Uçağımızı İsrail'in gizli yazılımı mı düşürdü?

Ben Kenobi

Dekan
Katılım
6 Kasım 2011
Mesajlar
7,336
Reaksiyon puanı
3,155
Puanları
113
pilotlar_sag_ve_turkiyede_iddiasi13404494070_h894876.jpg


Suriye'nin düşürdüğü Türk jetiyle ilgili araştırma sürerken, TSK'dan gelen "Füze emaresi yok, uçaksavarla da düşürülmedi" açıklaması üzerine, gözler İsrail'in yüklediği yazılım sistemine çevrildi.



Strateji uzmanları, İsrail tarafından modernizasyonu yapılan uçağın yüklenen bir yazılım vasıtasıyla düşürülerek, Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesinin sağlanmasının amaçlanmış olabileceği ihtimalini gündeme getirdi.

"YAZILIMLA HAREKET MÜMKÜN"

Strateji uzmanı emekli Yarbay Yakup Evirgen Akit'e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yazılım konusunda ayrıntılı bir değerlendirmeye ihtiyaç olduğunu dile getiren Evirgen, "Yazılımı tamamen size ait olmayan ve yazılımla komuta ve kontrol edilen askeri teçhizat sistemleri için bu tehlike her zaman mevcuttur. Yazılım içine konulan gizli bir döngüyle bilinen işletme prosedürlerinin dışında bir hareket yapmasını sağlamak mümkün. Bunu hiçbir zaman göz ardı etmemek lazım" dedi.

"BİLİNEN SEÇENEKLER TÜKENDİYSE..."

"Uçağımızın düşürülmesi hadisesinde yazılım sisteminin varlığından söz edebilmek için öncelikle bilinen seçeneklerin tüketilmesi lazım" diyen Evirgen, şunları kaydetti: "Uçağımızın, uçaksavar makineli tüfeğiyle vurulup vurulmadığı ya da roketatarla vurulup vurulmadığının kesinleşmesi gerekiyor. Neyle vurulduğuna dönük çıkan enkaz parçalarının detaylı kriminolojik incelemeleri yapıldıktan sonra her şey ortaya çıkacaktır."

YAZILIM, MODERNİZASYON SÜRECİNDE Mİ YAPILDI?

İsrail tarafından modernizasyonu yapılan uçağın yüklenen bir yazılım vasıtasıyla düşürülerek, Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesinin sağlanmasının amaçlanmış olabileceği ihtimalini de değerlendiren Evirgen, şunları söyledi: "İsrail'in güvenlik konsepti, bölge ülkelerinin kendi içerisinde kaos ve kriz içinde olmasıdır. Birbirleriyle ilişkilerin problemli olarak devam etmesine bağlıdır. Bütün bunlar uçağın bir yazılım vasıtasıyla İsrail tarafından düşürüldüğünü akıllara getiriyor. Bu düşürülmeyle ilgili bir ihtimal ama bu konuyu kesinlikle ihtimal dışında tutmamalıyız."

"UÇAĞIN İNFİLAK ETTİRİLMESİ SÖZ KONUSU"

Uçağın ne tür bir mühimmatla düşürülmüş olabileceği konusunun bugün yoğun bir şekilde tartışılmakta olduğunu belirten Evirgen, bu izlenen yolun yanlış olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: "Uçağımızın düşürüldüğü kesin, kimin düşürdüğü bilgisi de ortada. Suriye bir itirafta bulundu. Rus yapımı bir roketli füzeyle düşürülme ihtimali de var, bir de yazılımla kendi kendisini infilak ihtimali söz konusu.

"BİZİM YAZILIMCILARIMIZA NE OLMUŞTU?

