Türkiye'nin en büyük ve muhteşem camii ibadete açıldı

Reaksiyon puanı
10,315
Bu cami mimarisiyle örnek olacak

211444.jpg

Diyanet'in yaptırdığı Ahmet Hamdi Akseki Camisinin açılışına üst düzey katılım.

Diyanet İşleri Başkanlığı Ahmet Hamdi Akseki Camisi, törenle hizmete açıldı. Açılışa Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

Çiçek, açılışına katıldığı Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nin, Müslümanlar için hayırlara vesile olmasını diledi.

Çok uzun konuşmaya gerek olmadığını belirten Çiçek, şöyle devam etti:

"Zaten bu eserin kendisi söylenmek istenen ne varsa hepsini söylüyor. Bize düşün bu mesajı iyi anlamak ve iyi uygulamaktır. Bunu yapabildiğimiz zaman ismini verdiğimiz, merhum Hocamız Ahmet Hamdi Akseki'nin de ruhu şad olacaktır. Bütün hocalarımızın, bütün üstatlarımızın ruhu şad olacaktır. Camiler, sadece ibadet yeri değil, kardeşliğimizin, birliğimizin, beraberliğimizin kurumsallaştığı, dayanışmamızın burada en güzel örneklerinin verildiği mekanlardır."

"ANKARA'DA BÜYÜK BİR İHTİYACI KARŞILADI"

Caminin Ankara'da büyük bir ihtiyacı karşılayacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Şehrimizin nüfusu hızla artarken özellikle iş yerlerinin, kamu binalarının sayısı çoğalırken bu bölgede bir caminin bulunmaması büyük bir eksiklikti, büyük bir ihtiyaçtı. Ayrıca yeni inşa edilen bu camimiz Kocatepe camimizin vazifelerini de büyük ölçüde yükleneceği için şehir merkezindeki trafiği de yüklenmek suretiyle önemli bir rahatlamaya da vesile olacak" diye konuştu.

"ÖRNEK OLACAK"

Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nin özgün mimarisiyle diğer şehirlere örnek teşkil edeceğine, model olacağına yürekten inandığını belirten Erdoğan, "Abartıdan ve gösterişten uzak şekilde inşa edilen camide kullanılan Selçuklu ve Osmanlı motifleri inanıyorum ki hem cami mimarisine hem de sivil mimariye bir nefes aldıracaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Erdoğan, caminin içini görme fırsatı bulduğunu da dile getirerek, şunları söyledi:

"Aydınlık, ferah, içerideki bütün hat, tezhip gibi bu tür işlemeleriyle de hakikaten bambaşka bir zenginliğe burada camimizin ulaşmış olması inanıyorum ki diğer şehirlerimizde farklı bir örneği oluşturacaktır. Kadim medeniyetimizin temel felsefesi olan sadelikteki ihtişam Ahmet Hamdi Akseki Camimizde her yönüyle müşahhas hale gelmiş durumda. Bize özgü sanatların hepsi en ince ve estetik biçimde, uyumlu şekilde caminin iç tezyinatında uygulanmış. Ruhu ve zihinleri bulandıran değil, karmaşaya, kaosa sevk eden değil, tam tersine gerçekten huzur veren, sadelik veren, ruha nefes aldıran bir anlayış sergilenmiş."

"ÇOCUKLARIMIZI RAHATSIZ ETMEYELİM"

"Buradan hem Diyanet İşleri Başkanlığımıza hem de tüm imam, kayyum ve müezzinlerimize ben bir istirhamda bulunmak istiyorum" diyen Başbakan Erdoğan, "Lütfen camilerimizin içindeki ve avlusundaki çocuklarımızı rahatsız etmeyelim. Onlar hiç kimseye rahatsızlık vermez" ifadesini kullandı.

GÖRMEZ: CAMİ SADECE İBADET MEKANI DEĞİL

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de camilerin gönülleri imar etmek için inşa edilen büyük mabetler ve ibadethaneler olduğunu söyledi.

Gönülleri imar edenlerin, yeryüzünü imar edeceğini belirten Görmez, "Camiler sadece ibadet mekanı değildir. Cami sevgi mekanıdır, biz birbirimizi sevmeyi öğreniriz. Saflarımızı sık ve düzgün tutmayı camide öğreniriz. Kalplerimizi ve ruhlarımızı birleştirmeyi ve kaynaştırmayı öğreniriz. Cami bizim birlik mekanımız. Cami bizim bilgi mekanımız ve elbette cami aynı zamanda bizim ibadet mekanımız" dedi.

