Trafikte "makas" atana hapis cezası

mazruf

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
1,117
Emniyet Genel Müdürlüğü, trafikte "makas atma" olarak da bilinen kısa aralıklarla birçok kez şerit değiştirip vatandaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye atan sürücülere, 2 yıla kadar hapis ve bin 400 lira para cezası verilmesini öngören yeni bir düzenleme hazırladı.

24912201.jpg

Daha önce alkollü araç kullanma, hız ve emniyet kemeri ihlallerine verilen cezayı arttıran düzenlemeler hazırlayan Emniyet Genel Müdürlüğü, en fazla ölümlü kazaya yol açan ihlallerden biri olan "kısa aralıklarla birçok kez şerit değiştirmenin" cezasını ağırlaştırmak için harekete geçti.

Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören düzenleme, İçişleri Bakanlığınca da uygun bulunursa Meclis'e sevk edilecek.

2 yıla kadar hapis, bin 400 lira ceza

Düzenleme yasalaşırsa, Karayolları Trafik Kanunu'nun karayollarında trafiğin akışını düzenleyen 46. maddesi ve ilgili yönetmeliklerde yapılacak değişikliklerle, kurallara aykırı biçimde kısa aralıklarla birçok kez şerit değiştiren sürücülere, bin 400 lira para cezası verilecek.

Düzenlemeyle trafikte "makas atarak" ilerleyen sürücüler hakkında ayrıca, vatandaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye attıkları gerekçesiyle Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 179. maddesinden işlem yapılacak.

Trafik güvenliğini tehlikeye atanlara verilecek cezaları belirleyen TCK 179'da "Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" hükmü yer alıyor.

Kurallara aykırı biçimde kısa aralıklarla birçok kez şerit değiştirme ihlali de TCK 179 kapsamına alınacak ve sürücüler, bu maddeden yargılanacak.

İhlal tespit edilecek

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanlığınca hazırlanan düzenlemenin ardından polis, trafikte "makas atan" sürücüleri tespit ettiği an, plakaya para cezası yazabilecek.

Mahkemenin hapis cezası uygulayabilmesi için tek başına şikayet yeterli olmayacak. İhlalin ispatı için çevredeki MOBESE ya da güvenlik kameralarının çektiği görüntüler mahkemeye delil olarak sunulacak. Araçtaki yolcu veya çevredeki vatandaşların telefonla çektiği görüntüler de delil kabul edilecek.

Ceza 2 yıldan az olduğu için sürücü cezaevine girmeyecek, hükmün açıklaması geri bırakılacak. Ancak 5 yıl içinde aynı suçu tekrar işlerse hapis cezası uygulanacak.

Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanlığınca hazırlanan düzenlemeyle, trafikte kısa aralıklarla kontrolsüz biçimde şerit değiştiren sürücülerin yol açtığı kazaların azaltılması hedefleniyor.

Hürriyet

honline

Profesör
Reaksiyon puanı
296
Çok güzel, darısı egzoz gürültüsüne

Sucrofe

Profesör
Reaksiyon puanı
677
Hapis biraz ağır olmuş. Hadi hayırlısı.

Mg.

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Caydırıcı olsun da canlar gitmesin aman. Makas atmak dan daha tehlikeli suçlar var gibi gibi. Darısı diğerlerine

goodtornado

Profesör
Reaksiyon puanı
4
Yerinde bir karar ama hukumet her gun dusunup bir tane duzenleme yapmasin, ab'de uygulanan kanunlari ulkemize adapte ederek 10 kat fazla ceza versin.

beylerbeyli

Asistan
Reaksiyon puanı
0
sacma sapan uygulamalar, bence insanlar egitilse basta meclisin kendisi, zaten makas atma diye bisey olmaz, meclisimiz neki toplum normal olsun, diyelim suc isledin hangi hükemet olursa olsun eger bir kodaman varsa tanidigin sucluysan bile hakki olabilirisin... haydi herkes yazdiklarimi yalan asla türkiyede olmaz öyle seyler desin...

vimjunon

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Trafik ve alkol konusunda her türlü yasağı, cezayı destekleyen biri olarak bu haberi çok beğendim!

cagdasc

Asistan
Reaksiyon puanı
14
artık makasçıları yakalamak için kameralar tetikte olacaktır :) ama kimse başına bir şey gelmedikten sonra görüntüleri verip bu kişilerle uğraşmayacaktır diye tahmin ediyorum.

BrknEs

Dekan
Reaksiyon puanı
166
insanlar trafik kurallarına uysa kimse makas atmak zorunda kalmaz adam sol şeride geçmiş 50 km hızla ilerliyor geç sağa ya da en sağa istersen 10 km hızla git geriden gelene engel olma adam dan yol istiyorsun tapulu malı gibi birde yol vermiyor e bende doğal olarak makas atar geçerim ağa yapana değil biraz yaptırana yaptırım uygulanmalı ;)

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,278
insanlar trafik kurallarına uysa kimse makas atmak zorunda kalmaz adam sol şeride geçmiş 50 km hızla ilerliyor geç sağa ya da en sağa istersen 10 km hızla git geriden gelene engel olma adam dan yol istiyorsun tapulu malı gibi birde yol vermiyor e bende doğal olarak makas atar geçerim ağa yapana değil biraz yaptırana yaptırım uygulanmalı ;)
50 km E5 te alt hız sınırı var diye biliyorum. 60 olması lazım diye hatırlıyorum yanlış anlaşılmasın ehliyetim v.s. yok hatirladigim kadariyla söylüyorum.

