Ubuntu'mu pardus'mu

Metin Balcı

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
arkadaşlar ikisinide kurdum ikisi arasında karar veremiyorum ? deneyimlerinizin yorumlarını bekliyorum saygılarla..

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Bir Ubuntu kullanıcısı olarak Ubuntu diyorum.

Pardus anca anca emekliyor. Ubuntu ise çoktan ipi göğüsledi. :)

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Şimdi vatan, millet, sakarya düşüncesiyle bakarsak Pardus dememiz gerek, ama Ubuntu da hafife alınacak bir dağıtım değildir, sıkı, güncel, canlı, kıpır kıpır bir dağıtımdır.

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
Şimdi vatan, millet, sakarya düşüncesiyle bakarsak Pardus dememiz gerek, ama Ubuntu da hafife alınacak bir dağıtım değildir, sıkı, güncel, canlı, kıpır kıpır bir dağıtımdır.

evet doğru. :yes:

Nordkapp

Doçent
Reaksiyon puanı
16
Once biraz ubuntu kullan, sonra da pardus u dene kardes. Sonrada hangisi guzel daha iyi karar verirsin.

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Ubuntu'nun Türkçe'si var mı?

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Ubuntu'nun daha fazla geliştiricisi ve kullanıcısı olduğu için Ubuntu tabi ki daha hızlı ilerleyen, aradığınız bir özelliğin mutlaka eklenmiş olduğu bir dağıtım.
Pardus ise Türkiye'ye özgü bazı özellikleriyle, ana geliştiricisi kitlesinin Türkiye'de olması, Türkçe konuşuyor olması, daha fazla Türkçe destek sunabiliyor olması, Linux dünyasına kattığı yeni bakış açılarıyla size farklı bir Linux deneyimi sunuyor.

Aynı zamanda Türkiye içinde yakında birçok yerde kullanılacağı için (şu anda bir çok kamu kurumu geçmiş durumda, bir çoğuda geçiş sürecinde) Pardus'a ait özel konularda (paket yöneticisi, ağ yöneticisi, Yalı, müdür vs.) önceden bilgi sahibi olmak ilerde size büyük avantajlar sağlayabilir.

Ayrıca hata takip sistemi gibi yerlerde size doğrudan geliştiricilerle iletişime geçme fırsatı sunar. Böylece sizde Pardus'un geliştirilmesinde doğrudan katkıda bulunabilirsiniz.

Kısacası Pardus'un eksik olduğu yerler var ama bütün Linux dağıtımları gibi gönüllülük usûlüyle de geliştirilebilen Pardus'a biz katkı vermezsek, kim verecek? Hem sonuçta Pardus her işi yapabilecek durumda, eksiklerinin çoğu sadece paket depolarında, neden bu eksiği kapatacak kişilerden biri bizler olmayalım?

Pardus-wiki'si Pardus'tan daha çok kullanıcısı olan bazı Linux dağıtımlarının wikilerinden bile daha fazla sayfaya sahip.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Ubuntu birçok dili destekliyor:

languages.png

Yaklaşık 77 taneydi sanırım, emin değilim ama.

SERKANCANDAN

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Ubuntu'nun daha fazla geliştiricisi ve kullanıcısı olduğu için Ubuntu tabi ki daha hızlı ilerleyen, aradığınız bir özelliğin mutlaka eklenmiş olduğu bir dağıtım.
Pardus ise Türkiye'ye özgü bazı özellikleriyle, ana geliştiricisi kitlesinin Türkiye'de olması, Türkçe konuşuyor olması, daha fazla Türkçe destek sunabiliyor olması, Linux dünyasına kattığı yeni bakış açılarıyla size farklı bir Linux deneyimi sunuyor.

Aynı zamanda Türkiye içinde yakında birçok yerde kullanılacağı için (şu anda bir çok kamu kurumu geçmiş durumda, bir çoğuda geçiş sürecinde) Pardus'a ait özel konularda (paket yöneticisi, ağ yöneticisi, Yalı, müdür vs.) önceden bilgi sahibi olmak ilerde size büyük avantajlar sağlayabilir.

Ayrıca hata takip sistemi gibi yerlerde size doğrudan geliştiricilerle iletişime geçme fırsatı sunar. Böylece sizde Pardus'un geliştirilmesinde doğrudan katkıda bulunabilirsiniz.

