Türkiye'nin haritası değişecek

amesfa

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
153
Türkiye'nin haritası değişecek

Ülkemiz yeni bir afetle karşı karşıya. Tuz Gölü kurumaya başladı...

Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Semih Ekercin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Cankut Örmeci danışmanlığında ''Tuz Gölünde Kuraklık ve Kirlilik'' konulu doktora tezi hazırladığını; ayrıca, aynı konu üzerinde TÜBİTAK ve Fransız Uzay Ajansı tarafından desteklenen projeyi tamamladıklarını söyledi.

Ekercin, proje ve doktora tezi çalışmasında Tuz Gölü Havzası'nı çevreleyen 9 meteorolojik istasyonun 35 yıllık günlük verilerini 1970-1992 ve 1993-2005 yılları arasında iki periyodun karşılaştırmasıyla incelediklerini; uydu görüntülerinden faydalandıklarını ve arazi üzerinde çalışma yaptıklarını kaydetti.

Çalışmaları sonunda Tuz Gölü'nün 18 yıl içinde yüzde 60 küçüldüğünü tespit ettiklerini belirten Ekercin, şunları kaydetti:

''Tuz Gölü'nün küçülmesinde iki faktör var. Bunlardan birincisi iklim değişikliğine bağlı kuraklık etkisidir. Tuz Gölü Havzası'nda son yıllarda yaz kuraklığı artarken, yer altı sularını besleyen yağışlar da azaldı. İkinci faktör ise bilinçsiz yer altı suyu çekilmesidir. Bölgedeki kaçak kuyular ve iklim değişikliği, Tuz Gölü'nü 18 yılda yüzde 60 küçülttü. 1987 ve 2005 yıllarının 17 Mayıs saat 08.45'te alınan iki uydu fotoğrafında Tuz Gölü'nün küçülmesini görmekteyiz. Uydu fotoğrafları üzerinden; 1987 yılında Tuz Gölü'nün alanı 92 bin 562 hektarken, 2005 yılında 32 bin 552 hektara düşmüştür.''

-HAVZANIN ISINMASINA BAĞLI AFET RİSKİ...-

Tuz Gölü Havzası'nın son 35 yılda ortalama 2 dereceye yakın ısındığını vurgulayan Ekercin, şöyle devam etti:

''Havzayı çevreleyen 9 meteoroloji istasyonunun 35 yıllık günlük verileri üzerinde yaptığımız çalışmada, iki periyodun karşılaştırmasını yaptık. Sonuç olarak yer altı sularını besleyen kış aylarındaki yağış miktarında iki periyot arasında yüzde 30 azalma; yaz aylarında ise temmuz ayı sıcaklıklarında 2 dereceye yakın bir artış var. Tuz Gölü Havzasında yaz kuraklılığı son yıllarda artış gösteriyor. Arazide oluşan gölcükler gözümüzün önünde kuruyor. Bilimsel verilere göre, sıcaklıklardaki 1 derecelik artış, iklime bağlı afetlerin meydana gelme ihtimalini de yüzde 30 oranında artırmaktadır.''

TBMM araştırma komisyonunun 2005 yılı raporuna göre, Tuz Gölü Havzası'nda 16 bin yer altı su kuyusu olduğunu ifade eden Ekercin, ''Rapora göre, Tuz Gölü Havzası'nda 6 bin ruhsatlı, 10 bin civarında kaçak kuyu var'' dedi.

-''2015 YILINDA TUZ GÖLÜ'NDE SU KALMAYACAK''-

1975 yılından bugüne kadar çekilen uydu fotoğraflarından Tuz Gölü'nün küçülmesini ayrıntılı incelediklerini; küçülmenin iki aşamalı olarak meydana geldiğini belirten Ekecik, şunları kaydetti:

''1975 yılından itibaren Tuz Gölü'nün suyu azalıyor. 1990 yılına kadar oluşan küçülmedeki en önemli faktör, iklimde meydana gelen değişmelerdir. Bunun sonunda yağışlar azalırken, yaz sıcaklıkları artmıştır. 1990 yıllara geldiğimizde göl, alanını büyük oranda korurken, 1990'lı yıllardan itibaren açılan ruhsatlı ve kaçak kuyular nedeniyle hızla Tuz Gölü su kaybı yaşamış ve küçülmüştür. 2006 yılında 7 Ağustosta çekilen uydu fotoğrafında, sadece Tuz Gölü'nün güney batısında küçük bir alanda su görülüyor. Bu suyun kaynağını da Konya Drenaj Kanalı'nın getirdiği atık su oluşturuyor. Bugünkü koşullar devam ederse 2015 yılında Tuz Gölü'nün tamamen kurumasını bekliyoruz. Benim öngörüm bu. Kaçak kuyuların önlenememesi halinde, bu süre daha da öne çekilebilir.''

[sup]Kaynak[/sup]

turoksin0

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Ben bu olayı ortaya çıkmadan beri söylüyorum Tuz Gölü neredeyse kalmamış 2 kere yanından geçtim her geçişimde bir öncekinden daha küçülmüştü... ne önlemi varsa alsınlar artık...

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Önlemini alsınlar evet. Birileri bir şey yapsın.
Yapsanıza birileri! Siz kimsiniz? Birileri.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Asıl siz işin gırgırındasınız. Herkes "birileri bir şey yapsın" deyip kendi köşesinde oturuyor. Bu makale de bunun en büyük örneği. Herkes alışmış "ah vah tüh" demeye. Doğrusu bu deyimden "gırgır" anladıysan "ben ne yapıyorum" diye sormalısın.

turoksin0

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Ben şahsen işin gırgırında değilim ben şuan bişey yapacak kişi değilim ama olursam elimden geleni yaparım.Yıllardır orada ne olduğu belli anca farkediyolarsa yöneticilerin suçudur niye iş şimdi bana yıkıldı.Hoş şu an küresel ısınma varda dünyada bişeymi yapılıyor düzgün.Live Earth konserleri yapıldı tam fiyasko.Bunu ben engelleyemem fabrikaları ben düzenleyemem.Üzüntümü belirtirim o kadar.Yapacağım en fazla bu.Sakın ters anlamayın.Sadece sonuçta tahminim bana dendi laf onun için dedim.Ama tuz gölü için yapabileceğim bişey varsa ben olarak yapıyım hatta önerilerinide bekliyorum elmacık yanlış anlama yorum banada dokundu. :I

Hatalıysam lütfen kakaleite@windowslive.com :D

honen

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Her birey sorumludur bundan önce kendi evimizin önünü temizleyelim ki sonra diyebileceğiz lafımız olsun.

turoksin0

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Tabi doğruda henüz ben tam bi birey değilim yaşım okulum ve diğer özelliklerim bakımından ve bireylerin suçu yöneticilerden kat kat az bence sen benzin kullanırsın ama onu kullanmaya mecbursun onu şirketler temizlemez.Sen ısınmak zorundasındır ama ne imkanın ne ülkenin maddi koşulları el vermez.Üst tabakalarda bence bireylerin sorumluluğunu artırıyor.Anlatmak istediklerimi tam anlatamadım ama siz anladınız :D.Ama dediğinde doğru bireylerde bilinçli olmalı.Benim üzüldüğüm vah tüh diyen biri olarak tanımlanmak...Her neyse...

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
son resimlere bakılırsa Tuz gölü kalmamıs bile ne korumasından bahsediyoruz