Camiye Ahmet Hamdi Akseki adını verdiklerini dile getiren Görmez, öncelikle onun şahsında ebediyete intikal eden tüm Diyanet İşleri Başkanlarına Allah'tan rahmet diledi.

VIP CAMİ UYARISI

Basın mensuplarından bir ricası olduğunu belirten Görmez, "İstirham ediyorum. Bu cami başta olmak üzere hiçbir cami için 'VIP cami, protokol cami' tabirlerini kullanmayalım" dedi.

"VIP cami" ve "protokol camisi" ifadelerinin, caminin ruhuna, varlık sebebine aykırı kavramlar olduğunu bildiren Görmez, şunları kaydetti:

"Cami, eşitlik mekanıdır. Köylüsü, çiftçisi, işçisi, amiri, memuru, zengini, fakiri caminin kapısından girdiği andan itibaren Allah'ın eşit kulları olurlar. Orada protokol yoktur"

Törene Çiçek ve Başbakan Erdoğan'ın yanısıra Başbakan'ın eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve eşi Nevin Gökçek ile çok sayıda davetli katıldı.

Konuşmaların ardından caminin ibadete açılışı, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Erdoğan, eski Diyanet İşleri Başkanlarından Lütfi Doğan'ın da yer aldığı protokol üyeleri tarafından yapıldı.

Çiçek ve Erdoğan ve beraberindekiler açılış sonrası cuma namazını kılmak üzere camiye girdi.

Namazı Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldırdı.

211369.jpg

211390.jpg

211377.jpg

211372.jpg

211376.jpg

211383.jpg

211391.jpg

211385.jpg

211375.jpg

211384.jpg

211379.jpg

211380.jpg

kaynak

goodolddays

Dekan
Reaksiyon puanı
202
bi fotoğraf da benden olsun.
38452922_KKuOcM9FYkTkypaZKFDsPe1FIta5V7ky4ZkmKlD17ak.jpg

Cuma namazını burada kılmak nasip oldu, mimarisi cidden çok iyi yapılmış. İçi her zaman bugünkü kadar dolar İnşallah.

friendly

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
671
Ülkemize hayırlı olsun.

Reaksiyon puanı
10,315
tv haberlerinden öğrendiğim kadarıyla kullandığı teknolojiyle de dünyada bir ilki oluşturduğu söylendi.
gerek ses ve gerek ışık teknolojisi bugüne değin başka hiçbir yerde kullanılmamış, çok özel bir teknolojiymiş.
sadeliğe önem verildi dense de gözleri kamaştıracak kadar muhteşem bir görselliğe ve mimari bir dehaya sahip olduğu anlaşılıyor...
bu camide namaz kılmak sahiden zor olabilir bazı insanlar için. çünkü namaza durduğunda gözlerini çevreden alabilmesi çok zor.
yapımı epeyce uzun yıllar sürdü ya, değmiş gerçekten.

BthnYlmz09

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
5
Gercekten cok guzel.. Bu kadar guzel mimariyi ilk defa goruyorum.. Camiinin ici de ayri bi guzel. Sade renkler var ama muhtesemlik yakalanmis..

sebastiantr

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Tam yerini bilmiyorum ama fotoğraflardan gördüğüm kadarı ile kuş uçmaz, seyran geçmez bir yere yapılmış.

Böyle yerlere dünyanın en muhteşem camii sini de yapsan, önemli biri ölmediği müddetçe o camii dolmaz.

Büyük, gösterişli camii leri şehrin göbeğine yapılmalı. 7 gün cemaatı olan yerlere yapılmalı.
Sadece ikinci namazında cenaze için açılıp, diğer saatler kapısı zincirli değil 24 saat açık olmalı.

goodolddays

Dekan
Reaksiyon puanı
202
[MENTION=287113]sebastiantr[/MENTION] caminin yeri diyanet işleri bakanlığının yani. Odtü ve Bilkent üniversitesine yakin. Yeni bakanlık binaları o bölgede yapıldı. Sabah ve yatsı namazlarını bilmiyorum ama diğer vakitlerde cemaatinin yürüyerek gelebileceği bir yerde. Ankaranin iki önemli yolundan biri olan eskişehir yolunda

truemagic

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Türk tarihini modernize ettirmişler çok güzel olmuş.

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Böyle bir camiyi şehir merkezine ve yerleşim yerlerine yakın bir yere yapsalardı çok daha iyi olacaktı. Cemaati olur inşaAllah.

cuhadar

Doçent
Reaksiyon puanı
13
Kilise açsak şakşak yapardınız diyorum başka da birşey demiyorum

eSa

Dekan
Reaksiyon puanı
352
Ben beğenmedim. Buna muhteşem diyenler herhalde Mimar Sinan'ın eserlerini görmediler.

