Türkiye'de ortak ATM dönemi

Asdasdasd12123123

Profesör
Reaksiyon puanı
6
Türkiye'de ortak ATM dönemi 26 bankanın katılımıyla 1 Ekim 2009 tarihinden itibaren başlayacak.

090909-atm.widec.jpg

Türkiye'de ortak ATM dönemi 1 Ekim'de başlıyor. Avrupa'da ilk kez Türkiye'de gerçekleşecek uygulama ile ATM'lerin işlem hacmi artacak, Türkiye ekonomisine 300 milyon dolarlık katkı sağlanacak.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ünal, ortak ATM döneminin başlamasına ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Avrupa'da ilk kez bir ülkede ATM hizmeti veren tüm bankaların, kart kullanıcılarının işlemlerini kolaylaştıracak ortak bir hizmet protokolüne imza attığını söyledi.

Ünal, BKM'nin ''Ortak ATM'' projesi için mevcut altyapısını geliştirdiğini ve yatırımlar gerçekleştirdiğini ifade ederek, proje kapsamında çalışmalara iki yıl önce başlandığını bildirdi.

Ortak ATM paylaşımı ile ATM lokasyon bilgilerinin tümünü kullanıcılara tek bir platformdan sunmayı sağlayacak bir yapı hazırlandığını kaydeden Ünal, ''BKM olarak Ortak ATM Projesi ile ilgili yoğun çalışmalarımızın karşılığını 26 bankanın da projeye onay vermesiyle almış olduk'' dedi.

Ünal, Türkiye'nin ATM adetsel büyümesinde Avrupa'da birinci olduğunu belirterek, 44 milyon kredi kartı, 61 milyon banka kartı bulunduğunu bildirdi.

5 YILDA 3.6 MİLYAR KEZ ATM'YE GİTTİK
Bugüne kadar yapılan ATM yatırımının 600 milyon dolar olduğunu ifade eden Ünal, Türkiye'de son 5 yılda 3.6 milyar kere ATM'ye gidildiğini, her bir milyon kişiye düşen ATM sayısının 264, işlem başına nakit çekim miktarının ise ortalama 190 lira olduğunu kaydetti.
Ünal, bugün pazardaki ATM ağının yaklaşık yüzde 44'ünü Altın Nokta, yüzde 30'unu ise Ortak Nokta'nın oluşturduğunu, kalan yüzde 26'lık payın ise bu gruplara dahil olmayan bankaların ATM'lerine ait olduğunu bildirdi.

ÜCRETLENDİRME NE OLACAK?
Ortak ATM kullanımının tüketiciye maliyetine ilişkin bir soru üzerine, Ünal, ücretlendirmenin kartı veren banka ile müşteri arasında belirleneceğini ifade ederek, ''Banka, kendi ücretlendirme politikası ve pazarlık stratejisi doğrultusunda kart sahiplerinden belirli ücret talep edecektir veya etmeyecektir'' dedi.

Ünal, bütün bankaların, ATM ve kart sayıları ne olursa olsun programdan aynı koşullarda faydalanmış olduğunu belirterek, ''Kart ve ATM sayısı ne olursa olsun bütün bankalar aynı hizmeti alacak. Birbirlerine aynı ücreti ödeyecekler ve giriş ücreti de ödenmeyecek'' dedi.

Kaynak

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
259
bankaların insiyatifine kalmışız yine:)

Ama rekabet olursa ücretsiz olur hele ki büyük yerleşim yerlerinde.

Deffall

Doçent
Reaksiyon puanı
42
Açıkcası bende tuttum ama avrupada ilk olduğuna şüpheliyim.. Emin olmamakla birlikte ingilterede zaten böle bir uygulama var diye biliyorum. Ama dediğim gibi emin değilim.. Kesin bilen varsa bizi aydınlatırsa sevinirim...

fthtsdmr

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
44
Süper uygulama.Hem ülke ekonomisine katkı sağlayacak hem vatandaş kendine ait olan ATM yi bulmakla uğraşmayacak yani vatandaş rahat edecek.Keşke daha önce yapılsaymış.

llavinya

Dekan
Reaksiyon puanı
92
Komisyon almadan böyle bir uygulama yapılır mı?
Zaten ortak kullanılıyor birçoğu ama komisyon bizden kesiliyor.

kaberdey

Profesör
Reaksiyon puanı
87

evet böyle bir uygulama zaten vardı, adı da yanılmıyorsam "altın nokta" gibi birşeydi. Ancak işlemine göre komisyon alınıyordu.