Kısacası Pardus'un eksik olduğu yerler var ama bütün Linux dağıtımları gibi gönüllülük usûlüyle de geliştirilebilen Pardus'a biz katkı vermezsek, kim verecek? Hem sonuçta Pardus her işi yapabilecek durumda, eksiklerinin çoğu sadece paket depolarında, neden bu eksiği kapatacak kişilerden biri bizler olmayalım?

Pardus-wiki'si Pardus'tan daha çok kullanıcısı olan bazı Linux dağıtımlarının wikilerinden bile daha fazla sayfaya sahip.

Vay be adam öyle bir anlatmışki, sokağa çıkıp millete zorla Pardus'u sevdiresim geldi.. :)

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Pardus bile tümüyle Türkçe değil. :) Çünkü masa üstü ortamlarına eklenen özelliklerin, sisteme eklenen programların anında çevirisi olmayabiliyor. Sistemde en fazla birkaç yerde rastlarsın Türkçe olmayan yazılara. Ben zaten İngilizce kullandığımdan Türkçe yazı hiç göremiyorum ama Türkçe kurmuştum sanal makinede. İngilizce bir ifadeyle karşılaşmadım. (Paket Yöneticisi'ndeki paket açıklamalarını saymıyorum tabii ki.)

---------- saat 22:39 eklendi ---------- önceki mesaj saat 22:38 eklenmişti ----------

Ha bir de şu var. Gerek Ubuntu'nun, gerekse Pardus'un çeviri takımları çok iyi. Onu da belirtelim hemen. Yani çevirmekte üstümüze yok. :)

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Ubuntu'nun Türkçe'si var mı?

Özgür yazılımların hemen hemen hepsi, hemen hemen aynı seviyede dil bilir.
Çünkü bir program yapıldığında çevirilerini gönüllüler yapar ve dağıtımlar ortalıkta duran bu dilleri alıp kullanırlar.

Yani OpenOffice Pardus'u kullanırken ne kadar Türkçeyse, Ubuntu kullanırken de o kadar Türkçe, aynı şey Firefox, Thunderbird, Gimp, amsn içinde geçerli.
En önemlisi KDE ve Gnome farkı. Belkide Ubuntuyla, Pardus'u birbirinden en farklı yapan şeyde bu. Bunlar arasındaki farkı ikisini de kullandığın zaman göreceksin.

Bunu hem "Türkçe mi?" sorusuna cevap olarak söyledim, hemde "Pardus mu, Ubuntu mu sorusuna?" cevap olarak.

---------- saat 22:46 eklendi ---------- önceki mesaj saat 22:44 eklenmişti ----------

Vay be adam öyle bir anlatmışki, sokağa çıkıp millete zorla Pardus'u sevdiresim geldi.. :)

Dün, iş yerimin bulunduğu binanın girişine 5 tane Pardus tanıtım kitapçığı ve 3 Pardus kurulum cd si koymuştum. Bugün onları yerinde göremeyince ne kadar çok sevindim anlatamam.

Bu arada iş yerim dediğim, Konya teknokent. orada çalışan herkes teknoloji geliştiriyor. :)

Metin Balcı

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
arkadaşlar kesinlikle ubuntu diyorum 1 aydır ubuntu inceledim ve bu konuyu demin yazdıgımda ubuntu ile yazdım sonra pardusu yükledim ve kesinlikle ubuntu diyorum ama arkadaşın dediği gibi vatan millet sakarya dersek pardus ama gelişme dersen ubuntu.. birde arkadaşlar linux geçmek isteyenlere benden bir tavsiye linüxe geçmek gerçekten cesaret isteyen birşey windowstan yavaş yavaş kurtuluyorum gerci bilgisyarımda halen iki işletim sistemide duruyor hem ubuntu hem windows 7 son söz haram ( crack ) işletim sistemi kullanmaktansa linux kullanmayı tercih ederim ne olursa olsun

Al Arabi

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Ubuntu derim, çünkü windows'un .exe uzantılı dosyası gibi .deb uzantılı dosyaları çok fazla. Tıpkı windows daki gibi indir, tıkla ve kur. Daha ne olsun aga ... (argo oldu ama daha güzel anlatacak kelime bulamadım bu durum için)

cheleby

Profesör
Reaksiyon puanı
227
Şuan ubuntuyu kuruyorum.Pardus zorladı beni :)

rozabay

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Eğer gnome masaüstü ortamı hoşuna gittiyse ubuntu, kde daha güzel diyorsan pardus.

cheleby

Profesör
Reaksiyon puanı
227
Pardus ve Ubuntu deneyimlerinden sonra Ubuntu bana göre kullanması daha basit geldi.
Bence linuxe geçmek isteyenler başkalarının gözlemlerine bakmasınlar.İndirip denesinler.

