Tuzak soru: Yılda 45 bin dolar ister misiniz?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
"Yılda 45 bin dolar kazanmak istemez misiniz?" Bu tuzak soru, bugünlerde kafelerde ve birbiri ardına açılan ofis evlerde duyabileceğiniz en parlak cümlelerden.

Hong Kong merkezli QuestNet isimli sistem, Titan zincirinin internet versiyonunu andırıyor. Kısa yoldan zenginlik vaat eden sisteme girmek kolay, çıkmak zor. Mali polisin takibe aldığı sistemde bir açık tespit edildiği an, piramidin en altında olan her meslekten binlerce insanın canı ve cebi fena halde yanacak gibi duruyor.

Yeni bir saadet zinciri mi doğuyor?

Şirinevler'in ara sokaklarında son derece şık döşenerek ofis şekline getirilmiş bir evdeyiz. Ortadaki masada bir meyve tabağı duruyor, hiç durmadan sürekli çay ve kahve ikramı yapılıyor. Etrafınızı saran üç kişi size hayaller satmaya çalışıyor; küçük bir meblağ yatırarak yılda 45 bin dolar kazanmaktan, sadece bilgisayarın başına oturarak hesabınızda biriken paraları izlemekten söz ediyorlar. Altı ay gibi kısa sürede lüks araba ve apartman alan kişileri örnek gösteriyor, kendilerinin asgari ücretle çalışırken şimdi hesaplarına her hafta dört-beş bin dolar para aktarıldığını fısıldıyorlar. Sihirli kelimeler kulağınızdan beyninize doğru hükümranlığını kuruyor: "Çalıştığın işyerinde garsonsun ama kısa sürede o işyerini satın almak istemez misin? Sistem son derece güvenli ve basit. Zincire gir, eski hayatının zincirlerinden kurtul!" Teslim olmanız an meselesi!

Biz evi terk ederken, salonda bekleyen yirmi kadar kişinin geleceğinin ne olacağı meçhul. Birazdan onlar da birer birer üç odaya alınıp bu sihirli dünyanın cümleleriyle karşılaşacaklar. Kısa yoldan ve üstelik de çalışmadan zengin olmanın yolu anlatılacak.

Kenar semtlerde 600'den fazla QuestNet evi var!

Türkiye'de daha önce denenen saadet zincirinin internet üzerinden yürütülen yeni bir versiyonu olan QuestNet adlı sistem Hong Kong merkezli. Kimilerine göre zengin olmanın bir yolu, kimilerine göre ise saadet zincirinin bir oyunu.

12 yıldır Hong Kong'da faaliyet gösteren QuestNet'in, Formula, Atina 2004 Olimpiyatları, Euro 2002-2006 futbol şampiyonası gibi organizasyonlarda resmi sponsorluğu bulunuyor. İstanbul'un Halkalı, Şirinevler, Bağcılar, Esenler, Esenyurt gibi semtlerinde 600'den fazla daireyi ofis haline getirerek faaliyet gösteren QuestNet'çilerin bu sayede 10 binden fazla insanı zincire kattıkları söyleniyor. Zincir büyüdükçe, insanlar bir üst basamaktakine komisyon vererek para kazanıyor. Tabii aslan payı hem şirkete hem de sistemin piramidinde en üstte olanlara gidiyor. QuestNet yapılanmasını mali polis ekiplerinin uzun zamandan beri takip ettiği biliniyor. Ancak sisteme yeni üye olurken sizden ürün almanız istendiği için ortada bir ticari işlem görünüyor ve bu da işi yasal kılıyor. Ancak getirilen üyelerden alınan paralardan verilen komisyonlardan vergi ödenmemesi sistemin açığı olarak gösteriliyor. İnternet yasasındaki boşluğu kullanan sanal titancılar, sizin sisteme girerken ödediğiniz ücretin karşılığına denk düşen kozmetik, kişisel bakım ve sağlık ürünleri, aksesuar, tatil gibi ürünleri değerinden çok yüksek fiyata satıyor. 2 bin 500 liraya tatil, 500 liraya kol saati, 750 liraya vazo gibi... Yakın bir dönemde Ankara'da ofis açtığı söylenen ve yakında İstanbul'da da bir ofisin açılacağı dillendirilen QuestNet ile ilgili bir sorun çıkması halinde başlayacak yasal süreçte kabak, zincirin en altına eklemlenmeye çalışan ve henüz para kazanmaya başlamayanların başına patlayacak.

