Türkiye, dünyayı BBG evi gibi izleyecek!

mustang

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Göktürk-2 ekibinden Prof. Dr. Rahmi Güçlü, uydu yapımı ve onun ülkeye sağladığı stratejik faydaları anlattı.

nOnfl.jpg

Prof. Dr. Rahmi Güçlü, Göktürk-2 sayesinde dünyayı BBG evi gibi izleyeceğimizi söyledi. Bu nedenle bazı ülkelerinrahatsızlık duyduğunu belirten Güçlü, "Bundan sonra yapılacakuydudaçözünürlüğü 1 metrenin altına düşürüyoruz. Projeye 2 buçuk ay önce başladık" dedi.

BAZI ÜLKELER RAHATSIZ OLDU

Türkiye'nin geçen hafta uzaya gönderdiği Göktürk-2 uydusunun yapımını başından sonuna kadar denetleyen 4 kişiden biri olan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Güçlü, Çin'den fırlatılan Göktürk-2'nin çevremizdeki bazı ülkeleri rahatsız ettiğini söyledi. Güçlü, Göktürk-2 etrafında kulislerde konuşulanları anlattı.

YÜZ TAHLİLİ BİLE YAPABİLİR

Göktürk 2'nin savunma sanayi yönünün ön planda olduğunu söyleyen Güçlü, "Etrafımızda ne oluyor ne bitiyor, komşularımızda durum ne, askeri hareketlilik var mı?" bunların hepsine cevap verebilecek kapasitede. Başkaları bizi nasıl bu zamana kadar görüntülediyse artık biz de benzer şekilde o ülkelerin mevcut hareketlerini görebileceğiz. İşte bu nedenle birçok ülke rahatsızlık duymaya başladı. Bunların hangi ülkeler olduğunu herkes biliyor" dedi.

Bugün'in haberine göre; Prof. Dr. Güçlü, çözünürlüğü 15 metre olan RASAT Uydusu'ndaki görüntülerde kişiyi, elbise rengine kadar görüntüleyebildiklerine vurgu yaparak "Dolayısıyla Göktürk 2'nin yüz tahlili bile yapabileceğini söylemek mümkün" açıklamasında bulundu.

GÖKTÜRK-1'E NE OLDU?

Uydu yapımına önce Göktürk 1'i yapmakla başlanıldığını ifade eden Güçlü şöyle devam etti: "Bundan kazanacağımız tecrübeyle de Göktürk-2'ye başlayacaktık. Ancak Fransız-İtalya ve Türk ortaklığıyla yapılması planlanan Göktürk 1'de bir takım sıkıntılar ortaya çıktı. Detayları bizimle paylaşılmadı. Yapacağımız uydu BBG evi gibi dünyayı gözetleyecekti. Bundan sonra Göktürk-1'de tamamlanacak. Nitekim artık bu teknolojiye sahip olduk. Dolayısıyla aynı engellemeleri yaşamamız söz konusu değil. Çünkü yaptığımız Göktürk-2 uydusu istisnasız her ülkeden fotoğraf alabiliyor. Eğer biz bu uyduyu başka ülkeye yaptırmış olsaydık o ülke yazılım üzerine kısıtlama koyacak ve kendi ülkesinden görüntü alamayacaktık."

YENİ UYDUYA BAŞLANDI BİLE

"Bundan sonraki uyduda hedef, çözünürlüğü 1 metrenin altına düşürmek" diyen Güçlü, bunun da yapımına 2 buçuk ay önce başlandığını kaydetti. Güçlü, "Bu uyduda görüntü bir metrenin altında olacak. Böylece daha ikinci uydumuzda dünyadaki en gelişmiş uydularla başa baş yarışır hale geleceğiz. Bu uydunun da tamamı Türkiye'de yapılacak" diye konuştu.

UYDUDA YÜZDE YÜZ YERLİ DÖNEMİ

‘Göktürk-2, yüzde yüz yerli mi' sorusuna Prof. Güçlü şu cevabı verdi: "Dünyada 25 ülke uydu sahibi. Buna rağmen 9 ülke kendi uydusunu yapabildi. Biz de yirmi beşinci değil 9'uncuyuz. Yapılan uydunun tasarımı yüzde 100 Türk mühendislerine ait.