Modernizasyonu yapılan uçağın yazılımı yüklendikten sonra Türkiye'deki yazılım uzmanları tarafından incelenmeye ihtiyacı olduğunu söyleyen Evirgen, ASELSAN ölümlerine de değindi. Evirgen, şöyle devam etti: "Türkiye'nin önemli projelerinde yani Altay Tankı'ndan başlayarak F-16'ların milli yazılımlarının geliştirilmesine dönük olarak bir proje başlatılmıştı. Buna ihtiyacımız vardı. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda orada görevlendirilen çocuklar da projelerini belli bir aşamaya getirmişlerdi. O noktadan sonra ayrılmaları sağlandı. Askere gittiler, hepsi de şüpheli şekilde hayatlarını kaybettiler. Daha sonra bilirkişi raporları birbirleriyle çelişir şekilde ortaya çıktı. Bu çocukların 4'ünün de intihar etmesi için görünürde bir sebepleri de yoktu. Aile yapıları, sosyal hayatları, psikolojileri, halet-i ruhiyeleri intihar edecek durumda değildi. Ama nasıl olduysa oldu işte. Ölümlerde şüpheler izale edilemedi."

ucakjpg_h166.jpg


SİNYAL GÖNDERME SİSTEMİYLE DÜŞÜRÜLEBİLİR

Yazılım uzmanı Önder Aydoğdu da Akit'e yaptığı değerlendirmede teknik olarak uzaktan kumandayla yazılımlara müdahale edilebileceğini belirterek şunları söyledi: "Uzaktan kumandayla yazılımlara müdahale etmek teknik olarak mümkündür. Burada 'dost-düşman' tanımlaması akıllara geliyor. Yazılım içerisinde sürekli sinyal bekleyen bir program var. Uçaklarda bu tür yazılımlar mevcuttur. Dolayısıyla uzaktan bir sinyal gönderme yoluyla uçaklara müdahale edilebilir. Teknik olarak bu mümkündür. Ve telekomünikasyon bağlantısı olan her yerden müdahale edilebilir. Sinyal gönderilerek tetiklendiği an o program çalışıyor. Ayrıca dost sinyalleri engelleyen jammer'lar var. Bu da ihmal edilmemesi gereken bir faktör. Pilotlara ulaşacak dost sinyaller bu şekilde engellenebilir."

BİLGİSAYAR SİSTEMİ BOZULABİLİR

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Erhan ise uçağın düşürülmesiyle ilgili son ihtimalin bilgisayar sistemine dayanabileceğini belirterek şunları ifade etti: "İsrailliler veya Amerikalılar bilgisayar sistemini bozarak uçağı düşürmüş olabilir. Bütün veriler ortaya çıktığında her şey netleşecek. Bu uçaklarda da kara kutu vardır elbet." Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Erhan, uçağın düşürülmesiyle ilgili son ihtimalin bilgisayar sistemine dayanabileceğini belirtti.Strateji uzmanı emekli Yarbay Yakup Evirgen, "Yazılımı tamamen size ait olmayan ve yazılımla komuta ve kontrol edilen askeri teçhizat sistemleri için bu tehlike her zaman mevcuttur.

http://www.haber7.com/guncel/haber/902742-ucagi-israilin-gizli-yazilimi-mi-dusurdu
 

serkay1578

Doçent
Katılım
6 Ekim 2010
Mesajlar
893
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
Olabilir bence vurulsalar niye kendilerini fırlatmasınlar ki ?
 

Hwoarang

Doçent
Katılım
8 Mart 2012
Mesajlar
546
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Suriye biz düşürdük dememiş miydi? Bu nasıl iştir. Nerdeyse Suriyeye savaş açacaktık. Şimdi diyoruz Suriye düşürmedi.
Bizim bu yetkililerin hepsimi eğitimsiz. Nasıl geliyorlar o mevkilere.
 
K

Kayıtsız Üye

SDN Okuru
valla israile savaşa girmeyelim sonra oturur ağlarız neden savaşa girdik diye bir yazılım kodlarını bile yapamıyoruz
 

Ben Kenobi

Dekan
Katılım
6 Kasım 2011
Mesajlar
7,336
Reaksiyon puanı
3,155
Puanları
113
vurulmadıkları kesinleşti
genel kurmay zaten bu konuda açıklama yaptı.
geriye sadece birkaç ihtimal kalıyor

pilot hatası
bağımsız uçak arızası
yazılımı, kodları ve kontrolü israile ait olan uçağın israil tarafından müdahale edilmesi

pilot hatası vb olacağını sanmıyorum çünkü Suriye öyle bir durumda biz vurduk demezdi tam tersi bizimle alakası yok derdi.
gerçekten suriye biz vurduk niye dedi o da ayrı mesele, uçak vurulmadığına göre.
 

