Ubuntu sonunda pes etti!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan shiftdelete.net
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

shiftdelete.net

SDN Okuru
Ubuntu sonunda pes etti!

Canonical, Unity kullanıcı arayüzü ve Ubuntu telefonlar anlamında oldukça ciddi kararlar aldı. Peki, şirketin bundan sonraki hedefleri ne yönde olacak?

Canonical tarafından alınan bu son kararlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Son düzenleme:

sonerooz

Doçent
Reaksiyon puanı
216
Ben daha ubuntu'nun mobili olduğunu bu haberden öğrendim :D Android varken, başka bir açık kaynak işletim sistemine gerek yok ki?

SwateR

Rektör
Reaksiyon puanı
662
Komple bitirdiler zannettim. Aman ha :)

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
ubuntu o aptal androidten daha iyi olurdu.
Çünkü hem masaüstü hem de mobil platformda aynı işletim sistemi, araçlar ve programlar olacaktı. Kısaca bilgisayarda yaptığımız neredeyse her şeyi telefondan da yapabilecektik. @sonerooz Windows'un yapmaya kalkıp da eline yüzüne bulaştırdığı şeyi Canonical yapabilecek gibiydi aslında, yazık oldu.

Reaksiyon puanı
16,128
bu korkaklık yaptıklarını kanıtlar...

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
bu korkaklık yaptıklarını kanıtlar...
Şirketlerin amacı kar etmektir. Adamlar bakıyorlar, diyorlar ki ben en tatlı parayı serverdan ve buluttan kazanıyorum. Bakıyorum şu zamana kadar çıkardığımız telefonlar tutmadı. Beklediğimiz ilgiyi merakı alamadık. Önümüzde daha uzun bir yol var. Adamlar kar edemeyecekleri bir markete girmek istemediler.

Reaksiyon puanı
16,128
Şirketlerin amacı kar etmektir. Adamlar bakıyorlar, diyorlar ki ben en tatlı parayı serverdan ve buluttan kazanıyorum. Bakıyorum şu zamana kadar çıkardığımız telefonlar tutmadı. Beklediğimiz ilgiyi merakı alamadık. Önümüzde daha uzun bir yol var. Adamlar kar edemeyecekleri bir markete girmek istemediler.
cesaret yoksa para da yoktur...

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Dünden beri konuyu araştırıyorum.
Nitekim 6 demiştim ama 8 yıllık bir emeğin çöpe atılması söz konusu.
Şu an reddit'te ve omgubuntu'da toplam 3000'in üstünde yorum var, bunlara hızlıca göz atıyorum.
Olayın cesaret ile ilgili olmadığını söyleyebilirim.
Temel sebep Mir'de yatıyor.

Canonical bu projeyi gerçekleştirirken, en popüler dağıtım olmasına güvenip, donanım üreticilerinin sürücü geliştireceğini düşündü.
Lakin Ubuntu hariç bütün endüstri Wayland'ı tercih etti.
Daha sonra kademeli olarak Ubuntu popülerliğini kaybetti hatta Ubuntu tabanlı dağıtımlar yavaşça Debian tabanlı olmaya başladı.
Donanım üreticileri kısa ve orta vadede Mir için sürücü çıkarmayacağını duyurdu.
Canonical zaten Unity yoluna girdiğinden beri komite desteği oldukça düşmüştü, komitede sürücü çıkarabilecek tecrübede pek kimse kalmamıştı.
Yani tekerleğin icadından itibaren herşey Canonical'ın üstüne kaldı, kendi tercihlerinin sonucu olarak yalnız kaldı.
Bununla birlikte zaten telefon için son derece yanlış olan bir altyapı(script tabanlı GUI) seçmelerinden ötürü istedikleri performansı alamamışlardı ve buradaki tüm bileşenlerin altyapısının değişmesi gerekiyordu ve yine komiteden destek verecek pek kimse yoktu.

