetişemeyeceğine kanaat getirilirse böyle bir gemiye iniş yapması sağlanabilir.

Ama animasyonda mantık hataları var tabi ki. Pilot sıfır iniş yapıp, 20 metre gibi bi mesafede uçağı tamamen durduruyor. Bu imkansız gibi bir şey. Uçağın tamamen durabilmesi için çok daha uzun bir pist gerekli. Ayrıca pistte 747'yi parkedecek bir alan da olmalı tabi ki. Park için de pek uygun görünmüyor maalesef :)

blackdown

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Pek mümkün değil tabi ama çok zor şartlarda iniş yapılabilir. Şöyle bir örnek vereyim,

Okyanus üstünde 3 motoru yanmış, tek motorla uçmak zorunda kalan bir 747'nin en yakın merkez havaalanına yetişemeyeceğine kanaat getirilirse böyle bir gemiye iniş yapması sağlanabilir.

Ama animasyonda mantık hataları var tabi ki. Pilot sıfır iniş yapıp, 20 metre gibi bi mesafede uçağı tamamen durduruyor. Bu imkansız gibi bir şey. Uçağın tamamen durabilmesi için çok daha uzun bir pist gerekli. Ayrıca pistte 747'yi parkedecek bir alan da olmalı tabi ki. Park için de pek uygun görünmüyor maalesef :)
Jetler bile halatla anında duruyor bu uçaklarda da halat yeri yok(bildiğim kadarıyla) zaten ufacık alan durması imkansız

OceanDestiny

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0

öyle bir durumda park alanını düşüneceklerini sanmıyorum :) ama evet haklısınız size katılıyorum o ağırlıkta bir ucagın kısa mesafede durması cok sıkıntılı ama imkansız oldugunu dusunmuyorum insanların ölmesini göze alamıyacakları için böyle birşeyi denemek mantıklı olabilir ama ne kadar saglıklı olur bu tartısılıcak bir konu bence :)

mr_rain

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
442
İnemez. Hem yeterli mesafe yok hem de uçağı durdurmaya yetecek güçte bir mekanizma..

El Padrino

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
70
Buradaki püf noktası gemininde belli bir hızda uçakla paralel bir şekilde ileriye doğru yol alması.Uçak gemiye temas edene kadar neredeyse aynı hıza ulaşmış oluyorlar.Aynı hızda ilerleyen iki cismin birbirinin üzerine konması çok zor olmasa gerek.Normalda bu gemilere inen savaş uçakları çok süratli bir şekilde gemiye iniyorlar.Çelik halatlar yardımıyla duruyorlar.Çok extreme bir olay tabi ki.Konunun uzmanıda değiliz.Çok zor şartlarda denenebilir.Profesyonel bir pilot ve gemiyle senkronize bir çalışma sonucunda başarılabileceğine inanıyorum.

hasansengun

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Bence mümkün değil bir f16 nın kanat genişliği 9 m küsür iken bir boeing 737 nin kanat genişliği ise 35 m nin üzerinde :) hatta imkansız :)

Elusive

Dekan
Reaksiyon puanı
260
Suya iniş pilotun tecrübesine bağlı ama daha iyi bir yol.

OceanDestiny

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Buradaki püf noktası gemininde belli bir hızda uçakla paralel bir şekilde ileriye doğru yol alması.Uçak gemiye temas edene kadar neredeyse aynı hıza ulaşmış oluyorlar.Aynı hızda ilerleyen iki cismin birbirinin üzerine konması çok zor olmasa gerek.Normalda bu gemilere inen savaş uçakları çok süratli bir şekilde gemiye iniyorlar.Çelik halatlar yardımıyla duruyorlar.Çok extreme bir olay tabi ki.Konunun uzmanıda değiliz.Çok zor şartlarda denenebilir.Profesyonel bir pilot ve gemiyle senkronize bir çalışma sonucunda başarılabileceğine inanıyorum.

size katılıyorum bence yakıt durumu veya motor arızası gibi bir durumda suya inmek yerine yakınlarda ucak gemisi var ise gemiye inmesi daha saglıklı olur diye dusunuyorum , yolcularda yara almamıs olurlar ama halatların yolcu ucagına göre ayarlanıp sayısı artırılması gerek diye dusunuyorum ucağın o mesefade durması ancak böyle mumkun yanı halatları arka tekerlere tutturulursa ucak durabilir ancak basınca dayanabilinirmi orası muamma

thekillingroad

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Çok yanlış düşünüyorsunuz, umarım bu kararı size bırakmazlar böyle bir şey olursa.

Uçaktaki herkesin üzerine gemideki herkesi öldürmek ve bir de milyarlarca dolar zarar çıkartmak istiyorsanız olur. Aksi takdirde, hiç bir moden jet yolcu uçağı uçak gemisine inemez. Hiç kurtarır eder olur yanı yok.

Meraklısı varsa detaylı detaylı anlatabilirim, ancak emin olun, emin olun mümkün değil.