kemxran

Öğrenci
Katılım
20 Şubat 2012
Mesajlar
72
Reaksiyon puanı
0
Puanları
6
iyide o yazılımlar çoktan değiştirildi şuan aselsanın yazdığı yazılım var uçaklarda
 

grkn-g

Doçent
Katılım
30 Kasım 2011
Mesajlar
883
Reaksiyon puanı
3
Puanları
0
aselsanın kaç mühendi bu uçakların kodlarını çözdüğü için öldürülmedimi yine ülkemizdeki bütün uçaklar abd menşei li ve bilmediğimiz kadarı israil modernizasyonlu keza diğer tank ıvır zıvır silahlarımızın modernizasyonuda bu ülkelerden yapılıyor yani bu adamlar istemedikten sonra o uçaklar hiç bir halta yaramaz
 

ashabulyemin

Profesör
Katılım
6 Aralık 2008
Mesajlar
3,389
Reaksiyon puanı
20
Puanları
0
o uçakları modernizasyon yapan abd deselerde israil teknolojisi birde israile yapılan casusluk davalarına bakınız en son izmirdeki davalarıda takip ediniz bu daha akla yatkın görünüyor
 

michuozawa

Guru
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
493
Puanları
83
bu uçak burulmadı , suriye vurdum dedi , ne olacak bu işin akıbeti ?
 
K

Kayıtsız Üye

SDN Okuru
Süriye vurduk, düsürdük der tabii muhtumelen ucaksavarla ile ates ettiler. Hatta ates edene odul falan vermisler. Onlar vurduk diyorlar ama vurulduguna dair herhangi bir iz yok simdilik. Ates ettiler ama ucak onlarin atesi ile dusmedi. Pilot atesi fark etmis olabilir kacmak isterken ucakta teknik ariza meydana gelmis suya cakilmis olabilir. Herkes birseyler diyor. Fuze ve ucaksavar ile inmediyse ucak ariza falanlar yapmistir dusmustur. Yada motoruna angry birds girmistir.
 

TEGİN

Profesör
Katılım
13 Mayıs 2009
Mesajlar
2,102
Reaksiyon puanı
92
Puanları
48
Güçlüyüz güçlüyüz de dev aynasına mı bakıyoruz yoksa ?
 

topalsolucan

Rektör
Katılım
25 Mart 2010
Mesajlar
15,674
Reaksiyon puanı
555
Puanları
113
bence her halukarda suriyenin üzerine oynayalım çünkü bizim başımız pkk ile dertte ve pkk'nın yeri yurdu hep suriyede. daha sonra israil ile bir şekilde uğraşırız.
 

MasterFather

Profesör
Katılım
10 Aralık 2006
Mesajlar
4,294
Reaksiyon puanı
59
Puanları
48
yok esadın terliği düşürülmüştür.yada sapanla düşürmüş olabilirler.nazar değmiş o yüzden düşmüş olabilir.sözde devlet düşünün savaş ucağı düşürülüyor neden düştüğünü bilmiyor.biz devlet filan değiliz.
 

dadaist

Profesör
Katılım
18 Eylül 2010
Mesajlar
1,638
Reaksiyon puanı
8
Puanları
38
kYNğı gördükten sonra okumadım bile :) zaten iyi birşey oldu mu bizden kötü birşey oldu mu israil, amerika, dış güçler. savaş için kamuoyunu ve diğer devletleri hazırlamak için hükümetin düşürmediği ne malum keni uçağını? ama yok biz hiç öyle şeyler yapmayız. çok kızarsak aydın yakarız o kadar.
 

thepolice2

Doçent
Katılım
8 Ocak 2011
Mesajlar
875
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Suriyeye savaş açarsak Rusya ve Çin, Suriye ye yardım edecekler. Bilim ve teknolojiden uzak bir ülke olduğumuz ortada. Bi ülkede bilim adamından çok imam yetiştirirsen böyle olur işte. Ayrıca İsrail in ayom bombasına sahip olduğunu unutmayın
 

LoSt61

Asistan
Katılım
13 Ağustos 2009
Mesajlar
134
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
işin içinde abd nin parmağı olduğu kesin
 
