Ubuntu ve MS Vista

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan __L__
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

__L__

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Arkadaşlar 2 hafta önce harici diskime ubuntu kurmuştum, sağolsun sorunsuz çalışıyor. Lakin şöyle bir sorunum var, bilgisayarı her başlatışımda harici diskimin pc ye bağlı olması gerekiyor, yoksa herhangi bir işletim sistemi bulamadı hatası veriyo. Çözümle ilgili bir öneriniz var mı ?? Yardımcı olursanız sevinirim...

harun.arslan

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Daha kolay açıklayanlar olabilir.

Ubuntu içinde boot/ grub/ grub.cfg dosyasında ubuntunun ait olduğu disk no su değiştirilmesi lazım.

Ubuntuyu kurarken harici diskte bağlı durumdaydı galiba.
Grub kurulurken harici disk bağlıymış sende.

nano6824

Doçent
Reaksiyon puanı
0
hocam bağlı değilken ms vistadamı çalışmıyor
Eğer öylese grubu normal hddye değilde hariciye kurdunuz bu yüzden

__L__

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Evet, Ubuntu'yu harici diskime kurmuşutum, bilgisayarımda Vista kurulu, ayrıca harici diskimde Ubuntu kurulu. Normalde, harici diskim pc ye bağlı olmadığında bilgisayarı açtığımda otomatik olarak Vistayı başlatması gerekirken bunu yapmıyor. Harici diskimi bilgisayarıma bağlayıp daha sonra Vistayı seçmem gerekiyor..

harun.arslan

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Harddiskin MBR sini ubuntu silip değiştirmiş. O yüzden vista açılmışyor.
Eğer ubuntu yuda harici diske değilde harddiskten bir bölüm ayırıp oraya kursaydın problem olmayacaktı.

Vistayı kurtarmanın yolu, vista dvd si varsa eğer dvden açıp onarırsan olur.

Veya harddiskten bir bölüm ayırıp tekrar ubuntuyu oraya kurarsan yine olur.

nano6824

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Hocam işte herşey grubta ne yazık ki
diğer hardiski çıkarıp kurarsanız olabilir heralde.Bu sefer açılışta boot menüden hardiski seçceksiniz onu seçmezseniz direk vista başlar.(Hocam bu tahminimdir seni bu konuda yardımcı olabiilecek bir site önereyim forum.ubuntu-tr.net bu sitede konu açarsan adamlar hemen çözüm bulurlar

__L__

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Peki, bi deneyeyim. İlginiz için teşekkür ederim...

nano6824

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Harddiskin MBR sini ubuntu silip değiştirmiş. O yüzden vista açılmışyor.
Eğer ubuntu yuda harici diske değilde harddiskten bir bölüm ayırıp oraya kursaydın problem olmayacaktı.

Vistayı kurtarmanın yolu, vista dvd si varsa eğer dvden açıp onarırsan olur.

Veya harddiskten bir bölüm ayırıp tekrar ubuntuyu oraya kurarsan yine olur.

hocam anladıysam sorun o değil sorun grubta vista direk açılmıyor çünkü önyükleme yöneticisi harici diskte
Yoksa vista çalışıyordur diski takınca

harun.arslan

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Hocam işte herşey grubta ne yazık ki
diğer hardiski çıkarıp kurarsanız olabilir heralde.Bu sefer açılışta boot menüden hardiski seçceksiniz onu seçmezseniz direk vista başlar.(Hocam bu tahminimdir seni bu konuda yardımcı olabiilecek bir site önereyim forum.ubuntu-tr.net bu sitede konu açarsan adamlar hemen çözüm bulurlar

Maalesef olmaz. harddiskin MBR si silindi birkere.

Şimdi ya ubuntu kurmayacaksa vistayı kurtaracak.
Ya da ubuntuyu tekrar harddiskte bir bölüme kuracak. Ubuntu kurarsa ubuntu grubuyla vistayı açar sadece.

__L__

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Maalesef olmaz. harddiskin MBR si silindi birkere.

Şimdi ya ubuntu kurmayacaksa vistayı kurtaracak.
Ya da ubuntuyu tekrar harddiskte bir bölüme kuracak. Ubuntu kurarsa ubuntu grubuyla vistayı açar sadece.