OceanDestiny

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bu kadar kesin konuşmak bence yanlış her bir teoremin azda olsa gerçeklik payı bulunur , ayrıca gemideki butun insanları oldurmek gibi bir durum olmayacaktır , öyle bir durumda zaten milyarlarca dolar zarar cıkacaktır bu konuda anlasılmak lazım , böyle bir durumda bence zararın en aza indirilmesi söz konusu olucaktır , ha bir yolcu ucagı icin böyle bir sistemin yapılacagını dusunmek yanlis bir dusunce kimsenin bir yolcu ucagını bu kadar önemseyecegini sanmıyorum ancak ucakda değerli bir seyler olacaksa böyle bir durum dusunulucektir yada bir devlet ucagi icin gecerli bir durum olabilir. onun dısında bir yolcu ucagını kimsenn bu kadar önemseyecegini dusunmedimde ama bence hala mantıklı bir yöntem ama her teorem gibi bu teorininde puruzleri olacaktır

oslun

Dekan
Reaksiyon puanı
33
Çok yanlış düşünüyorsunuz, umarım bu kararı size bırakmazlar böyle bir şey olursa.

Uçaktaki herkesin üzerine gemideki herkesi öldürmek ve bir de milyarlarca dolar zarar çıkartmak istiyorsanız olur. Aksi takdirde, hiç bir moden jet yolcu uçağı uçak gemisine inemez. Hiç kurtarır eder olur yanı yok.

Meraklısı varsa detaylı detaylı anlatabilirim, ancak emin olun, emin olun mümkün değil.

Neden mümkün değil? Kararı bize bırakmadın ama hiçbir şey de açıklamadın. :)

Açıklaması yapılabilen bir yanlış, açıklanamamış bir doğrudan daha doğrudur..

thekillingroad

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Neden mümkün değil? Kararı bize bırakmadın ama hiçbir şey de açıklamadın. :)

Açıklaması yapılabilen bir yanlış, açıklanamamış bir doğrudan daha doğrudur..

Meraklısı yoksa ben de niyetli değildim de ondan, varmış açıklayalım o zaman :)

bu kadar kesin konuşmak bence yanlış her bir teoremin azda olsa gerçeklik payı bulunur , ayrıca gemideki butun insanları oldurmek gibi bir durum olmayacaktır , öyle bir durumda zaten milyarlarca dolar zarar cıkacaktır bu konuda anlasılmak lazım , böyle bir durumda bence zararın en aza indirilmesi söz konusu olucaktır , ha bir yolcu ucagı icin böyle bir sistemin yapılacagını dusunmek yanlis bir dusunce kimsenin bir yolcu ucagını bu kadar önemseyecegini sanmıyorum ancak ucakda değerli bir seyler olacaksa böyle bir durum dusunulucektir yada bir devlet ucagi icin gecerli bir durum olabilir. onun dısında bir yolcu ucagını kimsenn bu kadar önemseyecegini dusunmedimde ama bence hala mantıklı bir yöntem ama her teorem gibi bu teorininde puruzleri olacaktır

Evet her teoremin gerçeklik payı araştırılmaya değecek kadar vardır. Ancak her kafadan çıkan ses teorem değildir.
Kısa zamanda net yazmaya çalışacağım, kusura bakmayın ve kaba olarak almayın lütfen ama, bu fikrin ise hiç bir gerçeklik payı yoktur. 2x2'nin 788 olabileceğini söylemekten bir farkı yok.

Uçak gemisi nedir?
Uçak gemileri, savaş jetlerinin operasyona yakın yerlerden iniş kalkış yapabilmesini sağlayan gemilerdir. Öncelikle zaten "gemiye iniş" esasen kontrollü bir düşüştür, doğru düzgün bir iniş olarak kabul edilmez.
Savaş uçaklarına iki genel örnek verelim.
  • F16: 15m uzunluk, 9m kanat genişliği
  • F18: 17m uzunluk, 12m kanat genişliği
Nedir bu uçakların ağırlığı? F16 C için konuşursak boşken 8ton, tam dolu ağırlığı ise 19 ton.
Kaç km hızla yaklaşarak inerler, daha doğrusu düşerler bu gemiye? Takribi, tabii ki konfigürasyona göre değişmekle birlikte min 110-120knot civarı.
Bu hızla geldikleri andan itibaren de yakalayıcı çelik halatlar tarafından durdurulurlar. Çok fazla bir ağırlığı olmadığı için çok sağlam olan tekerlekleri, kontrollü düşme dediğimiz bu sert iniş sırasında zarar görmeden ama kesinlikle kontrol edilmesi gerekecek şekilde darbesiz kurtulurlar.

Şimdi 747 dediğiniz uçağa bakalım.. Yani hala şaşırıyorum, bari 319 falan diyeydiniz, 747 ne? :)

Uzunluk 70m, kanat genişliği 60 yada 65 m.
Boş ağırlığı 180, tam ağırlığı 400 ton. Kesin bir rakam olmamakla birlikte, bomboşken 4000ft kadar bir pistte iniş yapabiliyor.

