TTNet'in tarifesinde çarpıtılan konu!

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,455
Reaksiyon puanı
530
Puanları
0
891820090420065355452.jpg


Türk Telekom'un 8 Megabit hızındaki yeni internet tarifesi hizmete sunuldu. Ama bilgi eksikliği ve yanlış yorumlar tarifeyi farklı bir boyuta taşıdı.Türk Telekom yetkilisi sorulara cevap verdi.

Türk Telekom dün yeni bir tarife ve tek fiyat uygulaması ile internet hızının, söz konusu yeni tarifesi için 8 Megabit olarak sunduğunu duyurdu.

Türk Telekom’un kullanıcılarına daha hızlı internet hizmeti sağlamak için başlattığı bu kampanyada 3 farklı kota uygulaması yer aldı.

4 GB kotalı 8 Megabit hızlı internet tarifesi 29 TL’ye, 6 GB kotalı 8 Megabit hızlı internet tarifesi için 39 TL’ye, sınırsız kotalı 8 Megabit hızlı internet tarifesi de 49 TL’ye satışa sunuldu.

Yeni tarifedeki fiyatların Özel İletişim Vergisi indirimi uygulanmadan önceki fiyatlarla aynı olması TTNet kullanıcılarında kafa karışıklığının 2 nedeninden biriydi.

Türk Telekom dün açıkladığı ‘internet paketi’ kamuoyunda, sanki mevcut tarifelerin hepsinin bir anda 8 Megabit hıza yükseltildiği ve ücretlerinin de 29 TL, 39 TL, 49 TL yapıldığı gibi algılandı.


Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Türk Telekom yetkilisi kamuoyunda mevcut tarifelerinin hızının kullanıcının izni olmadan 8 Megabite yükseltilmesinin ve fiyat değişikliğinin söz konusu olmadığını açıkladı. Önce bu yanlışı düzeltmek isteyen yetkili “bu tamamen farklı ve yeni bir internet paketidir” dedi.

Türk Telekom’un fiyatları indirememe nedeni?

Müşterinin beklentisinin fiyat ve kota olduğunu ifade ettiğimiz Türk Telekom yetkilisi konunun asıl nedeninin sunuştan ziyade perakende fiyatlarını direk olarak açıklayamamalarını gösteriyor.

Türk Telekom’un diğer internet servis sağlayıcılarına toptan satışı gerçekleştirdiği için vatandaşın beklentisi fiyatları direk olarak açıklayamadıklarını ve piyasada en büyük oyuncu kendileri olduğu için rakiplerini güçlendirmek için onlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını da ifade ediyor.

“Fiyatlar inecek mi?” sorusunu yanıtlayan yetkili “bu kullanıcıların elinde” diyor. İnternetin Türkiye genelinde kota kullanım ortalamasının 5,4 GB olduğunu söyleyen yetkili, kapasite denilen şeyin internetin ana maliyetini oluşturduğunu, internete ödenen paranın kapasite tarafından belirlendiğini dolayısıyla internetin hızının artırılıp parasının indirilmesi gibi bir beklentinin gerçekleşebilmesi için mevcut kapasitenin daha etkin kullanılabilmesi gerektiğini ifade etti.

"İSTİSMARCILAR DİĞER ABONERİN İYİ HİZMET ALMASINI ENGELLİYOR"


İnternet kullanıcıları arasında belirli bir kesim olduğunu ve bu sınırsız kullanıcıların kendilerine tanınan hakkı istismar ettiğini belirten yetkili “eğer bugün insanlar interneti daha ucuza kullanamıyorlarsa bunun sorumluluğunun büyük bir kısmı kendilerine tanınan hakkı istismar eden kullanıcılardır” dedi.

Sınırsız kullanıcıların istismarları konusunda ne yapabileceklerini araştırdıklarını ifade eden Türk Telekom yetkilisi tüm dünyadaki uygulamaları incelediklerini ve çeşitli örneklerden yararlandıklarını ve dünyada sınırsız diye bir uygulamanın bulunmadığını belirtiyor.