Zaten 4 yıldan fazla süredir geliştirilen Unity 8 hala alpha aşamasından çıkamamıştı.
Öyle ki proje ilk başladığında moda olan bazı özelliklerinin daha ilk sürümü çıkmadan modası geçmişti.
Ayrıca firma sürekli güçlerin bölündüğü ile ilgili eleştiri alıyordu.

Canonical nihayet "dönülmez akşamın ufkundayız" şarkısını söylemeyi bıraktı ve yeni bir sayfa açtı.

Son düzenleme:

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Canonical, Unity projesinde çalışan ekibin yarısından fazlasını kovmuş, kovulanların çoğu işin organizasyon ve planlamasını yapan üst kademedekiler.
Staff and projects shed as Canonical enters biz fitness regime to look trim for investors
Eğer dediğin doğru ise Ubuntu ölüyor demektir. Bu konuda yanlış ve ağır bir yorum da yapmak istemiyorum ama Canonical bence artık kar etmek istiyor ve edemeyeceği yerlere artık para yatırmayı bırakıyor. Yarın öbürgün Ubuntu'yu son kullanıcıya kapatıp, Mandriva gibi para ile satıp, openUbuntu diye dağıtım çıkarmasınlar da :D Örnekler var.
Cent OS = Red Hat;
SUSE= OpenSUSE;
Mandriva = OpenMandriva/Mageia

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Az bile yapmış Mark.
Ben olsam tamamını kovardım. :D

4 yıldan uzun süredir geliştirilen bir projenin hala alpha aşamasında olması kabul edilebilir değil.
Yanlış altyapı seçimi kabul edilebilir değil.
Hiç bir gerekçe yokken, mis gibi Wayland dururken, hiçbir artısı olmayan Mir yapmaya kalkmaları kabul edilebilir değil.
Sonuç olarak bu kararlarda katkısı olan herkesi şutlamışlar. :D

Sadece Ubuntu'nun desktop ve mobil için tek bir işletim sistemi projesi öldü.
Microsoft'unki de yakında ölecek, eninde sonunda mobil ve desktop'u birleştirme çabalarının başarıya ulaşamayacağını anlayacaklar.
Hatta şu an Linux'un geleceği oldukça açık.
Ubuntu'nun bu saatten sonra gerileyeceğini sanmıyorum hatta gelişerek çıkma ihtimali daha olası.
Çünkü bir musibet, bin nasihattan iyidir. :D

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
İşte o yüzden biraz umutluyum. Ubuntu'da bir steam ya da wine kuracağımda ttf-ms-fonts paketini yükleyim mi diyor, yükle diyorum, hata veriyor. Link hatası. Linkin düzeltilmesi sorunu çözecek. 1 tane link. 1 yıldır değiştirilmedi o link ve ttf-mscore-fonts paketini bu yüzden kurmuyorum ve gözümden kaçıp kurulduysa da hemen siliyorum. Çünkü her açılışta yarım kalmış diye hata mesajı veriyor. Arch Linux'tan yazıyorum, Ubuntu'nun şu aşırı masaüstü dayatmaları da canıma tak ettirdi. Kdenlive gibi KDE uygulamalarının Ubuntu'da çok kararsız çalışırken diğer dağıtımlarda daha iyi çalıştığını düşünüyordum ve kaç yıllık Kubuntu kullanıcısı olan Quidsup bile bunu onayladı. Manjaro KDE'yi denerken Manjaro gibi bir topluluk sürümü özellikle bağımlılıklar konusunda Ubuntu'dan daha iyi bir iş çıkarmış. Daha hızlı ve bir yuvarlanan sürümden beklenmeyecek şekilde şaşırtıcı derecede kararlı. Tek bir hata, çökme yok. Bu dediğini de onaylayabilirim.
--- Gönderi Güncellendi ---
Sanki artık Ubuntu umrumda değil havalarına girmiş vaziyette :(

