Bir, iki kişi yerinde kullanmıyor diye Türkçe yerlere batacak değil !
Türkçe'yi savunuyor diye arkadaşı bir linç etmediğiniz kaldı. Niye gocunuyorsunuz onu da anlamadım, Türkçe'nin savunulması size niye batıyor!!! Ayrıca konu Kemalistlere de bağlandı ya e yuh artık yani. Burası Türkiye değil galiba biz yanlış ülkeye düşmüşüz.
Ben Kemalist değilim ama niye bunu açıklamak zorunda kaldım onu da bilmiyorum. Diline sahip çıkanları da Kemalist olarak yaftalamayazsanız, ki Kemalist insanları kendime çok yakın bulurum; ama ufak tefek konularda görüş ayrılıklarım var. Dil devrimi niye olmuştur, bunun için bir konu açarsınız orada tartışırız ama Türkçe'ye sahip çıkmaya çalışan insanları sen şu görüştensin diye sınıflandıramazsın. Benim siyasi görüşlerim kimseyi bağlamaz, kimseye de hesap vermek zorunda değilim.Dil’e sahip olma konusunda Kemalistlerin ideolojik saplantılarını bizler iyi biliriz.
Kritik sorumuzu şöyle soralım; Sizce bir ülkede nasıl bir olay vuku bulmalı ki(savaş vb.) o ülkenin dili değiştirilsin?
Bence bir ülkenin geri kalmışlığı, dünyayla entegre olma gibi nedenler bir ülkenin dilini değiştirmek için yeterli değildir. Dahasını söyleyeyim; Hiç bir neden bir ülkenin dilini değiştiremez.
Ama bu ülkede dil devrimi oldu. Hem de bu gün “dilimiz sahip çıkalım” diyenler tarafından. Önce dili değiştirdiler, sonra “dil hiç değişmemeli” dediler.
Dile sahip çıkılması konusunda hemfikiriz. Bizce de sahip çıkılmalı; doğru ve yerinde kullanılmalı. Ama gel gör ki bu “dilimize sahip çıkalım; dil hiç değişmemeli” diyenlere “değişmemesi gerekiyordu da neden dil devrimi oldu?” diye sorasımız geliyor. Dahası buradan bakınca bu söz biraz yapmacık duruyor ağzınızda.
herşeryde olduğu gıbı bu konuda da sıze belletilenlere ınanmıs gıdıyorsunuz. dıl konusundakı gerceklerı mı ıstıyorsunuz buyrun
X, W, Q harflerini alfabeye almaya hazır mısınız?
Bir cümle yazdım... "Harf/dil inkılabı ve Osmanlıcanın tehciri, kültür ve zihniyet açısından ucube kuşaklar yaratmıştır" dedim... Kemalistlerin kimyası bozuldu.
"Kemalist" gerçekten ilginç bir insan tipi:
Genç kuşakların, örneğin, Kurtuluş Savaşı'nı öğrenmesini yürekten isteyip, bilmeyeni ayıplıyor da... Aynı gençlerin, 1928 öncesine ait metinleri okuyamamasını bir sorun olarak görmüyor ki bu metinlere Atatürk'ün 1927'deki Nutuk'u da dahil!
Bizim Kemalistlerin hayatı kavrayış biçimleri insanı şaşırtan, "bu kadar da olamaz" dedirten tuhaflıkta.
***
Örneğin, 1928'deki Harf inkılabının, "Dünyayla bütünleşmek" için yapıldığını sanıyor bazısı.
Yani biz eski alfabeyi terk edip, Latin harflerini alınca, dünyayla bütünleşmişiz. Emin misiniz?
Takvim, saat, ağırlık ve uzunluk ölçüleri gibi alanlarda "Batı standartlarını" benimsemeyi, "dünya ile koordinasyon oluşturma" çabası olarak görebiliriz.
Peki, alfabe için aynı şey söylenebilir mi? Latin alfabesiyle yazınca, nasıl oluyor da dünya ile bütünleşiyorsun kardeş?
Bu iddia bir hayaldir. Bir illüzyondur. Kendini kandırmadır. Uydurmacadır.
***
Örneklere geçelim:
* Japon alfabesini Batılılar bilmez. Ama Japonya, 1905'ten beri önemli bir dünya aktörüdür.
* Çin'in alfabe yüzünden geri kalmadığı ortaya çıktı: En büyük ekonomi oluyorlar.
* Onları yine Batılıların bilmediği alfabeleriyle Hindistan takip ediyor.
* Yunanistan, Grek alfabesiyle, Avrupa Birliği'ne girdi. Son kriz öncesinde kişi başı ortalama gelir 30 bin dolardan fazlaydı. Türkiye ise 10 bin dolara ancak ulaştı.
* Rusya'da Kiril alfabesi kullanılıyor. Batılılar, yani Avrupalılar ve ABD'liler bu alfabeyi bilmez. Sovyetler Birliği olarak, Soğuk Savaş döneminde dünyanın ikinci büyük gücüydü. Sonra yıkıldı. Şimdi toparlanıyor.