Bizdeki istismarı çarpıcı örneklere açıklayan yetkili bazı kullanıcıların sınırsız paketi alıp bütün apartmana kullandırmasını örnek gösteriyor. Ellerindeki verilerde günde 10 ayda 300 film ve birçok benzeri görüntü ve veri indiren kullanıcı olduğunu ifade eden yetkili, “verilen hakkın istismar edilmesi maliyetin gereksiz yere yukarı çekilmesine ve daha geniş kitlelerin daha ucuza ve daha hızlı internet almasına engel oluyor” diyor.


Sınırsız Tarifede "Adil Kullanım Limiti" nedir?

Dünyada bu tür kullanımların ve istismarın önüne geçebilmek için “Fair Usage Limit” (Adil Kullanım Limiti) uygulaması olduğunu ifade eden yetkili bunun da yanlış anlaşıldığını ifade ediyor.

Adil Kullanım Limiti’nin ortalama 15 GB civarında olduğunu söyleyen yetkili basına yansıyan haberlerde Adil Kullanım Limiti kavramının yanlış anlaşıldığını sanki 15 GB geçenler için fazla ücret uygulaması olacakmış gibi bir hava estirilmeye çalışıldığını ifade ediyor.

Türkiye'de ortalama kota kullanımının 5,4 GB olarak tespit ettiğini hatırlatan yetkili yeni pakette 49 TL'ye 8 Megabit hızlı tarifemizde bu ortalamanın yaklaşık 3 katı kota verdiklerini ifade ediyor.

Adil Kullanım Limiti’nin aşanlar için uyguladıkları sistemi ise şöyle özetliyor: "Adil Kullanım Limiti’ni geçenleri birebir tespit ediyoruz bunlarla iletişime geçip konuşuyoruz. Limit aşımlarında bir istismar var yoksa gerekli bir kullanım mı var öğreneceğiz”

15 GB Adil Kullanım Limiti’nin aşılması durumunda kullanıcının faturasına bunun yansıyıp yansımadığını sorduğumuz yetkili “Adil Kullanım Limiti'nin aşılmasında farkın fiyatlandırılması gibi bir şey söz konusu değildir. Yalnız diğer kullanıcıların haksızlığa uğramasını engellemek için yalnızca hızını kesiyoruz. Buraya dikkatinizi çekmek istiyorum. Mesela kullanıcının her ayın 15’inde fatura kesim tarihi diyelim. Kullanıcı 1 aylık sürenin 23. gününde 15 GB Adil Kullanım Limiti’ni aştı. Söz konusu kullanıcıya uygulanan işlem yalnızca hızının düşürülmesidir. Bu hız sınırlaması yalnıza kullanıcının limit aşımı sonrası ilk faturasının kesildiği tarihe kadardır. Mesela aylık kullanımının 23. gününde aşılan limitle hızı düşürülen abone yalnızca 7 gün düşük hızla kullanıyor hemen bir sonraki fatura döneminin başlamasıyla eski yüksek hızına geri döndürülüyor. ” şeklinde cevap verdi.

8 Megabit hızla 90 liralık tarifeyi 49 lira sunduklarını ve bundan herkesin faydalanması için kolaylık getirdiklerini ifade eden yetkili bu konuda koparılan ‘sınırsızdı sınırlı çıktı’ gibi itirazları yapanların hem Türk Telekom'a hem de diğer kullanıcılara haksızlık ettiğini düşünüyor.
Şu anda 8 megabit hızlı limitsiz tarifeyi 99’dan satarken, müşterilere 49’a sunmalarının önemli bir hizmet olduğuna dikkat çeken yetkili 1 Megabit hızla kıyaslandığında 8 Megabit hızlı interneti 29-39-49 TL’ye sunmalarının fırsat olduğunu ifade ediyor.

Eğer tam olarak sınırsız bir kullanım talep ediliyorsa diğer tarifelerin aynen durduğunu dile getiren yetkili Cep telefonlarında da benzer uygulamanın olduğuna dikkat çekti aslında tüm operatörlerde limitsiz diye sunulan tariflerin de 3 bin dakika gibi limitleri olduğunu ifade ediyor.

