TV yayınında devrim: Şifre kalkıyor!

ALPARS

Profesör
Reaksiyon puanı
8
tv_yayininda_devrim_sifre_kalkiyor13447508060_h913892.jpg

Yayıncılıkta görüntülü kirliliği yaratan bir devrin sonu geldi. Türkiye, sayısal karasal yayına geçişe hazırlanırken, bu geçişten en fazla vatandaş yararlanacak. Televizyon izleyicileri artık basit bir alıcı aracılığıyla tüm kanalları yüksek çözünürlük (HD) kalitesinde izleyecek. Sayısal yayın için gerekli alıcılar vatandaşa özel promosyonlarla dağıtılacak. Artık ne alıcıya ne de yayıncıya para ödenmek zorunda kalınacak. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), tüm televizyon üreticilerine "Yeni yayına uygun televizyon üretin" demeye hazırlanıyor. Eski yöntem set üstü anteni tarihe kavuşturacak değişimle, hiçbir anten veya digital platform aboneliği olmadan, yüksek kalite (HD) yayın ücretsiz izlenebilecek.
EDİRNE'DEN KARS'A TV KEYFİ:

2014 yılında hayata geçecek sayısal yayın, ücretsiz olmasının yanında hareketli ve kesintisiz sinyal alma özelliğine de sahip. Artık vatandaş otobüs yolculuklarında kesintisiz ve yüksek kalitede televizyon izleyebilecek. Edirne'den Kars'a otobüs yolculuklarında yayın kesintisiz olarak sağlanacak.

REKABETTE ZİRVE:

En yüksek görüntü ve ses kalitesine sahip sayısal yayının ücretsiz olması, kablo yayın ve dijital platformların ücret düşürmesine neden olacak.

YENİ KANALLAR GELECEK:

Teknik ve ekonomik kapasitesi yeterli olmadığından sadece uydudan yayın yapabilen kanallar da karasal yayına geçecek. Özellikle karasal yayında az sayıda olan haber kanallarının sayısını artıracak değişim, yeni kanalların açılmasına da büyük imkan tanıyacak.

DİZÜSTÜNDEN TV KEYFİ:

Sayısal karasal yayının bir diğer avantajı da dizüstü bilgisayarlardan TV izlenmesi olacak. Alıcısı olmayan dizüstü bilgisayarlara takılacak USB alıcı sayesine artık her yerden TV izlenebilecek.

VATANDAŞA MALİYET GETİRMEYECEK
RTÜK DEVREDE:

Sayısal yayına geçildikten sonra vatandaş abonelik ve alıcı ücreti ödemeyecek. 2013 yılından itibaren satılacak tüm televizyonların bu yayına uygun olması zorunluluğu getirecek RTÜK, bu tarihten önceki televizyonların gerek duyacağı vericiler için de yayıncılarla birlikte bir kampanya başlatacak. Verici şirketi gazeteler aracılığıyla promosyon olarak vericiler dağıtacak. Vericiler yerli üretim olacak.

TEK VERİCİDEN YAYIN:

Sayısal karasal yayın için kurulacak verici şirketine tüm yayıncılar ortak olacak. Yeni dönemde her kanal kendisi için verici direği dikmeyecek. Artık tek direkten tüm yayın sağlanacak, görüntü kirliliği engellenecek.

mustang

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Çok güzel bir teknoloji.
Kaç yıl önce söylentisi çıkmıştı.
2014 te geçermiyiz göreceğiz.

Ay Parçası

Profesör
Reaksiyon puanı
27
büyük bir devrim gibi gözüküyor ama ne kadar başarılı olacak bekleyip göreceğiz maçlarda şifresiz olsa ne güzel olur:laugh:

Hwoarang

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Şifre kalkıyormu ligtv şifresiz mi olacak, moviemaxler ücretsiz mi olacak.
Ne kadar altatıcı başlık.
Yapılacak iş 4/3 den 16/9 yayın sistemine geçip görüntü kalitesini artırmak. Bugün ücretsiz izlediğimiz kanalları biraz daha kaliteli izlemek. Hepsi bu. Amma da çarpıtıyorlar.

openline

Asistan
Reaksiyon puanı
0
allah allah peki aldığımız dünyanın parasını verdiğimiz tv lere nolcak çöpe mi gidecek

Veledul_Maraz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
O zmn Dsmart ile olan taahhütümü bitince yenilemiyeyim bari :D
Zaten bedava olan 4 hd kanalı kendileri paket içinde satıyomuş gibi yapıyo çakallar

engerex

Dekan
Reaksiyon puanı
26
Bu haber çok çarpıtıcı.
Hatırlarsanız TRT lig maçları ihalesine gireceği zaman birileri halkın parasını kullanıyorlar diye yaygara yapmıştı.
Hatırlarsanız birileri Dsmart platformu kurulmaya yakın, kurulduğunda ve yayın ihalesinin tarihi yaklaştığında lig maçları yayın haklarını dsmart alacağını söylüyordu.
Hatırlarsanız Dsmart reklamlarında Şahan dansözlük yok bedava diyordu. Öyle bir şey olmadı ama dansöz oldu.

Yine birileri yalan haber yapıyor, şifre kalkıyor diye. Şifrenin kalktığı falan yok. YALAN bunlar. 20 yıla yakın şifreli yayın el değiştirdi ancak hiç kalkmadı.