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
İşte o yüzden biraz umutluyum. Ubuntu'da bir steam ya da wine kuracağımda ttf-ms-fonts paketini yükleyim mi diyor, yükle diyorum, hata veriyor. Link hatası. Linkin düzeltilmesi sorunu çözecek. 1 tane link. 1 yıldır değiştirilmedi o link ve ttf-mscore-fonts paketini bu yüzden kurmuyorum ve gözümden kaçıp kurulduysa da hemen siliyorum. Çünkü her açılışta yarım kalmış diye hata mesajı veriyor. Arch Linux'tan yazıyorum, Ubuntu'nun şu aşırı masaüstü dayatmaları da canıma tak ettirdi. Kdenlive gibi KDE uygulamalarının Ubuntu'da çok kararsız çalışırken diğer dağıtımlarda daha iyi çalıştığını düşünüyordum ve kaç yıllık Kubuntu kullanıcısı olan Quidsup bile bunu onayladı. Manjaro KDE'yi denerken Manjaro gibi bir topluluk sürümü özellikle bağımlılıklar konusunda Ubuntu'dan daha iyi bir iş çıkarmış. Daha hızlı ve bir yuvarlanan sürümden beklenmeyecek şekilde şaşırtıcı derecede kararlı. Tek bir hata, çökme yok. Bu dediğini de onaylayabilirim.
--- Gönderi Güncellendi ---
Sanki artık Ubuntu umrumda değil havalarına girmiş vaziyette :(

Manjaro'yu zaten kısa vadede yakalayamazlar hatta orta vadede bile yakalamaları şüpheli.
Ancak Manjaro kaliteyi bozarsa durum değişebilir.
Misal birçok kullanıcı Arch Linux'e ait AUR depolarıyla Manjaro sayesinde tanıştı ve bu depolarda gördüğüm kadarıyla herşey var. :)
Ayrıca rolling modelde paketler versiyon uyumlu yani bir sonraki versiyona geçildiğinde paket sayısında düşme olmuyor, misal bu Ubuntu ve türevlerinde ciddi bir problem.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Arch'ın sevdiğim tarafı kullanıcı dostu bir işletim sistemi olması. Kullanıcı dostundan kastım kolay kullanım/kurulum değil. Arch Linux sen onun nasıl olmasını istiyorsan o olur. Kendileri ile kıyaslandığı için Gentoo'yu örnek alacağım. En son paketleri kararlı hale geldiklerinde alırsın ve misal gentoo'daki gibi bir program kurmak saatler sürmüyor, bir sistemi kurmak 1 gün sürmüyor. Normalde bir güncellemenin ne kadar sürmesini beklersin ? Taş çatlasın AKN ölü halde 30 dakika. Sabayon'un güncellemelerinde 1.5-2 saat beklemek gerekebiliyor. Tabi makinen hızlıysa daha az. Ama Arch daha hızlandırılmış, otomatikleştirilmiş ve basitleştirilmiş halde bu dağıtımlara göre. Kaynak koddan derleme çok ayrı bir dert ve uzun sürüyor.

darkstar

Profesör
Reaksiyon puanı
1,503
Başka bir başlık altında Ubuntu Debian ile Mint arasına sıkışıp kaldı diye yazmıştım...

Unity IOS veya Android kadar albenili değil, ben masaüstünde kullanmadığımı telefonumda hiç kullanmam kimse kusura bakmasın.

Canlılar doğar büyür yaşlanır ve ölür, yazılımlar için de bu geçerli Ubuntu büyüme safhasını 2010 yılında tamamladı artık yaşlanıyor ve bağımsız bir dağıtım olmadığı için ölmeye de mahkum.