Hem diğer kullanıcılarının hakkına tecavüz edilmesi hem de Türk Telekom’un yatırım maliyetlerini artıran istismarcı kullanıcıların daha kaliteli ve ucuz hizmeti engellediğini ifade eden yetkili konusun uzmanlarından doğru bilgiler almadan abonelerin asılsız açıklamalara itibar etmemesi gerektiğini ifade etti.

KAYNAK
 

since1453

Doçent
Katılım
12 Mayıs 2009
Mesajlar
523
Reaksiyon puanı
16
Puanları
18
Bende birşey açıklayacak sandım bunu zaten biz de biliyoruz.Dünyada ilkiz Sınırsız kotalı muhahahah
 

yusufsan21

Dekan
Katılım
27 Eylül 2008
Mesajlar
6,978
Reaksiyon puanı
35
Puanları
228
Adamlar nasıl da su yüzüne çıkıyor. O zaman fiyatı da indirin ki apartman bölüşmesin.

İnanamıyorum yaw!
 

sazan06

Asistan
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
253
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
kaşar bunlar kaşar. bunlara iyi bi kösmeli
 

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,455
Reaksiyon puanı
530
Puanları
0
Türkiye kota ortalaması nasıl 5,4 GB oluyor onu hiç anlamadım. İnanmıyorum da.

Adil kullanım sınırı dediği 15 GB bence gerçek Türkiye ortalaması olabilir ama o da tartışılır. Millet çok daha fazlasını kullanıyor.

Fiyat düşürme konusunda nasıl da kıvırıyorlar bakar mısınız?
 

patatefrite

Öğrenci
Katılım
25 Ağustos 2008
Mesajlar
26
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Başlık yanlış. Bu ttnet'in tarifesi değil. Türk telekom'un toptan tarifesi, ve tahmin ettiği perakende fiyatı. Ttnet'ten bu tarifeyi şu an alamazsınız bile. Sadece "ön başvuru" yapabilirsiniz TTnet'te.

Şu an sadece TurkNet'ten alabilirsiniz bu tarifeyi.

http://adsl.turk.net
 

sazan06

Asistan
Katılım
4 Haziran 2008
Mesajlar
253
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Başlık yanlış. Bu ttnet'in tarifesi değil. Türk telekom'un toptan tarifesi, ve tahmin ettiği perakende fiyatı. Ttnet'ten bu tarifeyi şu an alamazsınız bile. Sadece "ön başvuru" yapabilirsiniz TTnet'te.

Şu an sadece TurkNet'ten alabilirsiniz bu tarifeyi.

http://adsl.turk.net
şaka yapıyor olmalısın. bu kadar adam salak mı?
 

xarax

Asistan
Katılım
31 Ağustos 2007
Mesajlar
170
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
İnsanlar sınırsız tarifeyi verilen kotalar kendilerine yetmediği için tercih ediyor.Tarifesi sınırsız olup istediği gibi kullanamayacaksa neden sınırsız tarife kullansın ki.Fiyatları biraz ucuzlatsalar kimse apartmanla filan paylaşmaz.Üstelik Telekom satıldıktan iki sene sonra kendini amorti etti yani hiçbirşey kaybetmedi kriz varken bile kar eden sınırlı sayıda kuruluştan biri bence bu hizmet kalitesine göre fiyat politikalarını gözden geçirmeliler.Bence ucuz olursa daha çok abone elde edecekler ve derler ya "ucuza satıyoruz çok satıyoruz sürümden kazanıyoruz" işte bu şekilde herkes bu işten memnun olacaktır.
 

afterdinner

Asistan
Katılım
20 Ağustos 2006
Mesajlar
466
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
Yatırım maliyetlerini yükseltiyormuşmuşmuş. Ya arkadaşım o zaman diyeceksin ki "biz Türk Telekom olarak bu kadar yatırım yapabildik yurtdışı çıkışlarına. Hızlarımız bu kadar. Kapasitemiz bu kadar. Kaldırdım bütün limitsiz tarifeleri."