Aradaki Fark

211377.jpg

800px-Selimiye_Mosque%2C_Dome.jpg

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Cami de yapılsın Diyanet işlerine bütçe de ayrılsın yeterki insanlar ayılsın: şuan maneviyatsız mü'min olan ama müslümanlığı yaşamayan ahmak bir topluma dönüşen bir milletiz bu durum İslamiyeti İhlasla yaşamak istiyenleri oldukça rahatsız ediyor. Cami için paralar boşa gitmiş gibi yaygara çıkartmayı düşündüğünüz kadar milletin fuhuşa,kumara,alkole,kredi faizlerine ödediği paraları verilmeyen zekatları düşünüp dert edinseniz ne fakir kukara kalır ne düşük ücretle çalışan vesselam... "Fiyaqalı"

LaWa

Profesör
Reaksiyon puanı
47
Güzel bir cami,Ankaraya gidince giderim İnşaallah.
Caminin yeri biraz ıssız olabilir,ama cuma günü şehrin yoğunluğundan kurtulup burda güzel cuma namazı kılmanın zevki başka olur bence.

mustang

Dekan
Reaksiyon puanı
34
O mabedler Cemaat ile daha bir güzel olur.RABBİM Cami Cemaatinin ve Müdavimlerinin Sayısını arttırsın.

Korpe

Rektör
Reaksiyon puanı
16
Cami de yapılsın Diyanet işlerine bütçe de ayrılsın yeterki insanlar ayılsın: şuan maneviyatsız mü'min olan ama müslümanlığı yaşamayan ahmak bir topluma dönüşen bir milletiz bu durum İslamiyeti İhlasla yaşamak istiyenleri oldukça rahatsız ediyor. Cami için paralar boşa gitmiş gibi yaygara çıkartmayı düşündüğünüz kadar milletin fuhuşa,kumara,alkole,kredi faizlerine ödediği paraları verilmeyen zekatları düşünüp dert edinseniz ne fakir kukara kalır ne düşük ücretle çalışan vesselam... "Fiyaqalı"

Olurmu öyle kardeşim onları düşünen olurmu çomak sokmaya çalışan oldukça o dediğin şeyler olurmu ..

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
ooo çok güzel olmuş yolum düşerse ankara ya mutlaka gideceğim :) ayrıca şu konuya siyaseti buluştıranlar bir zahmet defolsun gitsin zibilyon tane siyasi konuların anlamsızca tartışıldığı forumlar var orada ne halleri varsa görsünler :)

aagkn

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Mimarisi farklı olmuş, ben beğendim. İnşaallah o camiileri doldurmak nasip olur bize.

yeni_raki

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Evet cami de bir ihtiyaç. Devlet yaptı veya özel sektör yaptı. mühim değil. Artık bu saatten sonra yıkılacak hali yok. Ha şu zamanda Ankara'nın yada memleketin en büyük sorunu cami yapmak mı? Ben ce değil. Eğer ki devlet yer haricinde maddi olarak ekstradan para harcadıysa yazık. Bugün gazetede haberi vardı. Çocuğun üstünde başında ayakkabısı yok diye okula gidemiyormuş. Devlet bunlara el atmalı. Gerçi onlar lüks içinde yaşıyorlar. 2 senede emekli oluyorlar. Ölene kadar 7 sülalesi rahat içinde yaşıyor devlete sırtını dayayıp. Neyse konuya dönersek. Özel sektör yada halktan yardım ile para toplanarak yapıldıysa ne mutlu. Değişik be güzel bir mimari olmuş. Tabikii rahmetli Mimar Sinan ile kıyaslamak olmaz. O'nun yaptığı eserler bam başka. Benim aklımı kurcalayan nokta, Çamlıca tepesine (İstanbul) cami yapılacak. Beğenilen proje bence tamimyle Çin malı gibi kötü bir taklit. Kimsenin içine sinmiyor. madem buakdar BÜYÜK! bir ihtiyaç, günümüz mimarisine uygun, daha moder bir eser yapılabilirdi. Yarı Selimiye, yarı Sultanahmet camii kopyası değil. Ayırca tarihini ve detaylarını tam olarak hatırlamıyorum. Bir ramazan günü bir hocaya bir soru sormuşlardı. Eğer ki Kabe-i Şerif yıkılsa yerine yenisini yaparmısınız diye. Yapmam yerine okul yaparım demişti. Nedenini de söylemişti de eğer izleyip hatırlayan varsa buraya yazar. Yoksa şu an camiiden çok daha fazla ihtiyaç duyulan şeyler var...

kgt1453

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Cami-i Şerif güzel olmuş. Yapandan yaptırandsan çalışanından katkısı olan herkesten Allahu Teala razı olsun.

