Ubuntu ve Kadınlar

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
UW-192.png
Linux Today’den Carla Schroder geçtiğimiz günlerde Açık Kaynak projesindeki bayan katılımcıların küçük bir kısmıyla ilgili bir deneme yazısı yayınladı. Her ne kadar makale Ubuntu’yla ilgili olmasa da kadınların, dünyanın en popüler Linux dağıtımındakı rolü hakkında bazı düşüncelere neden oldu.
Kadınların, ücretsiz yazılım geliştirilmesindeki sayıca eksikliği bir haber degil. Bu çok çeşitli açıklama ve önerilerle birlikte uzun zamandır süregelen ciddi bir sorun.
Schroder gibi bazı yorumcular, erkek geliştiriciler arasındaki cinsiyet ayrımcılığı eğilimini suçluyorlar. Diğerleri ise kadınların doğuştan bilgisayarla çalışmaya daha az meyilli olduğu fikrine bağlı kalıyor. Bu IT sektöründe çalışan yüksek sayıda kadın ve Açık Kaynak yazılımında çalışan, düşük oran arasındaki çelişkiyi açıklayamayan zayıf bir iddia.
Ubuntu henüz, birincil cinslerin ilişkisinden 2008 de meydana gelen ConFusion fiyaskosundaki gibi zarar görmedi. ConFusion’un ilk günlerinde Ubuntu’ya yüklenen duvar kağıtlarıyla ilgili bazı anlaşmazlıklar vardı, fakat çözümlendi ve hiç kimse bu yüzden dağıtımı açmaya tövbe etmedi.

linux-tattoo.jpg

Her ne kadar toplumsal cinsiyet ayrımcılığının olmayışı, Ubuntu’yla beraber anılsa da bununla beraber kadınların yetersiz temsili aynı şekilde kaldı. Mesela hali hazırdaki MOTUS’ daki listede, sadece tek bir bayan olduğunu gördüm. Eğer ilk isim cinsiyetini anlamakta kesin bir göstergeyse.
Ubuntu Kadınlar Projesi, biraz da Ubuntu gelişiminde ve kullanımındaki bayan katılımcıları artırmak ve alabileceğinden daha fazla güven kazanmak amacı taşıyordu. Fakat mevcut cinsiyet dengesizliğini düzeltmek istiyorsa, grubun alacağı daha çok yol var.

pict0106.jpg

Her şeyi daha iyi yapmak
Bayan katılımcıların Ubuntu’daki eksikliği, kolayca kadınların ücretsiz yazılım dünyasındaki yetersiz temsiline yansıyabilir. Bu amaca nasıl ulaşılacağı biraz karışık bir soru ve ben bu soruya cevap verecek kadar iyi değilim. Ubuntu Women’dan Elizabeth Krumbach tarafından gönderilen blog yazısı, Ubuntu’ya bayan katılımcıların arttırılması için bazı öneriler sunuyor. Fakat bildiğim kadarıyla bu önerilerden hiç biri henüz etki göstermedi. Bununla beraber eğer gerçekten bir eleme yapılmazsa bu göz ardı edilemez bir sorun haline gelecek.
Christopher Tozzi
Kaynak

http://www.habertux.com/2009/10/02/ubuntu-ve-kadinlar/

---------- saat 16:16 eklendi ---------- önceki mesaj saat 15:45 eklenmişti ----------

konu ilgi görür sanmıştım :D

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
seni yöneticilere şikayet ettim
eğer ki birşey yapmazlarsa bu forum gözümden düşer

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
seni yöneticilere şikayet ettim
eğer ki birşey yapmazlarsa bu forum gözümden düşer
Forum da gülemeyeceksek tamam beni hemen banlasınlar ancak bu forum senin gibiler yüzünden benim gözümden düştü diyeceğim ama çok iyi arkadaşlarımızda var onun için bunu söylemeyeceğim.

Moderetörler daha iyi görsün diye o sözcüğü tamamen kalın yaptım inşallah mutlu olmuşsundur!

Ve konunun benim kelimem yüzünden kilitlenmesini istemem kötü bir kelime ise silip beni banlarsınız bu kadar basit!