Aslında bilgisayarımı açarken yaptığım şey bu, önce ubuntu geliyor ama tam olarak bilmiyorum, daha sonra işletim sistemi olarak Vistayı seçiyorum..

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
Sabit diske ubuntu açıkken yeniden grub2 kur olsun bitsin işte http://forum.linuxmint.org.tr/index.php?topic=1189.0 ilk anlatımı uygula harici disk takılı değilken sadece vista açılır bilgim bu şekilde olmazsa başka bişey deneriz bir daha düşündüm büyük ihtimal bu şekil çalışmayacak sen vista üzerinde çalışan easyboot diye bi program varmış sen onunla mbr'yi düzenle harici disk takılı olsun windows bootloadere ubuntu ekleniyormuş bu programla

harun.arslan

Asistan
Reaksiyon puanı
0

Aslında bilgisayarımı açarken yaptığım şey bu, önce ubuntu geliyor ama tam olarak bilmiyorum, daha sonra işletim sistemi olarak Vistayı seçiyorum..

Harici harddiskin varsa sadece bunu yapabiliyorsun.
Harici harddiski çıkardığın zaman ikiside çalışmamalı öyle değilmi? Şimdiye kadar yazılanlardan anladığım bu.

nano6824

Doçent
Reaksiyon puanı
0
hocam o zaman şöyle yapalım sen tüm gerekli dosyalarını harici hdd'ye kaydet sonra vista cdsiyle iki veye üç (3. swap) bölüm ayır sonra vistayı 1. bölüme kur ama harici hdd takılı olmasın sonra 2. bölüme bölümleri elle belirt ile ubuntu kur (yine harici hdd takılı olmasın kafa karışıklığı yapar) sonra harici hddni tak verilerinin bazılarını aktar bazıları ise hdd içinde kalsın kurtarırsın ama önemli dosylarını kesinlikle pc hddsine at ben bu konuda dersimi aldım tüm arşivim kanatlanıp uçtu...

---------- Post added at 17:52 ---------- Previous post was at 17:47 ----------

Sabit diske ubuntu açıkken yeniden grub2 kur olsun bitsin işte http://forum.linuxmint.org.tr/index.php?topic=1189.0 ilk anlatımı uygula harici disk takılı değilken sadece vista açılır bilgim bu şekilde olmazsa başka bişey deneriz
hocam bu gerçekten olabilir formattan önce bunu uygula boşuna uğraşma bunun işe yaracağını umuyorum bi live cd ile başlat sonra uçbirime geç ve o konuda ne deniliyorsa yap arkadaşın verdiği link'i uygula ilk önce boşuna formattan da kurtulursun

harun.arslan

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Harddiskte en az 10 GB lik bir bölüm varmı?
Varsa eğer o bölümdeki verileri bir yere aktar.

Yoksa çözüm yine var fakat riskli biraz. Bilen biri yapmalı ubuntu cd si ile boyutlandırma ile yeni bölüm açılmalı.

Buraya kadarki çözüm de vistaya hiç dokunmamış oluyoruz. ubuntu kurduktan sonrada vista çalışmaya devam eder.

Eğer yeniden vistayı kurarım dersen. Harddiski bölümlendirip önce vistayı ilk bölüme kur.

Sonraki daha küçük bir bölüme sonradan ubuntu kur.

muratflash

Rektör
Reaksiyon puanı
511
Bilgisayar başlangıcında vista cd sini takıp onarmayı denese bu iş çözülür yaa... Sonra EasyBCD programıylada boot ayarları yapılır o kadar...

harun.arslan

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Önce karizmaxi nin önerisini yap bence olmazsa tekrar kur...

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
EasyBCD işte bu program, hiç kullanmadığım için ismini tam bilmiyordum grub2 büyük ihtimal harici disk olmayınca çalışmayacak ama sen istersen bir dene ama yeniden vista kurmadan EasyBCD programını mutlaka dene büyük ihtimal sorun çözülücektir kolay gelsin

bLaCkSouL

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Hocam sorunun çözümü basit. Hiç öyle formatla falan uğraşma. Harici diske dokunma. Şu işlem sırasını takip et.

Harici disk takılı iken Vista'yı aç.
Vista açılınca Harici diski sök.
Ardından EasyBCD isimli programı kur ve çalıştır.
EasyBCD ile MBR'yi yeniden yazdır.

