Ubuntu 9.04 Çıktı!

Hakkı Alkan

Rektör
Yönetici
Reaksiyon puanı
2,168
En başarılı Linux dağıtımlarından Ubuntu, 9.04 sürümünü duyurdu. Yenilikler arasında önemli özellikler bulunuyor. Windows'un korkulu rüyası, bakın neler yapmış.

En popüler açık kaynak kodlu işletim sistemlerinden Ubuntu, bugün yeni sürümü Ubuntu 9.04'ü duyurdu. Türkçe sürümü de oldukça ilgi gören işletim sisteminin sunduğu yenilikler, gündemdeki ihtiyaçları karşılayan ve çözüm sunacak şekilde derlenmiş.

Pil Süresi ve Açılış Süresi

Hazırlanan yeni sürüm, dizüstü bilgisayarlarında Ubuntu'yu tercih edenler için daha fazla pil süresi sunuyor. Bunun yanı sıra, ortalama bir konfigürasyona sahip ve gerekli olan tüm yazılımların yüklü olduğu kapalı bir bilgisayarı açmak ve masaüstüne ulaşmak için ortalama 25 saniyeden daha az süre gerekiyor.

:: Ubuntu 9.04'ü indirmek için buraya tıklayın.

Kablosuz Ağlar

3G ağları ve kablosuz ağlar arasındaki geçişi ve her iki ağın daha etkin kullanılması için de önemli güncellemeleri içeren Ubuntu 9.04, çok daha fazla cihaza (3G destekli kartlar) destek verebiliyor.

200 Dolar Cepte

Ubuntu'yu yüklediğiniz zaman beraberinde gelen yazılımlar, en önemli ihtiyaçlarınızı da karşılayabiliyor. Örneğin yaklaşık 200 dolar değerindeki ofis paketi ihtiyacı, Ubuntu 9.04 ile ücretsiz sunulan OpenOffice 3.0 ile karşılanabiliyor.

Bunun yanı sıra, bilgisayarınız ilk kurulduğunda Adobe Flash veya Skype gibi yazılımların da en güncel hallerini yüklemiş oluyorsunuz.

Ubuntu, hem kurulum hem de arabirimde Türkçe dil desteği sunuyor.

:: Ubuntu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yazan: Hakkı Alkan
SDN - http://shiftdelete.net

hellmarch

Profesör
Reaksiyon puanı
20
Sonunda çıktı. İndirip deneyeceğim, teşekkürler.

RunoadeS

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Ubuntu'da Pardus gibi codec'ler hazır olarak gelmiyordu. 9.04'tede durum aynı mı acaba?

BaRY

Profesör
Reaksiyon puanı
12
Bir önceki sürümde vcd açacak program bulamamıştım, bu nasıl acaba.

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Konular birleştirilsin yada birisi silinsin lütfen daha önceden açıldı konu ilgili link

Ubuntu benim için zaten gerekli perfermansı sağlıyordu 2 şeyi merak ediyordum NotifyOSD ve Kubuntu kde 4 ile birlikte geldi bakalım nasıl olmuş

ExCeLLeNT

Dekan
Reaksiyon puanı
17
Ovv denemedim ama özellikler müthiş.Microsoft annesini çağırmaya gitti galiba ağlıyordu da:D

EnziM

Doçent
Reaksiyon puanı
17
Ubuntu'da Pardus gibi codec'ler hazır olarak gelmiyordu. 9.04'tede durum aynı mı acaba?

Ubuntu bazı kapalı kaynak kodlu yazılımları (flash eklentisi, video codecleri ve bazı fontlar gibi) kullanıcı onaylamadan kurmadığı için bunları kurmamız gerekiyor.İlk olarak synaptic paket yöneticisinden aratarak ve yükle diyerek ya da daha kolayı terminalden (uçbirim) komut yazarak bunları kuruyoruz:

Ubuntu için Kod : sudo aptitude install ubuntu-restricted-extras

Kubuntu için Kod: sudo aptitude install kubuntu-restricted-extras

Cloakengaged

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
147
Bence Microsoft'un dikkatini çekmeyecek kadar az bir pazar payına sahip.
Zaten Microsoft'un rakibi Apple.
Ayrıca Microsoft çıkardığı reklamlarda da Ubuntu'yu değil MAC'ı eleştiriyor.
Buda Microsoft'un Linux ve türevlerini takmadığının en önemli belirtisidir...