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Bina deyip geçmeyeceksin...

Nasıl Bayrak için bir bez parçası deyip geçemiyorsan!

Bir bez parçasının üzerine iki üç sembol koyarsın bayrak olur, tüm dünyaya bir şey anlatır!

Bir binayı Cami, Kilise ya da başka bir İbadet Mekanı olarak yaparsın artık o sadece bir bina değildir!

Camilerin ilk amacı elbette Allah'a ibadet etmektir.

Ama 1500 yıllık İslam kültüründe, ve İnsanlık tarihi boyunca İbadethaneler toplumlar için farklı anlamlar da taşımıştır, bayrak gibi!

Bayrak devleti temsil ediyorsa! İbadethane o halkın inancını temsil etmiştir!

Bir yerde CAMİ varsa orada MÜSLÜMAN var demektir!

Bir yerde Çok Büyük İhtişamlı bir Cami varsa orası ya MÜSLÜMAN BİR ÜLKEDİR, ya da MÜSLÜMANLARIN ETKİN OLDUĞU bir ülkedir!

Oradaki CAMİ hayhatında caminin kapısını açmamış bir Müslüman'a bile güven verir! Kendisini kendi topraklarında hissetmesine yardımcı olur!

Camilerin İhtişamlı Olmasına gelince...

Dünya üzerinde Tüm Ülkelerin Bayrakları olan bir yeri düşünün ve o yerde bayrakların ölçüsü konusunda bir kural getirilmediğini...

Bir çok ülkenin bayrağı devasa boyutlarda iken eğer Türk bayrağı küçük ebatlarda varlığı yokluğu belli olmayan bir vaziyette olsa ne hissederdiniz?

İşte İbadethaneler böyledir toplumlar için... Dünya üzerinde her yerde ibadethaneler vardır ve her inanç, imkanı olduğu yerde tüm dünyaya BEN BURADA VARIM demek için MÜMKÜN OLDUKÇA İHTİŞAMLI İBADETHANELER YAPAR...

Bu toplumu motive etmek için, kendisini güçlü hissetmesi için yapılır! Bu Cami için de Kilise için de diğerleri için de geçerlidir!

İbadethane aynı zamanda bir ülkenin BAĞIMSIZLIĞININ SİMGESİDİR!
Türkiye BAĞIMSIZ MI?
AYASOFYA BATININ "BASKISI" İLE MÜZE KALDIĞI SÜRECE bu sorunun cevabını kendi vicdanınıza bırakıyorum!

BthnYlmz09

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
5
Alkool,Sigara,Uyusturucu,Kumar,Zina bunlar hem zararli hem de daha cok para gitmistir.
Senin kafa ile gitsek stad'larda yapmamak lazim.
Unutmayalim ki insan issiz ise en buyuk sucu kendisinde bulmasi lazim.

Ayrica bi insanin issiz kalmasi aslinda is begenmemesinden. Adam is buluyor maasi kotu, cok agir is vs. vs. bahaneler uretiyor. Bu ulkede issiz kalmak basaridir. O kadar is olanagi var. Elin mecbur bi ise gir calis ama yok..

whitedragon

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Mimar Sinan eserleri tepe noktasıdır karşılaştıran olmuşta bu daha çok turkuaz renkler ve Sinan eserlerine göre daha sade olması bakımından Osmanlı öncesi Selçuklunun günümüze uyarlanmış hali gibi vede çok güzel olmuş nokta

sebastiantr

Profesör
Reaksiyon puanı
13
@sebastiantr caminin yeri diyanet işleri bakanlığının yani. Odtü ve Bilkent üniversitesine yakin. Yeni bakanlık binaları o bölgede yapıldı. Sabah ve yatsı namazlarını bilmiyorum ama diğer vakitlerde cemaatinin yürüyerek gelebileceği bir yerde. Ankaranin iki önemli yolundan biri olan eskişehir yolunda

Yerini ben bilmiyorumda bakanlık için böyle camii yapılması, görüntüde müslüman olanları sadece konuşturur.
DÜnya para harcadılar vs vs...

Ben şahsen böyle camiyi Kızılay'a yaptırırdım.
Her daim cemaati olacak, amacına hizmet edecek.

