Typo3

Bu konuyu okuyanlar

Efe Zoroğlu

Müdavim
Katılım
24 Mayıs 2007
Mesajlar
1,274
Reaksiyon puanı
7
Puanları
0
TYPO3 açık kaynaklı, web tabanlı içerik yönetim sistemidir (web based content management system). TYPO3 ile web sitenizin içeriğini ve görünümü programlama bilginiz olmadan kolayca yönetebilirsiniz.


logo-typo3.gif


Neden TYPO3?


# TYPO3 ile birden fazla domain'nizi bir tek arayüzey kullanarak yönetebilir, siteler arasi bilgi ve haber paylaşımını basitce gercekleştirebilirsiniz.
# TYPO3 çoklu dil desteklidir. Birden fazla dili destekleyen websitesi hazirlamakta kullanılabilir.
# TYPO3 ile her türlü tasarımı gerçekleştirebilir, sitenizin her bölümü için farkli temalar kullanabilirsiniz. Ayrıca sitenizin temasını bir tiklamayla değiştirebilirsiniz.

TYPO3 Danimarkali programcı Kasper Skårhøj
kasper_gray.jpg
tarafından geliştirilmiştir. İlk TYPO3 versiyonu 1998 yılında yayinlanmış, zamanla TYPO3 topluluğu gelişerek su anki takım oluşturulumuştur. Takim hakkında daha fazla bilgi edinmek için.

www.typo3.org

TYPO3 verileri

Güncel istatistiklere göre TYPO3 dünya da 122.000 websitesinde İYS olarak kullanılmaktadır. www.typo3.org sitesinin resmi kayıtları 20.000 kullanıcının oldugunu yazmaktadır. TYPO3 hazır modul (extension) bakımdan da çok zengindir ve gün geçtikce bu sayı hızla artmaktadır. 1000 nin üzerinde hazır modul (extension) mevcuttur.

TYPO3'in mimarisi

TYPO3 LAMP (Linux Apache MySQL PHP) temelline dayanmaktadır.

typo3_mimarisi.gif


TYPO3 LAMP (Linux Apache MySQL PHP) temelline dayanmaktadır. TYPO3'ün mimarisini görmek için buraya tiklayin. Fakat Linux/Unix dışında Windows WAMP (Windows Apache MySQL PHP) ortamini da desteklemektedir. TYPO3 sadece standart açik kaynakli kütüphaneleri dayamaktadır, ticari kütüphane kullanımı yoktur. Kullanılan standart açık kaynaklı kütüphanelerin başlıcaları; GD Lib ve ImageMagick kütüphaneleridir. Bu iki kütüphane TPYO3 de grafikle ilgili fonksiyonların yerine getirilmesinde kullanılmaktadır. Örneğin: Dinamik grafik düğmesi oluşturmada vb. görevlerde. TYPO3 PHP dilinde geliştirilmektedir, bünyesinde kendinsine ait Typoscript adı verilen bir script diline sahiptir. Başlangıçta veri tabanı olarak sadece mysql'i destekliyordu, fakat DBAL modülün geliştirilmesiyle (TYPO3 4.0 versiyonuyla ). DBAL; veri tabani ile TYPO3 arasinda soyut bir arayüzey görevini yerine getirerek veri tabanı bağımsızlığını sağlamaktadır. Bu şekilde istenilen herhangi bir veri tabanı ile sorunsuzca kullanılabilir (MySQL, Oracle vb.). Bu sayede TYPO3'le büyük ölçekli projeler gerçekleştirmek mümkün kılınmaktadır.

logo-typo3.gif


Kaynak:
http://www.typo3okulu.com/index.php?id=4
Resmi sitesi:
http://typo3.org
Şu an 120 binden site kullanıyor.Geliştirilen modül sayısı 1000'in üzerinde.Kolay kullanım hızlı içerik ekleme.Joomla'ya alternatif olacağı kesin.




 
Üst