cherechii

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Slm sayın troy ben bu siteye yeni üyeyim sağolsun knightx tarafından kaydoldum ubuntu ne işe yarıyor ve sizinle nasıl arkadaşlık kurabilirim

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
259
Bu ubuntu gözümü çok korkutuyor.Kolay mıdır bunu kurmak kullanmak?

lewentbjk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
arkadaşlar xp yüklü bir sisteme bunu yükleme şansım var mı demek için? eğer varsa kaldırmak istediğimde sorun çıkar mı? yükleniyorsa da biri bana anlatabilir mi?

ozhan20

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
windows kullanıcıları da bunu kullanabiliyomu acaba

sdelta

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
145
arkadaşlar xp yüklü bir sisteme bunu yükleme şansım var mı demek için? eğer varsa kaldırmak istediğimde sorun çıkar mı? yükleniyorsa da biri bana anlatabilir mi?

Harddisk' in 2 ye bölünmüş şekilde ise C ve D gibi kurabilirsin bir sorun çıkarmaz. Çıkarırsa daha sonra XP cd sini takıp kurtarma yapabilirsin.

geceyürüyen

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ubuntu çok güzel ve kullanışlı linux dağıtımı. Özellikle arayüzü çok rahatlatıcı. Fakat hoşuma gitmeyen tarafı müzik dinlerken işlemciyi %100 olarak kullanması ve buna bağlı olarak müzikte takıntılar yaşatması. Tabi video izlerken de durum aynı. Kullandığım işlemci p4 1.8 Ghz işlemci.

sdelta

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
145
Anasayfa'da 64bit olarak ubuntu'nun değil, K-ubuntu'nun linki verilmiş. Dikkatinize...

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Ben Pardus ile Xp birlikte kullanıyordum ubuntu kurduktan sonra xp'yi unuttum.

Çok başarılı...

_taha

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
17
merak ediyordum bakalım bi neler değişmiş.. eyw. teşekkürler dostum unutmuştum yaw :)

gaskiney

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Hemen hemen tüm linux türevleri aynı bu durumda Pardus varken ubuntu ya gerek yok bence ikisinide kullandım pardus son kullanıcıya daha yakın

spybot

Guru
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
629
Görüntüsü nasıl bu ubuntunun..:D

pisipardus

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Hemen hemen tüm linux türevleri aynı bu durumda Pardus varken ubuntu ya gerek yok bence ikisinide kullandım pardus son kullanıcıya daha yakın

Sözlerinize şöyle katılmıyorum: Eğer pardus'u kurduktan sonra hiç güncelleme yapmayacaksınız dedikleriniz doğru. Ama yeni şeyler yükleyip ve programlardan yüksek performans bekliyorsanız Ubuntu türevleri daha sağlam. Bende Linux'a Pardus ile başladım. Pardus'un son hali eski sürümlerine nazaran çok iyi. Ama ubuntu kadar iyi değil. Bunları iki sistemi kullanan biri olarak söylüyorum. Eğer Ubuntuyu veya kubuntuyu kurduktan sonra gerekli güncellemeleri ve ihtiyacınıza göre programları yüklerseniz pardusdan daha kullanışlı ve stabil olacaktır.
Kanaatim Pardus kurumsal sürüm geliştirmeye devam etsin. Çünkü kurumsal sürümlerde çoğu programa ve güncelelmeye ihtiyaç yok. Son kullanıcı açısından en iyi Linux sürümününü tavsiye etmeliyiz.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
sistemi bi güncelleyelim bakalım :) sonrasında ateş etmeye kaldığım yerden devam edecem.

Rom.

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
177
:: Ubuntu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Güzel bir sistem ama benim ekran kartım düşük oludğu için tam performansıyla kullanamadım önceki sürümünü yada ben Halledemedim :D
okulda gördüğümüz açık kaynak dersinde de ubuntu işletim sistemini görüyoruz ancak daha derinlere inemedik ekran ayarları felan en son ulaştığımız nokta :D
Kurup kullanmak istiyorum ama ne kota ne de donanımım izin vermiyor :(
Kullanacak arkadaşlara hayırlara vesile olması dileğinde ve temennisinde bulunuyorum :)