Türk Edebiyatı vs Dünya Edebiyatı

Kaan06

Asistan
Reaksiyon puanı
50
İyi günler. Arkadaşlar biz Türk Milleti, Türk Edebiyatı'nda eser konusu, üslubu yönden Dünya'ya göre nasılız? Kimisi, "Dünya Klasikler'i bizim edebiyatımıza göre daha kaliteli, daha iyi eserleri var." diyor. Bu konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

KamtariR

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,897
Bu konuda karşılaştırma yapmak doğru olmaz diye düşünüyorum. Her ülkenin edebiyatı ve sanatı, kendi iç dinamiklerinin, sosyokültürel normlarının etkisinde gelişir. Ve bu gelişim, eserin yazıldığı dönemin duygusal yapısıyla birleşerek ortaya sanat eseri çıkarır.

Mesela Osmanlı'nın en büyük sınırlarına ulaştığında şairlerin yazdığı eserlerin çoğunun konusu aşk üzerinedir. Mesela Cumhuriyetin ilk yıllarında yazılan eserler daha lirik, 1950li yıllardaki eserler (yoksulluğun etkisiyle) daha arabesktir. Bu olaylar ve tarihler her ülkenin kendine özgüdür. Bu olayları bilenler edebi eserleri daha farklı okur. Çanakkale harbini bilmeyenler için Mehmet Akif'in Çanakkale Şehitlerine yazdığı eser sadece bir şiir gibi gelir, ama harbin şartlarını bilen kişi "Bedrin aslanları ancak bu kadar şanlı idi!" mısrasına geldiğinde gözyaşı döker ve dünyadan bundan daha güzel bir şiir olamaz der.

Ben mesela özellikle fransız edebiyatında Charles Baudelaire okumayı çok severim, ama ne kadar seversem seveyim bana bir Cahit Sıtkı'nın verdiği tadı veremez. Veya Kafka okumayı da severim ama Peyami Safa okurken aldığım keyfi ondan alamam. Vesaire.

Forumun TDK'si

Asistan
Cezalı
Reaksiyon puanı
359
Bu olaylar ve tarihler her ülkenin kendine özgüdür. Bu olayları bilenler edebi eserleri daha farklı okur. Çanakkale harbini bilmeyenler için Mehmet Akif'in Çanakkale Şehitlerine yazdığı eser sadece bir şiir gibi gelir, ama harbin şartlarını bilen kişi "Bedrin aslanları ancak bu kadar şanlı idi!" mısrasına geldiğinde gözyaşı döker
Allah Allah?

Kaan06

Asistan
Reaksiyon puanı
50
Bu konuda karşılaştırma yapmak doğru olmaz diye düşünüyorum. Her ülkenin edebiyatı ve sanatı, kendi iç dinamiklerinin, sosyokültürel normlarının etkisinde gelişir. Ve bu gelişim, eserin yazıldığı dönemin duygusal yapısıyla birleşerek ortaya sanat eseri çıkarır.

Mesela Osmanlı'nın en büyük sınırlarına ulaştığında şairlerin yazdığı eserlerin çoğunun konusu aşk üzerinedir. Mesela Cumhuriyetin ilk yıllarında yazılan eserler daha lirik, 1950li yıllardaki eserler (yoksulluğun etkisiyle) daha arabesktir. Bu olaylar ve tarihler her ülkenin kendine özgüdür. Bu olayları bilenler edebi eserleri daha farklı okur. Çanakkale harbini bilmeyenler için Mehmet Akif'in Çanakkale Şehitlerine yazdığı eser sadece bir şiir gibi gelir, ama harbin şartlarını bilen kişi "Bedrin aslanları ancak bu kadar şanlı idi!" mısrasına geldiğinde gözyaşı döker ve dünyadan bundan daha güzel bir şiir olamaz der.

Ben mesela özellikle fransız edebiyatında Charles Baudelaire okumayı çok severim, ama ne kadar seversem seveyim bana bir Cahit Sıtkı'nın verdiği tadı veremez. Veya Kafka okumayı da severim ama Peyami Safa okurken aldığım keyfi ondan alamam. Vesaire.
Teşekkür ederim hocam. Hocam haklısınız, kişinin okuduğu tarza göre değişkenlik gösteriyor.Hocam genel olarak bakmasak, tür yönden yani Polisiye, Bilim Kurgu, Macera Romanları açısından değerlendirsek, Türk Edebiyatı ile Dünya Edebiyatını karşılaştırsak nasıl bir sonuç çıkar. Bu türler arasında Dünya Edebiyatı mı daha iyi yoksa Türk Edebiyatı mı? Bu konu hakkında bir fikriniz var mı hocam? Yorum yapabilcekmisiniz.