Empatik

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Gerek var mıydı gerçekten bu kadar büyük yapılmaya ? Sabah namazı kaç kişilik cemaat oluyormuş bir sorun bakalım ? İsrafın her türlüsünden uzak durulmalı...

Ozgurky

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Dinen mütevazılıktan yana olsak da birkaç sembol yapının da olması gerekli diye düşünüyorum. Selçuklu ve Osmanlı motiflerini de örnek alarak artık Türkiye mimarisi kavramını oturtup kendimize has bir mimari geleneğe ulaşmamız gerekli.

Umarım beş vakit dolup taşan bir cami olarak da yerini alır.

goodolddays

Dekan
Reaksiyon puanı
202
Yerini ben bilmiyorumda bakanlık için böyle camii yapılması, görüntüde müslüman olanları sadece konuşturur.
DÜnya para harcadılar vs vs...

Ben şahsen böyle camiyi Kızılay'a yaptırırdım.
Her daim cemaati olacak, amacına hizmet edecek.

Kızılay'da yer bulabiliyosanız buyurun yaptırın :) Ayrıca Kızılay'da halihazırda Kocatepe Camisi var zaten.
Bakanlık için cami yaptırıldığı nereden çıktı anlamadım ama caminin konumuna bakın isterseniz, etrafta yeni yapılan birçok yapı var, bunların bazıları bakanlık binaları olabilir ancak etrafta plazalar da yapıldı, Ankara'nın en büyük hastanelerinden Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi camiye 500metre uzaklıkta.
Yerini merak ederseniz:
Google Maps
arama kısmına cami yazarak yakın camileri görebilirsiniz. Bölgedeki camiler yeterli olmuyodu zaten, bu bölgede büyük bir camiye ihtiyaç vardı.
Bu da Yandex panaroma görüntüsü:
Yandex Panaroma

TsamV

Asistan
Reaksiyon puanı
0
gerçekten çok güzel cami yapmışlarda cami doldurmak biraz zor olacak gibi görünüyor, etrafında ev yok.

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
Ankara'yı bilmem...

Caminin yeri hakkında en ufak bilgim yok!

Oranın nüfusu nedir ne değildir bilmiyorum...

Ama bu cami BİR KAÇ YIL İÇİN Mİ YAPILDI?

10 yıl sonra, 20 yıl sonra o çevrenin nüfusu ne olacak?

Eğer orada yapılaşma artacaksa, nüfus artacaksa, sosyal çevre genişleyecekse şimdiden caminin yapılması mantıklı olmuştur...

Çünkü 10-20 yıl sonra orada doğru dürüst boş alan kalmazdı... Peki oraya o cami nasıl yapılacaktı?

hadi boş arazi kaldı diyelim...

Oraya cami mi yapılırdı yoksa AVM'mi?

sebastiantr

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Kızılay'da yer bulabiliyosanız buyurun yaptırın :) Ayrıca Kızılay'da halihazırda Kocatepe Camisi var zaten.
Bakanlık için cami yaptırıldığı nereden çıktı anlamadım ama caminin konumuna bakın isterseniz, etrafta yeni yapılan birçok yapı var, bunların bazıları bakanlık binaları olabilir ancak etrafta plazalar da yapıldı, Ankara'nın en büyük hastanelerinden Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi camiye 500metre uzaklıkta.
Yerini merak ederseniz:
Google Maps
arama kısmına cami yazarak yakın camileri görebilirsiniz. Bölgedeki camiler yeterli olmuyodu zaten, bu bölgede büyük bir camiye ihtiyaç vardı.
Bu da Yandex panaroma görüntüsü:
Yandex Panaroma

Dediğim gibi yerini bilmiyorum, ilgilenmiyorumda.
Benimi konu hakkında yorumum yok.

Sadece başka insanların düşüneceklerini aktarıyorum.
Ki silinen mesaj sayısına bakarsak baya bir kişide camii niye yapılıyor ki düşüncesinde.

Eğer Taksim meydanında Emek sineması yıkılıp AVM gibi Taksimin ruhuna uymayan bir icat geliyorsa, Kızılayın göbeğinede Türkiye 'nin en büyük camii si dikilebilir.
Dikilmeli de. Bu memleketin %98 'i müslümansa cami yapılmak zorunda.

Çamlıca tepesine yapılan camii yi de destekliyorum.
Yapılsın, Türkiye'nin en büyüğü yapılsın. Kilometrelerce uzaktan görülen bir silüeti olsun.
Dostu düşmanı camimizi görsün.

O sebepten bu tarz camii ler şehir dışlarında boş alanlara değilde tam şehir göbeklerinde her daim görülebilecek yerlere yapılmalı.