Japonya, Çin, Hindistan, Rusya, Yunanistan... Bu ülkelerin hepsi küresel ekonominin küçüklü büyüklü üyeleri... Yani dünyayla bütünleşme konusunda temel bir sorunları yok...
Ancak çarpıcı bir ortak noktaları var:
Hiçbirinin alfabesi ötekine benzemediği gibi, Latin alfabesi de değil!
Buradan çıkan sonuç şudur:
Ekonomik gelişme ve kültürel zenginliğin, alfabeyle bir alakası bulunmuyor.
Latin alfabesine geçmek, Türkiye'de kayda değer bir gelişmeye yol açmamıştır.
Arap alfabesinde yapılacak bazı sadeleştirmelerle, okuma yazmayı halka kolayca öğretebilirdik.
Tartışmalar, üslup, vs. hepsi benim dışımda..
Bana göre bu konuda bir tek gerçek vardır:
Dilimiz özgürlüğümüzdür,
Dilimize sızmaya çalışan her kelime, özgürlüğümüzü biraz daha kısıtlamaktadır.
.....
Bugun 5 yasindaki cocuklar bile okuyup yaziyorsa , ATATURK ve yanindakilerin ona destek olanlarin Remi dili degistirmekle ne dogru bir tercih yaptiginin kanitir.
Tek katilmadigim konu Dilimizi genisletmeliyiz. Teknoloji dogrultusunda yenilikleri , yeni kavramlari , uygun sekilde dilimize adapte etmeliyiz. Ben hoscakal yerine bye diyelim demiyorum. Ama dilimizi guncelliklere kapatmamaliyiz.
Ben senin ne demek istedigini gayet net anladim sen rahat ol? Sen benim son cumlemi oku teklifim daimidir.
senı duyanda sadece turkce konusanlar 5 yasında okumaya yazmaya baslıyor sanacak
yazdıgım mesajdakı cumlelerı bır daha oku
ısıne gelmeyınce laf kalabalıgı olur tabı:laugh:Laf kalabaligina gerek yok. Senin yazdiklarina cevap verdim, verecek cevabin var mi ? Yok mu?
konuyu acan arkadas bır konudakı fıkrını soyledı bende aslında turkce zaten degısmıs bır dıldır dıye orneklerle acıkladım arastırmak ısteyen arastırabılır.Arkadaşlar her konuyu kişiselleştiriyoruz. Yapmayın bunu...
Yine saçma bir konu yine jea..İnan gına geldi artık..
Birşey söylüyeceğim ama şimdi bunada bir laf yetiştirirsin.
Karnımız tok artık.. Bu arada ben Pesimistyle! belki hatırlarsın.. Zorhak'ı davet etmekten süresiz yasaklandım ancak sen gereksiz konularla ve yaptığın tartışmalarla o kadar çok yasaklandın ki burası çok acayip ama hiç süresiz yasaklanmadın..
Birde
Uzun bir süre sonra SDN'e giriyorum. yeni üyelik alıp atmıyorum bu mesajı üyelik tarihine bakarsan anlarsın zaten.
Beni bu mesajı yazmaya iten diğer bazı değerli arkadaşlarında sırf seninle tartışmaya girip saçma bir neden ile süresiz yasaklanmasınlar diyedir.
Uzun bir süre sonra SDN'e giriyorum.
konuyu acan arkadas bır konudakı fıkrını soyledı bende aslında turkce zaten degısmıs bır dıldır dıye orneklerle acıkladım arastırmak ısteyen arastırabılır.
fakat arkadasın bırı de begenmıyorsan senı suraya yollayalım buraya yollayalım dıye dıretıyor. kafatascılık bu degıl de nedır. sanırsın kı kendı buraların sultanı "atın bu adamı ulkemden " dıyor
OlurSenin ulkeler ve dilleri hakkinda atip tutmana cevap verdim. Neden mi verdim ? o saydigin ulkelerden ve cok daha fazlasindan insanlar taniyorum. Tanidigim oturup konustugum arap sayisi bile senden fazladir. Kafatascilikla sucladigin ben degilsik kulturleri seven, kultur farkini dil farkini seven bir insanim. Benim son donemlerdeki kiz arkadaslarim dahi ne musluman ne de Turk dur. Nasil olurda ben kafatasci olurum.. Sen bu seferde beni bilmeden atip tutmaya calisiyorsun ama bu biraz fazla oldu.. Sende agir ol... Sana yazdigim mesajin ise kovmak yada kovmaya calismakla ilgisi yoktur. Sana cokda iyi bir teklif yaptim, eger orada yasamak istiyorsan sen muracat et ben sana hayallerini gerceklestirmede yardimci olucam dedim.
Kafatascisinin ne anlama geldigini idrak etmeden yazdigini farz edip, gormezlikten geliyorum.
Ve son kez sana diyorum, benim senin mesajina istinaden yazdiklarima ne diyorsun? Onlara yazacak birseyin varsa mesajlarimdan alinti yaparak yazabilirsin. Onlara diyecek birsey bulamiyorsan , konuyu gereksiz yere kisisellestirmeye calisma..