16 bin dolarımız gitti, şikayetçiyiz

Asgari ücretle çalışan Y.'nin, çok yakın bir arkadaşının 'Yılda 45 bin dolar kazanmak istemez misin?' sözleriyle başlayan zengin olma serüveni, tam bir hayal kırıklığıyla sonuçlanmış. 1.750 dolarını girdiği gruba kaptıran ve korktuğu için isminin açıklanmasını istemeyen bir QuestNet'çi. 2,5 ayda zenginlik vaat eden gruba, sadece iki kişiyi dâhil ettiğini belirten Y., "Anladım ki bu kadar kişiye ulaşmam mümkün değil. Paramı kaptırdığımdan ailemin bile haberi yok. Hayal kırıklığı yaşıyorum." diyor. Katılım için ilk etapta 650, 1.690, 1.750 ya da 10.000 dolar tutarında bir paket alınması gerektiğini belirten Y., bu paranın iadesinin mümkün olmadığını söylüyor. Kendisinin 1.750 dolar ödeyip 'tatil paketi' alarak mağdur edildiğini savunan Y., QuestNet'in Türkiye'de 5 milyon dolara yakın para topladığını bunun da da Hong Kong menşeli Quest International LTD şirketine aktarıldığını iddia ediyor. Sistemin mağdurları da gün geçtikçe artıyor. Güngören'de oturan Murat Gündoğdu, Mehmet Doğan, Osman Günarslan, Mehmet Doğan, Mehmet Ali Gündoğdu, Aylin Güneri, Sena Oğuz, Arif Kulpu, Ercan Gonca ve Ercan Karpuz, 16 bin dolar parayı kaptırdıklarını söyleyerek bu hafta QuestNet için suç duyurusunda bulunacaklarını belirtiyorlar.

Referans sağlam ama...

'Titan Saadet Zinciri' vakasının üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen yöntemler aynı. Halkın fakirliğinden faydalanan kişilerin, Türkiye'deki önemli bankaları ve dünyanın önemli kargo şirketleri Fedex ve DHL'yi kullanması rantın büyüklüğünü de gözler önüne seriyor. Şirket, kendilerinin güvenli olduğunu göstermek için Lahey Uluslararası Adalet Divanı (IJC), Uluslararası Polis Teşkilatları ve Garanti Bankası'nın güvenliğinden de sorumlu Verisign firmasıyla işbirliği yapıyor. Bütün para transferlerini bankalar üzerinden yapan şirket, kredi kartı olmayan üyeleri içinse özel dijital e-kart uygulamasını tercih ediyor.

'Dolandırıcılar takibe alınsın'

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) bir yetkili, bu tarz yapılanmaların hukuki bir dayanağının olmadığını belirterek vatandaşları dikkatli olmaları yönünde uyarıyor. Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı Bülent Deniz ise kâr gayesiyle para toplama izninin sadece BDDK tarafından bankalara verildiğinin altını çizerek emniyet ve savcılıkların bu oluşumları takip etmesi gerektiğini söylüyor.

titan_b.jpg

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Reaksiyon puanı
530
Allah akıl-fikir versin.

qKTe

Profesör
Reaksiyon puanı
32
Arkadaşlar lütfen ön yargılı yaklaşmayın. Bizzat ben bu olayın içersindeydim ve işlerin nasıl yürüdüğünü anlatayım.

Zaten şirket ve ofis çalışanları eğitim verirken bu işin tamamen sana bağlı olduğunu söylüyorlar. Hani varya senden sonra getireceğin iki kişi olayı. Eğer o zincir kopmadan devam edersen o meblaya gerçekten ulaşabiliyorsun. Yani atıyorum ben iki ikişi bulduğum an ve sisteme dahil ettiğim an onların girişlerinden dolayı para alıyorum. O iki kişide kendi altlarına ikişer kiş ibulduklarında hem onlar hem yine ben kazanıyorum. Bu şekilde zincir gidiyor. Dolandırıcılık kesinlikle yok. Sadece bir adet ürün alıyorsun sisteme dahil olabilmek için. Bende para bulsam girecektim ama bulamadım. Şuan o sistemde benm bir yakınım var ve hesabında suan 1000 dolar a yakın para var 1 ay olmasına ve beni beklemesine rağmen. Beni bekledi bulayım bende onun alt kişilerinden olayım diye ama olmadı. Şuan 1000 dolarını çıkardı ve alt kişilerine yenilerini eklemeye devam ediyor. Düşünün bir kere: dolandırıcılık olsa bu kadar Güvenlik şirketiyle uluslararası çalışabilir mi ? Hiç mi düşünmediniz. O parasını kaptırdım diyen adamlar bu işi beceremedikleri için böyle olmuşlardır. Yani o zinciri devam ettirememişlerdir. Belki bende kandırıldım o yüzden böle söylüyorda olabilirim ama size canlı örnek verdim en yakınım dan ve hesabındaki paradan. ve o hesabada ben bakıyorum o pc kullanmasını bilmediği için. ön yargılı olmayalım derim.

GKHNCKR

Profesör
Reaksiyon puanı
47
bedava peynir fare kapanında olur...*

*Ahmet şerif izgören

TazzzY

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
275
Bu işi Yakından Gören insanlardan Biriyim Saadet zinciri ile alakası yok Bu işe girenlerinde para kazandığını görüyorum ama Yinede insan oğlu emin olamazsın. Sonuçta Böyle haberlerle milletin kafasını karıştırıp ön yargıyla karşılamayalım.

maiwesiyah

Profesör
Reaksiyon puanı
11
nedense çok para kazananlar hep sizin dışınızda ki şahıslar oluyor, doğruysa tabi!!

o kadar parayı ben de kazandım diyen yok!

hani nerde??

