Türkiye'nin geldiği nokta: 2000 yılı Marmaris Binay Cafe fiyat listesi

Görkeem

Profesör
Reaksiyon puanı
3,389
Ekşi'de paylaşmışlar.. Marmaris'de bulunan bir kafe ve fiyatları gösterilmiş... Tahminen 2000 yılı ya da o civarlara ait bir fotoğraf;

bira - 70 kuruş
kola/fanta - 40 kuruş
nescafe - 40 kuruş
türk kahvesi - 20 kuruş
çay - 15 kuruş
elma çayı - 15 kuruş
portakal suyu - 50 kuruş
balık salatası - 2 lira
tost - 50 kuruş
omlet - 50 kuruş
cips - 50 kuruş
sigara böreği - 50 kuruş
soda - 20 kuruş
hamburger - 50 kuruş

2fdbac0d5442e1d9d577c09a4afcd485.jpg

rtakak

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,459
İlkokulda 2TL'ye hamburger alabildiğimi hatırlıyorum.

Ancak sadece o zamanki fiyatlara bakarak karşılaştırma yapamayız. O zamanki ortalama gelirle ne kadar alınabiliyordu? Şimdi ne kadar? Gibi daha doğru olur.

_MusTy_

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,303
o zamanlarda para zor bulunuyordu ki zaten türkiye fakir bir ülkeydi

Görkeem

Profesör
Reaksiyon puanı
3,389
o zaman parayla şuan birmiydiki?

2007 yılında asgari ücret 400 tl bira 1,85 tl 220 tane bira alabiliyordun şimdi 110 tane alabiliyorsun... bira ile ölçülmez ama yinede en güzel yıllarmış sanırım paranın para olduğu zamanlar ..

@Mustyyy

o zamanlar ülkenin en güzel yıllarıydı yaşın kaç bilmiyorum ama en güzel yıllar o zamanlardı .Şimdi millet domates, soğan,patates alırken 2 kere düşünüyor .

Ben o yıllarda 1-2 TL ile bakkal'dan bir poşet abur cubur alıp çıkıyordum , çok iyi hatırlarım ..

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,064
Ne günlermiş bee...

Heyy gidi günler hey.

Bu fiyatlar dökme fiyatı olmasın ? 2000'li yılları bende yaşadım bira'nın o zaman ki fiyatını tam hatırlamasamda 150 bin lira diye kalmış aklımda Efes Bira
-Kolanın 40.000 lira olması çok zor gibi geliyor bana. 2.5 Lirelik koladan bardan bardak satıyor olmasınlar.
-Çayın köy kahvelerinde bile 25.000 lira altı olduğu hatırlamıyorum ( 15.000 lira yazılmış )

Bu resim 1995 öncesi olmasın ?

Livia sas Junius

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,560
eskiden de yoksulluk dizboyuydu. iki binli yillardan sonra yoksuldan ziyade daha cok orta sinifi vurmaya basladi turk lirasinin alim gucunun ve degerinin dusmesi. o zaman beyaz yakalilar zengin kabul edilirdi. simdinin orta sinifini onlar olusurmakta. gelir adaletsizligini kimse duzeltemedi ve duzeltmedi bu ulkede. acliktan agzi kokan adam milyar dolar alan top stara pop stara taptigi surece herkes mutlu herkes memnun. olan insanlarin daha iyi yasayabilecegini dile getirenlere oldu her zaman. onlara da kimi zaman uzerinde din kimi zaman sag-sol yazan sopalar gosterildi.

tavsiyem kendinizi kurtaracak ve refaha kavusturacak planlar yapip gerisini ya da baskalarini kendilerinden daha cok dusunerek hayatinizi ve ruh sagliginizi heba etmeyin.

son olarak eskinin dunyasinda kimisinin cenneti kimisinin cehennemiydi. bu da degismez bir kural, hep gecerli. birilerinin cenneti baskalarinin cehennemi olmak zorunda.

Kararsız23

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,124
Ne günlermiş bee...

Heyy gidi günler hey.

Bu fiyatlar dökme fiyatı olmasın ? 2000'li yılları bende yaşadım bira'nın o zaman ki fiyatını tam hatırlamasamda 150 bin lira diye kalmış aklımda Efes Bira
-Kolanın 40.000 lira olması çok zor gibi geliyor bana. 2.5 Lirelik koladan bardan bardak satıyor olmasınlar.
-Çayın köy kahvelerinde bile 25.000 lira altı olduğu hatırlamıyorum ( 15.000 lira yazılmış )

Bu resim 1995 öncesi olmasın ?