YENİ UYDUYA BAŞLANDI BİLE TÜBİTAK

Uzay ve TUSAŞ. Aynı şekilde uydunun yazılımları ve bütün elektronik sistemleri yine yüzde 100 Türk mühendisleri tarafından tasarlandı. Sadece mekanik aksanda 3-4 parça dışarıdan alındı. 3-4 aksam dışarıdan alındı diye yerli değil demek, bilmeden konuşmak anlamına geliyor."

"Bundan sonraki uyduda hedef, çözünürlüğü 1 metrenin altına düşürmek" diyen Güçlü, bunun da yapımına 2 buçuk ay önce başlandığını kaydetti.

Güçlü, "Bu uyduda görüntü bir metrenin altında olacak. Böylece daha ikinci uydumuzda dünyadaki en gelişmiş uy
ularla başa baş yarışır hale geleceğiz. Bu uydunun da tamamı Türkiye'de yapılacak" diye konuştu.

Kaynak

black-hawk

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Göktürk-2 uydusuna emek veren herkezi kutluyorum dünyada sayılı bir olayı gerçeklerştirdikleri için gurur duyuyorum ...

YEMEKTEYİZHASAN

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Göktürk-2 koymalarındaki amacı 1.si de var 2.sini de yaptık sanılsın diye düşünenler vardı :)

Ozgurky

Profesör
Reaksiyon puanı
14
He he Güneydoğu'yu da BBG evi gibi izlediğimiz için oluyor her şey. Sallayın nasılsa bedava.

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Amerika yıllardır uzay araştırmalar nasa adı altında yıllardır yapıyor ki zannettmiyorum ki batılılar buna karşı bir teknoloji geliştirmeden al bizi izle diyecek kadar ahmak değildir ler tabi haberin saklamasyon olma olasılıği da yüksek .

Reaksiyon puanı
10,315
Amerika yıllardır uzay araştırmalar nasa adı altında yıllardır yapıyor ki zannettmiyorum ki batılılar buna karşı bir teknoloji geliştirmeden al bizi izle diyecek kadar ahmak değildir ler tabi haberin saklamasyon olma olasılıği da yüksek .

uzay kimsenin babasının tarlası değil [MENTION=35568]neguvon[/MENTION], bu kadar da vehim sahibi olmak iyi değil.
her kim oraya gidebilecek gücü varsa gider, kimsenin bunun için yapabilecek bir şeyi yok.

geçte olsa şükür ki ülkemiz bu sahada daha fazla geç kalmadan adımlar attı ve uzaydaki yerini aldı. bu konuda kimsenin kötülemeye, karalamaya hakkı yok. bazı arkadaşlar var ki, bu ülke ne yaparsa yapsın gözleri görmediği gibi, üstelik bir de karalaması, küçük görmesi yok mu, hakkaten büyük talihsizlik, hasta ediyor insanı aynı zamanda.

otomobil yapmaya çalışır, tu kaka, uçak gemisi yapmaya çalışır, felaket, uydu yapar, dudak kıvırırlar...

ne yapalım arkadaşlar sizin için, önünüzde takla mı atalım yani?

nasıl beğendireceğiz size?

bu "bizden adam olmaz, biz hiç birşeyi beceremeyiz" paranoyası nasıl bir duygu doğrusu çok merak etmeye başladım!

xyz1234

Profesör
Reaksiyon puanı
13
Göktürk-2 koymalarındaki amacı 1.si de var 2.sini de yaptık sanılsın diye düşünenler vardı :)
haberi okumadın herhalde. birincisine zaten başlanmıştı. sadece neticeye ulaşmamştı. şimdi neticelendirip göktürk 1 i fırlatacaklar.

faruk_ozk

Asistan
Reaksiyon puanı
0
uzay kimsenin babasının tarlası değil @neguvon, bu kadar da vehim sahibi olmak iyi değil.
her kim oraya gidebilecek gücü varsa gider, kimsenin bunun için yapabilecek bir şeyi yok.