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
ALMİ konu linux olunca cümlelerin bir garip oluyor :) Rahatsız değilim ama yazmamanı öneririm. Zaten forumumuzda etki tepki oranı çok yüksek. Bir de bu gibi durumlar çıkmasın..

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
ALMİ konu linux olunca cümlelerin bir garip oluyor :) Rahatsız değilim ama yazmamanı öneririm. Zaten forumumuzda etki tepki oranı çok yüksek. Bir de bu gibi durumlar çıkmasın..
Arkadaşım konu Windows ta böyle kızlar olsaydı.Bende Windows iyi geçirmişim derdim:D
Büyütülecek bir şey yok ama klasik Linuxçu tavrını aldım ve bunla tüm forumlarda karşılaştım bu forumda da ilk olarak realmanager karşıma çıktı:D

http://forum.shiftdelete.net/sdn-ma...a-neye-onem-verirsiniz-anket.html#post1005901 şu şekilde konular aynı benim yorumuma denk geliyor ancak buna tepki yok ceza verilecekse bunada ceza verilecek

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
burası ciddi bir bölüm
konu ciddi bir konu
senin yaptığın ise saygısızlıktan öte seviyesizlik
bütün linux konularına sen ve haps gereksiz cevaplar veriyor, insanları kışkırtıyor ve konuyu tamamıyla saptırıyor ve cevap yazmak isteyen samimi insanları kaçırıyorsunuz
umarım adalet yerini bulur

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,170
Banlanacak bir durum yok ama daha zekice laflar hazırlanabilirdi. Benden bir özeleştiri gelecekse de şu olur; "Geçiriyim" kısmı biraz amele olmuş.

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Troy dahil hepinize cevap vermek isterim ancak başka bir konuda susucağımı söyledğim için susuyorum ve daha da yorum yapmayın bende konuşma ihtiyacı duymayayım.
Tüm Windows Camiasına selamlar.

trinitrotoluen

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Afedersiniz ama sizcede bu ALMI bütün konuların "içine" etmiyormu.!
Kızdırma real ustayı, ALMI.

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Afedersiniz ama sizcede bu ALMI bütün konuların "içine" etmiyormu.!
Kızdırma real ustayı, ALMI.
Sen daha önce banlandın mı veya daha önce takip ediyor muydun siteyi?Ben 3 aydır burdayım ve sen yenisin nedir bu çelişki!

gvn

Profesör
Reaksiyon puanı
19
en iiisi hem hem windows hemde linux kullanmak :D

__kadıköyRAP__

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,148
ya almi tamam yazıyorsun da biraz alakası olsun be kardeşim :D
geçirmek ne alaka şimdi mecaz anlamda bile birşey çıkmıyor çok saçma durmuş, linuxa kayarım demen gibi olmamış

SmiLey

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
55
Banlanacak bir durum yok ama daha zekice laflar hazırlanabilirdi. Benden bir özeleştiri gelecekse de şu olur; "Geçiriyim" kısmı biraz amele olmuş.

Bir konudaki mesajına bakarsanız ağır bir ithaf,küfür olduğunu anlarsınız.ALMİ sadece HapS'ın ucuz bir kopyasıdır ama HapS edeplidir.ALMİ boşuna yazma cevap vermem daha sana.İstersen şimdi yine küfür et.:cursing:

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Sen daha önce banlandın mı veya daha önce takip ediyor muydun siteyi?Ben 3 aydır burdayım ve sen yenisin nedir bu çelişki!

Ben 4 yıldır buradayım da ne oluyor, 3 aylık üyesin her konuda saçmalıyorsun, adam doğru söylemiş, neyse hastayım zaten uğraşamıcam şimdi...

Fernandes

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Admine bak

Bir ara geçiriyim şu Ubuntuya :D

Uyesini al gibi olmuş.
Geçirmek kelimesinin kullanımı gayet uygun ve sakınca yok madem bende bi cümle kurayım.
Uyeler,linux kullanmam diyen user ve admini linux konusunda ikna etmiş ve toplanıp bir güzel geçirmişler. Her ikiside ohh iyiki geçirdiler çok mutlu olduk demiş.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
gereksiz insanlar, ömrünü forumlarda çürütenler heryerde

SmiLey

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
55
Bu arada Troy geri dönüp keşke şu gönderdiğim konuya da baksa.O zaman ALMİ bir uyarı kesin alır.

gvn

Profesör
Reaksiyon puanı
19
alminin linuxtan ne istedigini anlamış değilim (bnce istedigi şey az cok belli gibi)

---------- saat 20:01 eklendi ---------- önceki mesaj saat 19:59 eklenmişti ----------

Elbette sdn'yi uzun zamandır takip ediyordum soru sormak için hesap açtım.

sdn de mesajları görmek için üye olmaya gerek yok bnde 3senedir takip ediyorum ama 2009 yılında üye oldum

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Banlanacak durum yok, öyle mi?