Metin Balcı

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
arkadaşlar ubuntu kesınlıkle pardus daha cok yolu var ve ubuntuya göre zor mantıkları aynı ama ubuntu basit kolay ve güçlü

cheleby

Profesör
Reaksiyon puanı
227
Ubuntu'yu xp gibi editleme imkanımız var mı?

Yani herkes a xp,b xp, satadriverli xp, vista görünümlü xp yapıyor.Ubuntu'da böyle bir imkan var mı?

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Yeni başlayanlar için Pardus
Ubuntu bazen saçmalayan bir dağıtım geçen gün tor yükledim gerekli bağımlılıkları yanlış yüklediği için çalışmadı.
Eski Ubuntuluktan çıktı, pulseaudio bile sadece Ubuntu'da problemli

Ubuntu'da öyle bir imkan yok.
O imkan sadece Opensuse ve Fedora'da var
susestudio ve revisor
Senin dediğin Ubuntu tabanlı bir dağıtım oluşturmak
Yeni bir işletim sistemi yazmak gibi
Arkadaş ise modifiyeden bahsediyor

ali_bjk2

Öğrenci
Reaksiyon puanı
3
Senin için kesinlikle Pardus.
Pardus yada Ubuntu'nun biz kullanıcılar açısından pek farkı olmuyor,
ama yeni başlayanlarda Linuxa alışma süresinde çok sorunlar olabiliyor, bunun çözümleride Forumlardan geçiyor.
Türkçe eniyi forum Pardus'un, bu nedenle sen eniyisimi Pardus'u kur...

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Bir de insanlar birine dağıtım önerirken onun ihtiyaçlarını düşünmeyip olayı kendine göre değerlendiriyor ve kendi kullandığı dağıtımları öneriyorlar
Ancak ben Opensuse kullanmama rağmen özellikle yeni arkadaşlara Pardus öneriyorum

xrhymer

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Türkçe eniyi forum Pardus'un, bu nedenle sen eniyisimi Pardus'u kur...

Amacım tartışma çıkarmak değil ama Ubuntu Türkiye forumları ile Pardus forumları arasında büyük bir fark var. Ubuntu forumlarında işin ehli insanlar daha fazla. Eğer konu Türkçe destekse kesinlikle Ubuntu'dur. Ubuntu-TR Wiki'si ve forumlarında yeni başlayan kullanıcılar için ne yapması gerektiğini anlatan maddeler çok yardımcı oluyor.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
o işin ehli adamlar deb dosyasına çift tıkla demiyor da artistlik yapmak için onun komutunu vermeye çalışıyor.
işin ehli olmak ayrı, artistlik ayrı
yabancı sitelerden bulduğu kodları dağıtmak değil mesele
yaz o zaman

sudo apt-get install build-essential bin86 kernel-package libqt3-headers libqt3-mt-dev wget libncurses5 libncurses5-dev

xrhymer

Asistan
Reaksiyon puanı
3
o işin ehli adamlar deb dosyasına çift tıkla demiyor da artistlik yapmak için onun komutunu vermeye çalışıyor.
işin ehli olmak ayrı, artistlik ayrı

Öncelikle :)

Ubuntu Türkiye Forumu'nda bir çok defa yardım talebinde bulundum. O işin ehli insanlar sayesinde bir tane bile çözülmemiş sorunum olmadı. Herhangi bir şekilde artistlik hareket olmadı.

Aksine şöyle yapalım, böyle deneyelim gibi cümleler kurarak, insanların gözünü korkutmadan sorunu gidermeye çalışmışlardır.

Ayrıca (bkz. [12] Nedir bu terminal,konsol,uç birim?)

Son olarak konsol kullanmanın artistliği mi olur!?