Bunlar istiyor ki limitsiz/sınırsız tarife olsun. Fakat kullanıcılar bunu kullanmasın! Yani, "koskoca Türk Telekom sınırsız tarife sunamıyor bak!" diye ismine leke sürülmesin ama yatırım maliyetleri de artmasın. Oldu canım.

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!
 

sdelta

Profesör
Katılım
23 Nisan 2008
Mesajlar
4,234
Reaksiyon puanı
145
Puanları
243
Dünya'da bir İlk! Kotalı Sınırsız! TTNET Kalitesiyle ;)
 

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,455
Reaksiyon puanı
530
Puanları
0
Ayrıca demek istiyorlarki size ucuz internet yok.
“eğer bugün insanlar interneti daha ucuza kullanamıyorlarsa bunun sorumluluğunun büyük bir kısmı kendilerine tanınan hakkı istismar eden kullanıcılardır”
Suçlu bizmişiz o yüzden. :D
 

Mta

Profesör
Katılım
27 Mart 2008
Mesajlar
1,257
Reaksiyon puanı
6
Puanları
218
Yok böyle bir şey ya adamlarda yüz varda hala konusuyor suratsız kralları çıldırdım şuan yeminle hormonlu hamsilere bak aylık 50 tl para ödeyecegim adam benim indirdigimi hesaplayacak (bipppppppppppppppp)... bu kadar diye biliyorum :@
 

ulash

Doçent
Katılım
8 Nisan 2008
Mesajlar
820
Reaksiyon puanı
10
Puanları
18
TTnet'te açıklama yapan arkadaşa katılıyorum fakat gülmekten!
Adil kullanım limitiymiş. Saçmalığın daniskası diyorum. Hangi ülkenin internet sistemi böyle bir uygulama temeline oturtulmuş merak ediyorum. Benim bildiğim Avustralya dışında temeli kotalı olan kalmadı. Neyse akşam akşam güldüm ya yine. İlahi telekom.
Neyse en azından arkadaşları tebrik etmeliyiz. İnternete adil düzen getirme çabaları yüzünden.
 

myefsane

Dekan
Katılım
15 Eylül 2006
Mesajlar
6,949
Reaksiyon puanı
49
Puanları
228
Suçu birde kullanıcıların üzerine atıyorlar sen fiyatları düşür bak kullanıcı nasıl dönüyor sana...
 

watchers

Doçent
Katılım
4 Mayıs 2008
Mesajlar
806
Reaksiyon puanı
9
Puanları
18
adam bak ya ben sınırsız paket kullanıyorum gelmiş benim kaç film indirdiğimi hesaplıyor sanane kardeşim ben parasını ödüyorum sınırsız diye bir tarife değilmi bu istediğim kadar indiririm ozaman bu tt netin matığına göre şöyle düşünmek gerek araç sahibi birine devlet bundan sonra ayda 500 km den fazla yol gidenlerden 500 kmreden sonra benzin fiyatları 2 katına çıkacak :D
 

dduygusal

Asistan
Katılım
13 Ekim 2006
Mesajlar
124
Reaksiyon puanı
1
Puanları
18
Yaş
43
herzamankı gibi ttnet haklı kullanıcılar haksız sen müşteri olarak SINIRSIZ tarıfeyi nasıl sonuna kadar kullanırsın adı boşunamı sınırsız alıcı parasını verıyorsa adıda sınırsızsa ıstegigi gibi kullanır neymiş bır kısı alıp apartmanla ortak kullanıyormuş
insanlar napsın fiyatın çok yüksek hizin düşük fiyatı %70 oaranında ındır (bu olması gereken)bak bakalım komsusuyla kullanan kalıyormu fiyatı düşük olsa komşusuyla niye ugraşsınkı
ttnet sen bizi anlıycaksın ama ozman iş işten geçmiş olacak
 

ForumNT

Asistan
Katılım
11 Şubat 2009
Mesajlar
119
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
İstediğim kadar indiririm kardeşim ister 1 GB ister 50 GB telekoma mı soracam ne kadar indireceğimi.Bir de utanmadan indirmeleri istismar edenlerden bahsediliyor.Yurtdışındakiler 20 dolara 20 MB bağlantı veriyorlar.Demek ki isteyince veriliyor.Telekom kadar utanmaz bir firmaya az rastlanır...
 