Örneğin: öğrencisin, ailen bulup buluşturmuş 100 TL yollamış. Ama sen gittin başka bankamatiğe taktın kartı, direk hesabından bir kaç kuruş düştü (bakiye öğrenme işlemleri de ücretliydi) ve sen 90 TL çekebildin. Öğrenciyken hesapta kalan çekilemeyen paralar çok sinir bozardı...

limerick

Profesör
Reaksiyon puanı
8
bu avrupada ilk degil, biz yillardir butun atmlerden islem yapabiliyoruz , hatta dunya capinda , biraz sallama eklemisler habere. ,

Elbruz46

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,338
komisyon alınması pek de önemli değil eğer komisyonlar 2 -3 tl yi geçmeyecekse...

bazen öyle sıkışık anlar yaşıyorsunuz ve size en yakın sizin bankanızın ATM si çok uzak olabiliyor... o an yaşadığınız sıkıntıyı düşündüğünüzde komisyon size hikaye gelecektir...

Küçük yerleşim yerlerinde özellikle her bankanın şubesi yok... il merkezine gittiğinzde vereceğiniz yol parası ve zaman kaybı yerine komisyon vermek çok daha mantıklı... yani komisyon vermek istemiyorsanız kendi ATM nize komisyona razı olduğunuzda herhangi en yakın ATM şubesine gidersiniz olur biter...

bulmeh

Profesör
Reaksiyon puanı
14

Eğer öyle olursa, şimdiki gibi bazı anlaşmalı olan bankaların yaptığından pek farkı kalmaz. Önemli olan buraki komisyonun yok edilmesi. Madem ki ortak, bunu müşteri tarafında değil kendi aralarında çözmeleri gerekir diye düşünüyorum.

Ayrıca, bu komisyon meselesi çok karışık bankalar tarafında. Bazı bankalar yıllık komisyon (dahili hizmet kullanımı ücretlendirmesi) alırken bazıları almıyor diye biliyorum. Ben bu bankaların yaptıklarına akıl-sır erdiremediğim için çok fazla muhatap olmamaya gayret ediyorum :)

7.43

Dekan
Reaksiyon puanı
332
Konu başlığını görünce müşterilere bir şeyler yıkacaklarını düşünmüştüm, yanılmamışım. Lanet bankalar. :P

llavinya

Dekan
Reaksiyon puanı
92
evet böyle bir uygulama zaten vardı, adı da yanılmıyorsam "altın nokta" gibi birşeydi. Ancak işlemine göre komisyon alınıyordu.

Örneğin: öğrencisin, ailen bulup buluşturmuş 100 TL yollamış. Ama sen gittin başka bankamatiğe taktın kartı, direk hesabından bir kaç kuruş düştü (bakiye öğrenme işlemleri de ücretliydi) ve sen 90 TL çekebildin. Öğrenciyken hesapta kalan çekilemeyen paralar çok sinir bozardı...

Öyle bir durum halen var. Ben maaşımı başka bir bankanın atm sinden çekiyorum ve benim hesabımdan bir miktar ücret alınıyor. Asıl bunun alınmaması lazım ki fark olsun. Yoksa zaten ortak atm lerden para çekiyoruz.

bulmeh dedi ki:
Eğer öyle olursa, şimdiki gibi bazı anlaşmalı olan bankaların yaptığından pek farkı kalmaz. Önemli olan buraki komisyonun yok edilmesi. Madem ki ortak, bunu müşteri tarafında değil kendi aralarında çözmeleri gerekir diye düşünüyorum.

Ayrıca, bu komisyon meselesi çok karışık bankalar tarafında. Bazı bankalar yıllık komisyon (dahili hizmet kullanımı ücretlendirmesi) alırken bazıları almıyor diye biliyorum. Ben bu bankaların yaptıklarına akıl-sır erdiremediğim için çok fazla muhatap olmamaya gayret ediyorum :)

Muhattap olmamaya çalışmak ne mümkün maaşlar bankadan :) Hesap var ve kullanım ücretini dönem dönem kesiyorlar. Her yere atm yapmadıkları gibi üstüne birde ortak atm den para çekince para kesiliyor. Bunların işi para dağıtırken fazlasını almak :)