Bu sistem 2015 yılında sepet antenleri kaldıracak. Hatta şifreli yayın artarsa şaşmayın.

mendocino

Rektör
Reaksiyon puanı
81
Haberin her cümlesine katılabilirim, inanıp mutlu da olabilirim ama ücretsiz olacak cümlesi ''Türkiye Cumhuriyetinde'' mümkün değil. 2014'e geldiğimizde ben 2012'de söylemiştim derim...

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Ahan da buraya tarihe not düşüyorum 2014 biri pm atsın ama şifresiz kanal olmaz .

TBM

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
358
iyi okuyun,şifresiz olacak diyor ama sadece star atv gibi kanallarda yayınlanan maçlar şifresiz olacak sadece,diğer platformlarda ücret düşüklüğüne neden olacaktır diyor. Sadece amerika daki gibi kablo tv direct tv gibi olacak

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Sayın SDN okurları;
Bu kadar güzel bir habere neden hep olumsuz cevap vermişsiniz. Tek bir noktadan bakmışsınız oda şifre.. HD yayına geçilcek, heran Türkiye'nin heryerinde seyredilecek, tek bir platformdan tüm kanallar yayın yapacak, uydu anten derdi kalkacak gibi birçok avantaj sunuluyor ama siz sadece şifre kalkıcak yazmasına inanmayıp, muhalefet edip bunca güzelliği setrediyorsunuz. Yapmayın. Devletimiz iyi iş çıkarmış. Daim ola..

kpln04

Profesör
Reaksiyon puanı
2
şu an 19 yaşındayım ve bu haberi 7 öncede duymuştum :D

djvietnam

Profesör
Reaksiyon puanı
8
biz daha yeni geçiyoruz avrupa geçeli yıllar oldu

administrator

Asistan
Reaksiyon puanı
47
Haberin her cümlesine katılabilirim, inanıp mutlu da olabilirim ama ücretsiz olacak cümlesi ''Türkiye Cumhuriyetinde'' mümkün değil. 2014'e geldiğimizde ben 2012'de söylemiştim derim...

aynen katılıyorum. 2014'de belkide aldığımız nefes için bile para ödeyeceğiz:)

cincoz

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ülkemiz için çok güzel bir başarı bana bir tanıdığım böyle olucak diyordu inanmamıştım fakat gerçek oluyor olması da lazımdı zaten...

ahmeta

Profesör
Reaksiyon puanı
36
Şifreli kanalları şifresiz yapacaklarmış!!! Olduuu
Lig tv gibi diğer ücretli platformların da ücretsiz olacağını beklemeyin boşuna, sonuçta LİG yayınları ihale ile satılıyor bir yayıncı kuruluşa oradan gelen parayla bir çok anadolu takımı ihya oluyor sayın RTÜK bu parayı nerden karşılayacak bu kanalı/kanalları ücretsiz yapınca?
Yayın kalitesi artacaktır buna inanıyorum ama tüm kanalların HD olacağına inanmam niye sonuçta herşey maliyet her kanal bu maliyeti kaldırabilecekmi?
Haa 2020 yılınca olacaktır eyvallah ama 2014 de çok zor...

Eflay

Öğrenci
Reaksiyon puanı
4
Şifre kalkıyormu ligtv şifresiz mi olacak, moviemaxler ücretsiz mi olacak.
Ne kadar altatıcı başlık.
Yapılacak iş 4/3 den 16/9 yayın sistemine geçip görüntü kalitesini artırmak. Bugün ücretsiz izlediğimiz kanalları biraz daha kaliteli izlemek. Hepsi bu. Amma da çarpıtıyorlar.

Ücretsiz olacak olsa bile, kesin farklı birşeyler vardır. Bizim oralarda bir söz vardır. Sevilmeyecek eşşeğin önüne yem atmazlar. :)

NecronomicoN

Profesör
Reaksiyon puanı
12
herkesin aklina ligtv gelmis ama bence konuyu anlamayan arkadaslarin anlamamlarinin sebebi anlamak istememeleri. lig tv dsmart falan kalkmayacak onlar devam edecek fakat karasal yayinlar dijitale cevrilecek olay bu. ligtv kullanmadan sadece standart kanallari kullanan digiturk abonelerinin digiturke para odemesi gerekmeyecek mesela. normal kanallar tam kaliteli olacak uyduda normal zamanda acik olup da mac sirasinda sifrenen kanallarin sifreleri kalkmis olacak vs vs

devkazanı

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
bütün teknolojik cihazları satın.aracınızı satın.mümkün olduğunca az şeyle yaşayın.Ot gibi yaşayın.özgür olun!!!!

BrknEs

Dekan
Reaksiyon puanı
166
şimdiden heveslenmek yanlış olur önce çıksın sonra bende heves ederim :D

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Ajda Pekkan'ın çoook eski bir şarkısında da dediği gibi palavra! 15 sene oldu sanırım ilk karasal test yayını başladığında ki hala test yayını yapacaklarmış!!! Ne zaman minibüs yoluna metro konursa o zaman bu yayında gerçekleşir. Aha da buraya yazdım. Not: şifre konusunu ise rüyalarında bile göremezle.

poyrazl

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ücretsiz işini unutalım. bu mümkün değil. ayrıca abonelik fiyatları dahada artabilir..

poyrazl

Asistan
Reaksiyon puanı
0
maalesef her söylenen de yapılmıyor. unutulup giden konular gibide olabilir. bundan yaklaşık 5 yıl kadar önce nüfus cüzdanlarımız da değişecekti,bu kadar zaman geçti ses yok...

fatihcamli

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Başlık açarken dikka edin Abartıya kacmayın ücretsiz olacakmış :)