HapS

Profesör
Katılım
23 Ocak 2008
Mesajlar
3,346
Reaksiyon puanı
63
Puanları
228
Türk Telekomun tepesine yıldırım düşsün fiber optik kablolarını köstebekler kemirsin fatura tahsil bürolarını fareler bassın daha ne diyeyim
 

_taha

Profesör
Katılım
12 Temmuz 2008
Mesajlar
2,217
Reaksiyon puanı
17
Puanları
218
Yaş
37
Konum
İstanbul
uynıklık yapıyorlar ,,,
bilmem 15 Gb yi geçenlerle iletişime geçecez niye geçmişsiniz diye.. ya kardeşim size ne interneti nasıl kullanıyorsam :razz:
 

adem54

Doçent
Katılım
22 Ağustos 2007
Mesajlar
886
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Sınırız kota 15 gb geç hızınız 16 kat yavaşlasın

:@
 

FillsMartin

Profesör
Katılım
13 Mayıs 2009
Mesajlar
1,513
Reaksiyon puanı
15
Puanları
0
iletişime geçtikleriyle ne konuşçakmış bu, ne indirdin arkadaş hesap ver mi dicekmiş :D :D
 

croft

Doçent
Katılım
4 Mayıs 2009
Mesajlar
520
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
adam bak ya ben sınırsız paket kullanıyorum gelmiş benim kaç film indirdiğimi hesaplıyor sanane kardeşim ben parasını ödüyorum sınırsız diye bir tarife değilmi bu istediğim kadar indiririm ozaman bu tt netin matığına göre şöyle düşünmek gerek araç sahibi birine devlet bundan sonra ayda 500 km den fazla yol gidenlerden 500 kmreden sonra benzin fiyatları 2 katına çıkacak :D

yok öyle değil 500 km den sonra saatte 100 km hız yaptırmaadan 25 km ile vardırıcak ve üstüne bide zam yapıcak benzine:)
 

KAZUYA

Doçent
Katılım
28 Eylül 2008
Mesajlar
771
Reaksiyon puanı
20
Puanları
0
bu arkadasa musadenizle yuh demek istiyorum. Turkiye avrupa nin gobeginde buyuk bir ulke. bir yil icinde dis hatlardan cikis yapan yolcu sayisi 80 milyon. hani kapali bir ulke olsa,yutturacak. Dunyada sinirsiz internet diye bir sey yok ne demek cok merak ettim.. Al sana ornek: Japonya da yasiyorum 1Gb hizinda internet kullaniyorum. evet yanlis degil 1 gigabit. ve bu hizmeti 24 saat SINIRIZ aliyorum. karsiliginda butun vergiler dahil 5000 Japon Yen i oduyorum. Buda 50 USD yapar. Bu arkadasa su istimaller konusunda hak veriyorum ama diger soyledikleri hikayeden baska bir sey degil.
 

cihad861

Öğrenci
Katılım
4 Mayıs 2009
Mesajlar
8
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
kota.png

Sanırım bu istirmarcılardan biriyim :S
Kardeşim sınırsız diye bir tarife açmışsın... paranı alıyorsun... peki benim indirdiğime ne karışıyorsun????
ben 1Mbit le bukadar indiriyorsam 8Mbit le en az 8 katını indiririm!!! eğer ayda 15gb yi geçemiyeceksem bana hız neden gerekir ki :S
eğer interneti sadece sitelerde gezinmek için kullanıcaksam 1Mbit de yeter bana 4gb kota da yeter...
sözleşmem biter bitmez farklı bir firmaya geçeceğim......
 

FillsMartin

Profesör
Katılım
13 Mayıs 2009
Mesajlar
1,513
Reaksiyon puanı
15
Puanları
0
bunlar 1 mbit sınırsız kullanıcılara dokunmicaklar dimi, yoksa 8 mbite zorla mı geçicez ?
 