Bağımsız dağıtımların kendi fanları olur örnek Arch geliştirilmesi durduğu halde kullanılmaya devam ediliyor, bir süre sonra bakarsınız geliştirilmesi de yeniden başlar ama ubuntu öyle değil maalesef. Amacınız popülerlik ise vizyon sahibi iyi bir ekibiniz olmalı.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Bence topluluk dağıtımları en iyileri. Çünkü şirketlerin öncelikleri olur, topluluğun ise hedefi.

bleudrunk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Unitynin tek faydası klavye kısayollarının olmasıydı, onun dışında fazla bir farkı olduğunu düşünmüyorum Gnome'dan. Zaten Gnome 2 coru'u kullanılıyordu. onun dışında Gnome'un gereksiz top barı ne işe yarayacak bilmiyorum. O özellik güzeldi.

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Unitynin tek faydası klavye kısayollarının olmasıydı, onun dışında fazla bir farkı olduğunu düşünmüyorum Gnome'dan. Zaten Gnome 2 coru'u kullanılıyordu. onun dışında Gnome'un gereksiz top barı ne işe yarayacak bilmiyorum. O özellik güzeldi.
GNOME Shell'de Unity'den çok daha fazla klavye kısayolu var :D

Reaksiyon puanı
16,128
ubuntu kurdum pcyi beğenmedi...
EkrenGoruntusu-5.png

Linux Mint 18.1 Serena 64-bit Mate ile çalışıyor ama Ubuntu onboard vga'yı beğenmedi...
VGA compatible controller: Intel Corporation 82945G/GZ Integrated Graphics Controller (rev 02)...

MrtAltg

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
12,110
Gnome gnome iken güzeldi sonrasında gelişim adına ağırlaştırdılar bence daha sonra unity ye gecince ubuntu tamamen koptum bıraktım

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Gnome gnome iken güzeldi sonrasında gelişim adına ağırlaştırdılar bence daha sonra unity ye gecince ubuntu tamamen koptum bıraktım
Bence iyi bile oldu, eğer eski arayüzü istiyorsan hala Mate var elinin altında. Ayrıca bence GNOME 3.22 oldukça hızlı. Çift çekirdek işlemcisi ve 2GB ram'i olan bir bilgisayarda sorunsuz, akıcı kullanırsın.

MrtAltg

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
12,110
Tamam mate var ama en azindan benim acimdan eski gnome un kullanisliligini vermiyor

Harnapazade

Profesör
Reaksiyon puanı
1,448
Çok doğru bir karar. Unity arayüzü çok tutmadı mı acaba nedir bilmiyorum ama Ubuntunun resmi arayüzünün 18. sürümüyle beraber GNOME olacağı beni sevindirdi açıkcası. Unity arayüzünü ben çok beğenmemiştim zaten biraz yavaş kalıyordu ve alışamadım :)

Ben Kenobi

Dekan
Reaksiyon puanı
3,156
Eğer dediğin doğru ise Ubuntu ölüyor demektir. Bu konuda yanlış ve ağır bir yorum da yapmak istemiyorum ama Canonical bence artık kar etmek istiyor ve edemeyeceği yerlere artık para yatırmayı bırakıyor. Yarın öbürgün Ubuntu'yu son kullanıcıya kapatıp, Mandriva gibi para ile satıp, openUbuntu diye dağıtım çıkarmasınlar da :D Örnekler var.
Cent OS = Red Hat;
SUSE= OpenSUSE;
Mandriva = OpenMandriva/Mageia

Sana demiştim doktor.
"""
Microsoft'unki de yakında ölecek, eninde sonunda mobil ve desktop'u birleştirme çabalarının başarıya ulaşamayacağını anlayacaklar.
"""
Birkaç gün önce açıklanan Microsoft 3. çeyrek mali raporunda Microsoft'un Mobile cephesine ait birçok proje ve Windows Phone projesi kaldırılmış.
Bunların başarısızlığının en ciddi nedeni de mobil ve desktop'u birleştirme çabası.
Windows Phone'un fişi çekildi!

Reaksiyon puanı
16,128
adamlar mobil ve desktopu birleştirerek mobil cihaza kumanda özelliği katmak istemiş olabilirler...