Ekşiden baktım. Entry'i giren arkadaş fotoğrafdaki çocuğun 95 doğumlu olduğunu yazmış.

Görkeem

Profesör
Reaksiyon puanı
3,389
Bir forumda ki bu mesajı buraya bırakıyorum

''

2003 yılında asgari ücretten fazla kazanan sayısı %74,4 iken 2017 yılında %66,1 e düşmüş.

Bu oranlara asıl krizin başladığı 2018-19 ve 20 yılları dahil değil.

Kaldı ki güya asgari ücret gösterip, maaşını çeken işçiden para iadesi alan patron sayısı son yıllarda arttı benim gözlemlediğim kadarıyla.

Dolar olarak kıyaslamışsın a.ü. maaşını ve 2000 yılında 140 dolar demişsin. 1993 yılında da yaklaşık 230 dolarmış asgari ücret. Krizlerde düşüp sonrasında artmış hep.

Buradaki bir önemli nokta da doların değer kaybı. Seni bilmem de hükümet yanlıları bunu bilerek görmezden gelir. Mesela 93 yılındaki asgari ücret olan 230 doların şu anki dünyadaki karşılığı 403 dolarmış. (https://www.officialdata.org/us/inflation/1993?amount=230)

İşsizlik zaten akp öncesi tüm zamanların en kötü değerinin neredeyse 1,5 katı. Hem de yandaş tüik rakamlarıyla.

Yani şu anda geçmiş dönemlerdeki kriz zamanların en azından aynısını yaşıyoruz. (ben 94 ve 2001 krizlerini yaşadım/hatırlıyorum)

O krizlerde aniden etkilenip normale çabuk dönmüştük. Şu anda daha düşük ivmeli ama 2 yıldır süren kararlı bir aşağı gidiş var, işin kötüsü daha dibe gelmedik ve çıkışımız ne kadar sürer bilmiyorum. Daha geniş zamana yayılması nedeniyle bu daha kötü. Birde o iktidarlar ilk seçimde sıfırı çekmişti.

Bira tek kıstas olamaz tabii, gerçi üstteki resimde sadece bira yok. Ama şunu biliyorum. Ben 95 yılından beri çalışıyorum. Ömrümde ilk defa patates, soğan, domates alırken düşünüyorum. ''

bilexsamet

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,415
Bir forumda ki bu mesajı buraya bırakıyorum

''

2003 yılında asgari ücretten fazla kazanan sayısı %74,4 iken 2017 yılında %66,1 e düşmüş.

Bu oranlara asıl krizin başladığı 2018-19 ve 20 yılları dahil değil.

Kaldı ki güya asgari ücret gösterip, maaşını çeken işçiden para iadesi alan patron sayısı son yıllarda arttı benim gözlemlediğim kadarıyla.

Dolar olarak kıyaslamışsın a.ü. maaşını ve 2000 yılında 140 dolar demişsin. 1993 yılında da yaklaşık 230 dolarmış asgari ücret. Krizlerde düşüp sonrasında artmış hep.

Buradaki bir önemli nokta da doların değer kaybı. Seni bilmem de hükümet yanlıları bunu bilerek görmezden gelir. Mesela 93 yılındaki asgari ücret olan 230 doların şu anki dünyadaki karşılığı 403 dolarmış. (https://www.officialdata.org/us/inflation/1993?amount=230)

İşsizlik zaten akp öncesi tüm zamanların en kötü değerinin neredeyse 1,5 katı. Hem de yandaş tüik rakamlarıyla.

Yani şu anda geçmiş dönemlerdeki kriz zamanların en azından aynısını yaşıyoruz. (ben 94 ve 2001 krizlerini yaşadım/hatırlıyorum)

O krizlerde aniden etkilenip normale çabuk dönmüştük. Şu anda daha düşük ivmeli ama 2 yıldır süren kararlı bir aşağı gidiş var, işin kötüsü daha dibe gelmedik ve çıkışımız ne kadar sürer bilmiyorum. Daha geniş zamana yayılması nedeniyle bu daha kötü. Birde o iktidarlar ilk seçimde sıfırı çekmişti.

Bira tek kıstas olamaz tabii, gerçi üstteki resimde sadece bira yok. Ama şunu biliyorum. Ben 95 yılından beri çalışıyorum. Ömrümde ilk defa patates, soğan, domates alırken düşünüyorum. ''
Evet, dolarda da enflasyon oluyor.