Bakinci

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
Merhaba,

Öncelikle bu yazıyı okuyan, araba kullanması güvenen, mutlaka sivri dişlerini çıkarıp kendini düşünen yorumlar yapacak birileri çıkacaktır. Onlara lafım şu : Ya birinin canını almadan akıllan, yada sakat kalmadan veya bırakmadan dur.

Şu aşağıdaki link'i öncelikler izlemenizde fayda var. VW reklam yapmış ve bencede gayet güzel yapmış.

http://www.youtube.com/watch?v=JHixeIr_6BM

Araba kullananlar, veya direksiyon başına oturan herhes saliselik bir olayda birilerinin yaşamını elinden alabilecek veya kendi hayatlarından olacaklarını az çok tahmin ederler. Kendine güvenen, ukala bencil insanlar bana bişey olmaz ben şu kadar senedir direksiyon başındayım, bla bla bla gibi laflar edecek.

Bak arkadaşım sana yaşanmamış ama şuan benim kurguladığım fakat 100 lerce örneği olan bir olay kurgulayım. 4 arkadaşın var, araç içinde dım tıs dım tıs bangır bangır müzik açık, karıya kıza hava atmaya veya E5 gibi bir ortamda geçtiğin her arabayı adamlık sanıp, sanki puan veya ödül veriyolarmış gibi yüzlerce arabaya makas atmaya başladın. Erkeksin ya! Delikanlısın ya! Ne kadar şöför olursan ol ne kadar dikkatli olursan ol karşındaki senden dikkatsiz olabilir, veya başkası tarafından sıkıştırılıp senin önüne çıkmış olabilir, lastiğin patlayabilir veya direksiyondaki 1 mm bir hata yapman sebebi ile bir feleketin önünü açabilirsin. Şimdi o ukala kendini bilmez motorcu ve araba kullanan serde delikanlılara sesleniyorum. Evlendin, 2 yaşında bir çocuğun var, bir manyak yukarıda saydığım nedenlerden kontrolden çıktı ve boooommmmm. Gözünü açtın! karın ölmüş, arkana baktın çocuğunun koltuğu boş. Ama sen hayattasın... Yaşa bakalım o saatten sonra ne şekilde yaşayacaksan. Birde diğer taraftan bak. bunu yapan sensin. Bir aileyi yok ettin. Ne olur ki en fazla kaza nedeni ile 2-6 ay yatar çıkarsın. o insanlara ne yaptığına dair en ufak bir fikrin bile olmaz. Bedelini ödeyemeyeceğin değerler var. Bu insan hayatı olarak ilk sırada geliyor. Bu profile uyan ego manyakları kendileri yapmasa bile başka insanları korkup direksiyon kırıp başka insanların hayatlarını mahvetmesinede neden oluyorlar. Sen ölüm oyunu oynuyorsun. Kendine kızgınlığın yada kendini yetersiz hissetmenden sebep o direksiyon başına geçip azraile bir şeyler kanıtlama peşindeysen, onu unut güzel kardeşim. önce tedavi ol. Başka insanların hayatlarına saygılı ol, bu başkasına yarın sana. Emin ol böyle bir kazaya neden olursan yaradan bunu er yada geç senden çıkarır. Hayatındaki yaşıyacağın her dakikanın son dakika olmasını dilersin. Adam olmak istiyorsan önce efendiliğinle insanları kazan. Modifiyeşekil değil bir yaşam tarzı diyenlerde bu gruplara dahil. çünkü onlarda beygir gücünü kanıtlamak veya diğerinden daha iyi daha havalı olduğunu kanıtlamak için her türlü trafik saldırganlığı yapıyorlar. Arkadaşım senin kaç santim beni ilgilendirmiyor. Zayıf egonu tedavi ettir. Anandan babadan almadığın sevgiyi yada ilk okulda yedin dayağın acısını git dayak atandan çıkart. Trafikte bastırılmış psikopat duygularının içeriğini ben bilmek veya köt bir son ile yaşamak zorunda değilim. Son olarak aşağıdaki video da bir izleyin.

http://www.youtube.com/watch?v=-vLWv3rltO0

Bence 1400 TL ceza az... En az 6000 Tl olmalı. Ödeyemedi mi. 2 Ay hapsi olmalı. Çıkıp bir daha aynı suçu işlerse hayat boyu trafikten men edilmeli ve ona rağmen aynı şekilde araç kullanırken yakalanırsa 10 sene hapis yemeli. Çünkü bu zamanlar senin hayatından alınmazsa, sen başkalarının yaşam hakkını elinden almış olacan. En kısa zamanda bu insanların tedavi olması dileğimle.

Saygılar.

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,278
Arkadaşlar ee adamın acelesi var hastaneye yetişecek o zaman ne yapacak kurunun yanında yaş tamı yanacak ?

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
trafik polislerine Allah sabır versin demekten başka çare yok...

vimjunon

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Arkadaşlar ee adamın acelesi var hastaneye yetişecek o zaman ne yapacak kurunun yanında yaş tamı yanacak ?

Ceza gelirse, o sırada hastaneye gittiğini kanıtlarsa olur biter. Her hastanenin güvenlik kameraları mevcut, gittiği yerden görüntüleri alıp Mahkemeye sunar, itiraz eder vs.

Ali TEMEL

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Hapis cezasını paraya çevirirler. İlk makasta 1400, 2.makasta 5 bin, 3.makasta 15 bin, 4.de hapis olabilir :D

Şaka bir yana güzel bir uygulama, öyle 1 makas attı diye içeri atacaklarını sanmıyorum. Adam makas ata ata uzun bir mesafe giderse o zaman ceza alacaklarını düşünüyorum.