K

Kayıtsız Üye

SDN Okuru
bana kalırsa savaş birileri savaş için bir şey planladı . galiba işler yolunda gitmedi
 

fatihcamli

Doçent
Katılım
2 Kasım 2010
Mesajlar
843
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
biri vurdum diyor digeri yazlımlan düşürül müş diyor = var bunda buuk yenigi demmmek i israiile sava girsek arkadasımzındedigibi silahlar İsrailin önünde Egilecek yav bir insanda mantık olur bir insan senin düşmanın ve sen oo düsmanından alış veriş ediyorsun akılmı şimdi bu 1 kuru ekmegini almam onun ben zehir vardiye bir cıkarı olucak diye hem adama posta koy hemtavır tavır takın oda sana iyilik ettsin :D israil bide... alsana iyilik..... ve güzellik nadeger bir laf vardır öyle düdüge böyle sees gibi varsaayalım......
 

madmex

Profesör
Katılım
16 Nisan 2011
Mesajlar
2,606
Reaksiyon puanı
5
Puanları
0
Adamlar biz düşürdük diyor biz hala uçakta bulamadık nasıl düştüğünü
 

sdmh

Profesör
Katılım
22 Ağustos 2008
Mesajlar
1,108
Reaksiyon puanı
14
Puanları
38
Türkiye kendi ürettiği silahında kendi kaynak kodunu kullanmadığı sürece daha çok acaba der.
 

Ben Kenobi

Dekan
Katılım
6 Kasım 2011
Mesajlar
7,336
Reaksiyon puanı
3,155
Puanları
113
burada haberi bazı kişiler tam okumamış.
düşen uçağın yazılımı israil'e ait ve kaynak kodları bizde değil.
 

RocKhan

Doçent
Katılım
4 Mayıs 2009
Mesajlar
977
Reaksiyon puanı
15
Puanları
18
Bu millet bu Komplo Teorilerinden bıkmadı arkadaş.

Bir yazılımla her şeyi halleden ülkeler, nedense yine aynı yazılımla kendi uçaklarını insansız uçuramıyor. Bri Jet savaş uçağını insansız şekilde kontrol etmek Amerika, İsrail, Fransa, İngiltere, Rusya gibi ülkelerin en büyük hayalidir. Pilotlu uçuşlar jet uçaklarının yüksek performansla uçması karşısındaki en büyük engeldir, nedeni pilotlar üzerinde baskı kuran G kuvvetidir.

Bir uçağı, uzaktan kumanda ile, bombalarını, uçuşunu, hem de elektronik karıştırmalara karşı özel olarak yalıtılmış jet hızı ile uçan bir nesneyi kontrol etmeki şu an için hayal, üzerinde hala çalışılıyor. Böyle bir şey şu an mümkün olsa sivil ve askeri hava taşımacılığında pilotlar kullanılmaz, böylece pilot maaşı diye bir şey de olmaz uçaklar uzaktan kontrol edilir, ve yılda milyonlarca dolar kar edilirdi.

Üstelik F4'lerin en son yazılım güncellemeleri Türkiyede ve Türk mühendisler tarafından yapıldı, bu adamlar hiç mi bilmiyor, hiç mi kontrol etmiyor arkadaş, bu uçakta gizli bir kod var mı yok mu? Bir tek sizin mi aklınıza geliyor bunlar sanıyorsunuz, hiç kimse kontrol etmiyor mu sanıyorsunuz? Bir çoğu zaten en son Eskişehir 1.Hava ikmal bakım komutanlığında hem yazılım hem donanım olarak yenilendi.

Daha önce İsrail tarafından yenilenen uçakların da tüm kodları ve donanımları test edilmiştir içiniz rahat olsun böyle abuk sabuk haberlere kanmayın, milleti öyle bir hale getirdirler ki, Allah muhafaza İsraille savaşa girsek bunlar nasıl olsa her şeyi uzaktan kumanda ile hallediyor diyeceksiniz bu yüzden millet savaşa girmekten korkacak, zaten asıl amaç da budur, milletin orduya güvenini kır, gözündeki gücünü yok et.

Ee tabi böyle bir İsrail her savaşı kazanır, şu anda yapılan taktikleri 6 gün savaşlarında aynı anda 3-5 arap ülkesine karşı savaşmadan önce de yapmışlardı, üstelik 6 günde de 5 ülkeye karşı yaptıkları savaşı kazandılar, nasıl diye merak eden biraz okusun, o taktikleri incelesin, o taktiklerin aynısı uzun zamandır Türkiye üzerinde de oynanıyor.
 
Üst