Ubuntu Format

cathlack

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Arkadaslar Ubuntu kullanan ya da daha once bilgisayarina ubuntu ile format atan varsa yardim edebilir mi?
Ubuntu cd si olusturdum format atamiyom. Bios ayarlarinda gerekli duzenlemeyi yaptim...Cd'den okuyo fakat Ubuntuyu kur dedigim zaman kabul etmiyor yeniden baslatilsinmi diyor.

poweredbyfaruk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ubuntu ilk kez duyuyorum arkadaşım... ne işe yarar? ne yapar? bir bilgim yok kusura bakma yardım etmeyi çok isterdim.

real_sinan

Asistan
Reaksiyon puanı
1
hayret ki ne hayret!...ubuntu gibi 10.0 versiyonu çıkmış bir işletim sisteminden teknoloji sitesinde dolaşan arkadaşların haberi yok...
arkadaşlar linux tabanlı bir işletim sitemidir ubuntu

bjklee

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadasım egerkı xp kurduysan bılgısayarına ubuntuyuda rahatlıkla kurabılırsın senın kullandıgın cd de sorun olabılır

xismailaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
18
sen onları boşver bakalım bilen birisi olarak sana yardımcı olayım

öncelikle umarım Ubuntu'nın live CD veya DVD'sini indirmişsindir

eğer öyleyse CD'den boot edip Ubuntu menüsünden dili seçerek en üstteki TRY UBUNTU WITHOUT SETUP ya da öyle bişeydi hatırlamıyorum seçeceksin. (En Üstteki Seçenek)

Sonra Ubuntu açılacak ve orada ilk aşamada nasıl bir işletim sistemi olduğunu göreceksin.

Sonra Masaüstünde SETUP UBUNTU diye bir kısayol var onu seçeceksin. Sonrası Windows'tan bile kolay. Ama kesinlikle HDD'yi otomatik biçimlendirme. Elle kendim ayarlayacağım gibi bir seçenek var. Onu seç. Senden istenen bilgileri girdikten sonra bölümleme ve biçimlemeyi yap. Örneğin ben taşınabilir diskime kurdum sevgili UBUNTU'yu ve tüm bilgisayarlarda açıyorum. 120 GB HDD'nin 80'ini NTFS olarak biçimledim. Kalan 40'ın 39'unu EXt3 olarak işletim sistemine, 1'ini de takas belleği olarak bölümleyerek biçimledim. Şimdi gül gibi bir Ubuntu kullanıcısıyım.

Bu aşamaların herhangi birinde error verirse önce imajı düşük hızda CD veya DVD'ne tekrar yazdır. Ama dediğim gibi kesinlikle düşük hızda olsun.

Yine olmazsa kötü bir haberim var ki o da şudur;
Yeni bir Ubuntu imajı indir.

Kolay gelsin ve aramıza hoşgeldin. Reklam yapmak istemiyorum ama google'den Ubuntu-Tr yaz, çıkan ilk site Ubuntu'nun Türkiye sitesi. Oraya da üye olarak Ubuntu tecrübeni artırabilirsin.

nsgnc

Profesör
Reaksiyon puanı
10
Arkadaslar Ubuntu kullanan ya da daha once bilgisayarina ubuntu ile format atan varsa yardim edebilir mi?
Ubuntu cd si olusturdum format atamiyom. Bios ayarlarinda gerekli duzenlemeyi yaptim...Cd'den okuyo fakat Ubuntuyu kur dedigim zaman kabul etmiyor yeniden baslatilsinmi diyor.

Kabul etmiyor derken nasıl bir yazı çıkıyor. Harddiskinde 4 tane temel bölüm varsa daha fazasını oluşturamazsın. Nasıl bir hata aldığını yazarsan yardımcı olabilme ihtimalimiz artar.

cathlack

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Ubuntu ne ya soracagina googleden bi yaz da ne oldunu ogren
Small_hayta arkadasim ilgilendigin icin oncelikle tesekkurler
Cd de sanirim bir sorun yok ama cdyi yazma sirasinda boot etmedim galiba...Boot nasil olur anlamam o yuzden

xismailaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
18
öyle desene . . .

şimdi boot etmek için bilgisayar açılırken bios ayarlarına DELETE tuşuna basarak gireceksin.
oradan advanced settings'de boot sequence gibi birşey olacak onu seçeceksin(bazı anakartlarda boot sequence yazısının altında menüsü)
oradan first boot device'ye CD-ROM, second'a da HDD'yi ayarlayacaksın, sonra F10'a basıp ENTER'e basıp çıkacaksın. CD içerdeyse boot eder artık.