Cursed

Asistan
Katılım
26 Eylül 2006
Mesajlar
180
Reaksiyon puanı
1
Puanları
18
ister ayda 300 film indiririm ister 1000,buna kim karışır.ben zaten ayda o kadar film indirmek için onca bağlantıya para ödüyorum.yani şu yaptıkları güpegündüz sahtekarlık.öyle bir kışkırtıyorlar ki, film, dizi, müzik indirenleri resmen pahalılığın sorumlusu ilan etmişler.demiyorlar ki sizden sövüşlediğimiz bunca parayla biz daha iyi altyapı yapmıyoruz,ben o bağlantıya istediğim kadar indirebilmek için para ödüyorum.oldu olacak ne indireceğimide onlar söylesin...
 

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,455
Reaksiyon puanı
530
Puanları
0
bunlar 1 mbit sınırsız kullanıcılara dokunmicaklar dimi, yoksa 8 mbite zorla mı geçicez ?
Bu başka bir tarife. Zorla geçiş yok. İsteyen geçebilecek.

Tabi isteyen birileri olursa...
 

sebo61

Öğrenci
Katılım
13 Haziran 2008
Mesajlar
13
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Demek ki neymiş Telekom ne kadar indirdiğinizi değil, ne indirdiğinizi de izliyormuş.Hukuki olarak açıklamasını yapmalılar.Devlet kendi eliyle tekel oluşturursa olacağı budur."Verilen hizmetin istismar edilmesi" de ne demek oluyor anlayabilmiş değilim.
 

desende_asi

Doçent
Katılım
15 Nisan 2009
Mesajlar
624
Reaksiyon puanı
7
Puanları
18
Türkiye kota ortalaması nasıl 5,4 GB oluyor onu hiç anlamadım. İnanmıyorum da.

Adil kullanım sınırı dediği 15 GB bence gerçek Türkiye ortalaması olabilir ama o da tartışılır. Millet çok daha fazlasını kullanıyor.

Fiyat düşürme konusunda nasıl da kıvırıyorlar bakar mısınız?


Kardeşim o kadar düşük görünmesi gayet normal hemen hemen herkes zaten 4gb limitli 1mbps hızında internet kullanıyor... Daha doğrusu kullanmaya mecbur bırakılıyor... Birde bunu kendilerince hak hukuk meselesine çevirmişler... Sen ver bakalım adama 8 mbps sınırsız kotasız ucuza nasıl yükseliyor ortalama kullanım... Millet limiti aşar mıyım diye saatle takılıyor nette... Adam gibi birşeyi bahane etsinler bari...!!!
 

mortalblow

Öğrenci
Katılım
6 Mayıs 2009
Mesajlar
16
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
"eğer bugün insanlar interneti daha ucuza kullanamıyorlarsa bunun sorumluluğunun büyük bir kısmı kendilerine tanınan hakkı istismar eden kullanıcılardır

Adil Kullanım Limiti’ni geçenleri birebir tespit ediyoruz bunlarla iletişime geçip konuşuyoruz. Limit aşımlarında bir istismar var yoksa gerekli bir kullanım mı var öğreneceğiz"

kullanıcılar istismar ediyomuş lafa bak ya hemde kendilerine tanınan hakkı gören duyanda bedavaya veriyolarda millet iyi niyeti istismar ediyo sanacak parasıyla diil mi basarsın parayı istediğin gibi kullanırsın parayı alırken iyi millet kullanınca kötü bunlar heralde indirmeyen sınırsız müşterisi arıyolar :)

bide milleti arayıp hayırdır bilader niye indiriyosun diye sorcaklarmış gereklimi gereksizmi diye bunlar iyice azıttı ne indiriyosun şimdi lazım diilse boşver gözünü sevim zarar ediyoz dicekler yakında dilencilik yapıcak bunlar yüzsüz olmuşlar Allah rızası için az indir sevdiklerine kavuşmak nasip olsun felan :))
 
Üst