geçte olsa şükür ki ülkemiz bu sahada daha fazla geç kalmadan adımlar attı ve uzaydaki yerini aldı. bu konuda kimsenin kötülemeye, karalamaya hakkı yok. bazı arkadaşlar var ki, bu ülke ne yaparsa yapsın gözleri görmediği gibi, üstelik bir de karalaması, küçük görmesi yok mu, hakkaten büyük talihsizlik, hasta ediyor insanı aynı zamanda.

otomobil yapmaya çalışır, tu kaka, uçak gemisi yapmaya çalışır, felaket, uydu yapar, dudak kıvırırlar...

bu "bizden adam olmaz, biz hiç birşeyi beceremeyiz" paranoyası nasıl bir duygu doğrusu çok merak etmeye başladım!

bagzılarına agzınla kuş tutsan yaranamazssın ;)

MasterFather

Profesör
Reaksiyon puanı
59
:D dünya bizim başbakanın makam odası evini BBG evi gibi izliyor.

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
uzay kimsenin babasının tarlası değil [MENTION=35568]neguvon[/MENTION], bu kadar da vehim sahibi olmak iyi değil.

Pardon ama yanlış Anlaşıldım galiba ben bizden bir şey olmaz diye bir şey kasit etmedim aksine yapabiliriz ama biz bunu yaparken başka ülkeler karşı önlem almıyorsalar bu da ahmaklik olsa gerek ikincisi ülkeleri BBG evi gibi izliyoruz diyorlar ama küçük bir makale yayınlayıp işin teknik detayını anlatan tek bir doküman bile sunmayın okuyup araştırmayan bir milletin ağzına bir kaşık sahte bal vermekten ne farkı var pardon ama medyaya servis edilen her haberi ölçüp tartmadan bu diyorsa doğru diyor mantıği ile kabul etmek benim görüşum(sözüm meclisten dışarı) düpedüz hayata at gözlüğü ile bakmak ile aynı şeydir .Son söz her okuduğunuz yazı haber e eleştirel gözle bakın kendi ideolojinız ne olursa olsun .

WhiteHawk

Profesör
Reaksiyon puanı
43
Pardon ama yanlış Anlaşıldım galiba ben bizden bir şey olmaz diye bir şey kasit etmedim aksine yapabiliriz ama biz bunu yaparken başka ülkeler karşı önlem almıyorsalar bu da ahmaklik olsa gerek ikincisi ülkeleri BBG evi gibi izliyoruz diyorlar ama küçük bir makale yayınlayıp işin teknik detayını anlatan tek bir doküman bile sunmayın okuyup araştırmayan bir milletin ağzına bir kaşık sahte bal vermekten ne farkı var pardon ama medyaya servis edilen her haberi ölçüp tartmadan bu diyorsa doğru diyor mantıği ile kabul etmek benim görüşum(sözüm meclisten dışarı) düpedüz hayata at gözlüğü ile bakmak ile aynı şeydir .Son söz her okuduğunuz yazı haber e eleştirel gözle bakın kendi ideolojinız ne olursa olsun .

Niye hoşgörüyle bakmak varken eleştirel gözle bakalım?

-Hewal-

Dekan
Reaksiyon puanı
11
Niye hoşgörüyle bakmak varken eleştirel gözle bakalım?

Bizi koyun sanan ne versek yer diyen bir zihniyet var neden hoşgörü gösterelim. Bir eleştirme ile karalama nin ayrımını anlayamayan bir milletiz o apayrı bir mevzu hani .

YEMEKTEYİZHASAN

Profesör
Reaksiyon puanı
1
haberi okumadın herhalde. birincisine zaten başlanmıştı. sadece neticeye ulaşmamştı. şimdi neticelendirip göktürk 1 i fırlatacaklar.

Çevremde yazdığımı gibi düşünenler vardı onu dile getirdim ben :) haberi okudum durumu biliyorum :)

fthtsdmr

Profesör
Reaksiyon puanı
44
Kandilide izliyorduk bbg evi gibi.Sonu ona benzemez inşallah.