NETWORK

Profesör
Reaksiyon puanı
115
Bızım ıs yerınde calısan bır kısı buna uye ve herkesı buna gelmeye tesvık edıyor..
O kısının beynı oldukca ıyı yıkanmıs bu konular da kım ne derse desın bu sısteme ınanıyor

spybot

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
630
Bızım ıs yerınde calısan bır kısı buna uye ve herkesı buna gelmeye tesvık edıyor..
O kısının beynı oldukca ıyı yıkanmıs bu konular da kım ne derse desın bu sısteme ınanıyor

Kesin sende üyesindir:D

tetrapanazomi

Asistan
Reaksiyon puanı
26
Bir ürün veya hizmeti ederinden çok çok fazla bir fiyata satmak hak değildir.
Alıcıyı; 'Bunu bu fiyata satın alırsan başkalarına da bu fahiş fiyattan satma yetkin olur, bundan sana da pay verilir, çok paralar kazanırsın.' diyerek ikna etmek de işi makul ve kabul edilebilir kılmıyor.
10 liralık bir ürünü 750 liraya satarsanız -alıcıyı her nasıl ikna ederseniz edin- buradan sizin kazancınız 50 lira olurken yukarıya 690 lira para kazandırmış olursunuz. Zincire katılırken ödemiş olduğunuz 750 lirayı geri alabilmeniz için bu üründen 15 kişiye daha satmanız gerekir. Ancak pratikte bir kişinin organize olmadan zincire dahil edebileceği insan sayısı 3 ila 7 kişi arasındadır. Yani en iyi ihtimalle kendi oluşturacağı alt gruptan kazanabileceği para katılırken ödediğinin yarısı kadardır. Sizde artık yeni üye olmayacağı için kazancınız ancak ikinci alt gruptan sağlanacaktır. Fakat burada her bir katılımdan alacağınız pay yedide birin yarısı kadar olacaktır. Bu demektir ki katılımda verdiğiniz paranın yarısını kendi grubunuzdan kalan yarısının yarısını da grubunuzun alt grubundan kazanırsınız. Bu işlem maliyet kalanınızın yarısını bir alt gruptan kazanacak şekilde aşağıya doğru devam eder. Eğer 3-7 kişi sınırı hiç bir noktada aşılmazsa koyduğunuz parayı bile alamazsınız. Çünkü katılım maliyetinizden alacağınız yarıya düştüğünde, geliriniz de otomatik olarak yarıya inecek böylece asla sıfırlanmayacak kısır bir döngünün içinde olacaksınız. (Einstein'a göre bu saykıl sonsuzda sıfıra ulaşır ancak sonsuza kadar yaşamayacağınız için bunu dünya gözüyle göremezsiniz.) Bu arada organizasyonu sağlayanların ve yönetenlerin kazançlarının astronomik rakamlara ulaşacağını belirtmeme gerek yok. Teroide sizi zengin ederken pratikte kendileri malı götürmüş oluyorlar yani...

Bu sistem saadet zinciri gibi bir sistem değil. Kurucuları için patlama olasılığı sıfır. Fakat katılımcılar için uygulamada çok pahalıya bir ürün ya da hizmet almaktan başka bir sonuç getirmez. Çünkü istatistik olarak zaten katılımcıların %99.9'unun 3-7 kişi sınırını aşması mümkün değil. Bu sınırda kalınan her alt grup yukarıda aktardığım "maliyetin yarısı alacağın kaldığında (toplam) gelirin de yarıya düşmesi" prensibini devam ettirecektir.

Ancak para gelmeye devam ettiği için zengin olma hayali de kesintisiz devam edecektir. Eğer yine de katılmayı düşünürseniz tavsiyem şudur: 10 liralık ürünü 750 liraya aldığınızda 740 liralık da 'zengin olma hayali' satın aldığınızı düşünerek içinizi rahatlatabilirsiniz.

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Bknz: Dimyat'a pirince giderken, evdeki bulgurdan da olmak.

KAZUYA

Doçent
Reaksiyon puanı
20
yakalarinda rozetle dolasan herbalife veya avon cular var ayni bunlardan beyinleri yikanmis umut tacirlerinin eline dusmus insanlar yazikki ne yazik

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
doğrudan doğruya bir dolandırıcılık. çünkü paralar uzaydan gelmiyor, umut satarak birinin cebindekiler boşaltılmış oluyor. çünkü biri kazanacaksa ötekinin kaybetmesi gerekiyor bu sistemde. öyleyse bu kumardan başka bir şey değildir.

dolayısıyla da "şu kadar kaybettik davacıyız" diyenler boşuna ajitasyon yapmasınlar, çünkü onlar kaybetmeseydi kendilerinin kazanması için altlarındaki kaybedecekti ve o zaman da sisteme kattıkları kişiler kendilerini dava edeceklerdi. bu aynı ölüm dövüşüne katılıp yenilince şikayet etmeye benziyor. ringe sen çıkıyorsun, öldürürsem binlerce dolar kazanırım diye hayal kuruyorsun, ama dayağı yeyince de ağlayıp "beni dövdü davacıyım" diyorsun, ne demişler, üç kuruşa beş köfte olmaz.