Sevgili Troy, size yazdığım özel mesajı okumuşsunuzdur umarım.

Tarafınızın nasıl ve ne yönde olduğuna dair söylentiler duymuştum ama inanmamıştım. Şimdi önümdeki 2 konuda cidden bahsedildiği gibi ciddiyetsiz bir yönetim anlayışına sahip olduğunuzu görüyorum.

SDN gibi bir foruma böyle bir yönetim anlayışı yakışmadığı gibi, böyle bir yönetim anlayışı da ancak Wardom gibi sitelere yakışır. :)

gvn

Profesör
Reaksiyon puanı
19
geçirmek kelimesini çok kullandığına göre

ne istiyormuş merak ettim şimdi

anlayan anladı

burda hiç kimsenin hiç kimseye üstünlük ve hakaret içerikli mesajlar yazmaya hakkının olmadıgını düşünüyorum almide her mesajda nerdeyse bi linuxs dokunduruyor

|BeyabaN|

Profesör
Reaksiyon puanı
9
linux geliştirilebilir olmasıyla her kesimden destek görüyor ama bazıları bunu anlamak istemiyor.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Jeaquares

ilk cevabı senden beklemiştim aslında
beni yarı yolda bıraktın :D

Kastettiğin ALMİ'ye verilecek ilk cevap ise, görmemiştim. Yani foruma yeni girdim.

İlk ben görseydim cevap verirdim ama muhtemelen SDN'nin mükemmel (!) yönetim anlayışına göre 3 gün ceza alan ben olurdum.

Bu forumda üç şey yasak:

-Amerikan askerine katil demek
-Türk askerini savunmak
-Windows'çulara karşılık vermek

Forum kurallarının da update* edilmesi gerekiyor.

(*Yobazlaşan forum Türkçesine karşı %93 oranında imâ içermektedir. In most cases, it may be harmful.)

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Beyler ilk önce görmeyenler olabilir ben ceza mı çektim o konuda ama kaymak gelimesi diyince o anki pozitifliğime bağlıyorum.Eminim ki yanlış yere gitti bile bile yazdım bakalım klasik Linuxçu tavrı ne alemde diye.Bu arada ben 3 günlük banlamanın ardından burdayım.

Ve geçirmek kelimesi çok mantıklı çünkü 2 anlama geliyor.Hem geçirmek:D hem de PC yi geçirmek gülme işaretinde 2 anlamında çıktığına emin olabilirsiniz.Ancak o yorum sadece gülmek için aynen böyle:D
Ve o konuyu ben sapıtmadım siz geyik konusu haline getirdiniz.
Kayarım gelimesi aynen geçirmek anlamına geliyor:D

Ve klasik Linuxçu tavrını yine gördüm bu arada Bitab büyük bir açık verdin eğer gerçekten banlanmamış bir üye olsaydın cevap verme ihtiyacı duymazdın.Seni inceleme altına alacağım.

Neyse konu sapıttı.

Yeni bir polemik olsun.

Linux geliştirilmesi ile bende bile övgü alabilir bu çok normal bir durum ancak aynı durumda da Linux geliştirilmesi ile elimize ne geçicek?

Klasik Linuxçu tavrı kendini yeniler.

Bu arada kayarım kelimesinde haklı olabilirsiniz.Ancak geçiriyim kelimesini ben yazmasaydım kesinlikle biri kullanıcaktı ve buda Linuxçu olma ihtimali var daha doğrusu çok yüksek Windowsçu olan İşletim sistemi bölümüne pek uğramıyor zaten!

Son kelimem olarak da Troy beni banla!Özellikle senin klavyenden.