Türk baklavasına standartlar getirildi

mazruf

Guru
Emektar
Katılım
30 Temmuz 2009
Mesajlar
23,098
Reaksiyon puanı
1,117
Puanları
113
Yaş
40
Türk Standardları Enstitüsü'nce (TSE) "Türk Baklavası"na standart getirildi. Buna göre baklava kendine özgü renkte (altın sarısı) ve görünüşte olacak, şerbeti ve yoğunluğu sert olmayacak, boğazı yakmayacak. Her bir dilim baklavanın yüksekliği en az 3,5 santimetre olacak.

27948535.jpg


TSE'den yapılan açıklamada, "Türk Baklavası" standardının, dün Teknik Kurul'da kabul edildiği belirtildi. Baklavanın, hazırlanışı ve içeriğinin bölgelere göre değişmekle birlikte bu coğrafyalarda yaşayan halkların ortak kültürü haline geldiği belirtilen açıklamada, isim açısından bakıldığında "baklava" sözcüğünün Türkçe kökenli olduğu, eski Türkçe'de "baklağu, baklağı" olarak geçtiği ifade edildi.

Açıklamaya göre, kendine has içerik ve üretim yöntemiyle Türk Baklavası'nın tarifi TSE standardında şöyle yer aldı:

"Sert buğday unu veya özel amaçlı un, yumurta, tuz ve su karışımından elde edilen sert hamura, sert buğdaydan elde edilen buğday nişastası serpilerek, hamurun tekniğine uygun olarak açılması, içine veya arasına kaymak, tereyağ veya tereyağının eritilerek saf hale getirilmiş sade yağı, çeşnisine göre Antep fıstığı içi, ceviz içi veya bölgesine göre fındık içi veya badem içinin eklenmesinden sonra mevzuatlarda katılmasına izin verilen katkı maddelerinin bir veya birkaçının katılarak veya katılmadan çeşidine göre dilimlendikten sonra uygun sıcaklık ve sürede pişirilip, toz şekerinin su ile kaynatılmasıyla (limon suyu veya limon tuzu eklenmiş) elde edilen şerbet ilave edilmiş mamul." Ayrıca "geleneksel baklava", "havuç dilimi", "şöbiyet", "bülbül yuvası", "sarığı burma", "fıstık dolması", "dürüm", "hünkar" gibi baklava çeşitlerinin de tariflerinin verildiğinin ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

AYNI ÖLÇÜDE VE HOMOJEN OLMALI

"Tarifine göre yapılan baklavaların ağızlara layık duyusal özellikleri şöyle verilmektedir, kendine özgü renkte (altın sarısı) ve görünüşte olmalı.

Yanık, koyu renkte olmamalı, tepsinin her bir dilimi bakılan her yönden aynı özgü altın sarısı renginde olmalı, üstü ve altı aynı renkte olmalı, ton veya pişme farkı olmamalı, içindeki Antep fıstığı bakıldığında zümrüt/çimen yeşili rengini korumalıdır.

Çeşniler renklerini ve fiziki özellikleriyle tat ve kokularını korumalı, değişime uğramamalıdır.

Ağza alındığında ağızda donma ve kaplama yapmamalı, şerbeti ve yoğunluğu sert olmamalı, ağızda ve dişlerde hissedilmemeli, boğazı yakmamalı; kendine has pişkinliği ile ağızda çiğnemeye mahal vermeden bile dağılmalı ve erimelidir.

Görünüş bakımından kendine has görünüşte olmalıdır.

Her bir dilimin yüksekliği en az 35 milimetre olmalı ve tepsi içinde her bir dilimin eni boyu yaklaşık aynı ölçüde ve homojen olmalıdır."

Açıklamada, standarda göre baklava imalatında beyaz şeker kullanımının zorunlu hale getirildiği ifade edildi.

Hürriyet
 

michuozawa

Guru
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
493
Puanları
83
ince ince kat kat olmadıktan sonra bir özelliği yok gözümde. :)
cevizlisi favorim. :p
 

erenberk

Rektör
Katılım
10 Mayıs 2010
Mesajlar
10,637
Reaksiyon puanı
101
Puanları
48
Piyasadaki bir çok baklava hileli. O yüzden ünlü baklavacılardan almak her zaman daha mantıklı. Hee onlar da hile yapıyor mudur bilemem tabi ama en azından fiyatı daha mantıklı gözüktüğü için hileye başvurmadıklarını umuyorum :)
 

batu78

Öğrenci
Katılım
28 Ağustos 2012
Mesajlar
99
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Piyasadaki bir çok baklava hileli. O yüzden ünlü baklavacılardan almak her zaman daha mantıklı. Hee onlar da hile yapıyor mudur bilemem tabi ama en azından fiyatı daha mantıklı gözüktüğü için hileye başvurmadıklarını umuyorum :)
katılıyorum
 

monstearsoul

Doçent
Katılım
11 Mart 2014
Mesajlar
516
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Sınıftaki nizip / antepli arkadaşım sayesinde nizipten gelen baklava yemistim böyle bir tat yok ya cidden bayağı iyi :D Türk mutfağınin krali baklava be usta :D
 

rawkid

Dekan
Katılım
9 Ocak 2014
Mesajlar
7,253
Reaksiyon puanı
1,316
Puanları
113
Bizim arkadasta amcasının pastanesinden baklava getirmisti. Onlarda hile hurda yok ismi duyulmuş bir yer. Doya doya yemistik :D İnsanin yedikce yiyesi geliyordu. Ama normal bi yerden baklava alirsan 2 tane ye tikaniyorsun hemen.
 

Leop

Asistan
Katılım
22 Ocak 2015
Mesajlar
118
Reaksiyon puanı
3
Puanları
18
Bizim arkadasta amcasının pastanesinden baklava getirmisti. Onlarda hile hurda yok ismi duyulmuş bir yer. Doya doya yemistik :D İnsanin yedikce yiyesi geliyordu. Ama normal bi yerden baklava alirsan 2 tane ye tikaniyorsun hemen.
Aynen iyi yapan yer az kaldı
 

Kaya26

Profesör
Katılım
27 Eylül 2012
Mesajlar
3,338
Reaksiyon puanı
550
Puanları
113
Yaş
26
Sadece annemin yaptığını yerim. Diğer yerlerde kesinlikle yemem, ağır gelir.
 
Üst