Ya da anakartın ASUS ise açılırken sürekli F8'e bas ve çıkan boot menüden bir kereye mahsus CD-ROM'u seç. Böylece CD'den kısa yolla boot edersin.
Anakartın GIGABYTE ise de aynı yöntemi açılırken F12'ye basarak uygulayabilirsin.

Kolay Gelsin Bakalım . . .

patlicanmusakka

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Şimdi bu Ubuntu ne yaaaa diyen adamları aralıksız 4,5 - 5 saat döverim abi ben. Gidin bilgisayar falan kullanmayın en azından google var yahu gelip burda bu ne diye sormayın açın google amcayı (şimdi bunlar google amca geyiğinide bilmez) arattırın.

Eteki yandan eğer bilgisayarında zaten bir işletim sistemi yüklü ise 7.10 sürümünden itibaren boot etmeye gerek kalmadan windows üzerinden yapay sanal disk olarak disk bölmeden ubuntu yu kurabilirsin. Yapman gereken tek şey cdyi cdrom a takma yada ona hiç gerek yok. Ubuntu dosyalarını bir yere extarc et (aç sıkılıştılmış dosyaları ubuntu neee diye soranlar için detaylı yazıyorum) orda ubuntu nunun kurulum exe dosyasını çalıştır karşına kurulum ekranı çıkacak orada dil ayarlarını falan yap ne kadarlık bir alana kurulum yapmak istediğini belirt. Kur de bir iki hareket dolum ekranından sonra bilgisayar restart edecek kurulum başlıyacak. Bilgisayar kendini boot ettiğinde dual boot ekranı karşına gelecek oradan ubuntu yu seç. Eğer internet bağlantın var ise direk internetten güncelleme dosyalarını indirim tamamen bilgisayarı türkçe olarakta kurabilirsin. Takıldığınde yerde Allah yardımcın olsun : ) bunlara bişi sorma

Düzenleme notu: Eğer işlemcin 32 bit ise 64 editionu kuramazsın. 64 bit isede 32 bit editionda sıkıntı yaşayabilirsin. İşlemcinle uyumlu versiyonu indirip kur.

Reaksiyon puanı
2,148
herkes bilmek zorunda mı ubuntuyu kubuntuyu mubuntuyu bende 2 senedir biliyorum farklı işletim sistemleri olduğunu 6 7 senedir bilgisayar başındayım :D hoşgörün biraz daha

xismailaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Düzenleme notu: Eğer işlemcin 32 bit ise 64 editionu kuramazsın. 64 bit isede 32 bit editionda sıkıntı yaşayabilirsin. İşlemcinle uyumlu versiyonu indirip kur.

arkadaş söylediğinin yarısı doğru ama diğer yarısı küllen yanlış. hatta bazı önceden görme bilgisayarcılar "YALAN!" diye bir tepki de verebilir ki örnek ben :D

tamam işlemcin 32Bit ise 64Bit OS kuramazsın. Ama her 64Bit işlemci 32Bit'i de destekler. Yoksa Windows XP'nin 64Bit'ini mi gördük Türkçe olarak??? 64 Bit işlemci kullanıyoz yıllardır 64Bit OS Vista ve Ubuntu ile girdi hayatımıza :D

cathlack

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Boyle Ubuntunun ne oldugundan Linux isletim sistemini yeni duyanlarin varligi beni acayip sinirlendiriyor...ok eger boyle seyleri bilmiyosan bu siteye neden uye olursun arkadas...Hadi olmusun bi sekilde neden sacma sacma yorum yaparsin ey arkadasim...Ubuntu neymis? Isletim sistemimiymis?
Not: Siteye neden uye olundugu bir yana uye olduktan sonra kimin yardim edip etmedigi mechul..Yani demek istedigim site tikirinda islemiyor ...Ben bunu bilir bunu solerim...
Ubuntu konusunda yardimci olan arkadaslarada cok tesekkur ederim. Yalniz benim sorun Boot etmekte degildi...Bilgisayari Cdden okutyorum daha sonra uyari geliyor...Uyarida sadece yeniden baslatilsinmi diyor ve Error Boot diyor. Ben yeniden baslatmama ragmen ayni sey tekrar cikiyor...Ya ben Cdyi cekemedim ya da Pcde bir sorun var....Neyse Su ubuntuyu kuracam ama yavas yavas ;)

xismailaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
18
o zaman yine benim dediklerimi yapman gerekiyor ki onlar da şunlar;

önce sahip olduğun imajı en yavaş hızda disk at once şeklinde yazdır tekrar
sonra dene

bi de Win açıkken CD'yi taktığında Restart and Setup Ubuntu vs şeyler çıkıyor. Oradan da deneyebilirsin.

İki yöntem de çalışmazsa yeni bir imaj indirip tekrar başa dönmen gerekebilir. :S