Bu işlemden sonra bilgisayarı açılışta harici ile açarsan Ubuntu ya da Vista'yı açarsın eskisi gibi. Ayrıca harici yokken direk Vista açılır.

bug

Asistan
Reaksiyon puanı
7
Te Allah'ım ya her önüne gelen de linux kuracam diye zorlarsa işimiz iş vallaha. Hayır arkadaş vista senin neyine yetmiyo, vistada yapamayıpda ubuntuda yapacağın ne var ki?? Adamın başına ne gelirse meraktan demişler. Uğraş dur şimdi vistayı geri getirecem diye...

Bilgili99

Profesör
Reaksiyon puanı
252
sen beceremedin galiba kurmayı o kadar basit bir kurulumu olan işletim sistemini ondan yada MS sana para veriyorda bu kadar linux karşıtı konuşuyorsun :)
Te Allah'ım ya her önüne gelen de linux kuracam diye zorlarsa işimiz iş vallaha. Hayır arkadaş vista senin neyine yetmiyo, vistada yapamayıpda ubuntuda yapacağın ne var ki?? Adamın başına ne gelirse meraktan demişler. Uğraş dur şimdi vistayı geri getirecem diye...

nano6824

Doçent
Reaksiyon puanı
0
adamın Linux kullanması size batıyo mu herkes istediği osu kullanır

__L__

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Hocam sorunun çözümü basit. Hiç öyle formatla falan uğraşma. Harici diske dokunma. Şu işlem sırasını takip et.

Harici disk takılı iken Vista'yı aç.
Vista açılınca Harici diski sök.
Ardından EasyBCD isimli programı kur ve çalıştır.
EasyBCD ile MBR'yi yeniden yazdır.

Bu işlemden sonra bilgisayarı açılışta harici ile açarsan Ubuntu ya da Vista'yı açarsın eskisi gibi. Ayrıca harici yokken direk Vista açılır.

hocam dediğin adımları izledim, mbr'ı yazdırma butonuna tıkladım hemen yazdı ya da beni kandırıyor. Bişi yapmamış da olabilir, ama yazmış gibi de yazıldı dedi. Bne tam anlamadım açıkçası yazdı mı yazmadı mı. Bu arada... evet... şuandaaaaa.... 2 adet hata pop-up penceresi belirdi, garip semboller var 2sinde de ama bi tanesinde şu ibare var... tamam geçti. Şimdi tekrar başlatıcam, gelişmeleri tekrar buraya bildiririm.

İlginiz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim...

hsngrms

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Son durum nedir? Hala sorun varsa yardımcı olalım :)

bLaCkSouL

Profesör
Reaksiyon puanı
8
hocam dediğin adımları izledim, mbr'ı yazdırma butonuna tıkladım hemen yazdı ya da beni kandırıyor. Bişi yapmamış da olabilir, ama yazmış gibi de yazıldı dedi. Bne tam anlamadım açıkçası yazdı mı yazmadı mı. Bu arada... evet... şuandaaaaa.... 2 adet hata pop-up penceresi belirdi, garip semboller var 2sinde de ama bi tanesinde şu ibare var... tamam geçti. Şimdi tekrar başlatıcam, gelişmeleri tekrar buraya bildiririm.

İlginiz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim...

Benim tahminim siz Ubuntu'yu kurarken Ubuntu normal HDD'den MBR'yi sildi ve hariciye yazdı. Bu yüzden harici olmadan sistem açılmıyordu. Dediğimi yapınca normal HDD'ye MBR yeniden yazılacaktır. Zaten harici bağlı olmadığı için haricideki GRUB da bozulmamalı. İnşallah sorununuz hallolur. :)

bug

Asistan
Reaksiyon puanı
7
sen beceremedin galiba kurmayı o kadar basit bir kurulumu olan işletim sistemini ondan yada MS sana para veriyorda bu kadar linux karşıtı konuşuyorsun :)

