Türk milyoner sayısı 19 bin kişi oldu

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan amesfa
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

amesfa

Dekan
Emektar
Katılım
10 Eylül 2007
Mesajlar
9,865
Reaksiyon puanı
153
Puanları
243
Türk milyoner sayısı 19 bin kişi oldu

19 bine ulaşan Türk milyonerler, bankalardaki paranın üçte ikisini döviz hesaplarında değerlendiriyor. Milyonerlerin kişi başına tasarrufu 3,4 milyon YTL'yi buluyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yaptığı tespitlere göre, Türkiye'de yaşayan 19 bin kişinin bankalarda 1 milyon YTL ve üzerinde kişisel hesabı bulunuyor. 69 milyon 497 bin vatandaşın kişi başına ortalama tasarrufu ise sadece 347 YTL. BDDK verileri, yabancıların satın aldığı Türk bankalarındaki mevduatın büyük bölümünün milyonerlere ait olduğunu gösteriyor.
37819851ve9.png


DÜŞÜK GELİRLİ YTL DİYOR

BDDK'nın bankacılık sektöründeki gelişmeleri değerlendirdiği aylık bültenin Ocak sayısı yayınlandı. BDDK verilerine göre, Türkiye'de faaliyet gösteren tüm bankalarla katılım bankalarında 71 milyon 43 bin hesap sahibinin 342 milyar 289 milyon YTL tutarında tasarrufu değerlendiriliyor. BDDK verilerine göre; Türkiye'de yaşayan 69 milyon 497 bin kişinin bankadaki tasarrufu hesap başına 10 bin YTL'nin altında. Bu kesimin bankadaki parası sadece 24 milyar 126 milyon YTL düzeyinde. Dolayısıyla kişi başına ortalama mevduat 347 YTL'de kalıyor. Düşük tasarrufa sahip olan bu kesim, birikimini ağırlıklı olarak Türk Parası cinsinden tutup mevduat faizi alıyor. Bu geniş kitlenin bankalarda tuttuğu altın ve benzeri kıymetli maden tasarrufunun toplam tutarı da sadece 4 milyon YTL.

ZENGİN DÖVİZDE

69 milyonu aşkın vatandaşın bankadaki 24 milyarlık servetine karşılık, sayıları 19 bin olan milyonerlerin sadece YTL ve döviz tevdiat hesabından oluşan birikimi ise tam 64 milyar 529 milyon YTL. Bu da kişi başına ortalama tasarrufun 3 milyon 396 bin YTL olduğunu gösteriyor. Diğer kesimlerin aksine milyonerler tasarruflarının yaklaşık üçte ikisini döviz hesaplarında tutarak servetlerini riskten korumaya çalışıyorlar. Veriler, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kişinin bankada 10 bin ila 250 bin YTL arasında tasarruf tuttuğunu da gösteriyor.

3.7 MİLYON KİŞİ YABANCI BANKADA

Yabancı yatırımcıların yönetimine geçen bankalardaki mevduat tutarı da 41 milyar 367 milyon YTL'ye ulaştı. 3 milyon 749 bin vatandaşımız mevduatını Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı bankalarda değerlendiriyor. Toplam mevduatın yaklaşık yüzde 12,4'ü, mudilerin de yüzde 5,3'ü yabancı bankaların elinde. Yabancı bankalardaki müşteri portföyünün ağırlığını ise 1 milyon YTL'nin üzerinde tasarrufu olan vatandaşlar oluşturuyor. Mevduatın da ağırlığı yine yabancı parada toplanıyor.

Kaynak
 
Üst