15 uzunluğunda, 9mt kanat genişliğine sahip, ortalama 10 ton ağırlığındaki, normalde 1500ft'de durabilen bir uçağı, halatlarla durdurabilen, bunun için yapılmış bir gemide;
70m uzunluğunda, 60m kanat genişliğine sahip, ortamala 250 ton ağırlığındaki, hadi halat yakalayıcı taktık diyelim, bir uçağın durabileceğini düşünüyor, bunu okyanusa inişten daha iyi bir seçenek sanıyor ve buna teorem diyorsanız, ben bir şey diyemem.

Kabalık etmek istemem tekrardan.. Havacılıkla ilgili bir şey bilmek zorunda değilsiniz elbette, herkesin bildiği bilmediği şeyler vardır.
Ancak yukarıda yazdıklarımdan sonra halen buna "bence olabilir" diyen biri varsa, ben de kendisine "bence sen de Atlantis'te yaşıyor olabilirsin, bence yani" diyebilirim. :)
Merak etmesi eğlenceli bir şey farkındayım, ama oluru yok.

- - - Mesaj Güncellendi - - -

Bir kaç noktaya değinmek istiyorum.

Birincisi asla yakın hızlarda falan değiller, öyle şey mi olur? Söylediğin şeyin olması zaten iyi de olmaz, uçak nasıl yaklaşacak gemiye? Ha yaklaşıp tam inmek üzereyken mi yavaşlayacak?
Uçan bir şeyin, ani hız değişimi, son istenilen şeydir. Sabit hızla gelir neredeyse. En fazla artık gemi üzerine gelince idle'a çekerler.
Uçak gemilerinin ise 30-35knot civarı bir hızı vardır. Uçaklar ise 110-130kt arası hızlarla gelirler.

İkincisi de, uçaklar bir çok yolcu uçağının düşemeyeceği hızlara düşerek iniyorlar bu gemilere. Süratliden kastın tabii başka bir şey de olabilir ben yanlış anlamış olabilirim, ama hani konu uçaklar ve yolcu/savaş uçakları olduğundan, hızlı iniş yapıyorlar diyorsun şeklinde anladım.

OceanDestiny

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
açıklama için tesekkkurler bilgimiz yoktu ogrendik ama sonucta insanın aklına bir şey geldimi cevaba tam ulasmadan aklındaki en ufak öneriyi savunmak ister

mendocino

Rektör
Reaksiyon puanı
81
acil durumda suya inebilecek yüzer şekilde yapılıyor yani münkün değil. Şavaş uçaklarına bile o mesafe yetmiyor gemiye inişte ve kalkışta özel lastikten yaylarla yavaşlatılıyor yada hızlandırılıyor yolçu uçağı için hayatta yetmez o mesafe.

cesurtarih

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Boş ağırlığı 162,400 kg Boeing 747 uçak gemisine ilk tekerlek değişinde ki basınç uçağı tekrar itecektir.
Kaldı ki savaş uçakları normal bir şekilde inmemekte dir. iniş anında savaş uçağını tutan bir mekanizma vardır.
Savaş uçağını tutan mekanizma oldu ki Boeing 747 için kullanıldığını düşünelim bu da imkansızdır büyük ihtimalle uçak gemisinin iskeletini parçalar.
Video da inen uçağı tutan mekanizmaya bakın mekanizmayı tutan uçak pisti pas geçiyor
[video=youtube_share;R3FWjSLyNn0]http://youtu.be/R3FWjSLyNn0[/video]

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
uçak gemisinin çok hızlı bir şekilde iniş rotasında ilerlemesi ve rüzgarsız bir ortamda belki mümkündür.

AsDErA

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bana verin ucagi indirim hatta kamaraya bile park ederim.

DumDumaq

Dekan
Reaksiyon puanı
9
gemi büyükse ve yolcu uçagının ağırlıgını taşırsa iner neyi tartışıyosunuz

mendocino

Rektör
Reaksiyon puanı
81
arkadaşlar bunun belkisi falan yok imkansız! Uçaktakilerle birlikte gemidekilerde ölür :)

VincentVega

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Uçak gemileri ortalama 40-50 km/h hızla gidiyor diye biliyorum ben. Yukarıda başka bir arkadaş da detaylı bir şekilde bunun mümkün olmayacağını açıkladı. Hala olabilir demenin anlamı nedir bilmiyorum. Sonuçta bu bilinmeyen birşeye tahmin yürütmek değil, zaten mümkün olmayan birşeye hala mümkün demek oluyor.

H SİZER

Doçent
Reaksiyon puanı
4
askeri dergilerde okumuştum aklımda kaldığı kadarı ile f16 jetler 150 metreden kalkış yapabiliyor buyuk yolcu uçakları ise 4.5 km pistten inip kalkabiliyor nato standartlarındaki pistlerde 7.5 km olması lazım uçak gemilerinin pistleri 300-500 metre büyük uçakların inip kalkması imkansız

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Bunu basarabilecek tek kisi var:

vecihi_6475.jpg

Bildiginiz üzere koskoca boeing'i ankara asfaltina indirmisti :D

PetyrBaelish

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Denzel Washington'ı da, unutmamak gerek.

O'da, uçağı ters uçurmuştu. :D

''Flight'' İzlemeyenlere tavsiye ederim, bu arada. :)

flight-movie-1112-mdn.jpg