Hayır şu yazdıklarımdan linux karşıtlığını nasıl çıkardın pes doğrusu. Oku bakayım bir daha ben linux kötü vs. demişmiyim her önüne gelen niye linux kurmaya çalışıyo dedim. Bu adamın vistada yapamayıp linuxda yapacağı ne olabilir. Kendinizi o kadar kaptırmışsınız ki adeta linuxa tapar hale gelmişsiniz en ufak bir söz söyletmiyosunuz. Birileri linuxla ilgili iyi bişey demesse hemen MS'ci oluyo hemen satılık oluyo bu nasıl zihniyet ya. Merak etme bilgisayarımda Gentoo ve Windows 7 yüklü. Benim beceremediğimi ayrıca nasıl çıkardın orasınıda bilmiyorum ya. Neyse sana şimdilik bu kadar yeter.

adamın Linux kullanması size batıyo mu herkes istediği osu kullanır

Hayır arkadaş her önüne gelen linux kullanmamalı. Niye kullansın ki niye yani?? Adamın laptopunda hazır geliyo yüklü lisans ücretini vermiş oluyo zaten. Ney yani bu vista'nın 7'nin insanlara yetmeyen yanı ney????

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285

Sonunda düzgün birine denk geldim! Allah'ım ne şükür!

Adamlar bilmeden bilgi toplamadan pat kapı Linux kuruyorlar. Daha sonra forum forum adam kovalar hale geliyoruz. Evet nan! Vista neyine yetmiyor?

__L__

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Sonunda düzgün birine denk geldim! Allah'ım ne şükür!

Adamlar bilmeden bilgi toplamadan pat kapı Linux kuruyorlar. Daha sonra forum forum adam kovalar hale geliyoruz. Evet nan! Vista neyine yetmiyor?

Kuruyosak sana mı kuruyoruz... Linuxu... Forum forum olalı böyle saçmalık görmedi, arkadaşım bu forumun amacı ne?? Ne bu forumun amacı ne?? Sen bana ilk önce bunu söyle.. De ki heryerde bangır bangır bu hatadan bahsediyolar de, söyle. Araştırdık ettik uygun gördük, kurduk. Linux bana yetmiyor, bu yüzden Vistanın yanına kurdum..

Arkadaşlar kusura bakmayın, değişik değişik insanlarla muhattap ediyorum sizleri lakin bu sefer de Ubuntuyu açamıyorum..

Finix

Daha mükemmel bir Troy
Reaksiyon puanı
2,285
Kuruyosak sana mı kuruyoruz... Linuxu... Forum forum olalı böyle saçmalık görmedi, arkadaşım bu forumun amacı ne?? Ne bu forumun amacı ne?? Sen bana ilk önce bunu söyle.. De ki heryerde bangır bangır bu hatadan bahsediyolar de, söyle. Araştırdık ettik uygun gördük, kurduk. Linux bana yetmiyor, bu yüzden Vistanın yanına kurdum..

Arkadaşlar kusura bakmayın, değişik değişik insanlarla muhattap ediyorum sizleri lakin bu sefer de Ubuntuyu açamıyorum..

Aslında gelip Arch kursan fena olmaz. :w00t:

Demek istediğim sadece maceraperestlerin kullandığı bir işletim sistemi olmasından nefret ediyorum. Ona bakılırsa bir macerapereste bütün sistemler uyar/olur.

Açılırken hangi hatayı veriyor?

Not: Donanımların Linux uyumluluğuna bak. :)

harun.arslan

Asistan
Reaksiyon puanı
0
@__L__

Yoluna devam et.

Sadece önemli bilgilerini bir yere kaydet- koru.

Sonra tüm yazılan çözümleri dene.

Harddiskinde kaç bölüm var?

C ve D miydi?

Eğer öyleyse D deki verilerini (harici harddiski takılı ve ubuntu çalışıyorken) C ye aktar.

D yi ubuntu daki gparted programıyla ikiye böl. mesela D 100 GB ise 80 ve 20 olarak ikiye böl. Bunun için D gparted programıyla sda5 veya sda2 olarak görünmesi lazım.
diyelim ki sda5 bunu ikiye bölmek için bunu silmen lazım. Sonra 80 ve 20 olarak yeni bölümler oluştur(D yi 100 gb kabul etmiştik faraza).

Burayı gparted sda5 ve sda6 olarak gösterir. 80 lik kısmı dosya sistemini NTFS olarak 20 lik kısmı da ext4 olarak biçimlendirebilirsin.
vistayı açtığın zaman sadece 80 lik kısmını D olarak görür.

Sonra ubuntu kurarken 20 lik kısma kurarsın.

Eğer takılırsan daha detaylı yazabilirim.